Jump to content


Unapređenje postojećeg sistema


boki78

Recommended Posts

Potreban mi je savet u vezi unapređenja sistema koji imam, ukoliko tako nešto uopšte ima smisla s obzirom na situaciju. Sistem je Jamo HCS 526, Jamo sub 260 i Yamaha RX – V477, ali trenutno razmišljam o zameni frontalnih zvučnika Jamo S526 jer promenu tražim za slušanje stereo muzike. Najveći problem je prostorija u kojoj se sluša muzika (vidi se u prilogu), vrlo je mala (8,6m2) i nije pravilnog pravougaonog oblika tako da o akustici prostorije nema ni govora. Trenutni zvučnici su udaljeni oko 30 cm od zida iza i to je apsolutni maksimum, kao i 80 cm od bočnih zidova, razmak između zvučnika je 136 cm (takođe aposlutni maksimum u datoj prostoriji), zvučnici su blago okrenuti ka unutra, odnosno napravljen je trougao i udaljenost slušaoca od zvučnika je oko 170cm. Zamerka  na zvuk koji trenutno dobijam što čini mi se nije baš preterano definisan i što moram da koristim SW da bih imao odgovarajući bas a nije da tražim nešto preterano. Sluša se rok muzika i recimo konkretni primeri su kada slušam pesme koje su laganije sve deluje manje više dobro ( na primer „Angie“ od Rolling Stones-a ili „Wish You Were Here“ od Pink Floyd-a) ali kada recimo krenu neke brže pesme (tipa „Promises“ od Cranberries ili „You Could Be Mine“ od G’n’R) zvuk mi nije nikako zadovoljavajući, naravno ovo sve pričam za taj neki cenovni rang zvučnika.

U skladu sa mojim budžetom koji je 300 € (za polovne zvučnike jer novo svakako ništa iole dobro ne može da se nađe za te pare) i po nekoj logici, u takvoj prostoriji bi trebalo da budu neki regalski zvučnici. Ne bežim ja od podnastojećih zvučnika, pogotovo jer mi za regalske trebaju i stalci koji su skupi ali mislim da su podnastojeći teško uklopivi u tako maloj prostoriji, teško se i mogu naći dobri u tom budžetu ali svakako slušam šta vi iskusni članove imate da kažete.

Takođe bih kasnije kupio i neko polovno stereo pojačalo ili stereo risiver adekvatno za nove zvučnike ukoliko ih uzmem ali za sada  bi se slušalo preko pomenute Yamahe RX – V477.

Jedan od uslova prilikom kupovine zvučnika je da nije u pitanju serija koja je prestala da se pravi pre deset i više godina jer bih voleo duže da ih koristim, odnosno nemam nameru da na par godina menjam zvučnike, dakle polovni zvučnici ali ipak relativno novije proizvodnje.

Istražujući malo po internetu vidim da su dosta hvaljeni Dali Zensor 3 u tom nekom cenovnom rangu. Isto su ok Canton GLE 490 ali oni su podnastojeći i čitao sam da traže da se dobro pozicioniraju za šta ja nemam uslove u datoj prostoriji, takođe da nisu dobri u kombinaciji sa Yamahom koja ima svetliji zvuk kao i sami zvučnici. Na kraju vidim da su u toj klasi pozitivno ocenjeni Q Acoustics Q 3050i (opet podnastojeći) ali ne viđam ih polovne u prodaji.

Zamolio bih za savet u vezi eventualne kupovine drugih zvučnika.

Prostorija.pdf

Link to comment
Share on other sites

Nisi naveo šta je izvor zvuka (cd,pc...), ali ja bih unapređenje tražio prvo u dac-u, ima sjajnih dakova do 100e (ifi, smsl, fx-audio...), a za ostatak para bih uzeo kanadski psb https://www.kupujemprodajem.com/audio/zvucnici/psb-alpha-t1-kupljeni-u-4audio/oglas/157243883?filterId=4095062285

Ako ne podnostojeći, onda https://www.kupujemprodajem.com/audio/zvucnici/psb-alpha-b1-besprekorni-kao-novi/oglas/158938984?filterId=4095062285

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na odgovorima, ne žurim za sada nigde i videću ako bude još predloga. Nije mi daleko ni 4Audio pa ću gledati da svratim u narednom periodu. Opet pitanje je koliko će adekvatno biti to što čujem u nekoj drugoj prostoriji i sa dobrim stereo pojačalom u odnosu kako bi to zvučalo u mojoj prostoriji  i sa mojim AV risiverom. Žao mi je što nema više u prodaji toliko hvaljenih Dali Zensor 3 pa da ih čujem, MA su mi uvek bili privlačni, PSB su mi nepoznanica što se tiče kvaliteta ali ću svakako probati da ih čujem.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, boki78 said:

Opet pitanje je koliko će adekvatno biti to što čujem u nekoj drugoj prostoriji i sa dobrim stereo pojačalom u odnosu kako bi to zvučalo u mojoj prostoriji  i sa mojim AV risiverom.

