Honor 10

Hrabrost i čast

Prošlo je godinu dana otkako smo testirali Honor 8 Pro, koji je dobio prošlogodišnju EISA nagradu za najbolji „consumer“ smarfon. Ubrzo nakon toga predstavljena je „devetka“, da bi nas danas Honor iznenadio novitetima koje smo videli na modelu 10.

Honor je predstavio ovaj model u Londonu sredinom maja, a odmah nakon toga „desetka“ je predstavljena na EISA konvenciji u Antverpenu. Sjajnu prezentaciju održao je mlađi gospodin čije ime teško možete zaboraviti – Hua. Honor, sada već tradicionalno, predstavlja nove modele telefona koji svojim tehničkim specifikacijama spadaju skoro u sam vrh, a opet cenovno su sasvim pristupačni. Ipak, puno trendova se promenilo u poslednjih nekoliko godina, a kako Honor sebe smatra modernim brendom za mlade, razumljivo je da će se potruditi da ih isprate. Verovatno zbog toga Honor 10 ima „notch“ na vrhu ekrana. Ovaj zarez, zagriz ili isečak, kako je često nazivan u domaćim medijima, koliko god nekima bio besmislen, drugima se veoma dopada. Pored toga, moramo podsetiti da je Honor ćerka brenda Huawei, pa je logično i da se određeni trendovi s Huaweiovih telefona prebace i na Honor. Ako bismo direktno poredili Honor 10 s nekim od Huaweiovih telefona, najbliži za poređenje bio bi model P20, koji takođe ima kontroverzni isečak.

Ekran
U odnosu na „devetku“, novi model je viši samo dva milimetra, ali je ekran znatno veći – porastao je sa 5,15 na 5,84 inča. Odnos veličine ekrana i telefona skočio je sa 70 na skoro 80 procenata. Pogledajte samo fotografiju prošlogodišnjeg modela i videćete koliko on izgleda zastarelo, potpuno neverovatno. Sad je jasnije zbog čega se pribeglo rešenju u vidu „notcha“. Kad je u pitanju rezolucija ekrana, sada je Full HD+, što znači da i dalje imate Full HD, ali s nešto više piksela po visini zbog izduženosti ekrana. Odnos više nije 16:9, već 19:9, pa je i rezolucija 2.280×1.080 piksela s pristojnom gustinom od 432 piksela po inču. Iako je ovogodišnja moda prelazak na OLED ekrane, Honor se zbog cene i dalje drži IPS LCD-a. Ipak, Honor ovoga puta nije objavio koju verziju zaštite ekrana ima Honor 10, ali prošlogodišnji model ima Corning Gorilla Glass u verziji 3, pa smo sigurno da ovde nije napravljen korak unazad. Pogledajte u nekoj radnji Honor 10 i odmah ćete primetiti koliko su boje živopisne. Na skali dopadljivosti ovaj ekran ima veoma visoku ocenu, kao da je neko tvikovao boje da bi prijale oku.

Dizajn
U Honoru se uvek puno ulagalo u dizajn, pa je tako i „desetka“ doživela velike promene u vizuelnom smislu. Telefon je izrađen u kombinaciji metalnog rama i staklenih površina. Zadnja staklena površ je izrađena od 15 slojeva, pa se boje prelivaju u zavisnosti od ugla gledanja. Vizuelni efekat je veoma dopadljiv, a nazvan je Aurora po severnim svetlima. Ovaj efekat je vidljiv u finišima nazvanim fantomska plava i fantomska zelena, dok za sve korisnike kojima se ovo prelivanje boja ne dopada dostupne su siva i crna boja.

Metalni ram zaista daje dobar osećaj kad se telefon drži u ruci. S donje strane primećujemo 3,5-milimetarski džek za slušalice i USB-C priključak za brzo punjenje telefona. Nažalost, ali i očekivano, USB je izveden u sporijoj verziji 2.0, tako da prenos veće količine podataka teče veoma sporo. S druge strane, punjenje baterije obavlja se sa pet volti i strujom od čak 4,5 ampera, te se baterija može napuniti za 50 odsto već nakon 25 minuta. Pomenimo i da je baterija porasla za 200 miliamper-sati i sada iznosi 3.400. Koristili smo telefon intenzivno desetak dana i svakog dana nam je izdržao ceo dan. Ipak, baterija može trajati dva dana samo ako su u pitanju umereni korisnici, a mi to, ipak, nismo.

