iFi Audio xDSD Gryphon

Lavlje srce

Po ugledu na istoimeno mitsko biće, novi xDSD Gryphon ima veliku snagu i impozantan izgled, a zadatak mu je suštinski nepromenjen – u ovom slučaju, on je čuvar dobrog zvuka.

Iako još uvek nema zvaničnog distributera na našem tržištu, iFi Audio dobro je poznat domaćim audiofilima zahvaljujući agilnosti ove kompanije, koja nam već godinama šalje novitete na testiranje. Kao podbrend ugledne britanske kompanije AMR (Abbingdon Music Research), iFi Audio ima na raspolaganju najsavremeniju tehnologiju i raznovrsna patentirana rešenja, koja obilato koristi kako bi tržištu ponudio što kvalitetnije uređaje po pristupačnim cenama, pa je tokom godina stekao reputaciju proizvođača koji nudi veoma mnogo za uložen novac. Poslednji u nizu novih modela, koji je kod iFi-ja naizgled beskonačan, jeste testirani xDSD Gryphon – moćni prenosivi DAC i pojačalo za slušalice, iznad koga se u internoj hijerarhiji nalaze samo prestižni modeli micro iDSD Signature i iDSD Diablo.

Spolja i iznutra

Spoljašnji izgled prva je odlika koja se primećuje kod svakog uređaja, a u ovom pogledu xDSD Gryphon nameće se kao sprava autentičnog stila. Kućište je prilično masivno za uređaj ovog tipa, a pravilan oblik kvadra oplemenjen je snažno zaobljenim ivicama, ali i karakterističnim talasastim površinama, koje čine glatku aluminijumsku površinu manje klizavom kad se uređaj drži u ruci. Pored toga, zadnji deo kućišta izrađen je od čvrste i besprekorno obrađene plastike – pretpostavljamo zarad boljeg prijema blutut signala – čija je crna boja veoma dobro uklopljena s tamnosivim finišem ostatka uređaja. Kao sprava velikih mogućnosti, xDSD Gryphon gotovo na svakoj površini poseduje poneku komandu, ali glavnina se ipak nalazi na prednjoj strani, kojom dominira velika kružna komanda u središtu. Ova višenamenska komanda služi za uključivanje i isključivanje uređaja, kontrolu glasnoće, ali i kretanje kroz menije. Levo od nje nalaze se 3,5-milimetarski i balansirani 4,4-milimetarski izlazi, dok su na desnoj strani postavljeni tasteri za pristup podešavanjima, odabir ulaza i blutut uparivanje. Kao uređaj protočnog dizajna, xDSD Gryphon opremljen je raznovrsnim priključcima na zadnjoj strani, od kojih neki imaju višestruku ulogu. Kao glavni vid povezivanja predviđen je USB-C, a dodatno su na raspolaganju digitalni ulaz u obliku 3,5-milimetarskog priključka i analogni konektori prečnika 3,5 i 4,4 milimetra, koji, u zavisnosti od podešavanja, funkcionišu kao ulazi ili izlazi. Garnituru na zadnjoj strani upotpunjuju drugi USB-C port za punjenje interne baterije sa sićušnom LE diodom za indikaciju i prekidač za podešavanje modaliteta XBass II, o kom će biti više reči kasnije.

Postavka se nastavlja na gornjoj strani, koja je udomila izduženi OLED ekran sa dot-matriks prikazom, a proizvođač ističe da je njegovo napajanje izvedeno u SilentLine tehnologiji, koja uklanja potencijalne smetnje. Preglednost i čitljivost izuzetno su dobre, a osvetljenje ekrana može se podešavati, ili se on može isključiti kad su sve stavke podešene. Iako ekran ne predstavlja nužnost na uređaju ovog tipa, činjenica je da znatno olakšava upotrebu, počevši od prikaza radnih parametara, pa do upravljanja različitim opcijama. Najzad, na donjoj strani kućišta nalazi se prekidač za funkciju iEMatch, koja usklađuje amplifikaciju s najosetljivijim in-ear slušalicama, a može se primeniti na 3,5-milimetarski ili 4,4-milimetarski izlaz. Ovaj prekidač prilično je mali i korisnik će ga teško pomeriti nehotice, a treba reći da je donja strana opremljena gumenim odbojnicima, koji sprečavaju oštećenja kad je uređaj postavljen na tvrdu podlogu, ali i obezbeđuju protok vazduha ispod kućišta.

Pregled unutrašnjosti kućišta, kao i obično kad su u pitanju skuplji modeli ovog proizvođača, vrlo brzo se pretvara u istinsku demonstraciju sile. Pre svega, xDSD Gryphon koristi isto konvertersko kolo kao iFi-jev najskuplji DAC Pro iDSD Signature – Burr-Brown DSD1793, dok je za prijem digitalnog signala zadužen 16-jezgarni XMOS kontroler. Za prijem blutut signala upotrebljen je Qualcommov čip 5100, koje podržava aptX, LDAC i druge kodeke, dok digitalni ulazi prihvataju 768 kHz / 32-bitski PCM, DSD512, DXD i MQA. Analogna sekcija izvedena je u simetričnoj dual-mono topologiji PureWave, koja je preuzeta od modela NEO i Diablo, a pruža izlaznu snagu od 320 milivati po kanalu kod single-ended izlaza, odnosno 1.000 milivati kod balansirane veze – pri impedansi od 32 oma. Kontrola glasnoće takođe je izvedena u analognom domenu, što je, prema tvrdnjama proizvođača, superiornije u odnosu na digitalna rešenja.

