Atoll Electronique ST300

Any colour you like

Strimer i pretpojačivač iz Normandije odličan je predlog za jednokomponentni sistem ili kao srce većeg analogno-digitalnog sistema.

S vrha ponude digitalnih uređaja Atoll Electroniquea, u ovom broju testiramo strimer/DAC/pretpojačivač ST300. U prilično velikom izboru ove kategorije uređaja ST300 se diferencira onime što smo ranije već primetili kod uređaja ove marke: Atoll Electronique zna da ponudi vrlo dobro odmerenu vrednost za svoju cenu, ne samo putem tehnologije nego i preko zvučnih performansi, često ne više od toga, ali izvesno nikada manje od očekivanog.

Tehnologija za zvuk

Digitalna sekcija počinje jednim od više ulaza, koji čine: lokalni USB-A ulazi, mrežni striming preko wi-fija, kabla – lokalno ili nekog od popularnih muzičkih servisa, kao i preko dva optička, dva koaksijalna i jednog asihronog USB-A. Signal odatle preuzima Cirrus Logic CS8416 u rezoluciji do 192 kiloherca i predaje ga na dekodiranje paru TI/BB PCM1792 kola, po jednom za svaki kanal, što udvostručuje strujni izlaz i povećanje odnosa signal-šum do 132 decibela, koliko navodi proizvođač. Sprega na izlazu iz konvertera poverena je Clarity Cap kondenzatorima, a u upotrebi su i gold mica kondenzatori.

Analognu sekciju čini linijski pojačivač u klasi A i diskretnoj tehnologiji, s kontrolom glasnoće na dva čipa (po jedan za svaki kanal) i digitalnom regulacijom nivoa u 100 podelaka. Kontrola glasnoće se može isključiti putem bajpas funkcije, čime se uređaj pretvara u strimer/DAC s linijskim izlazom, koji daje 2,6 volti na punom digitalnom nivou. Digitalna i analogna sekcija imaju tri odvojena linearna napajanja, a ukupna vrednost filterskih kondenzatora iznosi 69.000 μF, što je prilično veliki kapacitet za strimer i pretpojačivač.

Set izlaza iz ST300 čine balansirani i činč analogni izlazi, kao i po jedan koaksijalni i optički digitalni izlaz. Na prednjoj strani uređaja nalaze se kontrole za funkcije, gde je odvojena za glasnoću, a sve funkcije, podešavanja, kao i program koji se sluša mogu se pratiti na LCD ekranu u boji, dijagonale pet inča, pored koga je i jedan 3,5-milimetarski izlaz za slušalice.

Softver

Atoll ST300 je zaista napakovan funkcijama i mogućnostima. Sposoban je da reprodukuje FLAC, WAV, AIFF, ALAC, AAC, AAC+, MP3, OGG, WMA i MQA u rezoluciji do 24/192, kao i DSD u rezoluciji 64 i 128. Moguće je konfigurisati ga kao mrežni plejer preko DLNA/UPnP protokola ili formirati plejliste. Kad je reč o internet strimingu, ST300 je spreman za Roon, Tidal, Spotify, Qobuz i Dezeer, a od jesenas i za Amazon Music, što je već uključeno u najnovije ažuriranje, koje se može uraditi preko interneta. Konačno, tu je i pristup preko 100.000 internet radio-stanica i podkastova preko aplikacije Airable.

Pored hardverskog daljinskog upravljača, sve funkcije sistema su dostupne i preko besplatne aplikacije za Apple i Android telefone i tablete.

Slušni test

Povezivanje uređaja i korišćenje su jednostavni zahvaljujući dobro organizovanim menijima i intuitivnim kontrolama. Ostatak sistema činili su pojačivač Atoll Electronique IM400 i zvučnici Elipson Legacy 3210, povezani Ansuz interkonektima, zvučničkim i strujnim kablovima.

Na remasterovanom snimku Paula Simona “50 Ways to Leave Your Lover” iz 2015. (izdanje 24/96) Atoll pokazuje koliko se digitalizovani analogni snimak može približiti svom izvoru. Reprodukcija je vrlo fluidna, meka i gotovo analogna, mada je za to zaslužan i blagi šum trake. Očuvanost mikrodetalja je sjajna, što otkriva jako dobru implementaciju inače sjajnog PCM1792, koga vreme, izgleda, još nije pregazilo.

Hadouk Trio sa albumom „Air Hadouk“ (2010) i svojim hi-res materijalom zahtevniji je zadatak za ST300 jer 24/192 zvuk na razne načine ume da bude “overwhelming”. ST300 spada u nekoliko digitalnih reproduktora na kojima reprodukcija hi-res fajlova nije oštra, nervozna, niti agresivna. Naprotiv, zvuk ima finu ravnotežu između krajnje detaljnosti i slivanja tih detalja u jasno organizovanu celinu, koja ne predstavlja napor za uši ni posle dužeg slušanja.

Zaključak

Digitalna teritorija se polako zaokružuje: formati i servisi su ti koji su u opticaju već duže vreme, a proizvođači nastoje da ih integrišu i implementiraju u zvuk što bolje. ST300 je jedan od odličnih primera ove tendencije i veoma atraktivan spoj funkcija, podrške za formate i povezivanje, integracije servisa i – odličnog zvuka. Zaista, slušno iskustvo ga svrstava u vrh strimera i konvertera u ovoj klasi, s vrlo humanom i životnom reprodukcijom digitalnog audija, jasno otkrivajući razlike u rezoluciji i dinamici između 24/96 i 24/192 snimaka.

Ukoliko vam se cena učini visokom (iako je u Srbiji niža nego drugde u Evropi), setite se da su ovo dva uređaja u jednom: strimer/DAC i pretpojačivač. Ako se odlučite da ST300 koristite samo kao izvor, isključite pretpojačivač pomoću bajpas funkcije i uživajte u jako dobrom strimeru i digitalnom plejeru. Izbor je vaš, a izbora sa ovim uređajem ima mnogo.

Atoll Electronique ST300
Analogni ulazi: 2 x činč
Digitalni ulazi: 2 x koaksijalni, 2 x Toslink, blutut, 2 x USB, wi-fi, UTP
Analogni izlazi: 1 x činč, 1 x XLR
Digitalni izlazi: 1 x koaksijalni, 1 x Toslink
Interoperabilnost: DLNA, UPnP
Formati: MQA, DSF, LPCM, FLAC, ALAC, AIFF, WMA, OGG, WAV, AAC, MP3
Muzički servisi: Roon, Dezeer, Qobuz, Tidal, Spotify, Aerable
DAC: 2 x PCM1792
Frekventni opseg: 5 Hz - 20 kHz
Odnos signal/šum: 132 dB
Distorzija: 0,0004%
Izlazni nivo: 2,6 V
Izlazna impedansa: 5,6 Ω
Dimenzije (ŠxVxD): 440 x 255 x 90 mm
Masa: 7 kg
Cena: 2.800 evra
www.mkabl.rs
Zvučno odličan, reprodukcija bez prekida.
Intuitivne i dobro organizovane kontrole i meniji.
Bez zamerke.
4.4