Jump to content


Problem sa visokotoncima Edifier R1700BT


komplikator

Recommended Posts

Pozdrav svima. U Utorak sam poručio navedeni model zvučnika, danas su stigli ali posle nekoliko sati upotrebe isplivali su problemi sa visokotoncima. Kada dođe do nekih visokih piskavih tonova (priča, vikanje...) visokotonci na zvučnicima zakrče, kao da ne mogu da prate te tonove. Problem je primetniji na desnom zvučniku, ali ima ga i na levom. Evo sada sam pustio neku regularnu muziku i nema nikakvih problema sa nižim tonovima zvučnici mi se sve više dopadaju što ih više koristim.

Šta da pokušam? 

Obična reklamacija, ali pitanje je da li će to oni umeti da istestiraju i daju mi nov par zvučnika?

Da se pozovem na onu foru 14 dana za vraćanje robe prilikom online kupovine?

Da sačekam još koji dan? Postoji li šansa da se visokotonci vremenom razrade ili će se samo pogoršati? 

Zvučnike sam povezao preko Lusya DAC-a, ali i preko Bluetooth-a se isto ponaša. 

Svaki savet je dobrodošao.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

U prevodu, ako bilo koji opseg u ekvilajzeru podigneš za X (to obično piše u dB), za toliko moraš da smanjiš ukupni izlaz, inače signal može da ide preko 100% a onda imaš krčanje tj. clipping. Probaj bez svega toga.

Još nešto, mala je šansa da su oba zvučnika pokvarena na isti način i to od starta, veća je verovatnoća da je negde drugde problem.

Link to comment
Share on other sites

To su skromni zvučnici, male snage (2x15 i 2x18W) i male osetljivosti (75db 1W 1m), barem prema objavljenim podacima. Bas 4" i visoki 3/4" . Ako imaš veća očekivanja od toga i preteraš biće trenutno problema. To je za sto uz monitor i PC da slušaš laganica muziku dok radiš. Na njima postoje tonske kontrole, njihovim korišćenjem stvari se samo pogoršavaju što se snage tiče, isto kao i rad sa ekvilajzerom. Na kraju krajeva zameni to dok imaš još mogućnosti.

https://gogorila.com/racunari/IT-periferije/zvucnici/13097/edifier-r1700bt-20-bt-66w-speakers-wood?goep=96224&utm_source=eponuda.com&utm_medium=product_price_click&utm_campaign=Eponuda.com&utm_term=es_0_1_pp

Za slične pare glasniji su Microlab Solo6C i 7C (nemaju Bluetooth). Oni su slične snage ali znatno su veći i time efikasniji zvučnici.

 https://www.bcgroup-online.com/zvucnici/microlab-solo6c-2.0-82687?utm_source=eponuda.com&utm_medium=product_price_click&utm_campaign=bidding&utm_term=es_0_1_pp

https://www.bcgroup-online.com/zvucnici/microlab-zvucnik-microlab-solo7c-2.0-58804?utm_source=eponuda.com&utm_medium=product_price_click&utm_campaign=bidding&utm_term=es_0_1_pp

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, komplikator said:

Vracam ih nazad. Nemam hrabrosti da ponovo pokusavam sa istim modelom, tako da cu traziti novac nazad i to mu je to.

Ја бих пре враћања пробао у неком крштеном систему где је прави преамп испред њих.

Link to comment
Share on other sites

Nije problem u jačini, kada se sve našteluje i pusti muzika imaju dovoljno snage za moje pojmove, sasvim dobro se čuju. Naravno oseća se nedostatak subwoofera pošto sam navikao na 2.1 ali sam i očekivao da će tako biti. 

Ona situacija gde je problem je običan govor gde zvučnici nisu pod nikakvim opterećenjem. Npr lik glasnije testira mikrofon 1, 2, 3 test test, i visokotonci te neke više tonove ne prenose kako treba već da krče. Problem je malo manje primetan preko Bluetootha, ali je tu. 

Link to comment
Share on other sites

Izvinjavam se na kašnjenju. Vraćeni su zvučnici danas, nije bilo nekih komplikacija. Pri pregledu radnik je ustanovio da zvučnici imaju "tragove korišćenja i sitne ogrebotine". U zvučnicima je bilo nekoliko vlakana tankog laminiranog sunđera koji je korišćen za pakovanje i bilo je par nekih flekica oko ivica membrane i to je to. Nisam hteo da ništa čistim i briskam jer su zvučnici i bili takvi. Te navodne ogrebotine zaista nisam primetio, a ekstremno sam pažljiv sa takvim stvarima.

U slučaju da mi odbiju reklamaciju zbog tih tragova korišćenja, da li je ikako moguće da popravim tu situaciju? Negde sam čitao da loši lemovi mogu da stvaraju takve situacije? Ili su prosto visokotonci lošeg kvaliteta.

Link to comment
Share on other sites

Prošla su nažalost ona vremena kad je Altec Lansing bio aktuelan, kvalitetna i pouzdana marka :) Pre više od 15 godina sam kupio 4121 model za nekih 5-6.000 din. Posle toliko godina i dan danas gruvaju ko sumanuti, prikačeni preko Lusye sa malo pojačanim ekvilajzerima trese celu sobu. Naravno bez najmanjih problema. Šta sad kupiti od 2.1 sistema za 50 eur? Sonicgear? Trust? Ili nešto treće za šta još nisam čuo? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...