Svakako neće zvučati isto, ali tebi je bitno da čuješ koje su mogućnosti tih zvučnika koje budeš slušao, a nije ni loše čuti kako rade sa boljim pojačalom, i dac-om, i da otprilike znaš gde su ti slabosti u tvom sistemu (D/A konverter 🤔). Sa druge strane vrlo često se desi da sistem koji je radio u salonu, dosta lošije zvuči od istog takvog u kućnim uslovima. Jednostavno, nema pravila.

Što se tiče DZ3, postojao je veliki hajp kada su se pojavili, jer su pružali dosta za malo novca, ali vremenom se euforija oko njih smanjla, a cena ostala ista. Danas se prodaju polovni DZ3 po ceni novog iz vremena kada su izašlli!? Inače, izgledaju lepo... 

Ako ćeš da potrošiš sav predviđen budžet na zvučnike, po meni su svakako bolja opcija novi zvučnici, pa makar to bili tamo neki Kanađani 🙃

Link to comment
Share on other sites

@Тодор НС

Znam da mogu probati zvučnike kod prodavca sa KP, međutim video sam trenutno  tri DZ3 na oglasima, jedan je onaj koji si ti okačio i to je van mog budžeta ali i baš preskupo bez obzira što idu sa stalcima. Kod drugog je problem što je prodavac iz Crne Gore, traži 300€ i ima fiskalni račun iz 2017. godine kada su kupljeni zvučnici. Verovatno bih ih uzeo posle preslušavanja ako bih bio zadovoljan ali s obzirom  na lokaciju prodavca nemam mogućnosti niti da ih čujem, niti imam ideju kako bi bili poslati iz CG. Treći su najjeftiniji, koštaju 280€ ali opet Subotica i ne mogu ih poslušati, takođe su i malo oštećeni pa njih svakako ne bih uzimao. Svakako ću se organizovati da čujem PSB koje si mi ti predložio.

@Margioni

Iskreno i ja sam pristalica kupovine novog ali ovde su uglavnom saveti da je bolje kupiti polovno jer je novo veoma skupo kod nas. Iskreno kada sam od skora počeo da pratim cene polovnih zvučnika meni to deluje nenormalno skupo u odnosu na cenu koju su imali kao novi, cene na KP su bez komentara za većinu zvučnika. Što se tiče PSB znam za njih i znam da naravno nisu tamo neki Kanađani ali mi je pomenut model nepoznanica, tako da u svakom slučaju ne bežim od njih. 🙂

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala još jednom svima na odgovorima!

@Dragan Penev

Hvala na predlogu ali ne znam koji su to članovi, takođe ne znam ni da li je to uobičajeno da ih kontaktira neko sa foruma i traži probu zvučnika ako već rade na veliko, ja nemam ništa protiv.

@Margioni

Pitao sam već ovde u jednoj mojoj temi u podforumu PC & Hi - Fi u vezi kupovine dac-a, jednoglasan odgovor je bio da time ne bih dobio nikakvo poboljšanje jer ne bih mogao da zaobiđem dac u AV risiveru i da bio opet preko njega išlo.

Edited by boki78
Pogrešno naveden podforum.
Link to comment
Share on other sites

😬

Novi konverter bi bio karika između, u ovom slučaju tvog PC i analognog dela risivera, čime se preskače Yamahih dac. Znači, povezuje sa analognim rca kablovima na line in (cd, tape...) risivera.

Napredak u zvuku bi trebalo da bude evidentan, i verovatno veći od same promene postojećih zvučnika.

Link to comment
Share on other sites

@Тодор НС

Zainreresovan sam za model PSB Imagine XB koji si predložio i ići ću da ga čujem, da li si ti imao prilike da čuješ i ako jesi kakvi su ti utisci?

Kako to obično biva hteo bih da pitam i za tri modela koji su 400€ i van budžeta:

1. Triangle Borea BR03

2. MA Audio Bronze 100 6G

3. Q Acoustics 3030i

Da li neko ima iskustva sa njima i kako se pomenuti modelu slažu sa Yamahom? Za MA je već rečeno da je dobar par sa Yamahom.

