Willi Studer

Moderator
 • Content Count

  7,166
 • Joined

 • Last visited

3 Followers

About Willi Studer

 • Rank
  Moderator
 • Birthday 07/19/1970

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Regensdorf

Recent Profile Visitors

10,878 profile views
 1. Selektivnost i osetljivost su dva ili-ili kod tjunera. Prvo služi za gradsku sredinu u kojoj je gustina susednih stanica veća a emiteri bliži, dok je druga za ruralnu sredinu sa manje stanica ali i sa udaljenijim emiterima. Izbor zavisi od konkretne pozicije i stanice a treba da se čuje razlika i odabere bolji prijem po sluhu.
 2. Zato što nema izvora toplote i onda je ceo filing drugačiji. Znam da je jednostavno navići se ali kuvanje na gasu je za mene bez premca.
 3. Indukciona ploča je najdosadnije, najneuzbudljivije kuvanje koje postoji. Dobra je jedino za jutarnje kuvanje kafe.
 4. Tačno. Ako bude šidski kulen (sa biberom umesto paprike) imaš moderatorov mobilni.
 5. Najbolji DIY ajmokac u Srbiji prave moji Vlasi u istočnoj Srbiji ali ga uglavnom prave o sahranama i pomanama (parastosima). Imaju i svinjeću verziju koja se zove burundeu. Majka odbija to da pravi iz etničkih razloga jer je ona sa druge strane Srbije pa mi treba dobra adresa za to u Beogradu ali da nije turistička "Manufaktura" u kralja Petra.
 6. Gde u Beogradu ima da se jede dobar ajmokac?
 7. Na prezentaciji Pro-Jecta na EISA konvenciji u Antverpenu prošle sedmice, dobio sam od Hajnca Lihtenegera analogno reizdanje Betovenove Šeste simfonije sa Bečkom filharmonijom i Karlom Bemom iz 1971. na 180-gramskom vinilu u ručno numerisanih 2000 primeraka. Lihteneger je veliki poznavalac i ljubitelj muzike i, osim toga, veoma pažljiv slušalac i ima tu retku privilegiju da preslušava master trake iz arhiva Bečke filharmonije (po njegovim rečima, većina je već degradirala i nije više upotrebljiva za presnimavanje) u potrazi za materijalom za čisto analogna reizdanja. Na unutrašnjem omotu se nalazi zanimljiv detalj, a to je fotografija kutije trake sa koje je pravljeno ovo reizdanje, sa svim beleškama i napomenama o snimku i traci, od samog snimanja u maju 1971, preko ujednačavanja nivoa 1977. do konačne digitalizacije 1995. kada je, verovatno, traka ostavljena na miru u arhivu, sve do prošle godine.
 8. Zorane, jesi li ga ti servisirao ili ti je takav stigao? Rekao bih da je osvežavan.
 9. Kako si odvojio napajanje od veze koja dolazi iz kompjutera?
 10. Ne može tako. Stavi da R1 bude otpornik 240 oma. Ako hoćeš fino podešavanje, umesto VR1 stavi dva potenciometra na red, na primer 4,7K i 470R. LM317 će raditi stabilizaciju napona i bez opterećenja. Digitalni ugradni voltmetri imaju još veći otpor od 10 megaoma.
 11. R1 mora da bude fiksni otpornik. U aplikacijama ima raznih vrednosti, od 100 do 330 oma ali je najbolje da pratiš datasheet i tu staviš 240 oma. Potenciometar je RV1. Izbaci za sada diodu, nju moraš drugačije da postaviš da ti ne bi varirao intenzitet sa naponom i da je na krjau ne bi spalio.
 12. Smisao stabilizatora je regulacija napona u funkciji opterećenja, što znači da u kolu nešto nije kako treba. Prosečan unimer ima ulazni otpor od 10 megaoma i na tvojih 2,8V pravi neke mikroampere struje, što je potrošnja koju LM317 i ne vidi, a kamoli da ga opterećuje. Okači šemu ovde ili je nacrtaj da se vidi o čemu se priča.
 13. Ovaj deo nisam razumeo. Treba promeniti sve kondenzatore, takođe i onaj sivi mrežni blok. Vidi da li @Gox co. hoće da ga pogleda.
 14. Opa, germanijum, još ako je dobro projektovan, to sigurno lepo svira. Izmeri struju na primaru i na sekundaru trafoa bez signala i uporedi sa specifikacijom transformatora ili sa vrednošću osigurača pa ćeš videti gde je potrošnja u mirnom režimu odnosu na snagu. Transformator se greje kada je opterećen ili kada izolacija na jednom ili više mesta popusti pa se namotaji kratkospoje. Jedna od prvih stvari koje treba da uradiš jeste da zameniš sve elektrolite. Možda cure a u tim Frakoima ko zna da li je ostalo i pola kapaciteta.