Jump to content


Streaming uređaji - modeli, iskustva, poređenja


Dragan Penev

Recommended Posts

Sa kompa možeš da odabereš exclusive mod u Tidal aplikaciji, što preskače loš resampling operativnog sistema pa je i zvuk bolji. Tidal app sa telefona nema tu opciju pa prolazi kroz android resample proces i zvuk je obično malo lošiji.

Što se tiče USB kabla, ne bih se opterećivao time, sve do nekih 5m ne bi trebalo da pravi problem.

SMSL SU-1 je inače jako fin DAC. Najveći pomak što se zvuka tiče koji sam odavno čuo u toj klasi. Uživaj.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 706
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nabavio Arylic Up2Stream HD Na probu.

Reprodukuje HD, kompatibilan sa aplikacijama za upravljanje ostalim LinkPlay baziranim uredjajima (4Stream, Wiim, legacy Player, i mnogim drugim)

Ima napredniji LinkPlay modul 41E2. Podržava Tidal Connect:bounce 

Sad najzad mogu sa PCa da upravljam muzikom uz svu funkcionalnost Tidala. 

Istovremeno mogu da idu dva streama sa Tidala. Jedan Tidal Connect na HD i jedan sa androida na Up2Stream. A mogu i da simultano sviraju isto

IMG_20230703_203417.thumb.jpg.d6596fff0e137e40c58773e3c5bddd2a.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

On 6/30/2023 at 10:18 PM, NShappy said:

Sad, ja moram da pitam da razjasnimo, šta znači "radi na oba"?!?

Možeš da slušaš različite pesme istovremeno, jednu na telefonu a jednu na Atoll-u, korišćenjem jednog naloga?
Možeš da šaltaš jedne pesme na telefonu a druge na streamer-u, u isto vreme?

Da. Na Atoll svira nešto sa Tidal preko Atoll aplikacije a na telefonu svira druga numera takođe sa Tidal.

Mislio sam da ovo ne šljaka ali očigledno radi. Slučajno sam izvalio.

Link to comment
Share on other sites

Evo da ukratko predstavim svoj novi strimer koji koristim oko 2 meseca. Ako ste videli u mojoj temi, opisao sam nove uređaje koji su zamenili Home Theater rešenje.

Sada su tu Atoll IN100 signature pojačalo, Elipson facet 14F zvučnici i strimer Atoll MS120.

Što se tiče samog strimera, sve karakteristike i detaljan opis su dati na ovom linku:

https://www.atoll-electronique.com/en/products/streamers/ms120/

U principu, nemam šta da zamerim. Prilično lepo to radi, brz odziv, aplikacija je više nego dobra. Možda nije kao BluOS ali imaš sve što ti treba. Nema aplikacije za Windows OS, ali ok. Može se i bez toga.

Trenutno se radi na novoj verziji aplikacije pa ćemo videti kako će biti.

 

Zvukom sam više nego zadovoljan. Koristim ga kao strimer/DAC, tj. koristim njegov interni DAC Burr-Brown PCM1796.

Podržava sve striming servise koje znam, gomila internet radio stanica, MQA takođe (iako ga neki ne vole, meni se sviđa).

Odziv aplikacije i samog uređaja je brz, brzo se prebacuje sa jednog servisa na drugi ili na USB disk npr...

Što se tiče samog zvuka i kvaliteta, sviđa mi se kako radi u kombinaciji sa Atoll IN100 signature. U odnosu na prethodnu kombinaciju gde sam koristio externi DAC Earmen Tradutto, ima razlike u nekim detaljima ali je verovatno stvar navike. 

Ono što nisam probao je da povežem Earmen kao externi DAC, ali to će biti isprobano samo u slučaju da Earmen ostane kod mene, jer je trenutno stavljen na prodaju.

Ideja mi je bila da sistem bude max jednostavan što sam i postigao.

Može da radi kao preamp, mnoge opcije podržane, ima univerzalni daljinac preko kojeg se može upravljati drugim Atoll uređajem, kao što ja sada koristim za upravljanje Atoll IN100.

