Jump to content


Vaša iskustva sa (pre)prodavcima Hi-Fi opreme


Sir_John

Recommended Posts

"nmiro"]

Ne branim švercere, u stvari - napadam državu što nije donela propise po kojima bi se isplatilo otvoriti prodavnicu polovnih komponenata. Po sadašnjim propisima može se otvoriti komision, gde svaki uređaj mora imati carinsku deklaraciju (bez obzira koliko je star), naravno - primenjuje se veća stopa PDV-a itd.

Kada bi se ti propisi prilagodili zdravoj pameti - država bi imala šansu da nešto PDV-a naplati, kupci bi bili zaštićeni, a prodavci (naravno ne svi) bi ušli u legalne tokove

Sve je to lepo , ali ...

Ima nas na forumu ili nas je bilo koji su pravili pojacala , pa zvucne kutije , pa se o tome u stotinu postova raspravljalo . pa se napadao Sonic zato sto je prozvao Savu ( gospodin sto pravi zvucne kutije ) zbog iste stvari ali ste tada svi Sonica napali zato sto mora da ima nesto vece cene ( pdv,placanje lokala i sce sto vec ide uz to ) .Tada ste mu rekli koga interesuje sve to hocete po manjoj ceni . Ovde ocigledno ima onih koga je Fidelity nadmasio u poslu i to je problem . Pa ko je od nas kada je nesto i prodao dao drzavi svoje ...samo onaj ko mora !!! Drugo su PREVARANTI . O njma pricajte !!!

Ukoliko sam dobro shatio, uÄinilo Ti se da sam branio legalne uvoznike. Nisam. Nisam branio ni Å¡vercere. Napadao sam državu zbog toga Å¡to loÅ¡im propisima pravi haos na tržiÅ¡tu. I Å¡to ga godinama toleriÅ¡e.

A, Å¡to se tiÄe "bitke" izmeÄ‘u uvoznika i Å¡vercera - mislim da se oni obraćaju razliÄitim segmentima tržiÅ¡ta. Glavnina ureÄ‘aja koja se proda preko KP koÅ¡ta do 100€ i to su ureÄ‘aji koji dolaze Å¡vercerskim kanalima. Skuplje ureÄ‘aji sa KP najÄešće prodaju vlasnici a ne trgovci - oni po pravilu imaju legalno poreklo.

Distributeri u kategoriji do 100€ nemaju Å¡ta da ponude, tako da nemaju ni Å¡tetu. U kategoriji iznad 100€, imaju pandane koji su razumljivo skuplji od polovnih ureÄ‘aja, i Äesto po kvalitetu Äak i loÅ¡iji. Ipak - osnovni problem koji distributeri imaju je besparica.

Link to comment
Share on other sites

To da ne znaju niÅ¡ta o tehnici i onome Å¡to prodaju je kod nekih od tih prodavaca vidljivo već iz naÄina na koji reklamiraju svoju robu. Pored toga vidljiv je i nedostatak, ili bolje reÄeno - vidljiv je i nihov nizak opÅ¡ti nivo obrazovanja. Ali, to ne umanjuje njihovu preduzetniÄku sposobnost, u kojoj se, koliko vidim neki od njih priliÄno dobro iskazuju.Å ta hoću da kažem ? Ako već vidim i procenjujem da je jedini motiv zarada, da prodavac prodaje samo zarade radi (kao da drugi ,mislim legalni, to rade samo iz ljubavi prema muzici!) onda je to signal da dodatno otvorim oÄi. Kakve kurirske službe, kupovina bez sluÅ¡anja i bez liÄnog uvida u izgled ureÄ‘aja. Oni koji na to pristanu, moraju se unapred pomiriti sa rizikom da budu prevareni. Takva kupovina, ako je nesmotrena može postati razlog joÅ¡ loÅ¡ije finansijske situacije.

Kupovina polovne robe nije uvek samo pitanje loših finansija. Mnogostruki su razlozi zašto neko radije kupuje polovno a ne novo. Ubeđen sam da je jedan od glavnih razloga naša. srpska ekonomska svakodnevica. Međutim, tu bi mogli pobrojati još neke stvari :

- Kupovina nove robe na koju je većina populacije orijentisana (ne mislim na prisutne na ovom forumu) se zasnivala na kupovini u kojekakvim tehno prodavnicama ili hipermarketima, snabdevenim robom niske cene i kvaliteta.

