Jump to content


Willi Studer

Moderator
 • Posts

  7,745
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Willi Studer

 1. Nisam nijednom do sada bio upućen na paketomat. Izgleda da to zavisi od veličine mesta.
 2. Meni je danas stigao jedan paket na vrata. Doduše, jutros sam dobio još jedan sms, za neku pošiljku od preko 30 hiljada, koju nisam ni naručio.
 3. Osvetljenje je na 90%. Samo su mi ove dve fleke bitne, fore i levo po sredini, ostale neravnomernosti u osvetljenosti se i ne primećuju. Probaću ponovo ali sada sa deteržentom i sunđerom.
 4. Nisam baš uspeo nešto da uradim. Rasklapanje je jednostavno, samo je potrebno biti oprezan. Međutim, tragovi su i dalje tu, kao što možete videti na slici (svetle tačke su odsjaj osvetljenja u sobi). Najvidljiviji su na neutralno sivoj boji. Što je slika svetlija, manje se vide. Očistio sam panel sa zadnje strane, mat plastičnu foliju, polarizacioni filter i klirit - ova tri s obe strane. Moguće je da i dalje ima prašine u žlebovima polarizacionog filtera, jer sam za čišćenje koristio krpu i sprej za staklo. Možda treba probati sa sunđerom i deterdžentom. Ili neko može da na osnovu šara kaže o čemu se radi?
 5. Ranije sam slušao o visokoj izlaznoj impedansi baterije, mada podaci govore da je ona u najgorem slučaju ista kao kod prostog LM317 sa kondenzatorom na izlazu. Mislim da razlog može biti spor impulsni odziv baterije i pad napona, jer gola baterija nema elektronsku stabilizaciju već konstantan napon u potpunosti zavisi od hemijskog oporavka.
 6. Zex, hvala na odgovoru. Ovo je Mac mini 2018 bez optičkog izlaza i čak bes mikrofonskog ulaza. Na ovom Macu USB DAC-ovi rade bez problema. Samo je specifična situacija sa pomenutim aktivnim zvučnicima koji traže masu od izvora da ne bi zujali. Zujanje je, doduše, tiho, ali ne dozvoljava zvučnicima da se isključe.
 7. Setap je sledeći: Mac mini > USB-A ili C, svejedno je > Earmen Sparrow > line out > Beolab 6000. Problem: kada se isključi kompjuter, dobijem brum u zvučnicima. Bruma nema kada su zvučnici uključeni u linijski izlaz na kompjuteru. Beolab 6000 su aktivni zvučnici bez uzemljenja. Potrebno im je da se umase preko izvora, inače se javlja tihi brum koji zvučnicima ne dozvoljava da se isključe 30 sekundi nakon prestanka audio signala na ulazu. Kada su uključeni na linijski izlaz kompjutera, masa ostaje i kada se kompjuter isključi. Ali kada su zvučnici uključeni na linijski izlaz USB DAC-a i kompjuter se isključi, prestaje i masa, kao da i masa ide preko nekog tranzistora ili prekidača. Ne znam da li se masa prekine između kompjutera i DAC-a ili između DAC-a i njegovo linijskog izlaza. Da li neko zna da li su digitalna i analogna masa u kompjuteru radzvojene ili zajedničke i da li bi pomoglo da spojim mase zvučničkog line in i analognog line out ili bi napravilo ground loop? Hvala unapred na odgovorima.
 8. Na mom LED TV-u iz 2018. su se pojavile tamne fleke od prašine između ekrana i difuzora. Da li neko ima ličnog iskustva sa otvaranjem i čišćenjem ravnih ekrana? U pitanju je Samsung MU6100. Koliko je rizična operacija, pre svega po ekran? Hvala unapred.
