Denon PMA-900HNE & DCD-900NE

Stereo-komplet na nov način

Kod najnovijeg dvokanalnog kompleta poznati japanski proizvođač objedinio je tradicionalne komponente i savremenu tehnologiju.

Na nedavno održanom High-End sajmu u Minhenu Denon je predstavio prvo integrisano pojačalo koje sadrži digitalnu sekciju i mrežnu platformu HEOS, kao i odgovarajući model CD plejera. Klasičan dizajn i postavka uobičajena za stereo-sistem oplemenjeni su najsavremenijim rešenjima, a mogućnosti testiranog kompleta zaista su impresivne.

PMA-900HNE

Denon već duže vreme neguje jednostavan i prepoznatljiv dizajn, koji s novim generacijama sasvim blago evoluira. Integrisano pojačalo pravilne forme i standardnog hi-fi gabarita oplemenjeno je prednjim panelom od brušenog aluminijuma, koji je diskretno zakošen u gornjem delu kako bi se izbegao kutijast izgled uređaja. U središtu fronta nalazi se prilično velika kružna komanda za glasnoću, a desno od nje postavljeni su omanji OLED displej i rotacioni selektor ulaza. Na levoj strani mesto su našle kružne komande za podešavanje niskih i visokih tonova, kao i za regulaciju balansa. Iznad njih su postavljeni tasteri za isključivanje zvučnika, direktan put signala (Source Direct) i odabir između MM i MC gramofonskog pojačanja, a postavku kompletiraju 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, taster za stendbaj i senzor daljinske komande.

Kućište pojačala izvedeno je u celosti od metala i opremljeno brojnim perforacijama na gornjoj strani, dok je šasija veoma čvrsta, a sve je postavljeno na masivne nožice s gumiranom podlogom. Na zadnjoj strani pronalazimo četiri analogna RCA ulaza, uključujući gramofonski, kao i jedan izlaz za snimače i priključak za aktivni sabvufer. Za povezivanje digitalnih izvora predviđen je jednak broj ulaza, koji dolaze u obliku tri optička i jednog koaksijalnog priključka, a tu je i USB-A za priključivanje eksternog skladišta muzike. Povezivanje na lokalnu mrežu obavlja se pomoću kabla ili bežičnim putem, a postavku kompletiraju terminali za dva para zvučnika.

DCD-900NE

Kao drugi deo sistema u našu redakciju stigao je CD plejer iz iste serije, s oznakom DCD-900NE. Njegov dizajn u potpunosti je usklađen s pojačalom, ali uz manju visinu kućišta, a aluminijumski prednji panel odlikuje se postavkom uobičajenom za uređaje ovog tipa. Fioka za disk nalazi se u središnjem delu, a ispod nje je postavljen displej, dok je garnitura osnovnih komandi smeštena na desnoj strani. Leva strana udomila je taster za stendbaj i USB-A port, koji se koristi za priključivanje spoljašnjih memorija i podržava visokorezolutivne zapise, pa predstavlja značajan činilac u ukupnoj funkcionalnosti ovog plejera. Zadnja strana takođe je tipična i sadrži analogni RCA izlaz, kao i digitalne izlaze u formi koaksijalnog i optičkog priključka, dok se za napajanje koristi IEC utičnica, pa se fabrički kabl može zameniti kvalitetnijim.

Upotreba i zvuk

Kad je u pitanju upotrebljivost, testirani komplet pruža gotovo sve što bi vam moglo zatrebati u pogledu povezivanja i podržanih formata. Digitalni ulazi podržavaju rezoluciju do 192 kiloherca i 24 bita, dok USB veza i striming reprodukuju i DSD fajlove. Denonova mrežna platforma HEOS pokazala se kao stabilna u radu, dobro promišljena i sasvim dorasla bilo kom rivalskom rešenju, a integriše veliki broj servisa, kao što su TuneIn radio, Spotify Connect, Tidal i Deezer, uz jednostavan pristup lokalnim skladištima audio-fajlova. Dodatne mogućnosti obuhvataju pre svega multirum za uvezivanje više HEOS uređaja u jedan sistem s centralizovanom kontrolom, a tu su još ekvilajzer, ograničenje glasnoće, ažuriranje firmvera i druge sporedne opcije. S druge strane, pojačalo je opremljeno gramofonskim ulazom za MM i, što nije tako često u ovoj cenovnoj klasi, MC zvučnice, kao i izlazom za slušalice, čime je kompletirana i analogna strana reprodukcije.

