Triangle AIO 3

Stoni radio 21. veka

Pored svih najpopularnijih vidova povezivanja, svestrani Triangle donosi dvokanalnu postavku, ali i završnu obradu na kojoj bi mu pozavideli mnogi skuplji uređaji.

Iako nastupa prevashodno u kategoriji klasičnih hi-fi kutija, francuska kompanija sve agresivnije stupa na tržište aktivnih i bežičnih zvučnika. Ponuda trenutno obuhvata serije LN, AIO i novu Borea Active, s tri regalska i jednim podnostojećim modelom, dok je kao „zvučnik opšte namene“ lansiran AIO 3, koji se ovom prilikom našao na našem testu.

Opis

AIO 3 odlikuje se jednostavnom formom kvadra, ali je zaista fascinantno kako su francuski dizajneri čak i ovaj, najosnovniji oblik uspeli da predstave u elegantnom i gotovo šik izdanju. Proizvođač navodi da je kabinet uređaja izrađen od drveta, ali to se spolja ne može primetiti. Najveći deo kućišta presvučen je kvalitetnom tkaninom danske kompanije Gabriel, koja je dostupna u šest boja, dok su gornja površina i donji okvir izvedeni od brušenog aluminijuma. Detalji obuhvataju logotip serije i naziv proizvođača, koji su ugravirani i dodatno naglašeni crnom bojom, dok se u donjem levom uglu nalaze četiri okrugla tastera, takođe od masivnog aluminijuma, koji služe za uključivanje, odabir izvora i podešavanje glasnoće. Uz njih je smeštena mala LED traka za signalizaciju odabrnog ulaza, dok se ispod platna, skrivene kad nisu u funkciji, nalazi još sedam LE dioda – za prikaz glasnoće, stendbaj i indikaciju upotrebe daljinskog upravljača. Na zadnjoj strani prvo primećujemo izduženi otvor bas-refleksa u središtu, dok je u donjem delu smeštena garnitura priključaka. Pored utičnice za odvojivi strujni kabl, ovde pronalazimo eternet port, digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski ulaz, kao i USB-A port, a tu su i dva sitna tastera za bežično mrežno povezivanje i vraćanje uređaja na fabrička podešavanja.

Svestrani Triangle jednako je zanimljiv i ispod platnenog pokrivača: na prednjoj strani smeštena je čistokrvna dvokanalna postavka, izvedena u dvosistemskoj topologiji. Najveći deo frontalne površine zauzeo je par niskotonsko-srednjetonskih jedinica, prečnika 100 milimetara, dok su u gornjim uglovima smešteni 25-milimetarski kalotni visokotonci. Proizvođač ne iznosi posebne detalje u vezi s drajverom i amplifikacije, pa je poznato samo da najveća snaga iznosi 45 vati po kanalu, dok podaci o frekvencijskom opsegu i drugim karakteristikama izostaju. S druge strane, velika pažnja posvećena je opcijama povezivanja: pored fizičkih priključaka na zadnjoj strani, na raspolaganju su wi-fi i blutut aptX s podrškom za NFC, dok se USB port može koristiti za reprodukciju sa spoljašnje memorije ili za punjenje drugih uređaja. AIO 3 podržava sve popularne formate, kao što su FLAC, ALAC, WAV ili MP3 u rezoluciji do 192 kiloherca i 24 bita. Iako se uz uređaj isporučuje daljinski upravljač, kao glavni vid upravljanja predviđena je aplikacija Triangle AIO, koja raspolaže svime što se od nje očekuje – raznovrsnim modalitetima ekvilajzera, integrisanim muzičkim servisima, multirum povezivanjem i brojnim sporednim opcijama, a fabrika posebno ističe automatsko ažuriranje firmvera.

Test

Kako smo se u prethodnom periodu već upoznali sa zvukom koji Triangle neguje, AIO 3 nije predstavljao posebno iznenađenje. Zapravo, veoma je pohvalno što su francuski stručnjaci uspeli da i kod ovako malog i tehnički ograničenog uređaja unesu dozu prepoznatljivog kućnog zvuka. Reprodukcija je živa i temperamentna, što ukazuje na dobre dinamičke karakteristike, pa vam uz AIO 3 neće biti dosadno, čak i kad slušate MP3 u pozadini. Uprkos fizičkom ograničenju, pozornica je daleko bolja nego kod bilo kog monozvučnika ovog tipa, kreirajući određeni osećaj prostornosti i zvučnu sliku koja nije sasvim ravna, a ni neugodno uzana. Omaleni drajveri očigledno su dobro odabrani, a amplifikacija optimalno usklađena, pa je reprodukcija uvek prijatna, a tonski balans dovoljno odmeren, iako kolorit nije sasvim neutralan. Opet, smatramo da je to vrlina za spravu ovog tipa, jer čini AIO 3 zabavnim za slušanje, bez obzira na muzički pravac i kvalitet zapisa.

Prelazak na visokorezolutivne zapise pokazao je da AIO 3 ipak može da ponudi više od puke zabave i pozadinskog slušanja: separacija kanala, ali i pojedinačnih instrumenata poboljšala se, a detalji su postali razgovetniji. Kao najjače oružje testiranog uređaja, srednjetonski opseg živopisan je i razigran u najboljoj tradiciji Triangla, pružajući jasne i dobro uobličene note. Pojedinačni tonovi rekreirani su vrlo solidno i mogu se razaznati i tokom složenijih numera, a poseduju i određenu dubinu, odnosno slojevitost. S tonskim kontrolama u neutralnom položaju, gornji deo spektra nalazi se u istoj ravni sa srednjim tonovima, pa je visokotonski opseg takođe prikazan sasvim jasno. Tonovi su čisti i izražajni, a kalotne membrane sposobne su da prikažu i nešto suptilnije razlike u koloritu. Suprotna strana frekvencijskog opsega donosi precizne i jasne, iako ne previše duboke tonove – kod ovakvog uređaja to ne možemo smatrati nedostatkom, naročito jer je AIO 3 i dalje prilično uverljiv u niskim tonovima. Ovo je postignuto neznatnim isticanjem gornjih basova, čime se postiže utisak pune i sočne reprodukcije, kojoj ništa posebno ne nedostaje. Najzad, tonske karakteristike mogu se izmeniti pomoću ekvilajzera u aplikaciji, koji nudi sedam predefinisanih modaliteta, kao i nezavisno podešavanje niskih i visokih tonova po želji korisnika.

Zaključak

Uz sjajan dizajn i odličnu završnu obradu, AIO 3 nudi daljinsko upravljanje, kao i sveobuhvatnu i stabilnu, iako nešto sporiju aplikaciju. Kvalitet zvuka je veoma visok za uređaj ovog tipa i zadovoljiće i zahtevnije audiofile kao sporedna sprava za ozvučenje spavaće sobe ili neke druge prostorije. Mogućnosti povezivanja su kompletne, pa se AIO 3 može iskoristiti i za zvuk s televizora i drugih izvora, a multirum povezivanje pruža gotovo neograničene opcije. Uz cenu koja je sasvim povoljna za današnje pojmove, Triangle AIO 3 predstavlja vrednu audiofilsku investiciju za koju će se uvek naći mesto u kući.

Triangle AIO 3
Snaga sistema: 2 x 45 W na 8 oma
Topologija: 2 x 100 mm mid-bas, 1 x 25 mm visokotonac
Audio-ulazi: 1 x analogni 3,5 mm i digitalni optički
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut, USB
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 360 x 195 x 150 mm
Masa: 5,1 kg
Cena: 400 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Dizajn i izrada.
Velike mogućnosti.
Živopisan i razigran zvuk.
Odličan srednji opseg.
Nešto sporija aplikacija.
4.5