Jump to content


Test strujnih konektora - iskustva


jager

Recommended Posts

image.thumb.jpeg.a41b15cec2acb3d2a8db4bf650e6f3b9.jpeg
CONNECTORS

WAY Cables have the world’s best (and customised) connectors, which are in synergy with cable excellence, from material quality and engineering to sound features:
– Pure Silver WBT RCA and speaker connectors.
– Silver-clad OFC WireWorld XLR plugs.
– CUST3-WAY / Pure Silver power connectors by IeGO (Ultra-High Purity 5N / 99.999% Long Crystal, 24K Rhodium Plated), uniquely customised by WAY Cables with the anodised aluminium housing in the old gold colour for damping and RFI/EMI protection.
– CUST2-WAY / Customised IeGO power connectors from 4N Copper with double 4N Silver-plating (including grounding) and anodised aluminium damping ring.
– CUST1-WAY / Customised USB connectors with Gold-plated HQ Copper alloy contacts and housing.
– RJ45 Telegärtner connectors with gold-plated contacts in the fully shielded, non-magnetic metal housing.

Link to comment
Share on other sites

Kako uopšte utvrditi neutralnost strujnog kabla i da li se isti ponaša jednako na različitim pozicijama (izvor, preamp, transport, snagaš...) i sa različitim tipovima napajanja (regulisanim linearnim, neregulisanim linearnim, čoperima...) a da ne ulazimo u topologije recimo pojačivačkih stepeni (SE A klasa, PP A klasa, AB klasa, D klasa...) ili D/A konvertera. Svaki konektor i sam kabel unose nešto u zavisnosti od područja primene, mislim da je ta hajendovska buba o nekoj beskonačnoj neutralnosti običan marketing, da je tako, tj da svi teže neutralnosti, onda bi svi hiAnd (kategorija koja je po meni bzvz sama za sebe) uređaji i kablovi zvučali identično, a to je daleko od istine...

Bolje je pričati o SINERGIJI, kako konektora, tako i samog kabla sa ostatkom sistema na poziciji na kojoj se planira primeniti.

Link to comment
Share on other sites

Ja i moj kolega imamo skoro pa isto linearno napajanje za laptop. Kod mene strujni od lin napajanja radi dobro, kod njega dosta lošije. Tako da bi se složio sa ovim što je Milenko napisao. Iz mog iskustva

- Od svih kablova, strujni kablovi su najmanje predvidivi.

- Njih bi uvek trebalo uzeti za probu pre kupovine.

- Ne postoji neutralan kabal kao ni konektor.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, somilenko said:

Kako uopšte utvrditi neutralnost strujnog kabla ... itd. do kraja

Neutralnost kabela se jednostavno provjeri, kako već mislim da rekoh; staviš ga na više pozicija, u par sistema (otprilike rang koji bi bio prikladan za taj neki kabel, i to ti je to. 98-99% je sigurno da kabel zvuči kako zvuči.

Btw. nema tu nikakve "hajendovske bube", svaki dio hifi opreme (pa i konektor) ima svoj neki karakter, zvučni pečat... koliko god sitan eventualno (i moguće nebitan) bio. A skužit ćemo ga isto kao i kod kabela tj. težit ćemo da toga bude što manje u zvuku.

E sad, druga stvar je što ponegdje vlada mišljenje, ako je nešto skupo da je automatski i neutralno i odlično. Ukratko - nije baš tako, iako u većini slučajeva (dakle čisto neki "matematički prosjek") skuplja komponenta i je bolja. No isto tako ima uređaja koji osjetnije "vuku" u ovu ili onu stranu... iz više razloga (to je tema za sebe).

Poanta je samo to prepoznati, prvo na razini komponenti, a onda na razini kabela ili i konektora, za one koje idu i do te opcije. Onda će biti puno manje (potrebe) govorenja o sinergiji. Iako, ona u vrlo malom segmentu može i (skoro da) mora imati svoje mjestoj, ali naglasak je "vrlo malo.

Sve skupa, vrlo jednostavno zapravo :D

Link to comment
Share on other sites

36 minuta ranije, miletrosak said:

Kako utvrditi neutralnost ili ne bilo kog uredjaja u vasem sistemu,jednostavno .Cuti ga u svom sistemu pod istim uslovima ,bar 7 dana i to je kraj.Sve drugo je nagadjanje.