- Kupovina nove, brendirane hi-fi tehnike u radnjama koje su specijalizovane za to ( da ih ne nabrajam), vrlo Äesto, finansijski od proseÄnog graÄ‘anina Srbije beži brzinom svetlosti.

- Kupovina u poslednih 20 nesreÄnih godina je bila orijentisana na ovakve kupovine - sive, ispod žita, velikom broju nas.

- Kupovina u poslednjih 20 sreÄnih godina (onima kojima te godine nisu pojeli skakavci...) je bila kupovina nekih drugih stvari, mislim da im se baÅ¡ fućka za muziku, pa u kući nemaju ni tranzistor, tako da do kvalitetnog hi-fi sistema kao statusnog simbola joÅ¡ nisu stigli. Za koju godinu ovaj deo populacije, cenim, će biti glavni uzrok oporavka i finansijskog uzleta naÅ¡ih hi-fi orijentisanih radnji. Mislim na one koji to zaista rade legalno zastupajući brendove .

-Kupovina o kojoj se vrlo Äesto priÄa na ovom forumu i meÄ‘u Älanovima istog, Äesto je zasnovana na želji da se proba i iskusi neÅ¡to novo, drugaÄije, nekada Äesto i gore od onoga gde smo već bili... Koji je to Älan ovog foruma koji je sve i uvek uzeo novo, u radnji i sa fiskalnim raÄunom ? NaÅ¡e naÄelne naklonosti da sve treba uvesti u regularne finansijske tokove treba da sprovedemo u delo. U delo! Ne samo da priÄamo o tome.U stvari, problem je Å¡to samo priÄamo. Jako malo radimo na oporavku (ne mislim na ovaj forum!) sebe samih (mentalnom, finansijskom,vaspitnom, ponajmanje moralnom).LiÄno mislim da smo daleko od toga. Zbog naÅ¡ih navika, koje su se formiralie u ovih zadnjih (bar) 20 smutnih godina na ovakav naÄin.

I, onda, svi (izvinjavam se onima koji to nisu !) smo pomalo brljali, mrljali i lizali prste iz tuÄ‘ih tegli sa pekmezom (a gazdarica se uglavnom zvala - država) i bilo nam je slatko, slaÄ‘e nego ono za Å¡ta smo liÄno morali da oznojimo svoju cenjenu pozadinu. Sad su se neki setili da moraliÅ¡u.

Kome? Meni ne trebaju saveti . Sve mi je jasno. Jasno mi je i Å¡ta sam zabrljao, a ne krijem i da mi je pekmez bio sladak.

Izvinite, ako Vam se (nekima) baš ne uklapam...

Link to comment
Share on other sites

@TIN,

pokusaj da govoris u svoje ime. Ako si ti brljao, nismo svi. A posto vec govoris o tome kako se malo radi, bolje je da se radi malo, nego to sto ti radis.

Ono sto se desilo u Srbiji je potpuni gubitak sposobnosti diskriminacije izmedju toga sta je drustveno korisno i dozvoljeno, a sta nije. Najbolji nacin da se to nikada ne povrati je to sto ti pricas: svi smo mi ispod koze krvavi, nista nije ni crno ni belo, nego smo svi sivi, svakog je majka rodila, iz cega se lako izvodi "svi smo mi pomalo s*********i", "svaki je Srbin R***o", "srce je na ***** strani" i ostalo. Jos da bratski podelimo po 20 godina u H**u i dobro je.

A te doskocice tipa "neki moralisu", "pun mi je k***c pametnih" i ostalo mozes da ostavih za seanse ispijanja piva pred samoposlugom, tamo to odlicno prolazi.

Link to comment
Share on other sites

Naravno da ne ide. Kako kao privatno lice mogu da izdam fiskalni racun?

Nigde u svetu prodaja robe u obimu u kojoj je ja prodajem (jedna stvar se prodaje godinu dana) ne podleze toj obavezi.

Inace je kupljen u Srbiji i placen po ceni vecoj od one po kojoj se prodaje.

Vi, g. Ziko, prodajete tri stvari na (bar) tri mesta, pa ja ipak, znajuci da su Vase, ne smatram niti da ste preprodavac, niti da treba da izdajete fiskalne racune (sto ne znam ni kako biste tehnicki izveli).

