Devialet Dione

High-end saundbar

Iako može delovati kao oksimoron, tvrdnja iz naslova sasvim je tačna – Devialet Dione to dokazuje vrhunskim tehničkim rešenjima, neponovljivim dizajnom i, naravno, tonskim osobinama.

Saundbarovi su uglavnom posmatrani kao praktična i pristupačna ulaznica u svet višekanalnog zvuka, namenjena onima koji ne žele da se bave problemima kao što su pozicioniranje, razvlačenje kablova ili usklađivanje zvučnika i amplifikacije, ali postoje i modeli koji su namenjeni istinskim zaljubljenicima u dobar zvuk – bilo da je u pitanju stereo ili surround. Svojevrsna tržišna niša okuplja veoma mali broj proizvođača, koji su uložili veliki trud u stvaranje onoga što bismo mogli nazvati high-end saundbarovima, a nakon Yamahe sa serijom YSP-5000, Sennheiserovog modela Ambeo Soundbar i još ponekog proizvođača, ovoj odabranoj grupici sada se pridružuje Devialet s modelom Dione. Francusku kompaniju nije potrebno posebno predstavljati – dovoljno je reći da je za samo 15 godina postojanja ostavila dubok trag u audiofilskoj zajednici, te da je svaka serija njihovih uređaja donela malu revoluciju u tehnologiji i dizajnu. Verujemo da ni s novim saundbarom neće biti ništa drugačije.

Opis

Dione već na prvi pogled govori da nije samo još jedan u nizu tipskih saundbarova već da su kod njega stvari postavljene nešto drugačije. Iako su prisutni klasičan oblik izduženog kvadra i osnovna forma saundbara, u vidu vodoravne postavke uređaja, dimenzije su prilično velike, a osim širine od 1,2 metra, ističe se dužina – ili dubina – od čak 165 milimetara. Središnji deo gornje strane obložen je čvrstom plastikom mat crne boje, dok je veći deo kućišta presvučen kvalitetnom sivom tkaninom, koja prekriva perforirane površine ispod kojih se nalaze zvučničke jedinice. Prednja, zadnja i bočne strane, kao i rubni delovi gornje površine prekriveni su spomenutom tkaninom, što ukazuje da je Dione opremljen brojnim zvučničkim jedinicama na raznim pozicijama. Naravno, Devialet ne bi bio to što jeste kad u dizajn ne bi uneo neki potpuno neočekivani detalj, a ovde je u pitanju kugla u središtu gornje strane, koja je smeštena u udubljeno ležište. Ovo patentirano rešenje fabrika naziva ORB, odnosno sfera, a nas je neodoljivo podsetila na lopticu za golf koja leži u svojoj rupi. Komande na samom uređaju prilično su skromne i obuhvataju niz od šest tastera osetljivih na dodir, koji su neprimetno uklopljeni na levoj strani gornjeg panela. Ovi tasteri služe za uključivanje i isključivanje saundbara, odabir izvora, kontrolu glasnoće, pauziranje i ponovno pokretanje reprodukcije, aktivaciju blutut veze i isključivanje integrisanog mikrofona. Displej izostaje, kao i daljinski upravljač, a prisutna je samo LE dioda za prikazivanje statusa uređaja. Fizički priključci smešteni su u upuštenom delu donje strane i obuhvataju HDMI 2.1 s podrškom za eARC/ARC, digitalni optički ulaz, gigabitni eternet port i konektor za strujni kabl.

Očekivano, unutar kućišta nailazimo na inovativna tehnička rešenja, koja je teško i pobrojati. Pokušajmo redom: Dione je izveden u 5.1.2-kanalnoj postavci, koju sačinjava ukupno 17 zvučničkih jedinica. Tehnologija je preuzeta od prestižnih Phantom zvučnika, pa je prisutno osam niskotonskih drajvera, s aluminijumskom racetrack membranom dijagonale 134 milimetra i vešanjem dugog hoda. Ovi drajveri nalaze se na prednjoj i zadnjoj strani saundbara i spregnuti su kao četiri para, koji rade u push-push postavci kako bi se umanjile mehaničke vibracije. Pored toga, prisutno je čak devet širokopojasnih jedinica, s kalotnim aluminijumskim membranama prečnika 41 milimetar, a magneti svih drajvera izrađeni su od neodimijuma. Širokopojasne jedinice postavljene su na obodu prednje i gornje strane, kao i na bokovima, i zadužene su za prednje, surround i gornje kanale, dok se jedan drajver ovog tipa nalazi u perforiranoj kugli – uz dodatne pasivne membrane na bokovima – i zadužen je za centralni kanal. Za pokretanje svih drajvera upotrebljena je patentirana ADH amplifikacija, a ukupna snaga sistema iznosi 950 vati.

