JBL Xtreme 2

Još ekstremniji

Kao naslednik modela koji je pre tri godine osvojio prestižnu EISA nagradu, JBL Xtreme 2 donosi još više dobrog zvuka, kao i izdržljivije kućište, pa ponovo predstavlja ozbiljnog pretendenta za titulu najboljeg prenosivog zvučnika.

Niskotonska podloga je snažna i mekana u najboljem prekookeanskom maniru.

Xtreme 2 je zadržao valjkastu formu prethodnika, kao uostalom i manjih blutut zvučnika ovog proizvođača. Ipak, sitne razlike prisutne su u detaljima, od kojih najpre primećujemo masivnije gumene obrube na krajevima kućišta. Prihvatnici remena za nošenje takođe su izmenjeni, tako što su neznatno odmaknuti od krajeva i vizuelno istaknutiji nego ranije. Ipak, pažljivijim pregledom primećuje se još značajnija izmena – naime, prihvatnici su sada deo većih metalnih prstenova, koji okružuju čitavo kućište, čineći ga još čvršćim. Ostatak uređaja ne donosi posebne izmene, pa je kućište i dalje gotovo u potpunosti presvučeno izdržljivom tkaninom, s upadljivim logotipom kompanije u središtu prednje strane. Komande su postavljene na vrhu i atraktivno dizajnirane u formi simbola funkcije, a ovde nailazimo na tastere za uključivanje, blutut povezivanje, kontrolu glasnoće, reprodukcije i telefonskih poziva, kao i za aktivaciju opcije Connect Plus. Sistem za kontrolu nastavlja se u dnu prednje strane, gde je smešten niz od pet sitnih LE dioda, koje prikazuju trenutni stepen glasnoće i napunjenost baterije.

Na zadnjoj strani kućišta detalja ima još manje, pa se ističe samo gumeni poklopac s velikim natpisom Xtreme 2, ispod kojeg su smešteni priključci. Smatramo da je ovo bolje rešenje od patent-zatvarača prisutnog na prethodnoj generaciji, jer pruža bolju izolaciju i veću pouzdanost pri upotrebi. Pored priključka za napajanje, ispod poklopca, prisutni su USB-A izlaz za punjenje drugih uređaja i mikro-USB port za servisnu namenu. Osim toga, iako je primarni vid povezivanja putem blututa, na raspolaganju je dodatni 3,5-milimetarski audio-ulaz.

Prema navodima proizvođača, druga generacija velikog blutut zvučnika sadrži veći broj novina koje se ne vide. Pre svega izmenjena postavka zvučničkih jedinica donosi par povećanih mid-bas drajvera prečnika 70 milimetara, dok su visokotonci nešto manji i imaju prečnik 20 milimetara. Snaga bi-amp pojačala zadržana je na 20 vati po kanalu, dok su bokovi cilindričnog kućišta ponovo iskorišćeni za smeštaj pasivnih membrana u JBL Bass Radiator tehnologiji. Sve navedene promene omogućile su spuštanje donje granice frekvencijskog opsega sa 70 na 55 herca. Pored toga, za razliku od relativno nedefinisanog “splashproof” dizajna prethodnika, što bi značilo da je otporan na kvašenje, Xtreme 2 stiže sa zvaničnim sertifikatom IPX7, koji garantuje da može da preživi potapanje na dubinu od jednog metra u trajanju od 30 minuta.

Stvoren za žurke
Bilo da je u pitanju kućna proslava ili žurka u bašti, Xtreme 2 je uvek na visini zadatka. Stepen glasnoće koji je ovaj zvučnik sposoban da postigne bez čujnih izobličenja graniči se s neverovatnim, uz stereo-efekat koji nije na nivou hi-fi sistema, ali jeste prisutan tokom reprodukcije. Koliko god zvučalo kao fraza, istina je da nas je Xtreme 2 ponovo zaprepastio količinom, ali i kvalitetom zvuka koji uspeva da iscedi iz skromne postavke drajvera i kompaktnog kućišta. Ipak, prenosivost ovog zvučnika treba uzeti s rezervom jer vam njegove dimenzije neće dozvoliti da ga bezbrižno nosate u torbi ili rancu kao komad svakodnevnog aksesoara.

Tonovi se odlikuju solidnom preciznošću u celom opsegu, ali dinamiku – kao ono što muzici daje draž i život – JBL je doveo do savršenstva za uređaj ovog tipa. Brze i nagle promene glasnoće ne predstavljaju problem za Xtreme 2, a muzička slika može postati konfuzna samo pri reprodukciji zaista složenih kompozicija. Zahvaljujući dodatnim pasivnim membranama na bokovima, niskotonska podloga je snažna i mekana u najboljem prekookeanskom maniru. Srednji tonovi donose karakterističnu toplinu, koja ponekad umanjuje vernost i neutralnost prikaza, ali od zvučnika ovog tipa ionako se ne očekuje beskompromisni hi-fi pristup. S druge strane, kolorit je izuzetno prijatan i omogućava dugotrajno uživanje u muzici. U gornjem delu spektra izostaje hirurška preciznost, ali Xtreme druge generacije to nadoknađuje punim tonovima koji imaju jasno izraženo telo i prisutnost, pa je kao stvoren za rok, pop i druge savremenije pravce. Ukupno, količina dobrog zvuka koju ovaj zvučnik može da izvuče iz običnog MP3 zapisa zaista je fascinantna, pa je prava šteta što ga proizvođač (opet) nije opremio podrškom za aptX kodek.

Američki švajcarski nožić
Od korisnih pratećih funkcija treba spomenuti Connect Plus za povezivanje više zvučnika pomoću aplikacije, kao i prilično izdašnu bateriju, koja omogućava da preko ovog uređaja dopunite mobilni telefon ili tablet. Na kraju, posebno nas je ganula integracija otvarača za flaše u kopču na pripadajućem kaišu za nošenje zvučnika. Dakle, vaše je samo da ponesete dobro raspoloženje, a Xtreme 2 će se pobrinuti za sve ostalo.

JBL Xtreme 2
Snaga: 2x20 W
Frekvencijski opseg: 55 Hz - 20 kHz
Topologija: 2x70 mm mid-bas, 2x20 mm visokotonski
Audio-ulazi: blutut v4.2, mini-džek 3,5 mm
Baterija: 10.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 288x136x132 mm
Masa: 2,4 kg
Cena: 300 evra
AVL projekt, 021/4751-777
JBL Xtreme 2
Izuzetno robusna izrada.Odličan zvuk.Snažan bas.Korisne prateće funkcije.
Nema aptX.
4.7Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac