Sennheiser Momentum True Wireless 3

Rokeri u odelu

Bežične bubice iz Sennheiserove luksuzne serije Momentum odnedavno su dostupne u najnovijoj, trećoj generaciji, koja donosi nešto izmenjen dizajn i još raznovrsnije opcije.

Kako je Sennheiser prilično popularan i na ovim prostorima, većina ljubitelja dobrog zvuka upoznata je bar s najpoznatijim serijama ovog nemačkog proizvođača, a Momentum tu zauzima posebno mesto – u pitanju je linija bežičnih slušalica iz gornjeg segmenta, koje nisu jeftine, ali pružaju mnogo za uloženi novac. Uprkos minijaturnim dimenzijama, in-ear modeli iz ove serije ne zaostaju u pogledu mogućnosti i kvaliteta reprodukcije, a mi ćemo se u nastavku ovog teksta upoznati s najnovijim predstavnikom iz ove kategorije.

Opis

Ni kod treće generacije Momentum True Wireless bubica Sennheiser se nije priklonio sve popularnijem dizajnu s dodatnim akustičkim cevima, već je zadržan uobičajen izgled. Dizajn rezonatora donekle je izmenjen, a rekli bismo i da su oni neznatno povećani, čime je dobijena veća spoljašnja površina. Ovo je važno zato što je ta površina osetljiva na dodir i služi za upravljanje najvažnijim funkcijama, a u praksi se pokazalo da nova generacija donosi nešto lakšu kontrolu. Ipak, oblik rezonatora na prvom mestu je anatomski, pa bubice veoma lepo naležu u ušne školjke i imaju malu masu, što ih čini udobnim za duže nošenje. Pored četiri para silikonskih završetaka različitih veličina, u pakovanju se isporučuju tri tipa gumiranih omotača, koje treba odabrati u zavisnosti od oblika i veličine ušnih školjki. Kod testova in-ear slušalica uvek ističemo važnost dobrog naleganja za komfor pri upotrebi, ali pre svega za kvalitet zvuka, pa je u ovom pogledu Sennheiser obavio sjajan posao i pružio korisnicima zaista velike opcije prilagođavanja.

Iako je kompanija Sennheiser nedavno prodala sektor potrošačkog audija švajcarskoj grupi Sonova, drago nam je što to nije ni na koji način uticalo na razvoj novih modela – bubice iz serije Momentum tehnički su napredne i elaborirane do detalja. Za reprodukciju su zadužene jedinice prečnika sedam milimetara, koje obezbeđuju opseg od pet herca do 21 kiloherca, uz izobličenja do 0,08 odsto i najveći zvučni pritisak od 107 decibela. Veza s izvorom ostvaruje se preko blututa u verziji 5.2, koji podržava aptX i aptX Adaptive kodeke niže kompresije, ali smatramo da bi bubice ove kategorije mogle da podržavaju još ozbiljnije blutut signale, kao što su aptX HD i LDAC. Među dodatnim opcijama ističe se adaptivni sistem za suzbijanje buke okruženja, popularni ANC, a za što kvalitetnije telefonske razgovore prisutna su tri MEMS mikrofona po slušalici.

Kao drugi deo bežičnog kompleta isporučuje se kutijica za prenošenje i punjenje bubica, koja je, po ugledu na prethodnike, oplemenjena presvlakom od kvalitetne tkanine. Kvalitet izrade je odličan, a šarka masivna, dok su sve ivice snažno zaobljene, pa nema bojazni od stavljanja kutijice u ranac ili čak u džep farmerki. Proizvođač navodi da bubice imaju baterije kapaciteta 70 milimper-sati po komadu, što je dovoljno za do sedam sati rada, dok dodatnih 820 miliamper-sati u kutijici povećava autonomiju na odličnih 28 sati. Punjenje se obavlja preko USB-C porta na prednjoj strani kutijice, uz LE diodu koja različitim bojama signalizira status baterije. Punjenje potpuno prazne baterije obavlja se za oko sat i po, dok je 10 minuta punjenja dovoljno za jedan sat rada, a Sennheiser nam je priredio i iznenađenje u vidu bežičnog punjenja po Qi standardu.