Link to comment
Share on other sites

Kao prvo da se zahvalim još jednom svima koji su se uključili u diskusiju kako bi mi pomogli.

Verovatno ću sledeći vikend ići da isprobam zvučnike koje smo pominjali i da izaberem one koji mi budu najviše odgovarali. S obzirom da sam do sada imao podnastojeće zvučnike a da sada uzimam regalske moram uzeti i odgovarajuće stalke za njih. Na šta bih trebao da obratim pažnju? Koliko sam skapirao bitno je da na donjoj ploči imaju spajkove, na gornjoj izbočine, da budu gvozdeni a ne od aluminijuma, odnosno što teži, plus je  i ako mogu da se pune peskom. Molim vas da me ispravite ako sam nešto pogrešno skapirao. Naravno budžet mi nije veliki i ne mogu očekivati stalke kao originalne ali recimo ovi su mi zapali za oko pa vas molim za komentar. Pitao sam prodavca i za težinu i teški su po 5 kg svaki pa pretpostavljam da su gvozdeni.

https://www.kupujemprodajem.com/audio/police-i-stalci/stalci-za-zvucnike/oglas/160066857?filterId=436

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala @zek,

Taj detalj za visinu mi je jasan, pitao sam prodavca visoki su 70 cm što odgovara  na primer Q Acoustics 3030i.

Zbunjuje me što apsolutno ni na jednim stalcima na KP površina gornje ploče ne odgovara  širini i dubini zvučnika koje smo pominjali ovde. Koliko tu sme biti odstupanja uopšte? Takođe koji materijal je najbolji za stalke, da li su šiljci obavezni, koliko su bitna ona ispupčenja na gornjoj ploči, punjenje peskom?

Voleo bih da znam te opšte stvari pa ću onda lakše tražiti stalke. 🙂

Link to comment
Share on other sites

Ekspanzivan, pun, brz, dinamičan, ali treba pripaziti na visoke ostatka sistema.

Nisu za malu prostoriju. Traže međusobni razmak od bar dva metra i bar toliku udaljenost slušaoca. Ne radi se o agresivnosti, već se izbliza nekako nameću volumenom zvuka, a ne redom. Inače, laki su za pokretanje, živahni i zanimljivi.

Kod mene stoje na 40cm od zadnjeg/prednjeg (po izboru čitaoca) zida i nema mnogo problema s basom, ali je 3D (očekivano) redukovan. Dobar običan zvuk u realnim životnim uslovima - što bi značilo da teži generalnoj korektnosti, ali ne priziva pretenciozna poređenja. U toj postavci su se pokazali bolje od Wharfedale Diamond 9.1 i Sonus Faber Concertino. Sonusi su, u stvari, zvučali očajno. Primer kako dobar zvučnik može biti degradiran lošim pozicioniranjem.

Slušam sve ozbiljne, neozbiljne i nastrane zanrove i nemam utisak da imaju problem s probirljivošću.

BR02, kako razni pišu, imaju tolerantniji karakter i mogli bi u manju sobu. Nisam ih slušao.

Link to comment
Share on other sites

@TurboMaximus

Hvala puno na veoma detaljnom odgovoru!

Za sada sam najbliži QAcoustics jer su najmanje zahtevni što se tiče uparivanja i najbolje se snalaze u malom prostoru, ali u subotu idem da čujem "kandidate" i odlučim.

S obzirom da je ovo veoma kompleksna tema zamolio bih za pomoć iskusne članove u vezi sledeće dve stvari:

1. Stalke naravno kupujem posle zvučnika ali još jednom molim za opšte smernice. Koliko sam ja razumeo najbolja varijanta su gvozdeni i punjeni peskom, aluminijum je za izbegavanje, drvo je negde između. Bitno je da imaju šiljke dole. Zbunjuje me koliko površina gornje ploče na kojoj stoje zvučnici sme da bude manja od donje površine zvučnika (WxD) a da ne utiče na zvuk? Pitam jer skoro svi stalci sa KP imaju manju površinu gornje ploče u odnosu na standardne regalske zvučnike.

2. Kako planiram u bliskoj budućnosti da uzmem i polovno stereo pojačalo sada bih odmah uzeo DAC, uslov je da se može kupiti u našim radnjama na 12 rata i da košta do 15.000 dinara. Znam da su to ulazni modeli ali i ceo moj sistem je takav. Da li će Ifi ZEN Air DAC biti odgovarajući u mom slučaju?

Unapred hvala svima na odgovorima!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...