Jump to content


Willi Studer

Moderator
 • Posts

  7,667
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Willi Studer

 1. Pre svega, mislim da su temperature diskova koje navodiš previsoke i da bi trebalo drugačije podesiti režim hlađenja. Evo kako je kod mene podešeno (QTS 4.3.6.1070): Control panel > Hardware > Smart fan Mod je Self-Defined temperature u rasponu 35-45 stepeni. Pre toga isprobaj Enable smart fan i performance mode jer je tiši a možda dovoljno ohladi diskove. Gledaj da temperatura ne prelazi 40 stepeni. Što se tiče bekapa, u početku sam koristio QNAP-ov RTRR servis ali sam otkrio da preskače fajlove bez ikakvog pravila niti obaveštenja (tako sam nepovratno izgubio ne malo fajlova) i menja timepstamps na fajlovima, tako da sam prešao na Rsync. Rsync je proveren i potvrđen, jedini nedostatak mu je brzina, budući da kopira cele izmenjene fajlove a ne samo izmenjene blokove fajlova. Brzina, međutim, nema značaja za kućnu primenu. Otkad je ransomware postao popularan, prešao sam sa automatskog na manuelni bekap. Bekap diskovi stoje u fiokama u kućištu ali su iskopčani. Kada hoću da uradim bekap jednom mesečno, ukopčam diskove pre uključivanja NAS-a, uradim Recover u Storage & snapshots > Disks da ih sistem učita i pokrenem Rsync proceduru. Po završetku bekapa, izbacim diskove prvo softverski u Storage & snapshots > Storage/snapshots > Manage > Safely detach volume, onda isključim NAS i i iskopčam diskove. Uključivanje i isključivanje diskova bi trebalo da može da se radi i naživo jer QNAP tvrdi da je to hot-swappable, ali mislim da je ovako bezbednije. Vrlo važna stvar je da se pre bekapa provere originalni folderi i fajlovi, da nisu slučajno popili ransomware i promenili nazive i ekstenzije. Mislim da ti antivirus nije potreban ali je poželjno da koristiš QNAP-ov ugrađeni Malware remover. Uostalom, QNAP nudi i besplatan antivirus, ako baš smatraš za neophodno.
 2. Da ilustrujem ono što sam napisao u prethodnom postu, trenutno slušam 16/44,1 audio fajl sa NAS-a. Ovo su zauzetost resursa na QNAP TS431-P2 i protok kroz mrežu. Pa ovo može da isporuči i WD Green. Jedini razlog zašto sam stavio WD Red diskove jesu tri godine garancije umesto dve, koje se daju na "obične" diskove.
 3. Ljudi, po meni se malo otišlo predaleko. Šta je uloga NAS-a za multimediju? Slikovito, 98% vremena će raditi čitanje, 1% bekap i 1% upisivanje novog materijala. Striming 4K materijala zahteva 20Mb protoka a svaki disk u NAS-u može da napuni gigabitni bandwidth do vrha. Prema tome, čemu RAID, mirror, diskovi sa performansama i šta sve ne? Dovoljno je da za svaki aktivan disk postoji jedan bekap disk koji može biti stalno uključen ili izvučen, dakle offline. U drugom slučaju, disk se povremeno uključi, obavi bekap i disk ponovo iskopča. To istovremeno smanjuje ukupnu buku NAS-a, temperaturu diskova i produžava radni vek bekap diska. Sve preko toga je, po meni, bespotrebno trošenje para. A možemo i da nastavimo temu sa SAS diskovima i Wifi 6 mrežama.
 4. Ko bude sastavljao svoj kućni NAS za multimediju prateći ovu temu, imaće gotovo enterprajz rešenje.
 5. E, hvala na objašnjenju. Znam to i ja, samo ima razlike između DD Momentum, na primer, i integralaca od 80-100W koje vi pominjete u kombinacijama.
 6. Jeste za te pare. Ljudi, gde ćete integralcem na Dynaudio floorstandere.
