ELAC Solano FS287

Temperamentni Solano

Smešteni u sredini ponude nemačkog proizvođača, podnostojeći zvučnici iz serije Solano pružaju moćan zvuk iz kompaktnih kabineta.

Na prvi pogled, Solano FS287 predstavljaju arhetip podnostojećih zvučnika i izvedeni su sasvim konvencionalno – kabinet pravilnog oblika odlikuje se ravnim linijama i čistim površinama, bez trapezoidne osnove, ovalnih bokova i sličnih egzotičnih rešenja. Ipak, đavo je u detaljima, a pažljiviji pregled ukazuje na zaobljene ivice kako bi se izbegao kutijast izgled, kao i na veoma kvalitetan finiš kabineta koji je izrađen od medijapana srednje gustine. Postolje kabineta takođe ne izgleda baš sasvim uobičajeno jer je, pored isturenih nožica za bolju stabilnost kabineta, opremljeno velikim otvorima na sve četiri strane. Klasična forma u savremenom izdanju dodatno je naglašena modernom crnom i belom bojom visokog sjaja, dok finiš od prirodnog furnira, bar zasad, izostaje.

Pogled na prednju stranu, za koju se navodi da ima veću debljinu u odnosu na ostatak zidova kako bi se umanjile vibracije, takođe ukazuje da je, uprkos jednostavnoj formi, ovaj zvučnik daleko od uobičajenog. Postavku drajvera predvodi proslavljena visokotonska jedinica JET 5, koju mnogi audiofili svrstavaju među najbolje visokotonce na svetu. Ovaj drajver izrađuje se ručno u centrali kompanije u nemačkom gradu Kilu, a dolazi uz zaštitnu masku i veliki usmerivač od aluminijuma. Opremljen je pravougaonom membranom velike površine, koja je izrađena od folije debljine manje od jednog milimetra i presavijena poput rebara harmonike. Zvuk nastaje veoma brzim širenjem i skupljanjem ovih rebara, što predstavlja princip rada svakog AMT (Air Motion Transformer) drajvera. Dvoiposistemska topologija nastavlja se ispod visokotonca, gde je smešten par istovetnih srednjetonsko-niskotonskih jedinica. Njihove korpe izrađene su od livenog aluminijuma, a membrane imaju prečnik od 150 milimetara. Iako nisu opremljene uglastim, takozvanim kristalnim XR membranama kao kod skuplje serije Vela, ove jedinice poseduju AS sendvič konstrukciju, što podrazumeva membrane od više slojeva aluminijuma.

Uobičajeno za podnostojeće zvučnike, zadnja strana prilično je pusta. Za povezivanje su zadužena dva para zvučničkih terminala u donjem delu, koji su prilično masivni i dovoljno odmaknuti za lagodnu manipulaciju krupnim kablovima. Terminali su izrađeni od pozlaćene metalne osnove i oplate od providne plastike, pa odišu odličnim kvalitetom, a kratkospojnici su takođe napravljeni od pozlaćenog metala. Gornji deo zadnje strane udomio je bas-refleks port prosečnog prečnika, ali otvori na postolju zvučnika nisu nam dali mira, pa smo otkrili da se na donjoj strani kabineta krije još jedan port – usmeren nadole, dok se protok vazduha ravnomerno deli na sve četiri strane. Sve navedeno omogućuje frekvencijski opseg od 30 herca do 50 kiloherca, uz osetljivost od 87 decibela (1 W / 1 m). Nominalna impedansa iznosi četiri oma, a minimalna 3,5 oma, dok fabrika preporučuje uparivanje s pojačalima snage 40-300 vati po kanalu.

Test

Nije potrebno previše slušanja da bi se ustanovilo zašto famozni JET 5 uživa tako veliki ugled među audiofilima – visoki tonovi kod ovih zvučnika veoma su blizu savršenstvu. Najsitnije finese prikazane su sasvim jasno i precizno, a opet toliko prirodno i verodostojno, uz besprekornu uklopljenost u tok muzike. S ovim drajverom, čak i najtananiji visoki tonovi imaju odgovarajuću masu koja se može jasno čuti, ma koliko bila mala. Note su okružene vazduhom, koji odslikava pozornicu koja je prostrana, ali realne veličine i ne izlazi iz stvarnih okvira. Tokom reprodukcije agresivnijih instrumenata, JET 5 opet na fantastičan način objedinjuju žustru prodornost i prirodnu, gotovo urođenu fluidnost, pa krešendo dolazi do granice neprijatnog, ali bez primesa veštačkih, sintetičkih tonova ili bilo kog vida izobličenja.