Pre nego što pređemo na kamere, moramo pomenuti čitač otisaka prstiju koji je vraćen na prednju stranu telefona. Sad je dosta manje visine i nalazi se ispod stakla, tako da ne utiče negativno na vizuelni utisak. Ako želite, telefon možete otključavati i prepoznavanjem lica, opcijom koja na Honoru radi sasvim pristojno. I najvažnije, ako vas isečak na vrhu ekrana iritira, možete ga softverski isključiti i zatamneti gornju liniju ekrana.

Hardver i softver
Huawei ugrađuje svoje procesore u svoje telefone, pa tako i u Honor 10. Vrhunski Hisilicon Kirin 970 je osmojezgarni procesor koji radi na istoj brzini i sa istom grafičkom jedinicom Mali-G72 kao i najjači telefon ove kompanije u ponudi – Huawei P20 Pro. Ovaj telefon košta više nego dvostruko od naše „desetke“ na testu. Preinstalirani Android je 8.1 Oreo sa EMUI slojem takođe u verziji 8.1. Ako ste dosad koristili Huawei ili Honor telefon, brzo ćete se snaći. Ono što će se dopasti mnogim audiofilima jeste podrška za reprodukciju 32 bitskih fajlova sa 192 kilohera, ali i podrška za blutut sa aptX HD kodekom. Zaista impresivno za telefon ovog cenovnog ranga.

Kamere
Zadnji deo telefona ima dvostruku kameru, i to jednu glavnu od 16 megapiksela u boji, i sekundardnu od 24 megapiksela, ali monohromatsku. Ako koristite automatski režim, telefon će napraviti dve fotografije i iskombinovaće ih u jednu s više detalja. Honor ovu kameru reklamira kao kameru s veštačkom inteligencijom i želi da napomene da će telefon sam prepoznati šta se fotografiše i tako prilagoditi podešavanja. Po rečima našeg prijatelja Hua, ovaj telefon prepoznaje više od 500 scena sortiranih u 22 kategorije. Čak je softver toliko pametan da prepoznaje šta je pozadina, šta je nebo, a šta glavni objekat. Potpuno razumemo potrebu da telefon sam odlučuje o najboljim podešavanjima, samo je pitanje da li se to može nazvati baš veštačkom inteligencijom zato što ona to i jeste, ili samo zato što je AI danas popularna skraćenica. Ipak, poigrajte se s kamerom i uključite i isključite AI, razlika će biti više nego očigledna. Ukratko objašnjeno, trava će biti zelenija i nebo plavlje ako koristite AI. Treba još reći da je otvor blende na obe kamere f/1.8, što je sasvim solidno, a telefon je još opremljen i faznom detekcijom autofokusa i LED blicem.

Selfi-kamera ima takođe otvor blende od f/1,8, ali sa 24 megapiksela, a i ovde je prisutno softversko ulepšavanje lica, koje je prenaglašeno u inicijalnim podešavanjima.

Specifičnosti
„Desetka“ dolazi u dual SIM varijanti, ali bez ulaza za mikro-SD kartice. To znači da ako želite više memorije od 64 gigabajta, onda se morate odlučiti u startu za model sa 128 gigabajta. U toj varijanti i radna memorija skače sa četiri na šest gigabajta. Zanimljivo je da je cena ovog telefona na uređenim tržištima u osnovnoj verziji samo 399 evra, dok je model s više memorije samo 449 evra. S druge strane, naše tužne strane, osnovni model u prodavnicama košta neverovatnih 65.000 dinara, ili oko 550 evra. To je oko 37 procenata skuplje, što se teško može objasniti carinom ili nekakvim drugim dažbinama. Dakle, ako vam je Arilje usput, tamo kupite maline, ali ako vam je neka članica EU destinacija, tamo kupite Honor 10 i uživaćete.

Honor 10
Displej: 5,84 inča, 1.080x2.280 px, 432 ppi
Procesor: HiSilicon Kirin 970, četiri jezgra 2,4 GHz i četiri jezgra 1,8 GHz
Operativni sistem: Android 8.1 sa EMUI 8.1
Memorija (RAM/skladište): 4 ili 6 GB / 64 ili 128 GB
Ulaz za mikro-SD: ne
Kamera prednja/zadnja: 16+24 MP / 24 MP
Baterija: 3.400 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 71x149,6x7,7 mm
Masa: 153 g
Cena: 399 €
www.hihonor.com/rs
Honor 10
Fantastičan dizajn i izrada.Kvalitetna kamera.Podrška za audio-fajlove.
Previsoka cena na domaćem tržištu.
0.0Overall Score