JBL Live 660NC

Evolucija

Nova generacija serije Live zadržava se u pristupačnom cenovnom okviru i donosi neznatne vizuelne promene, ali i primetna poboljšanja u unutrašnjosti.

Pre tačno tri godine testirali smo JBL-ove bežične slušalice Live 650BTNC, a sada je pred nama naslednik iz iste kategorije. Za dizajn se može reći da je gotovo neizmenjen, što podrazumeva dvodelne rezonatore, čiji su spoljašnji delovi okrugli, dok su unutrašnji ovalni i prate oblik jastučića. Slušalice su izrađene pretežno od čvrste plastike, ali se na ključnim mestima, kao što su šarke i klizači, nalaze ojačanja od hromiranog metala. Nosač je u celosti obložen robustnom tkaninom, koja je na gornjoj strani nešto grublja, dok je donja tvrdo tapacirana. Na unutrašnjoj strani rezonatora postavljeni su mekani jastučići, a okvir rezonatora iskorišćen je za smeštaj komandi i priključaka. Na desnom rezonatoru nalaze se višenamenski tasteri za uključivanje, blutut uparivanje, kontrolu glasnoće i reprodukcije, upravljanje pozivima i aktivaciju ANC sistema, kao i 3,5-milimetarski priključak za vezu putem kabla, dok je na levom rezonatoru smešten USB-C port za punjenje baterije.

U unutrašnjosti rezonatora nalaze se zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara, što već predstavlja standard za ovu klasu. Proizvođač ne pruža detaljnije informacije o dizajnu drajvera i prateće amplifikacije, pa se unapređenja u odnosu na prethodni model ogledaju samo kroz specifikacije, koje navode povećan frekvencijski opseg od 16 herca do 20 kiloherca. S druge strane, najveći zvučni pritisak spušten je na 94 decibela, što se možda neće dopasti svim korisnicima, ali će zato doprineti očuvanju čula sluha. Blutut povezivanje takođe je unapređeno i sada je prisutna verzija 5.0, što znači da istovremeno mogu biti povezana dva blutut izvora. Kao značajan činilac svakih bežičnih slušalica, interna baterija neznatno je povećana na 750 miliamper-sati i pruža do 50 sati autonomije s isključenim ANC sistemom, odnosno 40 sati uz ANC. JBL takođe tvrdi da se od potpuno prazne do sasvim pune baterije stiže za dva sata, dok brzo punjenje od 10 minuta obezbeđuje do četiri sata rada.

Test

Iako su promene na spoljašnjosti minimalne, Live 660NC ipak donose čujna poboljšanja tokom reprodukcije. Prvi solo album Petera Gabriela zvučao je upravo kako treba, stavljajući u prvi plan možda i najvažniji kvalitet ovih slušalica – odličan kolorit. Naime, Live 660NC pružaju iznenađujuće prirodan zvuk, naročito kad se uzme u obzir ograničenost blutut prenosa. Zvučna slika nije spektakularno velika – zapravo, moglo bi se reći da je taman tolika da se izbegne osećaj stešnjenosti – ali ipak, drajveri pomognuti dobrim DSP sistemom uspevaju da postave svaku notu na odgovarajuće mesto. Legendarni „Solsbury Hill“ stoga je zvučao jasno i dovoljno detaljno, čak i uz nešto zasićenije tonove, koji su doneli živopisan, a ujedno prepoznatljiv prikaz. Krajnja definicija nije savršena i primećuju se nešto mekše ivice tonova, što je sasvim u redu za slušalice ovog tipa i cenovne klase. Mnogo je važniji način na koji se tonovi stapaju u muzičku celinu, a u tome su Live 660NC zaista sjajne – muzikalne, prisne i uz dozu prijatne topline, koja će učiniti dugačke slušne sesije i nekvalitetne snimke prijatnijim.

Uvek je pozitivno kad bežične slušalice omogućuju i opciju povezivanja putem kabla – kad se baterija istroši ili ako jednostavno želimo da utvrdimo njihove najveće domete. Za ovu namenu upotrebili smo prenosivi DAC/headamp trostruko veće cene, koji je trenutno doneo znatno viši, gotovo audiofilski kvalitet reprodukcije. Iste numere koje smo ranije preslušali preko blututa sada su bile postavljene na širu pozornicu, izraženijeg stereo-efekta i jasnije prostorne prezentacije. Tonovi su dobili precizno ocrtane, ali ne i hirurški oštre ivice, dok su u donjem opsegu note silazile još dublje, uz zadržavanje odlične definicije. I, po ko zna koji put, pomislili smo koliko bi se zvuk preko blututa poboljšao samo dodavanjem aptX ili sličnog, kvalitetnijeg kodeka – jer su ove slušalice za to sposobne.

Praktičnost testiranih slušalica dodatno je poboljšana aplikacijom JBL Headphones, koja omogućuje odabir između pet predefinisanih modaliteta ekvilajzera, kao i kreiranje zvuka po želji. ANC radi sasvim solidno i neutralisaće većinu zvukova iz okruženja, uz minimalan uticaj na kvalitet reprodukcije, a dodatno su na raspolaganju Ambient Aware i TalkThru. Sporedne opcije, poput automatskog pauziranja reprodukcije kad se slušalice skinu ili isključivanja nakon zadatog perioda neaktivnosti, takođe su veoma zgodne, a šlag na torti predstavlja podrška za glasovne asistente Google i Alexa.

Zaključak

Iako ih proizvođač predstavlja kao over-ear model, testirane slušalice ipak su nešto manjeg gabarita, pa jastučići mogu pritiskati ušnu školjku po obodu, što treba uzeti u obzir tokom dužeg korišćenja. Naravno, ovo je posledica uzorne portabilnosti jer su JBL Live 660NC izuzetno zahvalne za prenošenje i relativno se malo greju tokom rada, a pružiće vam odličan zvuk i izolaciju od okruženja u svim prilikama.

JBL Live 660NC
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 16 Hz - 20 kHz
Nivo zvučnog pritiska: 94 dB
Impedansa: 32 Ω
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Povezivanje: blutut 5.0
Kapacitet baterije: 750 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 265 g
Cena: 199 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Dobro odmeren ANC.
Raznovrsne opcije.
Odličan kolorit.
Veoma prijatne za duže slušanje.
aptX ili sličan kodek poboljšao bi zvuk preko blututa.
4.3