Koliko mogu da pratim Vasu logiku, svako ko je ikada prodao jedan svoj uredaj je, otprilike, u istoj ravni sa svercerima slepera cigareta i droge? Pa i jeste, pise u "Prokletoj avliji". Svaki je covek kriv, ako nista drugo, krivo mu je majka pogledala dok ga je nosila.

Ergo, da ne moralisemo dalje, kada smo u stvari svi ista g***a...

Link to comment
Share on other sites

Naravno da ne ide. Kako kao privatno lice mogu da izdam fiskalni racun?

Nigde u svetu prodaja robe u obimu u kojoj je ja prodajem (jedna stvar se prodaje godinu dana) ne podleze toj obavezi.

Vi, g. Ziko, prodajete tri stvari na (bar) tri mesta, pa ja ipak, znajuci da su Vase, ne smatram niti da ste preprodavac, niti da treba da izdajete fiskalne racune (sto ne znam ni kako biste tehnicki izveli).

Koliko mogu da pratim Vasu logiku, svako ko je ikada prodao jedan svoj uredaj je, otprilike, u istoj ravni sa svercerima slepera cigareta i droge? Pa i jeste, pise u "Prokletoj avliji". Svaki je covek kriv, ako nista drugo, krivo mu je majka pogledala dok ga je nosila.

G. Ziko, znajuci Vas kao intelektualca, nikako ne mogu da se nacudim Vasoj povremenoj potrebi da se sakrijete u sigurnost mase kojoj je sve sivo, bez nijansi...

Ne, znam samo jedno, il' sam (dovoljno je i) stavio prst u pekmez il' nisam. U mnogim stvarima se svih ovih 50+ godina Äuvam da ga ne stavim. I uspevam. U kupoprodaji HiFi-ja sam ga umoÄio i to je to. Nema povratka, O tome da li sam ga stavlj'o puno puta il' malo, ne umem da sudim. Ako Äupam jednu po jednu dlaku s glave kada postajem "ćelav"?

Nisam ja intelektualac, I'm just an ordinary guy koji voli HiFi...

Kod mene je il' crno il' belo, sivo smatram nijansom...

Prodajem (više od) tri stvari, da bih mogao da "istražujem" dalje...

Toliko (o tome) od mene, Ovo je, već politika i ja se iskljuÄujem, ne zbog pravila Forum-a, već zbog svoje nesposobnosti da se neÄim tak'im bavim. Na primer, ne razumem pojam "mase", uvek vidim pojedince... Makar ovde, vidim, samo, pojedinaÄne post-ove, na koje i odgovaram...

:thumbsup2:cheers

Prepravljali ste poruku dok sam pis'o odgovor, al' moj odgovor ja neću menjati. Pogotovu neću odgovarati na poslednju VaÅ¡u reÄenicu. Ja mislim da nisam "moraliasao"... Samo sam bio samokritiÄan...

Ergo, da ne moralisemo dalje, kada smo u stvari svi ista g***a...
Link to comment
Share on other sites

Niste Vi moralisali, g. Ziko, ja sam, tako bar ispada. Em sam bio nesposoban da "umocim" kad je vreme bilo, em jos sad kvarim uzivanje sposobnijima od sebe.

A to da volite da stvari gledate crno-belo, to sam primetio odavno, samo nisam hteo da kazem, dok to niste sami rekli.

Nije ni meni do moralisanja, samo ne volim da gledam reprize. Ako sam vec jednom gledao svercere benzina kao "patriote i heroje koji krse gvozdeni obruc embarga i nametnutih, nicim izazvanih, sankcija", ne osecam potrebu da sad gledam valjatore smeca sa austrijskih ulica kao dobrocinitelje koji pomazu napacenom narodu koji drzava zanemaruje.

Kao sto ne volim da gledam ni razne sitcom-e sa "estradnim umetnicama". Radi svoje, sestro, pravi turneje po dijaspori i spavaj sa frustriranim gastosima za 500 Evrica, samo nemoj da mi objasnjavas sta se valja, sta ne, sta je in, sta je out i da li je Tanzanija bolje mesto za safari od Kenije...

