vivo X80 Pro

Telefon za filmofile i audiofile

Sredinom juna kineska kompanija vivo predstavila se novinarima iz cele Evrope u Berlinu. Zvezda ovog događaja bio je top-model X80 Pro, koji smo dobili na dugotrajno testiranje. Ovo su naši utisci nakon dva meseca intenzivnog korišćenja.

Putovanje u Berlin podsetilo nas je na ona davna vremena pre pandemije, kad su kompanije organizovale novinarske događaje i gde smo se detaljno upoznavali s novim proizvodima. Naravno da nije isto posmatrati video-prezentaciju i posetiti neka zanimljiva mesta, razgovarati lično sa inženjerima i dodirnuti proizvod. Kompanija vivo se odlučila da svoj događaj organizuje u velikom planetarijumu kompanije ZEISS. Navikli smo se već na to da neke kompanije lepe imena drugih proizvođača na svoje proizvode, a da u pozadini i nema mnogo saradnje, već bude reč o jednostavnoj finansijskoj transakciji – mi vama novac, vi nama logotip. Međutim, između kompanija vivo i ZEISS postoji ozbiljna saradnja, u šta smo se uverili lično na ovom događaju. Vivo je očigledno mnogo pažnje posvetio kamerama na ovom telefonu, te su želeli da naprave telefon s najboljim setom kamera. Da, X80 Pro ima čak pet kamera – jednu selfi i četiri kamere sa zadnje strane telefona.

Opis

Vivo X80 Pro dolazi u kompletnom pakovanju s brzim punjačem, kablom, slušalicama i plastičnom maskom kako bi vaš telefon bio zaštićen od prve sekunde upotrebe. U promotivnom periodu postojala je opcija dobijanja i bežičnog punjača za telefon, pa se pre kupovine treba raspitati o ovoj mogućnosti. Ipak, brzi punjač, koji ćete dobiti u kutiji, ima snagu od 80 vati, što je daleko više od konkurencije poput vodećih igrača – Samsunga ili Applea. Jedino što je neobično ovde jeste to što punjač i dalje sa svoje strane ima USB-A priključak, jer smo očekivali USB-C sa obe strane kabla. Da napunite telefon od nule do sto procenata, biće vam potrebno manje od 40 minuta, što je zaista impresivno. Baterija je deklarisana na dovoljnih 4.700 miliamper-sati, a telefon se prodaje samo u crnoj boji, nazvanoj kosmička crna.

Ekran je dijagonale 6,78 inča s frekvencijom osvežavanja do 120 herca. To znači da će telefon sam ubrzati frekvenciju osvežavanja ekrana kad to bude potrebno ili je smanjiti kad korisnik gleda statički sadržaj, i ujedno će uštedeti energiju. Rezolucija ekrana je odličnih 3.200 x 1.440 piksela, a tehnologija je AMOLED, što ćete primetiti čim se telefon uključi. Gustina piksela je iznad 500 piksela po inču, što dodatno definiše oštrinu i kvalitet prikaza. Ekran je desetobitni i može prikazati preko milijardu boja, a podržava i HDR10.

X80 Pro ima veliki broj senzora u sebi, a možda je i najveći napredak napravljen kod čitača otisaka prstiju. Naime, površina na koju možete spustiti svoj prst je na mnogim telefonima veoma mala, pa ste primorani da tražite idealnu poziciju kako biste otključali telefon. Kod X80 Pro to nije slučaj jer je površina znatno uvećana. Zapravo ta površina je toliko uvećana da možete čak definisati koju aplikaciju želite da aktivirate, u zavisnosti od tačne pozicije prsta. Veoma praktično, a štedi vreme i nerve!

Hardver

Kad je u pitanju procesor, mnogi proizvođači su se odlučili za Snapdragon 8 Gen 1 mobilnu platformu, pa tako i vivo. Uz 12 gigabajta radne memorije i 256 gigabajta za skladište, ovaj telefon zaista nudi dovoljno za naprednije korisnike. Operativni sistem Android 12 je „presvučen“ dodatnim slojem softvera, koji vivo naziva Funtouch OS 12. Moramo priznati da su se u kompaniji potrudili da ne naruše jednostavnost Androida, pa vam telefon neće doći s velikim brojem preinstaliranih aplikacija. Pored aplikacija Facebook, Booking, LinkedIn, TikTok, Spotify i Netflix, nećete naći dodatne aplikacije, osim nekoliko korisnih vivo aplikacija. Tu pre svega mislimo na Smart Remote, kojim možete dodati daljinski upravljač bilo koje sprave, od klima-uređaja, preko televizora, projektora, prečišćivača vazduha, pa do audio-pojačala. Mislimo da će se ovo našim čitaocima posebno dopasti, pošto su vremenom proizvođači telefona nepravedno zaboravili na ovaj koristan „feature“, jer su se infracrveni predajnici izgubili na telefonima.