Pitajte šta vas zanima, inerestantan uređaj, kvalitet izrade je na veoma visokom nivou.

image.png.5e6619e5e83e97a67f28ac0ea1b10df7.png

Link to comment
Share on other sites

poređenje sa node, naravno što se zvuka tiče? koliko je moguće uhvatiti razlike u zvuku, i da li su te razlike baš čujne ili moraš da se napregneš da ustanoviš da razlike postoje? ja spadam u grupu skeptika kad je digitalija u pitanju što se tiče zvučnih pomaka pa zato i pitam...😏

Link to comment
Share on other sites

Evo poređenja sa moje strane:

1. prvo sam imao na par meseci ifi zen stream. Bolji kvalitet zvuka daje od Node, ali mu je softver užasan. Support takođe, imao je neke bagove preko kojih nisam mogao da pređem.

2. Node je bio kod mene 6 meseci. Nikakvu zamerku nemam na rad i na kvalitet zvuka, s tim što je korišćen isključivo kao strimer sa externim Earen tradutto DAC. Ako ga koristiš sa njegovim internim DAC, čak i laik poput mene čuje razliku. Dosta mutniji zvuk, manje detalja i nekako zamuljano s vremena na vreme. Ono što mi se nije dopalo npr je kada slušaš neke internet radio stanice, zvuk postane prlično brundav. A to nije sada slušaj sa Atoll MS120. Ono što je pobeda kod Node je odličan BluOS.

2. Atoll MS120 - poptuno druga priča. Uređaj je kao prvo iz više cenovne kategorije. Čuje se razlika i te kako u odnosu na Node. Čistije, detaljnije i nekako što bi rekli, "razumljiv" zvuk. Ne moraš da se napregneš u ovom slučaju da bi čuo razliku.

Ono što sam sa mukom ustanovio je poređenje ifi zen stream i Node. Tu treba malo vremena da se napregneš da osetiš razliku.

Svakako Atoll MS120 nije iz spektra širom poznatih strimera, ali svojim karakteristikama i onim što nudi, mislim da zaslužuje pohvale.

I da... ima dosta ulaza, pa možeš da nakačiš šta god hoćeš od uređaja.

Link to comment
Share on other sites

20 minuta ranije, Dragan Penev said:

1. prvo sam imao na par meseci ifi zen stream. Bolji kvalitet zvuka daje od Node, ali mu je softver užasan. Support takođe, imao je neke bagove preko kojih nisam mogao da pređem.

Zasto ti uopste treba njegov softver?

Koristi ga kao UPnP ili mozda cak i NAA endpoint i to je to.

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Delija said:

Zasto ti uopste treba njegov softver?

Koristi ga kao UPnP ili mozda cak i NAA endpoint i to je to.

Ajde sada ti objasni drugom članu porodice kako se koristi preko UPnP ili NAA. Svakako je postojao problem da u jednom trenutku zabode ifi, pa ga moraš resetovati. On kad je radio, radio je super, ali je imao te bagove na koje ja nisam ostao imun.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Iron man said:

Kako? Mislim, na šta si mislio? 

Isto kao i svaki UPnP "sistem". Imas server, kontroler i renderer/endpoint. UPnP/DLNA protokol je koliko-toliko standardan. IFi pored toga podrzava i HQPlayer NAA.

Moja standardna kombinacija sa Devialet-om radi savrseno sa svakim UPnP/DLNA renderer-om - MinimServer + BubbleUPnP android aplikacija.

Za Tidal i Qobuz to mozda nije najlepsa opcija, ali je zvucno verovatno najbolja - za onog ko nece da se udubljuje u HQPlayer NAA tematiku.

Link to comment
Share on other sites

@Delija

Aha. Tako si mislio.

Ja imam dve vrste strimera. (kojima se aktuelno igram, sem onih koje sam izgostirao. Apple AirPlay Express i Roku Soundbridge i Daphila. Ovi potonji su LMS bazirani a LMS izgleda podržava Tidal pa ću njima da se opet pozabavim)

1 Link Player bazirani (Arylic i slični) koji imaju svoju aplikaciju koja ima i podršku za Tidal. Nije to baš kao pravi Tidal, manje je konforno, nema sve mogućnosti i pogodnosti pretraživanja kao pravi Tidal ali u principu radi. Izabereš (nekako) šta hoćeš da slušaš., pošalješ streameru i posle možeš da isključiš UI tablet (fon)

2 Ostali strimeri, rendereri (UPnP/DLNA bazirani, Volumio,...) koji zahtevaju neku Cast aplikaciju (mConnectLite ili BubbleUPnP) koja šalje strim a oni primaju i rendišu. Dokle god želiš da se strim sluša mora aplikacija (BubbleUPnP)da bude aktivna. Za divno čudo manipulacija Tidalom je čak i konfornija kod BubbleUPnPa nego ona aplikacija kod Link Player baziranih Nije to nešto drastično različito ali ipak malo iritirajuće.

