Jump to content

Willi Studer

Moderator
 • Posts

  7,710
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Willi Studer

 1. Dakle, Rim i Pariz ne prolaze ovaj test! Možda Berlin i Ljubljana, ali ja nikada ne bih živeo tamo. 😀
 2. Nacionalni identiteti su isti na bukvalno svakom forumu na internetu. Ništa što se dešava na našem forumu nije nikakva srpska niti balkanska ekskluziva.
 3. Umro Klaus Šulce. https://www.rollingstone.com/music/music-news/klaus-schulze-electronic-music-pioneer-dead-obit-1343613/
 4. Zujanje ukazuje na prekid voda mase između gramofona i pojačivača. Ako se zujanje pojavljuje i prekida se pomeranjem interkonekt kabla, uzrok je najverovatnije prekid u kablu koji dolazi iz gramofona ili u činč konektoru na njegovom kraju, pa je to potrebno ispitati na sledeći način: zamenite mesta levom i desnom kablu koji dolaze iz gramofona na ulazu u pojačivač i vidite da li je smetnja promenila kanal (ako jeste, problem je u kablu ili činču) ili je ostala na istom kanalu (problem nije u gramofonu). Činč terminali na pojačivaču su prilično solidni, tako da tu najverovatnije ne leži uzrok. Još jedno mesto gde se često javlja prekid jeste PHONO selektor gramofonskog ulaza. Radi se o ALPS kliznom selektoru koji je otvorenog tipa i koji može izgubiti jedan od kontakata usled izloženosti. Okretanjem selektora sa krajnje leve na krajnje desnu poziciju 20-tak puta bi trebalo da (privremeno) reši problem korodiranih kontakata.
 5. Vi ste prvi član ovog foruma koji ga je lično poznavao. Imate veoma dobar gramofon.
 6. "Mint" je nekorišćen uređaj, koji je otpakovan, pregledan i ponovo zapakovan. Korišćeni uređaji ne mogu biti mint. Stanje korišćenih uređaja se ocenjuje 1/5-1/5 ili 1/10-10/10. Ispravite oglas.
 7. "Mint" je nekorišćen uređaj, koji je otpakovan, pregledan i ponovo zapakovan. Korišćeni uređaji ne mogu biti mint. Stanje korišćenih uređaja se ocenjuje 1/5-1/5 ili 1/10-10/10. Ispravite oglas.
 8. Upravo sam i mislio na NS 1, pored Beograda 1 i 2/3.
 9. Ima bar tri stanice zbog kojih vredio imati radio u sistemu.
 10. Treba proveriti da li kočnica potpuno oslobađa levi reel. Šta njega pokreće? Remen ili točak?
 11. Kaseta sa ogledalom služi za posmatranje i podešavanje putanje trake i ovde ti nije potrebna. Štos je da se uhvati ritam u kome kaseta zavija a sigurno je istovetan sa okretanjem nekog od obrtnih delova.
 12. Ako na drugim dekovima pokazuje manji W&F, onda problem jeste do deka, mada ne očekuj da ćeš sa trakom snimljenom u kućnim uslovima dobiti vrednost iz specifikacije. Tačna priroda zavijanja bi se bolje čula sa monotonim signalom nego sa muzikom. Uostalom, to možeš i sam da utvrdiš tako što ćeš posmatrati kretanje rotacionih delova i videti u kom ritmu dek zavija. Da li je osovina kapstana očišćena i podmazana? Gde je nabavljen roler? Lako može da se desi da ni on nije dobar, iako je nov.
 13. Da li je problem zavijanje ili podrhtavanje? Za ovo prvo treba utvrditi u kom ritmu zavija: rolera, levog ili desnog kotura. Za podrhtavanje su najčešće krive gumice i remeni. Veoma bitno pitanje je koja se kaseta koristi za merenje.
 14. Taj WD40 će nagristi gumenu foliju na kojoj su tasteri na prednjoj ploči. Najbolje bi bilo to oprati i naneti malo silikonskog spreja. SIjalica se teško nalazi ali se umesto nje može uzeti napon +16V i preko otpornika priključiti LED modul ili 12V sijalica.
 15. Evo slike na kojoj se vide materijali: običan beli sunđer i dvostrano lepljiva traka. Sjajna crna površina je lepljiva, kada se sa nje skine zaštita. Odlično zaptiva i čvrsto drži. Inače, misteriozni zvučnici su B&O Beolab 6000 iz dnevne sobe u kojoj su knjige i slike i gde bi ceo muzički sistem promenio ambijent.
 16. Biće slike kada završim drugi komad. Slobodno vreme mi je ovih dana problem.
 17. Materijal koji je nabavljen u "Dermi", uradi sam radnji: - običan sunđer debljine 3mm, kao i originalni - sunđer debljine 40mm za pregrade između komora - duplofan za lepljenje sunđera U radnji sa materijalima za opravku mobilnih telefona, nabavljena duplo lepljiva sunđer traka širine 5mm i debljine 1mm za dihtovanje. Rezultati reparacije odlični, hvala svima na savetima.
 18. Tako je. I ne koriste bezolovni kalaj.
 19. Iz iskustva, monitori sa HD rezolucijom veći od 21-22" nisu dobro rešenje jer pikseli postaju vidljivi a linije testeraste. Za 24-27" treba tražiti 2,5K rezoluciju.
 20. Na šemi je audio ulaz na aktivnom zvučniku a ispod njega kolo za automatsko uključivanje releja za napajanje po dolasku signala na IC1, pin 3. Kolo releja zatvara TR10. U odsustvu signala, sistem se isključuje nakon oko jednog minuta. Koje komponente određuju vremenski interval isključivanja? Očekivao sam kondenzator koji se prazni ali ga na šemi ne vidim, tako da je verovatno u pitanju neki drugi sklop. Hvala unapred na pomoći.
 21. Šta nije u redu sa "likovima" na forumu koji kupe uređaj a onda se predomisle i prodaju ga?
 22. Momci, hvala vam na pomoći. Potrebni su mi baš materijali za koje sam pitao. Unutrašnjost ovih aluminijumskih zvučnika je bila obložena crnim sunđerom koji je istrulio. Bilo šta deblje od toga će predampirati kabinet od 3l. Isto tako, leđa STK kola su metalna, tako da pretpostavljam da im je potreban liskun ali bih i dalje probao sa silikonskim padom 1mm, samo što ne znam da li je on podesan za high power aplikacije. Šta preporučujete za zaptivanje kabineta između drajvera i prednjeg baffle-a? Mislio sam da koristim tečni dihtung iz tube.
×
×
 • Create New...