Upotreba i zvuk

Kritičko slušanje započeli smo albumom „Let It Die“ kanadske umetnice Feist, a xDSD Gryphon priuštio nam je upečatljivu mikrodinamiku, uprkos katkad prezasićenim tonovima. Vokal je zvučao veoma prisutno i intimno, uz brojne finese, poput sitnih oscilacija i čujnog udisanja vazduha, dok je kolorit bio besprekoran i upravo onakav kakvim ga pamtimo s najboljih audio-sistema. Vremenske odrednice bile su izvedene savršeno, uz precizno određeno trajanje i čujno opadanje tonova do potpunog nestajanja, a celokupnu atmosferu podsticali su jasni odjeci, koji su bili veoma povučeni u drugi plan, a ujedno veoma dobro ocrtani. Nešto življa numera „Mushaboom“ prikazala je odličan osećaj za ritam, kao i bogato obojenu pozadinu, koja je očito takva po želji umetnika i tonskih inženjera. Takođe je bila prisutna veoma dobra stereo-separacija, uz efekte šetanja tonova između kanala i preko zvučne scene. Preciznost je u celosti očuvana, čak i pri zahtevnijim deonicama, a glasne i prodorne note klavira nisu ugrozile prikaz ostalih instrumenata, što govori o odličnom fokusu i sposobnosti uređaja da uspostavi složenu hijerarhiju među tonovima.

Prelazak na Erica Claptona i album „Slowhand“ potvrdio je Gryphonov sjajan osećaj za ritam i sveukupno veoma čist zvuk, oslobođen bilo kakvih neželjenih primesa. Tonski balans uzorno je neutralan, iako je donji opseg na trenutke zvučao suvlje – ovo se može uspešno poboljšati funkcijom XBass II, koja na nižim tonovima dodaje volumen i nešto glasnoće, ali bez ugrožavanja ostatka slike. Ovde smo isprobali i funkciju XSpace, ali nismo primetili posebna poboljšanja u prikazu zvučne scene, koja je već bila prikazana veoma dobro. Pozornica nije prevelika, ali je veoma jasno definisana i oplemenjena pozicioniranjem po dubini, pa se položaj instrumenata može odrediti po sve tri ose. S druge strane, od ne previše masnog basa profitirao je prikaz najtananijih finesa u ovom delu spektra, pa su niski tonovi izuzetno detaljni i precizno prikazani do najdubljih ambisa. Ovde treba spomenuti prisustvo tri digitalna filtera: STD (Standard), BP (Bit Perfect) i GTO (Gibbs Transient Optimised), koji obavlja upsampling svakog signala na rezoluciju od 352 ili 384 kiloherca. Razlike među njima nisu prevelike, ali se mogu čuti, a nama je, kad se sve uzme u obzir, najviše odgovarala Bit Perfect reprodukcija.

U završnom delu testa xDSD Gryphon smo stavili u ulogu eksternog D/A konvertera u sklopu kućnog hi-fi sistema, a dosadašnji utisci o njegovom zvuku nisu se promenili. U pitanju je uređaj izvanredno preciznog zvuka, koji donosi odličan uvid u sve tehničke aspekte reprodukcije, a ujedno zadržava određenu dozu živopisnog prikaza – dakle, precizan, ali ne i sterilan. Integritet pojedinačnih tonova očuvan je i tokom najzahtevnijih deonica, i to u čitavom spektru, pa je teško odrediti njegovo najmoćnije oružje – vokali su zaista fantastični, a jednako je upečatljiv prikaz pratećih vokala, koji su nesumnjivo smešteni u pozadinu, ali ništa manje precizni i izražajni. Gornji opseg je prozračan, ali ne i nerealno prostran, a xDSD Gryphon je sposoban za prikaz veoma prodornih tonova bez prelaska u distorziranu oštrinu. S druge strane, instrumenti poput ksilofona prikazani su verodostojno, uz sve fine vibracije i odjeke koji prate osnovni ton.

Zaključak

Prema našim merenjima, interna baterija od 3.600 miliamper-sati pruža oko osam sati autonomije pri srednje glasnom slušanju, što je sasvim dovoljno za uživanje u muzici u pokretu, ali i kod kuće. Takođe, jednom kad podesite sve parametre, displej možete i ugasiti, jer je svetlosna indikacija na prednjem panelu dovoljna da vam prikaže neophodne vrednosti. Kao spoj modela xDSD i xCAN, novi xDSD Gryphon na najbolji način objedinjuje kvalitetan DAC i moćnu amplifikaciju kako bi postao veoma upečatljiv prenosivi hi-fi uređaj – možda i najbolji koji smo dosad testirali.

iFi Audio xDSD Gryphon
D/A konverter: Burr-Brown DSD1793
Izobličenja THD: <0,015% / bal. <0,007%
Izlazna snaga (32 Ω): >320 mW / bal. >1.000 mW
Digitalni ulazi: USB-C, S/PDIF koaksijalni, SE 3,5 mm, bal. 4,4 mm
Analogni izlazi: SE 3,5 mm, bal. 4,4 mm
Izlazi za slušalice: SE 3,5 mm, bal. 4,4 mm
Dodatno: blutut
Kapacitet baterije: 3.600 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 75 x 19 x 123 mm
Masa: 215 g
Cena: oko 600 evra
www.ifi-audio.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Robustna izrada.
Upotrebljivi digitalni filteri.
Detaljan i precizan zvuk.
Ritmičnost i dinamika.
Povremeno suvlji zvuk.
4.7