Jump to content


Dualisti


Dacho

Recommended Posts

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Super tema. Imam 2 Duala, 1219 i 1229. Za prvi planiram da pravim plint a drugi je u fabrickom plintu od 13kg u Wega izvedbi. Ko je bio u prilici da ga cuje kod mene u sistemu nije mogao cudom da se nacudi, da budem blag u opisu. I to sa obicnom fabricki ugradjenom Surkom. Doduse sve je ocuvano kao novo, pa i igla. Izgleda da nije uopste korisceno, poklopac bez ijedne ogrebotine, kao i sam gramofon. I dobro podeseno. Namenio sam mu Philips SuperM, za koji sam kupio Shibata iglu. Ali kako dobro sada svira uopste me ne vuce da je probam. Po meni komotno mozete bazirati sistem na njemu kao izvoru. I to vrhunski sistem. Slike kad se vratim s puta.

 

Dual 1019, 1219 i 1229 su uz Torens i EMT korisceni kao testni gramofoni od strane inzenjera Deutsche Gramophon-a.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

HS52.thumb.jpg.84def554803829e8396b64170b63f6f4.jpg

Moje prvo gramo-pojačalo HS52, lično sam ga 1972. kupio kod Turčina blizu ž. stanice u Minhenu, po nešto nižoj ceni od oko 900DM kolika je inače bila. Glava je bila Shure M91MG-D. Za današnje pojmove to nije neki gramofon, ali je tada bio svetlosnu godinu ispred svega što sam mogao čuti bilo gde kod nas, barem u meni dostupnim krugovima. To je frikcioni sistem, tanjir od 1.9kg, model 1218, odmah ispod top-modela 1219. Bio je full automatik, mislim da je mogao da pušta do deset ploča, mada nisam koristio tu opciju.

Dvosistemske kompresione kutijice sa lepim metalnim grilom, iste kao na slici, koristim i dan-danas za slušanje muzike sa računara (za koju godinu slavimo pola veka druženja) a gramofon sam poklonio negde sredinom devedesetih, kada sam kupio Torensa.

Iz minhenskih prodavnica ploča nisam izbijao cele dane, uveče sam se vraćao kući s glavoboljom. U svakoj je bio pult sa po najmanje pet - šest gramofona sa kvalitetnim slušalicama (Sennheiser). I hiljade ploča. Gramofoni su isključivo bili Duali. 

Model 1219 kojeg sam čežnjivo pogledavao mi je tada bio prilično nedostupan, koštao je oko 650DM, a zasebno pojačalo i zvučnici bi koštali još dvaput toliko. Kupio sam ga nedavno, za neku siću, tek da povremeno bacim pogled na njega.:)

EDIT: Slika je sa neta, fali mu ovde levo jedan šraf, pa izgleda kao da je nešto slomljeno.

maxresdefault.thumb.jpg.6d1bc4f8afcf7a5142b35e5953ea5ab7.jpg

Link to comment
Share on other sites

Da, 721 je poprilicno dobar model.

Kada sam počeo studirati krajem 80' prijatelj sa faksa je kupio novog Golden 1, pravi šminkerski grem. Onda sam bio fasciniran zvukom i izgledom. Ne moga ga danas svrstati da li je taj grem stvarno bio "nešto" posto je kostao tada u Yu 1200 Dm.

Link to comment
Share on other sites

Šteta sto Groovy Gavra nije vise (već dugo) na forumu,velik je postovaoc Dual gramofona.Radio je u Dualu u Nemackoj pa bi mogao i nekih iskustava iz prve ruke serviserskih i korisnickih da prenese. Verovatno ih ima po (pra)starim gramofondžijskim temama.

edit evo link jedne stare teme

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Dacho said:

Da, 721 je poprilicno dobar model.

Kada sam počeo studirati krajem 80' prijatelj sa faksa je kupio novog Golden 1, pravi šminkerski grem. Onda sam bio fasciniran zvukom i izgledom. Ne moga ga danas svrstati da li je taj grem stvarno bio "nešto" posto je kostao tada u Yu 1200 Dm.

Imam ga doma , sam za razliku od Tvoga  ima neakvo drvo  ispod poklopca i gravuru  "elektronic direkt drive" . "doljni dio je  crni "  onaj konusni   Nisam ga slušao od  2008me  kad sam  najmlađem sinu pokazivao razliku između gramofona i CD- a . Rekel je !!!!  vau .  A obzirom da je već tad ufatio koju godinicu ,   gramofon--a  ne klinac   a   ja sem ni neakvi  vještak sa gramafinima . Klinac iako je tad imao cc 16 godina je  ostao paf ! Bez obzira na to što zvučnica "shure ! koja uzgleda ko  pinokiov  nos itd , itd .  Jedini  problem je kaj  stroboskop  neda poriktat ? - oscilira  kockice ne stoje - na mjestu )  neg šetaju sim tam . To mi je manji problam - ? glavno da je kod mene doma ? :) ! :D

Link to comment
Share on other sites

721 је одличан грамофон са легендарним EDS 1000 мотором и веома квалитетном сајџијски урађеном ручком.

Мало дампирање кућишта му не би шкодило.

У целу причу бих убацио и 1249 јер завређује да се уврсти.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...