Willi Studer

Moderator
 • Content Count

  7,345
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Willi Studer

 1. CAL ton ima nivo 2V na fiksnom izlazu. To bi odgovaralo pikovima +6dB na magnetofonu. PR99 nema peak metre nego VU metre koji kasne 4-6dB za pikovima. Drugim rečima, kada kazaljke VU metra pokažu 0dB, pikovi su već negde na +4dB ili više. Generalna preporuka je da uz CAL ton sa CD plejera i kontrole snimanja na magnetofonu prebačene napred (UNCAL) podesiš nivo na 0 do +2dB. U odnosu na ovo ćeš pojačati ili smanjiti nivo u zavisnosti od vrste muzike (glasnije/tiše) i tipa trake.
 2. Mene bi bilo sramota da ovo napišem. Da te poštedim blama ili da ti ostavim ovako ovaj post u kome ništa nije tačno a sve je ružno?
 3. Kako to zakon o održanju energije ne važi kod vetroparkova pa jedno postrojenje uzme 100 megavata energije iz vetra a vetru ništa? Kao vetar je veliki a parkići su mali? Da li vam je poznat uticaj Đerdapa na košavu?
 4. Teško mi je da poverujem da je pojačalo toliko osetljivo na vrstu elektrolita da "izgubi dušu" i da se zvuk odmah popravi kada se stave kvalitetniji. Čak i novi Jamicon će zvučati bolje od starih elektrolita iz 1976. Moguće je da tu postoji neki drugi problem.
 5. Dobro, nego da se vratimo na zagađenje. Ja i dalje ne znam tačne odgovore na pitanja: Da li je zagađenje vazduha ili nije? Da li je zagađenje veće nego ranije - prethodnih godina ili unazad 20-30? Ako jeste, šta su uzroci? Ako nije, zašto baš sada tolika horska drama medija i aplikacija?
 6. Meni se najviše dopalo pitanje "jel ti živ ministar ekologije".
 7. Odakle struja za sva električna vozila u najavi?
 8. Nikola, električna vozila su u ukupnom bilansu energije i zagađenja neuporedivo lošija od SUS motora. Proizvodnja baterija i struje, pa odlaganje baterija... ljudi radili studije.
 9. Pajo, lepo bi ti legao jedan trakaš u sistem.
 10. Ja ne znam od kada počinje novija istorija ali podaci iz Vikipedije kažu da je veličina sadašnjeg požara oko 10 miliona hektara, dok je 1974 i 1975. izgorelo preko 100 miliona hektara. https://en.wikipedia.org/wiki/Bushfires_in_Australia#Major_bushfires_in_Australia
 11. Nemam RDS na tjuneru. Idem u Radio Beograd.
 12. A voditeljski mikrofoni na emitovanju Sennheiser od 400 evra. To se sve čuje na dobrom prijemu.
 13. Iskreno, nisam razumeo po čemu su sadašnji požari u Australiji posebno dramatični za taj kontinent, gde se redovno dešavaju otkad ih beli čovek beleži. U razmeri koju su do sada zahvatili, oni nisu ni mali deo požara koji su tamo besneli 1974. i 1975. Vikipedija, doduše, ne nudi podatke o šteti koju su u ranijim požarima pretrpeli flora i fauna, ali se na neki način za ovogodišnje zna da je u njima do sada nastradalo 500 miliona životinja (na Vikipediji je sada već jedna milijarda).
 14. Oksid srebra ima istu provodljivost kao srebro i zato ga ne treba čistiti. Čišćenjem se ogoljuje srebro koje se ponovo prevlači oksidom i tako se sloj samo stanjuje. Dovoljno je čišćenje alkoholom, apotekarskim benzinom ili benzinom za upaljače (Zippo, na primer).
 15. A jel ima na tom internet radiju vodostanje?
 16. Urekao sam ih. Sad su me zvali iz komšijske pošte da mi jave da imam jedan paket. "Da znate da je kod nas i da ga možete podići ovde ali da nećete dobiti obaveštenje u sanduče jer imamo problema sa dostavnom poštom." A zašto ne pošiljku u sanduče? U pitanju je obična maska za telefon. Do sada je svaku donosio poštar na kuću. Ne znam šta je ovog puta ali izgleda da je firma u problemima.
 17. Uvozićemo carinike!
 18. Jedna sitnica od par dolara s Aliexpressa je već mesec dana u Srbiji a još je nisam primio. Ako je verovati statusima pošiljki na Ali-ju, 12.12. je "Accepted by last mile carrier", što će reći da je tada primila naša pošta.
 19. Na tom oglasu ima četiri spreja.
 20. Ovi još ispadoše najskuplji. Koji od ovih koristiš?
 21. Treba da obnovim mini bar sa sprejevima i mislio sam da malo isprobam Teslanol umesto Kontakt 60, 61, WL i Tuner 600 koje dugo koristim. Vidim da su u ponudi kod nas SP ("elektromehanički čistač", suvi sprej) i T6 koji bi trebalo da odgovara spreju Tuner 600 ali i podmazuje. Kakva su vaša iskustva s ovim sprejevima? Ne znam u čemu je razlika između SP i T6, osim u podmazivanju ali sam sumnjičav prema 3-u-1 sprejevima. Više volim da čišćenje, ispiranje i podmazivanje budu odvojeni.
 22. Ja prvo ne znam kako se 55" gleda sa dva metra ali tu ima i autosugestije. Sa udaljenosti od 2 metra od dijagonale 55" se tek vidi razlika između 1080 i 720p.
 23. Willi Studer

  Revox

  Ne znam zašto si kupio neispravan CD plejer kome ne znaš šta ne radi ali to bi mogli da budu i nenabavljivi delovi, kao što je transport Philips CDM-1 ili mikroprocesorska ploča. Što se tiče fioke, možda nedostaje zupčasti kaiš.
 24. Willi Studer

  Revox

  Šta tačno ne radi na plejeru kada kažeš da je neispravan?
 25. Razumem da se ne slažeš ali razliku između mint i kao novo smo davno ustanovili.