Da je vivo dodatno mislio i na audiofile, lako se vidi iz specifikacija, jer je u X80 Pro telefonu ugrađen DAC Cirrus Logic CS43131. U vivu su posebnu pažnju posvetili samom osećaju koji korisnik dobija od telefona, pa je haptički odziv skraćen. Rezultat je da korisnik dobija tiše, a ujedno i moćnije reakcije od svog telefona putem vibracija.

Kamere

Primarna kamera koristi Samsungov senzor veličine 1/1,3 inča sa 50 megapiksela veličine 1,2 mikrometra. Žižna daljina joj je 23 milimetra i otvor blende f/1,6. Ova kamera poseduje optičku stabilizaciju. Širokougaona kamera ima Sonyjev senzor od 48 megapiksela, senzor je veličine 1/2,0 inča, žižna daljina 14 milimetara i otvor blende f/2,2.

Treća kamera je ultraširokougaona sa Sonyjevim senzorom, ali ima dodatnu stabilnost zahvaljujući Dual Pixel autofokusu, o kojem smo već pisali. Konačno, četvrta kamera ima petostruki zum i nalazi se na stabilizovanom periskopu sa otvorom blende od f/3,4, ali ova kamera ima samo osam megapiksela.

Kao što smo pomenuli, upravo je na kamerama nastala najveća saradnja između viva i ZEISS-a, jer su sve ove kamere presvučene T* slojem, koji sprečava pojavljivanje duhova, refleksija i sličnih neželjenih pojava. Korisnik, takođe, može aktivirati i ZEISS filter neutralnih boja, međutim, ono što će vam možda biti najzanimljivije na ovom setu kamera jeste slikanje u makrorežimu. Približite se nekom objektu koliko god želite i ZEISS će trenutno izoštriti sliku, a rezultat koji ćete dobiti biće uvek fascinantan. Konačno, selfi kamera ima 32 megapiksela sa 24 milimetra i 1/1,28-inčnom blendom.

Kad startujete kameru, odmah će vam se pojaviti brzi selektor zuma, kojim ćete zapravo birati jednu od četiri kamere (0,6x, 1x, 2x, 5x).  Ako želite da isprobate makro, odmah možete kliknuti na ikonicu s malim cvetom kako bi se kamera prilagodila. Na prezentaciji u Berlinu imali smo prilike da isprobamo neke impresivne opcije, koje verovatno sami ne bismo ni pokušali. Na primer, ako snimate neki video i treba nešto da izgovorite, možete iskoristiti opciju teleprompter – gde ćete tekst kopirati na ekran i čitati ga dok se snimate. Dok budete snimali video, najveći utisak će sigurno ostaviti kvalitet stabilizacije. Takođe, imate na raspolaganju profesionalni režim, gde možete podesiti sve kao i na profesionalnom foto-aparatu, od prikazivanja „zebri“ koje će prikazati preeksponirane delove pa do slikanja u RAW formatu. Video se može snimati do 8K na 30 frejmova ili na 4K u 60 frejmova, a moguće je i koristiti filmski režim rada, gde ćete snimati u 21:9 formatu.

Zaključak

Kompanija vivo je došla u Evropu s velikim ambicijama i veoma nam se dopala ideja da odmah predstavi svoj najjači model. Za dva meseca korišćenja ovog telefona nismo naleteli ni na najmanji problem, niti nas je nešto iznerviralo. Telefon jeste nešto klizaviji, pa zato odmah preporučujemo da koristite priloženu masku. Softver deluje sređeno i X80 Pro nije prenatrpan, već je na njemu sve logično i svedeno. Poseban plus s naše strane dobijaju ugrađeni DAC i IR predajnik.

vivo X80 Pro
Ekran: 6,78 inča (1.440 x 3.200 piksela)
Procesor: Snapdragon 8 Gen 1
Memorija 256 GB, 12 GB
Kamera: 50 + 48 + 12 + 8MP, 32 MP selfi
Baterija: 4.700 mAh
Dimenzije i masa: 164,6 x 75,3 x 9,1 mm, 219 g
Cena: 139.999 RSD
PLUS
Snapdragon 8 Gen 1.
ZEISS T* sloj na kamerama.
Brzi punjač, futrola, slušalice.
AMOLED ekran sa 120 herca.
MINUS
Ništa.
Posetite za više informacija