 7. Bilo bi zanimljivo videti zavisnost performansi od napona napajanja jer Nagra prihvata veliki opseg napajanja, od -10 do -24V (pišem po sećanju jer nemam šeme dok ovo pišem). Eskterno napajanje je nestabilisano a stabilizacija u uređaju je tranzistorska.
 8. Ne zaboravi da zvuku Nagre doprinose i Alan Bradley otpornici.
 9. Da, tako zapravo zvuče cevni Neumann mikrofoni. Nagra je malo suvlja od njih ali je sa druge strane primetno tanja u basu.
 10. Mislim da je ista topologija i kod stereo Nagre IV-S, a to se čuje kada se koristi za snimanje i reprodukcije muzike. Takva je: besprekornih karakteristika u frekventnom opsegu govora i šumova, za koje je i pravljena. Uvek sam imao utisak da se i kod njihovih audio komponenti priča vrti oko srednjeg opsega.
 11. Silikonski mast ili ulje za šivaću mašinu.
 12. Teško mi je da poverujem da se razlika između rotacionih i SSD diskova primećuje preko gigabitne mreže ali u redu.
 13. Sa slikom je sve u redu ali ako neko ulje ne treba koristiti za podmazivanje fine mehanike, to je Ballistol. Ballistol reaguje sa legurama koje sadrže bakar, sa lepkovima i vezivima u plastici itd.
 14. Ja imam Knap TS-431P2 sa sva četiri slota popunjena diskovima WD Red 4TB, od kojih su dva za bekap offline i iskopčana. Ima ventilator 12cm i hučanje vazduha se čuje onoliko koliko mu podesiš hlađenje ali se čuje uvek. Čak i na silent režimu, koji inače nije dobar jer tada temperatura diskova ide preko 45 stepeni, nije dovoljno nečujan da bi stajao u istoj prostoriji. Pošto stoji u hodniku pored rutera pa buka nije važna, podesio sam temperaturni opseg diskova 35-45 Celzijusa i tada duva u impulsima, naročito kada je toplije vreme. Zimi je skoro nečujan. Nisam do sada probao ali sumnjam da neki Noctua ventilator može da ga značajnije utiša.
 15. Da li neko od kolega forumaša koji koristi aplikaciju Music (nekadašnji iTunes) na mekintošu može da proveri koliko koristi procenata CPU kada je aktivna? Aplikacija je od samog početka krš u svakom smislu ali sam primetio da od skora guta preko 100% procesora i5, bilo da svira ili ne. Na procesoru M1 zauzme oko 50%, plus otprilike isto toliko guta proces AMPLibraryAgent. Muziku u 16/44 formatu vuče sa NAS-a. Moguće je da je ovo počelo da se dešava posle ažuriranja 11.5 ili 11.5.1 ali nisam sasvim siguran. Hvala unapred.
 16. Miša Lukić iz Železnika je specijalista za B&O.
 17. Ne, pa istina je to da sa kapacitetom raste i temperatura. U mom NAS-u 4TB i 6TB diskovi su na 35 i 37 stepeni ali s aktivnim hlađenjem.
 18. Pod elektronskim mikroskopom?
 19. Au, nisam to znao za Devialet. Ako imaš dual band router, zašto ne vežeš Devialet za 2.4GHz mrežu i fiksnu IP adresu dodeljenu u ruteru?
 20. Delija, nije sve što si napisao sasvim tačno. Ali čemu NAS ako ćeš ga držati pored sistema? I, ako je opredeljenje NAS, zašto ne preko wifi-ja? Meni je NAS utaknut kablom u MTS-ov modem/ruter i svi prijemnici strimuju bežično. Nisam do sada naišao na probleme u ovakvoj postavci.
 21. Ja sam završio časove o NAS-u. Ne znam zašto bi rotacionom disku bilo potrebno posebno hlađenje. Drugo, oni nisu bučni kada u kućištu, naročito ne u režimu reprodukcije muzike ili videa. Ali i ako se teži za asplutnom tišinom, pa to je NAS, može da se šutne u bilo koji deo stana, daleko od mesta za slušanje muzike ili gledanje TV-a.
 22. SSD za NAS za multimediju? Zbog čega?
×
×
 • Create New...