E sad sam nabavio na testiranje i Arylic Up2Stream HD koji , sem što podržava HD fajlove, podržava i Tidal Connect. To je tek prava stvar. Sva funkcionalnost Tidala , mogućnost rada i sa Windows platforme i ...kad se zada lista ( album, autor,...) može da se isključi User Interfejs. Strimer radi sam.

Prava stvar.

BTW nekako se podvukao ispod radara  Spotifyja pa radi i Spotify connect sa besplatnim nalogom.

 

 

PS Ne razumedoh ono sa Devialethom.

Zar Devialeth nije end point ( renderer)? Imaš server, User Interface i ...šta još? Nije li Devialeth ono što sviri?

Link to comment
Share on other sites

On 1. 7. 2023. at 0:54, ivanp said:

@MBanimir

??
Ništa? Još??:)

Upravo sam povezao Wiim pro pre pola sata. Mogu ga uporediti samo sa Raspberry P i Dac varijantom sa Volumio-m  koju koristim na poslu za slušanje Spotify-a. Daleko je lakše za upotrebu sa Wiim aplikacijom. Spotify i Tidal connect rade bez greške. Koristim optički izlaz pa ne mogu oceniti kvalitet ugrađenog Dac-a. Samo kao streamer definitivno vredi 170 eur-a koliko sam ga platio. Sve vezano za Volumio je bar meni pomalo naporno, nemam vremena za konstantne bug-ove koji se iznova javljaju...

Chromecast takođe radi bez problema.

 

Link to comment
Share on other sites

Kupio sam na Kp, prodavac je Digitalni Krug iz NS. Aktuelan im je samo oglas za Wiim mini koji je 111 eur-a. Poslao sam im poruku i u roku od 10-ak dana su mi nabavili Wiim pro. Veoma korektni, upakovali su ga pre slanja kao da šalju nitroglicerin. Od juče ga nisam gasio, ni jedan bug do sada. Tidal i Spotify connect rade bez greške, konekcija se uspostavlja u 3-5 sekundi max. Preko optike je malo otvoreniji i prijatniji zvuk u odnosu na Pc-Usb  vezu sa Hub-om. Upravo je i moja gospoja povezala svoj Spotify, zakazala žurku za svoju ekipu sledeće nedelje, dopali joj se novi zvučnici...😃

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, montenegrino said:

Sta mislite, da li je dovoljan Wiim mini ili je bolja opcija Pro, za namjenu striminga sa Tidal platforme, i uz detalj da se ruter od interneta nalazi u neposrednoj blizini?

Sent from my DN2103 using Tapatalk
 

Ako ti baš ne trebaju RCA ulazi/izlazi i koristićeš WiiM samo preko wifi, uzmi Mini i uštedi malo para.

Što se tiče zvuka i aplikacije, ne bi trebalo da bude bilo kakvih razlika.

Link to comment
Share on other sites

23 sati ranije, MBanimir said:

Kupio sam na Kp, prodavac je Digitalni Krug iz NS. Aktuelan im je samo oglas za Wiim mini koji je 111 eur-a. Poslao sam im poruku i u roku od 10-ak dana su mi nabavili Wiim pro. Veoma korektni, upakovali su ga pre slanja kao da šalju nitroglicerin.

Javio se juce, u sekundi, sa ponudom. Povoljna cena, ko zeli.

Link to comment
Share on other sites

Meni su se takođe u roku od par minuta javili u pola noći kada sam poslao poruku. Veoma pozitivno iskustvo, drugo u nizu posle kupovine zvučnika i krajnje korektnog prodavca koji mi je do vrata doneo nov hub, iako to nisam očekivao i nije želeo ni da podelimo troškove. Sad sa 2 hub-a imam apsolutni komoditet, jedan je na USB-u za filmove a drugi na optici za muziku. :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...