JBL Clip 3

Avantura se nastavlja

Iako se može pomisliti da kod ovako malog zvučnika nema mnogo prostora za unapređenja, JBL nas uverava u suprotno. Nova generacija modela Clip donosi poboljšanja na ključnim mestima u cilju još veće izdržljivosti i muzikalnosti.

Clip 3 je zadržao pravilnu formu prethodnika, što podrazumeva kružni oblik prečnika desetak centimetara. Ipak, karabin-zatvarač sada je još bolje osmišljen jer je integrisan u metalni prsten koji u potpunosti okružuje kućište. Pored zaštitne uloge u vidu branika kućišta, ovakvo rešenje onemogućava da se kopča otkine od zvučnika nakon dužeg perioda upotrebe. Pored toga, posvećenost detaljima vidljiva je na unutrašnjoj strani kopče, koja je gumirana kako ne bi došlo do grebanja.

Gornji deo kućišta prekriven je čvrstom metalnom mrežicom, na kojoj se ističe logotip proizvođača, kao i tri tastera stilizovana u obliku simbola funkcije. Pomoću ovih tastera može se kontrolisati glasnoća i upravljati reprodukcijom i telefonskim pozivima. Ostatak kućišta izrađen je od robusne plastike, sa silikonskim zadnjim delom koji sprečava klizanje. Na desnom boku smeštena su još dva tastera – za uključivanje i blutut povezivanje, dok se u donjem delu, ispod plastičnog poklopca, nalaze dodatni 3,5-milimetarski audio-ulaz i mikro-USB port za punjenje interne baterije.

U pogledu tehničkih karakteristika nije došlo do znatnih promena, pa je za reprodukciju i dalje zadužena jedna širokopojasna jedinica prečnika 40 milimetara, pokretana pojačalom od 3,3 vata. Ipak, savremeni avanturisti će biti zadovoljni povećanjem kapaciteta baterije sa 730 na 1.000 miliamper-sati, te novi Clip može pružiti do 10 sati upotrebe. Naravno, mikrofon je opremljen sistemima za umanjenje šuma i odjeka, a tu je i neizbežna vodootpornost po sertifikatu IPX7.

Test
Iako su konkretna unapređenja audio-sekcije izostala, proizvođač se pozabavio finim podešavanjima, pa novi Clip ipak donosi bolji kvalitet reprodukcije. Ovo se može primetiti u ekstremima, jer Clip 3 znatno bolje podnosi visoke glasnoće, uz zadržavanje koherentnosti i veoma mali stepen izobličenja. Pored toga, visoki deo opsega dobio je više finese i vazduha, pa je uvodni deo numere “Europa Endlos” zvučao zaista impresivno za ovako mali uređaj. Srednji tonovi su prijatni i muzikalni, uz dovoljnu dozu mikrodinamike. U najnižem delu spektra, naravno, izostaje najdublji bas, ali pozitivno je što Clip 3 ne pokušava da reprodukuje ono za šta nije sposoban, pa time ne narušava ukupan muzički ugođaj.

Zaključak
U svojoj trećoj inkarnaciji, ovaj maleni i veoma izdržljivi blutut zvučnik uzdigao se do istinski prekaljenog pustolova koji će jednako vešto gospodariti divljim bespućima i urbanim džunglama. Stoga, JBL će imati veoma težak zadatak kad bude došlo vreme za predstavljanje još sposobnijeg naslednika, jer Clip 3 nema mane vredne pomena.

JBL Clip 3
Snaga: 3,3 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 120 Hz - 20 kHz
Odnos signal-šum: >80 dB
Topologija: 1x40 mm širokopojasni
Povezivanje: blutut, mini-džek 3,5 mm
Baterija: 1.000 mAh
Dodatno: mikrofon, kopča za nošenje
Dimenzije (ŠxVxD): 97x137x46 mm
Masa: 220 g
Cena: 60 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Živopisan i muzikalan zvuk.
Napravljen da traje.
Upotrebljiv u svim uslovima.
Odnos cene i kvaliteta.
Ništa.
4.7