Ne mora biti neutralnost, može jednostavno da legne ili ne svojim karakterom, dakle sinergija.

@Sten, ovo što je @vdzele napisao je zanimljivo i ponovljivo iskustvo dosta audiofila i zbog toga je to šetanje kroz sisteme i slušanje nevalidno jer je svaki sistem sastavljen od različitih komponenti, nalazi se u različitim prostorijama i ima različit kvalitet struje, tj u različitoj meri prisutne smetnje, a pošto je svaki kabel filter, to može imati dosta uticaja i to važi i za strujne kondicionere i ostalu opremu sa AC strane uređaja.

Ovo pominju i pokojni Art Dudley iz Sereophile-a, kao i Danny Richie iz GR Research-a. Art je pominjao da mu je totalno drugačiji strujni setup morao biti nakon selidbe jer ono što je koristio na prethodnoj lokaciji, zbog drugačijeg kvaliteta el energije na istim komponentama nije "pilo vode" na novoj lokaciji.

Danny Richie je pominjao razna slična iskustva na izlaganjima na sajmovima i kako zbog toga nosi više kombinacija strujnih kablova kako bi dobio zadovoljavajuće rezultate jer ne zna šta ga gde čeka.

SINERGIJA je jedina konstanta, ostalo su relativne stvari, ne samo zbog univerzalnog karaktera komponente i kabla nego zbog njegove interakcije sa ostatkom sistema, strujom, akoustikom prostora i sl.

Opet, kako utvrditi neutralnost kada u svakom sistemu taj kabel dođe na mesto nekog drugog, koji je u svakom sistemu različit i šta tačno slušaš? Ako su promene, onda je to uvek relativno u odnosu na neki drugi kabel sa kojim si ga zamenuo, tako da je to relativno u odnosu na promenljivu a to je u najmanju ruku bzvz, nema konstante i reference za poređenje.

Link to comment
Share on other sites

U sustini nije rec o neutralnosti vec u kojoj meri ti sistem sa svim kablovima dize emociju ili ne i u kojoj meri.

Bez emocije i jeze pri slusanju i muzika gubi smisao.Meni se to desilo kad sam zaokruzio sistem sa Way cables

strujnim kablovima i zvucnickim.Dosta ranije sam zamenio interkonekt kablove,2014 ali sa istim Way cables.

Link to comment
Share on other sites

Somilenko, pusti to rekao ovaj ili onaj. Reci ti nama svoja iskustva.

Kvotao si Miletroska, i on je to vrlo jednostavno sažeo, ali je točno. Uzmi i slušaj. A to što ćeš ga slušati u raznim sustavima, s raznim... koječime u pozadini, pa to ti je samo plus kad čuješ iste karakteristike kabela koje si čuo na 5 drugih mjesta. Sigiurno neće svuda zvučati potpuno isto, ali ono bitno se uvijek čuje, i u globalu velkih iznenađenja nema. I onda ćeš znati kako taj kabel zvuči, s vrlo malom mogućnosti greške.

Normalno, u nekom zbrdazdola sistemu može zvučati neprepoznatljivo, ali ovo je hifi forum pa se uzima pod normalno da nemamo posla s takvim sistemima.

Btw. kabeli, niti komponente, niti išta u sistemu se ne uspoređuje jedno s drugim, jedno naspram drugog. Uspoređuje se s referencom živog zvuka koju moraš imati u glavi. Bez toga, samo ćeš se vrtiti u krug, ne znajući zapravo kako bi to trebalo manje-više zvučati.

Tako da se u tom dijelu slažem - bezveze je ne imati referencu za usporedbu. Zapravo još i više nego bezveze; bolje se ni laćati hifija i ulagati ikakve ozbiljnije novce u njega.

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, miletrosak said:

U sustini nije rec o neutralnosti vec u kojoj meri ti sistem sa svim kablovima dize emociju ili ne i u kojoj meri. Bez emocije i jeze pri slusanju i muzika gubi smisao....

👍 👍

Isto jako dobro rečeno. Pogoto što su pojmovi neutralnost, high end, referentno i sl. odavno izgubile svoj smisao u super-inflaciji spominjanja posvuda, od oglasnika do kojekakvih "amje meni" kanala na YTu.

