Harman Kardon Citation MultiBeam 1100

Virtuelna stvarnost

Dve godine nakon predstavljanja kompaktnog saundbara MultiBeam 700, Harman Kardon je proširio ponudu većim modelom, koji donosi više snage i još upečatljiviji surround ugođaj.

Kad je u pitanju dizajn, američki proizvođač nije želeo da eksperimentiše, pa se testirani saundbar najbolje opisuje kao produženi, odnosno prošireni MultiBeam 700, što potvrđuju i jednake vrednosti visine i dubine. Pravilan oblik kvadra oplemenjen je neznatno zaobljenim ivicama, a kućište je gotovo u celosti obloženo kvalitetnom tkaninom danske kompanije Kvadrat. Jedina estetska razlika koja na prvi pogled izdvaja MultiBeam 1100 jeste traka od čvrste plastike na prednjoj ivici gornje strane, na kojoj je smešten logotip kompanije. Gornja strana udomila je omanji LCD ekran u boji, koji je osetljiv na dodir i služi za upravljanje reprodukcijom, odabir izvora i druga podešavanja, dok su veliki tasteri za kontrolu glasnoće postavljeni levo i desno od njega. Skromna površina bokova upotrebljena je za smeštanje Harmanovog specijaliteta u vidu dodatnih visokotonskih jedinica, koje se nalaze ispod atraktivnih zaštitnih maski i opremljene su velikim, akustički proračunatim usmerivačima. Pored dva omanja otvora bas-refleksa, na zadnjoj strani se nalazi upušteni panel s priključcima. Za povezivanje su predviđeni po jedan HDMI ulaz i izlaz, od kojih drugi podržava eARC i omogućuje dvosmernu komunikaciju između saundbara i televizora. Za povezivanje digitalnih izvora zvuka na raspolaganju je i jedan optički ulaz, a tu je i eternet port. Postavku zaokružuju servisni USB port, taster za resetovanje uređaja i utičnica za odvojivi strujni kabl.

Kako je MultiBeam 1100 saundbar koji omogućuje virtuelni surround iz samo jednog uređaja, podrazumeva se prisustvo većeg broja zvučničkih jedinica. U središtu prednje strane postavljen je 25-milimetarski visokotonac, a levo i desno od njega smeštena su po tri racetrack drajvera dimenzija 55 x 90 milimetara, koji reprodukuju srednje i niske tonove. Bočne jedinice, koje su zadužene za zadnje kanale, već smo spomenuli, a na gornjoj strani uređaja postavljena su još dva širokopojasna drajvera prečnika 70 milimetara, koji služe za gornje kanale u sklopu Dolby Atmos formata. Iako nije navedeno u specifikacijama, verujemo da amplifikacija spada u klasu D, a za pokretanje su zaduženi moduli od 50 vati za visokotonce i od 60 vati za ostale drajvere, što daje ukupnu snagu od 630 vati.

Mogućnosti

Pored navedenih vidova povezivanja pomoću kabla, MultiBeam 1100 omogućuje bežično povezivanje na lokalnu mrežu, a tu su i neizbežni blutut i AirPlay. Kao mrežna platforma koristi se dobro poznati Chromecast, a fabrika ističe mogućnost uvezivanja s drugim uređajima iz iste serije, pa se može formirati punokrvni surround sistem s bežičnim zadnjim zvučnicima i sabvuferom, kao i multirum postavka u više prostorija s centralizovanim upravljanjem. Alternativno, ista stvar može se obaviti i preko Amazonove platforme Alexa MRM (MultiRoom Music), koju uređaj takođe podržava. Kao glavni adut u pogledu kvaliteta reprodukcije ističe se podrška za Dolby Atmos, kao i patentirana tehnologija MultiBeam, koja omogućuje virtuelni surround, a od značajnih sporednih opcija treba spomenuti PureVoice za naglašavanje dijaloga. Pored toga, HDMI veza omogućuje propuštanje Ultra HD 4K signala po HDR10 i Dolby Vision standardu, dok je za reprodukciju muzike integrisan Spotify Connect i druge platforme.

Upotreba i zvuk

Tokom reprodukcije MultiBeam 1100 na najbolji način koristi šest mid-bas jedinica kako bi kreirao uverljivu niskotonsku podlogu, što nije čest slučaj kod saundbarova koji nisu opremljeni dodatnim sabvuferom. Iako u apsolutnom smislu niski tonovi mogu biti i dublji, precizni i masivni gornji basovi ostavljaju utisak celovite reprodukcije, što predstavlja značajan napredak u odnosu na manji MultiBeam 700. Tonovi u celom spektru jasno su ocrtani i dobro definisani, ali za razliku od dalekoistočnih rivala, koji umeju da budu previše detaljni i oštri, prekookeanski majstori žrtvovali su deo finesa kako bi dobili fluidan i sveukupno prijatan zvuk. MultiBeam 1100 stoga se može slušati satima i danima bez ikakvog zamora i uz prezentaciju koja je živopisna i na trenutke plemenita.

Značajan faktor pri reprodukciji predstavlja automatska MultiBeam kalibracija, koju je potrebno obaviti kad se uređaj pušta u rad, kao i nakon svake promene pozicije ili okruženja. Postupak je sasvim jednostavan iz korisničkog ugla i obavlja se automatski, a sistem koristi dobijena akustička merenja za usklađivanje reprodukcije s prostorom koji ga okružuje. Nakon toga virtuelni surround može se uključiti i isključiti po želji, a na raspolaganju su i predefinisani modaliteti zvuka, koji su prilagođeni različitim sadržajima. Naravno, prednosti automatske kalibracije najviše se primećuju tokom gledanja filmova u surround modalitetu, kad do izražaja dolazi trodimenzionalna pozornica. Tonovi su sjajno rekreirani u prostoru, uz veoma dobro pozicioniranje po dubini, ali i jasnu diferencijaciju po glasnoći. Posebnu poslasticu predstavlja Dolby Atmos kad se zvučna scena dodatno povećava po visini, a utisak realističnosti zaista uvlači gledaoce u dešavanja na ekranu. Dobra mikrodinamika podrazumeva tonove koji su čisti i precizni, a mogu se jasno izdvojiti zahvaljujući dobroj separaciji, uz zadržavanje harmanovski prijatnog prikaza.

Zaključak

Opremljen automatskom kalibracijom i, po standardima saundbarova, moćnom niskotonskom sekcijom, MultiBeam 1100 tokom reprodukcije ne pokazuje slabosti vredne spominjanja. Prateće opcije odlično su odmerene, upotreba je jednostavna, a sve je upakovano u kvalitetno i elegantno kućište. Ukoliko imate dovoljno prostora za smeštaj, najnoviji saundbar iz Harmanove serije Citation predstavlja izbor s kojim se ne može pogrešiti i koji ostavlja obilje prostora za nadogradnju sistema u budućnosti.

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100
Ukupna snaga (THD 1%): 630 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 52 Hz - 20 kHz
Topologija: 3 x 25 mm visokotonac, 2 x 70 mm širokopojasni, 6 x 55 x 90 mid-bas
Digitalni audio ulazi: 1 x HDMI i optički
Digitalni audio izlazi: 1 x HDMI eARC
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut, AirPlay
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 1.150 x 65 x 130 mm
Masa: 4,6 kg
Cena: oko 880 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odličan bas.
Sjajan virtuelni surround.
Dobro odmerene opcije.
Elegantan dizajn.
Voleli bismo specijalizovanu aplikaciju.
4.3