Veliki deo kvaliteta visokih tonova preliva se na srednji opseg, koji se sasvim neosetno nadovezuje i nastavlja da kreira celovitu zvučnu sliku. U Cohenovoj numeri „Going Home“ s albuma „Old Ideas“ primećujemo veoma široku pozornicu i izuzetnu separaciju tonova u celom spektru, dok se u prvom planu nalazi baršunasti i pomalo hrapavi vokal. Odlično prostorno pozicioniranje odnosi se na sve tri ose, pa scena ima izuzetnu dubinu, ali i određenu visinu, što je veoma retko kod dvokanalne reprodukcije. Detaljnost u srednjem opsegu takođe je sjajna i samo na korak od JET 5 drajvera, pa se tokom reprodukcije bez teškoća mogu čuti pokretanje usana pevača ili pevačice, fine oscilacije tonova, pa čak i šuštanje trake – naravno, ukoliko to postoji na snimku. Naime, svi kvaliteti testiranih zvučnika dolaze uz određenu cenu i pritom ne mislimo na novac koji se za njih mora izdvojiti. Jednostavno, Solano FS287 nisu blagonakloni prema lošoj produkciji i inferiornim muzičkim formatima, pa će vam, poput dobrih studijskih monitora, bez ustručavanja prikazati sve nesavršenosti snimka. Takođe će im prijati dobro odabrani partneri u ostatku sistema, koji ne moraju nužno biti u njihovom rangu cene, ali je neophodno da poseduju suštinski kvalitet – u našem slučaju, spoj s integrisanim pojačalom Exposure 2510 i mrežnim plejerom Cambridge Audio CXN V2, uz Atlas kablove, pokazao se kao veoma dobar.

U donjem delu spektra Solano FS287 su nam do kraja testiranja ostali nešto poput ne sasvim razrešene misterije. Generalno, niski tonovi su izuzetno moćni i, uprkos relativno skromnim dimenzijama kabineta, zvučnici će zadovoljiti i zahtevne ljubitelje snažnog basa. Najniži tonovi pružaju čvrst i postojan ritam, koji je kod benda AC/DC bio veoma utegnut, kao što i treba da bude, dok je na nekim drugim numerama pokazao izuzetnu slojevitost – čak i kod najdubljeg basa, kod kog je teško razlučiti detalje. Zahvaljujući odlično odmerenim odjecima i reverberacijama, niski tonovi takođe utiču na celokupnu pozornicu i poboljšavaju ambijentalnost, pa će živi snimci – bilo da su sa stadiona, iz kluba ili iz studija – biti prikazani uz izraženu atmosferu i osećaj prisutnosti. Tokom testiranja poslušali smo i nekoliko surround efekata i utisak prostornosti bio je izvanredan – sve se odigravalo na prostranoj trodimenzionalnoj pozornici, uz izuzetno brze promene fokusa i kretanje zvukova preko scene. S druge strane, albumi osrednje ili lošije produkcije mogu imati mastan i prezasićen bas, koji je takođe solidno prikazan i koji će prijati zavisnicima od niskih tonova, ali je nama predstavljao opterećenje na duže staze. Iz tog razloga, Solano FS287 vam mogu pokvariti zabavu u prilikama kad samo želite da uživate u muzici koja vam se sluša u tom trenutku, bez razmišljanja o tehničkim detaljima i produkciji.

Zaključak

Kao omanji podnostojeći zvučnici diskretne pojave, Solano FS287 bez problema će se uklopiti u različite ambijente, pa čak i u nešto manje prostorije. Zahvaljujući minimalnoj impedansi od 3,5 oma, za pokretanje neće biti potrebno previše snažno pojačalo – dovoljno je da bude kvalitetne konstrukcije i stabilno u radu – ali će, naravno, ovi zvučnici umeti da iskoriste i veću snagu. Najzad, ukoliko želite da uživate u ELAC-ovom spoju razigranosti i analitičnosti, a ujedno da sebi priuštite zvuk jednog od najboljih visokotonaca današnjice, Solano FS287 predstavljaju savršen način da to učinite.

ELAC Solano FS287
Preporučena snaga pojačala: 40-300 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 30 Hz - 50 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 87 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2 x 150 mm mid-bas, 1 x AMT visokotonac
Rezne frekvencije: 450 Hz / 2,4 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 260 x 985 x 300 mm
Masa: 19 kg
Cena: 3.200 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Fantastičan JET 5 visokotonac.
Moćan bas.
Detaljnost i fluidnost.
Diskretna pojava.
Zahtevnost u pogledu kvaliteta materijala.
4.3