Osobno više volim umjesto "neutralnost" koristiti pojam "uvjerljivost". A to je, koliko shvaćam, isto to što se misli kad se govori gore o "emociji i jezi". Dojam. Moraš dobiti/imati određen dojam slušajući svoj sistem. Naravno, onaj koji želiš, tražiš... zbog kojeg si uložio lovu u sistem.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, miletrosak said:

U sustini nije rec o neutralnosti vec u kojoj meri ti sistem sa svim kablovima dize emociju ili ne i u kojoj meri.

Bez emocije i jeze pri slusanju i muzika gubi smisao.

@Sten ovo je upravo ono što ti govorim sve vreme, jedino je referentna međusobna sinergija elemenata u tvom sistemu i veruj mi, napravio sam i poslušao po nešto elemenata i nosio po tuđim sistemima. Takođe i sam posedujem dva sistema i ono što ti takođe mogu reći je da se isti kabel drugačije ponaša u oba. Dodatno, u, nazovi A' sistemu vrtim 3 snagaša (1 D i dva SE A klase), 2 preampa (1 balansirani i 1 SE), 2 DAC-a (imam još 2 koji nisu dorasli pa i nisu u rotaciji), 2 para zvučnika, jedno 6-7 strujnih kablova, 3 USB kabla, jedno 5 SPDIF kablova, 4 tipa IC kabla, 5 različitih zvučničkih kablova, 3 CD plejera, a bilo je i nešto gostujućih komponenti koje ne navodim, kao ni tuđe sisteme koje sam slušao i u kojima su moje komponente i žice gostovale i jedan te isti strujni u zavisnosti od mesta primene i tipa uređaja uvek da nešto drugo i da, to mi je na raspolaganju za rotaciju uvek a ono što je posebno interesantno je način na koji čujem drugi, nazovimo ga A sistem dok čeprkam po A' sistemu, tako da iz prve ruke znam po nešto i o audio memoriji i kuvanju žabe, kao i slušalačkih navika, jel to dovoljno za sopstveno iskustvo?

Jedina sigurna stvar je upravo sinergija i način na koji sistem svira kao celina a ne kako se jedan kabel pokazuje u nekoliko sistema, jer, veruj mi, iz prve ruke znam da je to besmisleno, kao i "neutralnost" jedne komponente, pogotovo strujnog kabla ili konektora.

Link to comment
Share on other sites

Previse nepoznatih ili polupoznatih komponenti u sistemu ali i nedovoljno usaglasenih i dobrih te udaljava od resenja i tako moze do penzije.Smanjiti broj na minimum a ono sto je otpalo ne uzimati vise u obzir.

Ako gradis sistem oko zvucnika kao ja onda ides da im udovoljis do kraja tj.moras da unapred znas kakav zvuk zelis na kraju, inace je sve lutanje u magli.

Link to comment
Share on other sites

On 1.1.2023. at 13:01, giZ_Mo said:

Читам, читам, читам........... и на крају крајева или на самом почетку ништа ми није јасно???!!!

Дакле овако, поседујем парче 1м струјног кабла који сам на поклон добио од уваженог члана овог форума. Хтео бих да га терминишем конекторима а затим да га употребим за напајање снагаша око 200W по каналу. 

Шта предлажете а да није нешто претерано скупо и да има у локалу да се нађе!?

У прилогу слика кабла:

 

DSC01425.jpg

Толико "паметних" коментара....., јел могуће да нико нема неки предлог у вези мог каб(е)ла

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, somilenko said:

@Sten ovo je upravo ono što ti govorim sve vreme, jedino je referentna međusobna sinergija elemenata u tvom sistemu i veruj mi, napravio sam i poslušao po nešto elemenata i nosio po tuđim sistemima... itd. do kraja

A ja ti mogu reći da imam posve druga iskustva, i da kabel koji mi dobro radi na letvi (tamo prvo stavim/probam) radi dobro na svim uređajima. I ne samo da radi dobro, radi praktički isto.

Moguće da sinergija meni i tebi znači različitu stvar, ali ostaje činjenica da ja nemam problem kad nađem jedan (dobar) kabel, da mi neće biti isto tako dobar na bilo kojem mjestu u sistemu. Isprobano ne znam ni sam koliko puta. Pa onda još kod par frendova.