Link to comment
Share on other sites

Kao preprodavac HiFi-ja verovatno i ne dajes nista... :cheers

Jel mozete to da dokazete........imate li kakvih dokaza.......ne secam se da sam vam ikada ista prodao.......ili preprodao.......tako da ne znam u cemu je vas problem..........inace bavim se zakonom pa iznesite neki licni ili materijalni dokaz da sam preprodavac........prodajem robu koja je u mom vlasnistvu duze od 10 god...cak za neke uredjaje imam i racun...licno sam isao po njih u Nemacku...ali ko da je to bitno ovde u Srbiji.....

Edit Paja: politika

Link to comment
Share on other sites

Jel mozete to da dokazete........imate li kakvih dokaza.......ne secam se da sam vam ikada ista prodao.......ili preprodao.......tako da ne znam u cemu je vas problem..........inace bavim se zakonom pa iznesite neki licni ili materijalni dokaz da sam preprodavac........prodajem robu koja je u mom vlasnistvu duze od 10 god...cak za neke uredjaje imam i racun...licno sam isao po njih u Nemacku...ali ko da je to bitno ovde u Srbiji.....i dalje stojim da drzavi ne bih dao nista.....pogotovo Demokratskoj Srbiji........ :nono

Ne zaboravite da ja odobravam oglase na forumu i vidim sta ko nudi...

Uostalom, da li govori nesto sledeca statistika:

User: sule

Total posts: 303

Most active forum: Mali oglasi (179 Posts / 59.08% of user’s posts)

Ili:

http://www.hifi-forumi.com/forum/search.php?keywords=&terms=all&author=sule&fid[]=21&sc=1&sf=all&sr=topics&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Search

Edit: Ispravljen link...

Link to comment
Share on other sites

@Willi,

predmetne uredjaje (CA C100 + A100)sam kupio kao sto ih prodajem - preko foruma. To su uredjaji iz 90-tih, da li je na njih tada placen porez na promet (PDV nije postojao) ovde, ili nekakav VAT, MWSt, ili nesto slicno negde tamo - ne znam. Nisam do te mere ulazio u poreklo uredjaja. Za neke svoje uredjaje kupljene 80-tih cuvam cak i carinske deklaracije, za one koje sam ovde kupio bez toga imam sta imam (=nista).

Ono sto je savo.sm pomenuo, a od cega je sve pocelo, mislim da i nije PDV, nego porez na prihod, koji se ostvaruje prodajom stotina (ne jednog) uredjaja.

Podsetio bih Vas na to da je fenomen EB na kraju zaintrigirao i poreske organe u Nemackoj i USA. Kad neciji broj zatvorenih transakcija pocne da se meri stotinama i hiljadama, vreme je i da se poloze racuni...

S obzirom na to da sam dosadasnjom prodajom audio uredjaja ostvario negativan prihod, nadam se nekakvoj vrsti subvencije od Ministarstva kulture.

Pa ako me se sete za Dan bezbednosti, sete...

Link to comment
Share on other sites

A te doskocice tipa "neki moralisu", "pun mi je k***c pametnih" i ostalo mozes da ostavih za seanse ispijanja piva pred samoposlugom, tamo to odlicno prolazi.

Pero, jel se Vi to kanda nervirate ?

Ne pijem pivo pred samoposlugom, nisam nikada dao nijedan oglas ni ovde ni na KP.Ne znam nista o Vama, kao ni Vi o meni, a ono sto sam napisao je moje vidjenje stvari. Nisam zeleo time nikoga da uvredim pa ni Vas. Ne znam zasto onda tako zucno reagujete.

Link to comment
Share on other sites

Niste Vi moralisali, g. Ziko, ja sam, tako bar ispada. Em sam bio nesposoban da "umocim" kad je vreme bilo, em jos sad kvarim uzivanje sposobnijima od sebe.

A to da volite da stvari gledate crno-belo, to sam primetio odavno, samo nisam hteo da kazem, dok to niste sami rekli.

Nemojte mi "stavljati reÄi u usta"...

To Å¡to ste napisali nije poteklo iz mog (bilo kog) post-a.

Da, gledam crno/belo... Skoro uvek. Profesionalna deformacija. To, po meni, ne bi bilo uvreda i da ste to rekli (istog Äasa kada ste "primetili") odmah... Niko nije savrÅ¡en. Ja najmanje... Crno/belo gledanje, Äak, ne vidim kao manu...