Test

Slušanje smo započeli uz Herbija Henkoka na albumu „Empyrean Isles“, a bubice iz Sennheisera najpre su nam prikazale veoma dobru separaciju kanala i izražen stereo-efekat. Posledično, pozornica je bila dobro rekreirana, ne i previše široka, ali uz izraženo dubinsko pozicioniranje, kao i sveukupno precizno postavljene instrumente. U prvom delu testiranja nismo se igrali sa ekvilajzerom i sva podešavanja bila su na nuli, a zvuk je bio odlično odmeren, pružajući prepoznatljivu Sennheiserovu kombinaciju analitičnosti i prirodnog kolorita. Sveukupni tonski balans bio je izuzetno dobar, a posebno nas je oduševio prikaz visokih tonova, koji su ocrtani jasno i na granici oštrog, ali uz bogatu, gotovo plemenitu teksturu. Zvuk trube bio je prodoran i energičan, ali uz dozu suptilne melanholije, koja nam je predstavljena bez ustručavanja. Zaista, sjajno je koliko dobrog zvuka ove bubice uspevaju da izvuku iz kompresovanog blutut prenosa.

U nastavku smo prešli na nešto poprilično drugačije – The Clash na albumu „London Calling“. Uprkos analitičnoj prirodi, Momentum True Wireless 3 su se snašle iznenađujuće dobro, u čemu im je pomogla solidna produkcija ovog izdanja. Sva tri opsega postavljena su u istu ravan, pa je reprodukcija uravnotežena, bez povlačenja bilo kog dela spektra. Duvački instrumenti ponovo su prikazani odlično i uz jasnu separaciju, a u muzici su prisutni i detalji poput zvonjave u „The Right Profile“ – postavljeni sasvim diskretno u pozadini, ali dovoljno čujni. Drugi faktor, koji čini ove bubice odličnim izborom za žestoke i energične muzičke pravce, jeste ritmičnost – ovaj temelj muzike uvek je prisutan i predstavljen izuzetno dobro, bilo da je u pitanju introspektivni džez ili pank-rok. Čvrsti i jasni tonovi u donjem delu spektra nikada ne zvuče dominantno, ali su bubice iz Sennheisera toliko revnosne u njihovom prikazu, da se čak mogu primetiti minimalne promene brzine i korekcije ritma koje bubnjar pravi tokom sviranja. Najzad, ukoliko tonski balans nije po vašem ukusu, to se može lako promeniti pomoću aplikacije, koja poseduje šest predefinisanih modaliteta i dodatni tropojasni ekvilajzer s memorijom za potpunu personalizaciju zvuka.

U pogledu funkcionalnosti, pored spomenutog ekvilajzera, na raspolaganju je ANC, a Sennheiser je očigledno uspeo da izađe na kraj s neželjenim promenama koje je ANC unosio u zvuk, jer je kod ovih bubica gotovo nemoguće primetiti razliku u kvalitetu reprodukcije. Dodatno su na raspolaganju modaliteti Anti Wind za umanjenje buke od vetra, kao i Transparency za komunikaciju bez skidanja bubica – kod ovog režima može se podešavati odnos između glasnoće muzike i spoljašnjih zvukova. U svojoj četvrtoj generaciji, Sennheiserova aplikacija Smart Control oslobođena je svih dečjih bolesti i radi besprekorno u svim aspektima, uz prisustvo brojnih sporednih opcija, kao što su podešavanja tač-kontrola ili kreiranje različitih tonskih profila, koji se automatski primenjuju u zavisnosti od lokacije.

Zaključak

Treća generacija bežičnih in-ear slušalica iz serije Momentum pruža zaista mnogo, pri čemu pre svega mislimo na odličan zvuk. Njihovi tonski kvaliteti su neosporni, a način na koji spajaju analitičnost i energiju muzike izmamiće osmeh na lice i okorelim audiofilima. Udobnost je takođe na zavidnom nivou, jer smo ove bubice koristili u intervalima od po nekoliko sati, bez zamora ili pregrevanja ušiju – potrebno je samo da pronađete završetke odgovarajuće veličine. Sertifikat IPX4 takođe garantuje određeni nivo otpornosti, pa ne morate previše brinuti kad ste na putovanju, a šlag na torti jeste cena. Naime, Sennheiser je uspeo da lansira naslednika koji je poboljšan u mnogim važnim aspektima, uz gotovo 20 odsto nižu cenu.

Sennheiser Momentum True Wireless 3
Sistem: dinamičke
Tip: in-ear
Prečnik drajvera: 7 mm
Frekvencijski opseg: 5 Hz - 21 kHz
Izobličenja THD: <0,08%
SPL: 107 dB
Povezivanje: blutut 5.2
Interna baterija: 70+70+820 mAh
Masa: oko 6 g
Cena: 250 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Analitičnost i tonski balans.
Energija i ritam.
Sjajna aplikacija.
Jeftinije od prethodnika.
Ne podržavaju aptX HD i LDAC.
4.6