Zato je meni sinergija pretjeran pojam, da sad ne ponavljam ranije rečeno, iako u malim količinama neizbježan. Ja tražim što neutralnije komponente i onda nemam potrebe za "sinergijom".

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Sten said:

...

Moguće da sinergija meni i tebi znači različitu stvar, ali ostaje činjenica da ja nemam problem kad nađem jedan (dobar) kabel, da mi neće biti isto tako dobar na bilo kojem mjestu u sistemu. Isprobano ne znam ni sam koliko puta. Pa onda još kod par frendova.

 

Sten, nemaš problem kad ga nađeš. Al ga očigledno ga nisi našao čim ovde pitaš. Ili si nišao, (Maduro S), al ti skup, pa bi jedan jeftin al da bude isto tako neutralan?

Link to comment
Share on other sites

42 minuta ranije, Sten said:

A ja ti mogu reći da imam posve druga iskustva, i da kabel koji mi dobro radi na letvi (tamo prvo stavim/probam) radi dobro na svim uređajima. I ne samo da radi dobro, radi praktički isto.

A ja ti mogu reći da imam posve druga iskustva, i da kabel koji mi dobro radi na letvi (tamo prvo stavim/probam) NE radi dobro na svim uređajima.

I šta ćemo sad? Da se saberemo broj ljudi koji imaju iskustvo kao ja, protiv broja ljudi koji vide stvari kao ti?

Kabal koji mi je prvi na letvi je nekoliko puta pravljen kako bi se prilagodio toj poziciji. Ovo je ujedno odgovor Gizmu, uzmeš nekoliko konektora i probaš koji ti najviše leži za datu poziciju.

Link to comment
Share on other sites

13 minuta ranije, vdzele said:

A ja ti mogu reći da imam posve druga iskustva, i da kabel koji mi dobro radi na letvi (tamo prvo stavim/probam) NE radi dobro na svim uređajima.

I šta ćemo sad? Da se saberemo broj ljudi koji imaju iskustvo kao ja, protiv broja ljudi koji vide stvari kao ti?

Kabal koji mi je prvi na letvi je nekoliko puta pravljen kako bi se prilagodio toj poziciji. Ovo je ujedno odgovor Gizmu, uzmeš nekoliko konektora i probaš koji ti najviše leži za datu poziciju.

A kako je  kada je taj prvi kabal od kvalitetne zidne uticnice  do isto takve letve, i od letve svi isti  takvi kablovi do uredjaja?

Tako je kod mene. Nemam primedbi.

 

12 minuta ranije, miletrosak said:

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, _Naum said:

Sten, nemaš problem kad ga nađeš. Al ga očigledno ga nisi našao čim ovde pitaš. Ili si nišao, (Maduro S), al ti skup, pa bi jedan jeftin al da bude isto tako neutralan?

Pa, pošto je u sigu, pretpostavlja se da ga imam 😎 (na svim mjestima u sistemu), ali sam naravno i svjestan da ne mogu za 20 eura dobiti taj kvalitet, no spreman sam na taj kompromis, jer mjesto nije toliko kritično. Sad je valjda potpuno jasan taj dio.

A btw. taj kabel za 20 eura (uglavnom je cijena konektora u pitanju, ali ne mislim raditi podtemu o "odnosu žica i konektora" i sl,) koji sam koristio, i koji sad pokušavam ponovo "sastaviti", bio je u sustavu upravo prije Madura, tako da vrlo dobro znam koliki kompromis radim. Meni vrlo prihvatljiv, inače ga ne bih radio, kao što nisam praktično u ničemu glede hifija.

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, miletrosak said:

Previse nepoznatih ili polupoznatih komponenti u sistemu ali i nedovoljno usaglasenih i dobrih te udaljava od resenja i tako moze do penzije.Smanjiti broj na minimum a ono sto je otpalo ne uzimati vise u obzir.

Ako gradis sistem oko zvucnika kao ja onda ides da im udovoljis do kraja tj.moras da unapred znas kakav zvuk zelis na kraju, inace je sve lutanje u magli.

Mile, nije to previše nepoznatih, znam svaki uređaj u dušu i šta mu paše i ko kaže da nisu dovoljno dobre, samo je poenta pristupa ovom hobiju, moj je ovakav i baš zbog toliko eksperimentisanja znam o čemu pričam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...