No, iako ste "primetili" moje crno/belo gledanje, zamerate mi "utapanje u sivilo"... Ja to ne razumem. No, to je moj problem, koji me ne tišti...

Mešate teme i detalje iz razgovora sa raznim sagovornicima, ne mogu (nit' želim) sve da po'vatam... Opet, moj problem. Ja gledam, samo, u svoje dvorište, ćutim 'di sam, ni za 'di sam nisam...

Uživajte!

Link to comment
Share on other sites

Nije ni meni do moralisanja, samo ne volim da gledam reprize. Ako sam vec jednom gledao svercere benzina kao "patriote i heroje koji krse gvozdeni obruc embarga i nametnutih, nicim izazvanih, sankcija", ne osecam potrebu da sad gledam valjatore smeca sa austrijskih ulica kao dobrocinitelje koji pomazu napacenom narodu koji drzava zanemaruje.

Koja je razlika izmedju austrijskog smeca i srpskog smeca? :thumbsup2 Cak bih rekao da je austrijsko (ili nemacko) bolje. :cheers

@Willi,

predmetne uredjaje (CA C100 + A100)sam kupio kao sto ih prodajem - preko foruma. To su uredjaji iz 90-tih, da li je na njih tada placen porez na promet (PDV nije postojao) ovde, ili nekakav VAT, MWSt, ili nesto slicno negde tamo - ne znam. Nisam do te mere ulazio u poreklo uredjaja. Za neke svoje uredjaje kupljene 80-tih cuvam cak i carinske deklaracije, za one koje sam ovde kupio bez toga imam sta imam (=nista).

Pa i za ovo sto nasi preprodavci prodaju je negde placen VAT ili sta vec, a i oni verovatno ne ulaze do te mere u poreklo uredjaja. :nono

Link to comment
Share on other sites

@TIN,

nismo delili to u sta si umakao, kada si umakao, nemoj da delimo ni sad.

Pocinjes svoj post time da se malo radi na tome da se situacija promeni, a kada savo.sm iznese (opravdanu) primedbu, pocinjes pricu o tudjem moralisanju i svom zadovoljstvu time sto si radio.

Ne poznajem te, a nadam se da ce tako i ostati - ne zelim da znam sta si radio.

Nisam srecan ni zbog toga sto nam je drugi cenjeni clan foruma svojevremeno nicim izazvan objasnio gde i kako nabavlja robu.

Poslednje sto mi treba u zivotu je da mi neko zakuca na vrata i pocne da me ispituje o Vasim transakcijama. Posle poslednje spanske serije na forumu i izjava tipa "ne garantujem ti licnu bezbednost, ako....", situacija je otisla u pravcu u kome sam davno predvidjao da ce otici.

@garsone,

da li sam se ja igde zalagao za prodaju smeca sa srpskih ulica?

Kao sto sam malo nize napisao, ne mislim da je rasprava pocela od PDV-a, VAT-a ili MWST-a, vec od neceg drugog.

Ako neko od (pre)prodaje zaradjuje lepe parice, zar to ne podleze porezu na prihod?

A ako Vas toliko muci taj moj CA C100 + A100, glasajte - ako taj oglas izaziva takvo uznemirenje javnosti, rado cu ga povuci. Interesovanje je i inace ogromno...

Link to comment
Share on other sites

Ode predaleko, sto jes', jes'.

Ima li sada neko nova iskustva sa (pre)prodavcima, pa da se vratimo na temu?

Na primer, u nekim drugim temama je poslednjih dana u pozitivnom tonu pomenuto vise imena - Miki "Marantz" (njega i ja znam) i Nenad Skala.

Mozemo li da napravimo mali pregled ljudi koji su u biznisu 20-30 godina, a zasluzuju paznju?

Link to comment
Share on other sites

Dokle ovo ode gospodo !!! Od sada za svaku kupljenu plocu trazim njeno poreklo , poreklo imovine i rodni list !!!

Ииии, па то као да купујуеш Ретривера :thumbsup2

@ Перу и Тина, немојте људи више, закључаће тему!

Познајем обојицу, једног веома дуго а други ми је комшија!

Шта да радим: Ð“Ð»Ð°Ñ Ñ€Ð°Ð·ÑƒÐ¼Ð°!!! :cheers

:nono

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...