Kao još jedna važna komponenta preuzeta od serije Phantom, u srcu ovog uređaja nalazi se Devialetov Intelligence Processor. Ovaj napredni SoC (System-on-Chip), površine jednog kvadratnog centimetra, objedinjuje amplifikaciju i obradu signala, uz prisustvo patentiranih rešenja poput ADH i SAM, kao i uz integrisani D/A konverter. Za upravljanje svim funkcijama zadužen je Devialetov operativni sistem druge generacije (DOS 2), a u pogledu hardvera Dione sadrži četvorojezgarno ARM kolo na 1,25 gigaherca i jedan gigabajt radne memorije. Pored opisanih vidova povezivanja, na raspolaganju su wi-fi, blutut 5.0 i AirPlay 2, uz integrisani UPnP protokol i Spotify Connect, dok uređaj podržava izvorni Dolby Atmos signal.

Test

Još jedan od važnih sastojaka za dobar zvuk u svim prilikama jeste automatska kalibracija, koju je potrebno obaviti nakon što je saundbar postavljen na željenu poziciju i povezan s izvorima. Kalibracija traje veoma kratko, a obavlja se preko Devialetove aplikacije, koja je neophodna i za podešavanje dodatnih opcija. Podešavanja zvuka relativno su skromna i svode se na odabir između tri predefinisana modaliteta (Movie, Music i Voice), dok podešavanje po opsezima izostaje. S druge strane, modaliteti su znalački odmereni, pa smo samo u retkim situacijama poželeli prisustvo ekvilajzera s nezavisnim podešavanjima po opsezima. Pored toga, SPACE tehnologija obavlja automatski upscaling mono i stereo signala na surround, pa se Dione nameće kao uređaj kod koga je malo šta prepušteno slučaju – tehnologija je tu da izvuče maksimum iz svakog signala, a korisniku ostaje samo da uživa u dobrom zvuku.

Zahvaljujući prisustvu čak osam niskotonskih jedinica, Devialetu se može odati priznanje za stvaranje jednog od retkih saundbarova kome zaista nije potreban dodatni sabvufer. Donji deo spektra seže veoma duboko i obiluje čvrstim i snažnim basovima. Dobra definicija zadržana je tokom zahtevnih deonica, ali umešnost francuskih stručnjaka najviše se ogleda u multitalentovanoj prirodi ovog uređaja. Naime, tokom reprodukcije muzike basovi su odmereni, precizni i odlično uklopljeni u celinu, dok se pri gledanju filmova mogu čuti gromoglasni efekti i zaglušujuća tutnjava na granici neprijatnog – upravo kako treba da bude. Iako nisu baš sasvim na nivou surround sistema sa zasebnim zvučnicima – ovo ne treba ni očekivati od saundbara – surround efekti izraženi su dovoljno da se ostvari utisak trodimenzionalnog prostora, uz prilično precizno pozicioniranje zvuka, kao i njegovo kretanje kroz prostor. Ovde se takođe primećuje veoma dobar učinak upscalinga, koji izuzetno verodostojno rekreira efekte u trodimenzionalnom prostoru, pa uz Dione postaje nevažno da li neki film dolazi sa stereo ili višekanalnim zvukom.

Pored atraktivne pojave, Devialetov specijalitet u vidu ORB drajvera donosi izuzetno razgovetne i precizne dijaloge, što je veoma, veoma bitno za dugotrajno uživanje u različitim sadržajima. Generalno, srednji deo spektra prilično je precizan i na trenutke milozvučan, što je naročito primetno tokom reprodukcije muzike. Prikaz muzike takođe je oplemenjen dobro razvijenom pozornicom, koja se po dimenzijama ne može porediti sa saundbarovima nižih kategorija i donosi istinski dvokanalni ugođaj – zapravo, spoj detaljnosti i sposobnih surround zvučnika može učiniti reprodukciju muzike zanimljivijom i, u prostornom smislu, živopisnijom nego kod određenog broja stereo-sistema. Svemu tome doprinosi gornji opseg, koji je sposoban za laserski precizno pozicioniranje efekata u prostoru, ali isto tako i za suptilne, diskretne note tokom reprodukcije muzike.

Zaključak

Kako bi ostvario svoj maksimum, testirani saundbar traži malo pažnje prilikom pozicioniranja i određenu udaljenost od zadnjeg zida kako bi četiri zadnja niskotonca mogla nesmetano da dišu. Iako kalibracija ovo može da kompenzuje, šanse su da uređaj neće ostvariti pun potencijal. U svakom drugom pogledu Dione se predstavlja kao vrhunski primerak svoje vrste, kome je teško naći objektivnu zamerku, a sve to uz visok stepen automatske optimizacije zvuka i uz zadržavanje izuzetne jednostavnosti pri upotrebi. Priznajemo, od Devialeta nismo očekivali ništa manje.

Devialet Dione
Broj kanala: 5.1.2
Ukupna snaga: 950 W
Frekvencijski opseg: 24 Hz - 21 kHz
Zvučni pritisak SPL (1 m): 101 dB
Topologija: 8 x 134 mm niskotonski, 9 x 41 mm širokopojasni
Formati: Dolby Atmos
Povezivanje: HDMI eARC, TOSLINK, eternet
Dodatno: wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 1.200 x 88 x 165 mm
Masa: 12 kg
Cena: 2.400 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Neponovljiv dizajn.
Odlično odmereni modaliteti zvuka.
Precizna i prostrana scena.
Snažan bas.
Displej bi poboljšao funkcionalnost.
4.4