Hisense U5120G

Pristupačni surround

Uz brojne vrline i poneki nedostatak, najnoviji višekanalni saundbar kompanije Hisense stigao je na Hi-Files test.

Iako nema dugačak staž na globalnom tržištu potrošačke elektronike, kineska kompanija Hisense postoji gotovo tri decenije, a koreni joj sežu više od pola veka u prošlost. Poslednjih godina njen razvoj i proširenje ponude prilično su intenzivni, pa Hisense danas nudi veliki broj televizora i sve širu lepezu audio-uređaja, kao i raznovrsnu belu tehniku i klima-uređaje. Iako bi se moglo pomisliti da je ovo prvi test ovog proizvođača u našem časopisu, u broju 16 testirali smo njihov TV, a sada, nakon više od 15 godina pauze, pred nama je saundbar nove generacije.

Dizajn i izrada

Iza oznake U5120G nalazi se Hisenseov najnoviji saundbar s pratećim sabvuferom, a pri prvom susretu s ovim kompletom moglo bi se pomisliti da proizvođač nije previše mario za dizajn – oblik uređaja je bazičan, linije ravne, a neupadljiva pojava podvučena je crnom bojom. Ipak, detaljniji pregled ukazuje na veoma dobar kvalitet završne obrade, koji bi postideo mnoga poznata imena, i to u višim cenovnim razredima. Saundbar je uokviren šasijom od robustne plastike, ali su prednja, gornja i bočne strane u celosti izvedene od guste metalne mrežice, pa uređaj zaista deluje čvrsto kao monolit. U opšti utisak uklapaju se četiri tastera na gornjoj strani, koji deluju kao da su izrađeni pre za izdržljivost nego za estetiku, a služe za uključivanje, odabir ulaza i kontrolu glasnoće. Već uobičajeno, upušteni deo na zadnjoj strani udomio je garnituru priključaka koja obuhvata dva HDMI ulaza i jedan izlaz s podrškom za eARC, uz dodatni digitalni optički i koaksijalni ulaz, ali i USB-A port za priključivanje eksternog skladišta muzike. Ovde takođe pronalazimo USB-C port, koji služi za priključivanje predajnika za bežične zadnje zvučnike – ovi zvučnici kupuju se odvojeno, ali je lepo što je proizvođač ostavio mogućnost proširenja sistema za okorele ljubitelje surround zvuka. O drugom delu kompleta nema mnogo toga da se kaže: sabvufer vizuelno prati saundbar, što podrazumeva neupadljiv izgled, ali odličan kvalitet izrade. Povezivanje je bežično na frekvenciji od 2,4 gigaherca, a komande obuhvataju taster za ručno povezivanje (ukoliko automatsko zataji) i diodu za signalizaciju statusa veze.

Za razliku od svedene spoljašnjosti, unutrašnjost testiranog kompleta daleko je složenija i nudi mnogo više zanimljivosti. Kao deo 5.1.2-kanalnog kompleta, saundbar sadrži ukupno 11 zvučničkih jedinica – tri 20-milimetarska visokotonca i osam mid-bas drajvera prečnika 51 milimetar. Za centralni kanal zaduženi su jedan visoki i dva mid-basa, dok su za prednji levi i desni kanal upotrebljeni po jedan visokotonac i mid-bas. Još dve mid-bas jedinice smeštene su na bokovima i koriste se za surround kanale, a postvaku kompletiraju dva mid-basa na gornjoj strani, koji su zaduženi za gornje kanale kod formata Dolby Atmos i DTS:X. U duhu jednostavnosti, sabvufer je opremljen jednom frontalnom jedinicom prečnika 203 milimetra, dok se na zadnjoj strani nalazi bas-refleks port. Za pokretanje drajvera, kod saundbara je upotrebljeno 11 pojačala od 30 vati, dok niskotonska jedinica sabufera raspolaže sa 180 vati, što podiže ukupnu snagu kompleta na 510 vati.

Upotreba i zvuk

Kao jedan od najvažnijih aduta navodi se podrška za Atmos i DTS:X, ali to nije sve. Najsavremenija eARC veza omogućuje propuštanje Ultra HD 4K HDR materijala, a čak dva ulazna HDMI porta danas se sve ređe sreću. Za kvalitetnu reprodukciju u svim prilikama koristi se patentirana tehnologija PRISM američke kompanije Eilex, koja obavlja ujednačenje odziva i fazno poravnanje zvuka, a dodatno je na raspolaganju šest predefinisanih modaliteta zvuka (Movie, Music, News, Night, Sport i Game), uz AI režim za automatsko usklađivanje u odnosu na prepoznati sadržaj, te nezavisna podešavanja niskog i visokog opsega preko daljinske komande.

Opcije povezivanja pomalo su neobično odabrane: uređaj ima više digitalnih ulaza, ali ne i analogne priključke; bežično povezivanje moguće je preko blututa, ali U5120G ne omogućuje povezivanje na lokalnu mrežu. S druge strane, isprobali smo reprodukciju muzike sa USB memorije i utvrdili da zaista ispunjava fabrička obećanja – Hisense je reprodukovao sve što smo mu poturili, od MP3 formata, preko FLAC-a u rezoluciji od 96 i 192 kiloherca, pa do DSD fajlova. Kontrola reprodukcije obavlja se preko daljinca, ali je kretanje kroz fajlove ograničeno na jednostavan numerički displej na prednjoj strani saundbara, pa bi ovde dobro došla specijalizovana aplikacija – makar i preko blutut veze.

Tokom upotrebe U5120G pruža zvuk na toplijoj strani reprodukcije, prilično daleko od detaljnog i često hladnog zvuka na koji smo navikli od dalekoistočnih proizvođača. Kolorit je bogat i prijatan, pa je ovaj komplet sasvim pogodan za upotrebu u dužim intervalima bez zamora. Kako nema nikakav vid kalibracije, Hisense se ne može porediti sa ozbiljnijim višekanalnim kompletima u pogledu surround ugođaja, ali je trodimenzionalni prikaz zvuka svakako prisutan – pozornica je velika po svim osama, dok su efekti dobro pozicionirani u prostoru. Iako AI EQ radi solidno, u mnogim slučajevima utvrdili smo da ručni odabir ekvilajzera može doneti još bolje rezultate – naročito pri reprodukciji muzike. Prebacivanje na režim Music i malo igranja s tonskim kontrolama uravnotežili su zvučnu sliku, što je bilo posebno značajno tokom reprodukcije kompresovanih formata ili preko blutut veze.

Hisense U5120G
Konfiguracija: 5.1.2
Snaga sistema: 510 W
Frekvencijski opseg: 40 Hz - 40 kHz
Topologija: 1 x 203 mm sabvufer, 8 x 51 mm mid-bas, 3 x 20 mm visokotonac
HDMI ulazi/izlazi: 2/1
Digitalni audio-ulazi: 2
Formati: Dolby Atmos, TrueHD, Digital, Digital Plus; DTS:X, HD Master Audio
Dodatno: USB-A, blutut
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 1.200 x 73 x 113 mm
Masa: 5 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 250 x 355 x 338 mm
Masa sabvufera: 7 kg
Cena: oko 550 evra
www.hisense.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Diskretna pojava.
Odličan kvalitet izrade.
Podrška za visokorezolutivne fajlove.
Dobar surround ugođaj.
AI EQ bi mogao biti bolji.
Nema wi-fi.
3.6