Zahvaljujući Advanced High Current dizajnu, koji Denon neguje već godinama, PMA-900HNE će bez teškoća pokrenuti svake bukšelf zvučnike, kao i manje florstendere. Iako 50 vati po kanalu ne deluje impresivno na papiru, u praksi je situacija drugačija i pojačalo pokazuje veoma dobru kontrolu u svim uslovima. Donji deo spektra prilično je izdašan i dobro definisan, a naročito imponuju agilnost i ritmičnost u gornjim basovima, koji s lakoćom prikazuju brze i zahtevne pasaže. Kad smo koristili PMA-900HNE preko analognih ulaza, uz eksterni DAC, zvuk je bio veoma precizan i s nešto naglašenijim detaljima. Iako pruža sjajan uvid u sve nesavršenosti produkcije, ovakav zvuk može biti pomalo naporan u dužem periodu, pa savetujemo pažljiv odabir eksternih izvora. Međutim, kad smo prešli na reprodukciju preko mreže i uposlili Denonovu digitalnu sekciju, postalo je jasno da PMA-900HNE predstavlja besprekorno izbalansiranu spravu. Tonska uklopljenost između internog konvertera i amplifikacije je na visokom nivou i pruža celovit zvuk i odličnu uravnoteženost u celom spektru. Iako se može učiniti da detalja ima manje, stvar je samo u drugačijoj postavci – oni su sada bolje uklopljeni u celinu i ne remete fluidni tok muzike.

Zvuk Denona najpre bismo mogli opisati kao uglađen – što ne znači da u njemu nema uzbuđenja i dinamike. Naprotiv, dinamičke karakteristike sasvim su dobre, a u mikrodinamici su prisutne finese koje muzici daruju život i karakter. Visoki tonovi su precizni i jasni, ali i veoma rafinirani, bez neartikulisanih ispada i prezentovani uz dozu sofisticiranosti. U srednjem delu spektra takođe je prisutna određena suptilna, slatka nota, pa se ne može reći da je Denon sasvim neutralan. Ipak, ovo je učinjeno znalački jer se ovakav zvuk može slušati danima, pa i godinama, uz dobar uvid u muziku, ali bez zamora, koji se često javlja kod previše sterilne i analitične reprodukcije. Dodavanje CD plejera u jednačinu nije donelo znatne promene: pojedini albumi zvučali su neznatno preciznije i jasnije, ali ovo poboljšanje bilo je prisutno samo kod određenih izdanja, pa verujemo da su u pitanju diskovi izuzetnog kvaliteta izrade. U svim ostalim slučajevima zvuk plejera nije se mogao razlikovati od digitalnih ulaza pojačala, pa verujemo da se u oba uređaja nalazi isti D/A konverter. Stoga, DCD-900NE možemo preporučiti audiofilima koji imaju veliku kolekciju diskova i ne žele da je se odreknu – u suprotnom, reprodukcija preko mreže donosi praktično isti kvalitet zvuka.

Zaključak

Kao klasičan stereo-komplet u modernom izdanju, Denon omogućuje da povežete praktično svaki izvor koji bi vam mogao zatrebati, bilo da su u pitanju digitalne ili analogne sprave. Striming, kao već sada najrasprostranjeniji vid reprodukcije, postavljen je na veoma zdrave osnove zahvaljujući platformi HEOS, a dodatne opcije gotovo da ne ostavljaju neispunjene želje. Sve ovo upakovano je u plemenit i diskretan dizajn, koji će uvek biti aktuelan, pa PMA-900HNE i DCD-900NE predstavljaju sjajan izbor za dugotrajno uživanje u hi-fi zvuku.

Denon PMA-900HNE
Kontinualna snaga: 2 x 50 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,07%
Analognih ulaza/izlaza: 4/1
Digitalnih ulaza: 4
Broj izlaza za zvučnike: 2 para
Dodatno: eternet, wi-fi, USB, blutut, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 434 x 131 x 376 mm
Masa: 8,3 kg
Cena: 1.000 evra

Denon DCD-900NE
Mediji: CD, CD-R/RW
Formati: AIFF, ALAC, DSD, FLAC, MP3, WAV, WMA
D/A konverter: ESS ES9018K2M
Analogni izlazi: 1 x RCA
Digitalni izlazi: 1 x koaksijalni i optički
Dodatno: USB
Dimenzije (ŠxVxD): 434 x 107 x 328 mm
Masa: 4,9 kg
Cena: 500 evra
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Klasičan i decentan dizajn.
Ogromne mogućnosti povezivanja.
Odlična HEOS platforma.
Rafiniran i uravnotežen zvuk.
Nedostaje USB-B za računar.
4.4