 9. Već više godina koristim Plex aplikaciju na TV-u i Plex Media Server na NAS-u i ta veza funkcioniše. Međutim, postoji određeni problem sa Plex klijentima za kompjuter. Na TV je priključen kompjuter preko HDMI za video i audio striming (Mac mini 2018, i3, 8GB RAM) iz koga ide audio izlaz u aktivne zvučnike. Isprobao sam novu Plex HTPC aplikaciju za Mac, koja se povezuje sa Plex Media Serverom na NAS-u ali reprodukcija secka i nije potpuno glatka, bez obzira na podešavanja kvaliteta (uvek je Direct Play, bez transkodovanja). Pored ove, postoji i Plex Desktop aplikacija za Mac, na kojoj je reprodukcija bolja, ali i dalje nije sasvim fluidna. Isti materijal strimovan sa NAS-a i reprodukovan preko VLC-a izgleda besprekorno. Radi se o HD filmu, protoka 6-8 Mb/s. Namera mi je da zadržim Plex zbog korisničkog interfejsa, preglednosti, sinhronizacije statistike sa više klijenata i dizajna. Da li neko ima iskustva sa pomenuta dva Plex klijenta i može li da dâ savet za podešavanja radi bolje reprodukcije? Hvala unapred na odgovorima.
 10. Zvučnici su verovatno Beolab 8000. Ebay i KP ostaju najbolja rešenja, s time što su šanse veće na KP.
 11. Ako je očuvan i radi, i pritom nema krckanje na prekidačima i preklopnicima, ja bih ponudio sto evra. Od tog risivera s odličnim tjunerom može da se napravi simpatičan B sistem na koji će se upariti zvučnici S45 ili S70. Muzika k'o zdravlje.
 12. Instalere treba skidati samo sa viber.com, nikako sa drugih sajtova i repozitorijuma.
 13. Odakle si skinuo instaler za Viber?
 14. Fenomen je kontraintuitivan jer demi voda ima manju specifičnu težinu pa bi trebalo da se lakše i bolje raspršuje pod ultrazvučnim vibracijama. Vodu iz česme sam sipao tek danas, tako da kamenac nije stigao da se uhvati. Pokušaću sa kupovnom vodom.
 15. Radi se o stonom ovlaživaču prostorije, koji ultrazvučno raspršuje vodu i šalje je kao mlaz magle u vis. Po uputstvu, koristio sam ga sa demineralizovanom vodom, ali se tada dešava da se deo vode ne rasprši nego se pretvara u sitne kapljice koje se postepeno nakupljaju na gornjoj strani, oko otvora, i posle nekog vremena počnu da se slivaju niz uređaj. Kada u uređaj sipam vodu iz česme, mlaz ide više u vis i nema kapljica. Šta je razlog različitom ponašanju? Hvala unapred.
 16. Nemoj tako. Ja ne slušam ni njih ni taj žanr ali Metallica je opasna grupa.
 17. Ako se dobro spaja i uređaj ima napajanje, nema potrebe za adapterima.
 18. Krell KAV300i je pojačalo za sve pare koliko košta i može da vozi taj Contour.
 19. Pod uslovom da je uređaj kao nov imao sjajan finiš, a ne mat ili satiniran, najčešće je u pitanju nataložena patina od prašine, dima i drugog. Treba probati sa čišćenjem pomoću sredstva za prozore bez alkohola, a u nekim slučajevima je najbolje rasklopiti delove i oprati ih deterdžentom za sudove.
 20. Pre dve nedelje, red za overu na Evzoniju je bio do Carigrada.
 21. Instrument na pojačivaču pokazuje snagu. Što je manja snaga, to jest što je tiši zvuk, to će manje segmenata svetleti. Ako je pojačivač toliko glasan sa toliko malo otvorenom kontrolom, možda treba ispitati da li je potenciometar za glasnoću ispravan.
 22. Ne, pa to je još opasnije od DANGER, to ne treba dirati.
 23. Tranzistori, šta drugo kod PL.
 24. Pre servisa bi bilo dobro utvrditi da li je daljinski upravljač ispravan i šalje li komande. To ćeš najlakše utvrditi tako što ćeš prednji kraj daljinca okrenuti prema kameri mobilnog telefona i uključiti kameru. Trebalo bi da se vidi isprekidana blještava svetlost. Tek onda treba tražiti servisiranje.
×
×
 • Create New...