Willi Studer

Moderator
 • Content Count

  6,930
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

About Willi Studer

 • Rank
  Moderator
 • Birthday 07/19/1970

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

10,021 profile views
 1. Willi Studer

  Erdinger (tema o pivu)

  A, neeee.
 2. Willi Studer

  Ulje za podmazivanje gramofona

  Šivaća mašina se vrtela desetak sekundi a ovaj drugi duže. Oba primerka žive DJ život već 15-tak godina.
 3. Willi Studer

  Ulje za podmazivanje gramofona

  Nije tajna, no nisam merio. Po sećanju, desetak sekundi ili kraće.
 4. Willi Studer

  Line in/out switchbox

  Rade, ulaz će i biti analogni sa preklopnika ali mora programiranje sekvenci releja i na izlazu iz Arduina drajver releja. Nisam još stigao da se zabavim ovime ali došla je sezona.
 5. Willi Studer

  Network Attached Storage - da li koristite, itd?

  Tačno, NAS se najbolje puni preko lokalne veze, bilo da je USB, e-SATA ili dr. Sa ovog linka možeš da skineš skrinšotove mojih podešavanja u Control Panel, File Manager, Backup Station i Storage&Snapshots. OS je najnoviji QTS 4.3.5.: https://we.tl/t-y7Sb3Wacza Nekoliko dodatnih informacija o mom setapu, pre nego što počneš da podešavaš svoj NAS. Konfiguracija diskova Disk 1 - sistem i bekap muzike (nevidljiv za korisnike) Disk 2 - muzika - šerovani folder Disk 3 - bekap videa (nevidljiv za korisnike) Disk 4 - video - šerovani folder Diskovi su formatirani u EXT4 sa 64kB/inode jer tako ostaje najviše prostora za podatke Što se tiče replikacije podataka, odabrao sam bekap jednom dnevno 4>3 i 2>1 jer tako imam vremena da vratim sa bekapa nešto što sam greškom obrisao, što sa real-time sinhronizacijom ili mirroringom nije moguće. Za bekap koristim nativnu QNAP aplikaciju RTRR. Default šerovane multimedia foldere sam pogasio a multimedia folderi su Disk 2 > Muzika i Disk4 > Video. Default user account za muziku i video je Guest, znači bez logovanja ali je read only. Dakle, ovo su podešavanja za multimedia server. Ako ćeš koristiti NAS i za druge namene, onda će biti potrebno da setuješ i njih.
 6. Willi Studer

  Network Attached Storage - da li koristite, itd?

  Ja imam QNAP TS-451 s ARM A15 procesorom i 4GB RAM-a, što je kategorija malog plastičnog NAS-a za kuću, samo sa četiri slota. Koristim ga kao server za muziku i filmove, i to šerovane kao foldere preko AFP i SMB i kao striming preko DLNA servera + Media Streaming Add-on i to TV prepoznaje bez problema a kompjuter prepoznaje i mountuje audio ili video disk preko Bonjoura. Ako Linn i Denon podržavaju UPnP, onda nećeš imati potrebe za tim serverima koje si instalirao. QNAP koristi srubljeni Linux koji je dobar ali su aplikacije smeće i zato se nečeš usrećiti sa svm tim media serverima i plejerima. Na njemu možeš da podigneš razne servise - Web, SQL, LDAP, pa i aplikacije - ali on onda više nije NAS nego server, a za to nema dovoljno jak procesor. Isto važi i za razne storage varijante. U principu, najvažnije je da imaš postavljen automatski backup i za to ti je najbolji nativni RTRR. Moj NAS je povezan LAN kablom na wifi ruter i odatle ga vide jedan TV i tri računara. Nisam nikada video tako male brzine kopiranja ali mislim da se kod tebe to dešava zbog toga što ti je uređaj vezan na dve mreže i dva rutera. Kako se to međusobno dogovara i razgovara, nisam siguran. Particije na NAS-u ne praviš na klasičan način, već šeruješ foldere od kojih se svaki vidi kao mrežni disk. Ako te zanima, mogu da ti pošaljem screenshotove mojih podešavanja koja su svedena na minimum. Upravo sam pogledao, kod mene su aktivne samo četiri aplikacije (servisa): Microsoft networking, Apple networking, Multimedia Management i Media streaming add-on. Ostalo sam sve pogasio jer mi nije potrebno, da rasteretim mašinu a i radi bezbednosti.
 7. Ova zabluda se često može čuti. To nije resampling nego upsampling dodavanjem nula na LSB do standardne dužine digitalne reči DAC-a. Dodavanje LSB se zove padding i on ne menja bitperfect informaciju jer dodati bitovi naknadno opadaju. Tako 16/44,1 u DAC-u postaje 32/44,1, 64/44,1 itd. Resampling je promena sadržaja digitalne reči i deo je pojačavanja i stišavanja u digitalnom domenu. U njemu se menja digitalna reč. Na kraju, gain (pojačanje) i dinamičku kompresiju ne treba brkati jer su to različiti procesi.
 8. Replay Gain linearno pojačava ili utišava celu numeru za određeni nivo dB, ne radi dinamičku kompresiju, ekspanziju niti limiting. Ali tu se opet dešava resampling i zvuk zavisi od filtera koji je primenjen u njemu.
 9. Ne mislim da je bitperfect izgubio na značaju sa visokom definicijom. To je i dalje jedini originalni zapis, a sve druge kontrole primenjuju filtere (ditering i dr) kojih ima raznih. Svi filteri na softverskim plejerima su po pravilu visoke definicije čak i kada rade na 16-bitnom zapisu.
 10. Willi Studer

  Streaming servisi,Tidal,Spotify,Qobuz

  Pre nego što kupite ovu licencu, porverite da li ona podrazumeva logovanje u jednoj wifi mreži i sa iste IP adrese, dakle slično kao Apple home sharing.
 11. Willi Studer

  Sony PCM F1

  Ja sam morao da pogledam na internetu šta su ovi uređaji. Ako sam dobro razumeo, PCM701 enkoduje PCM audio u RF signal da bi mogao da se snima na video rekorderu. Sony SL-C20 je video rekorder (ne znam kakva je mašina) a koja je oznaka Universuma?
 12. Willi Studer

  Павел Мацура фоно предпојачало

  Slobodno otvorite teme u podforumu "Samogradnja". Radi preglednosti, neka budu zasebne teme za gradnju i za slušanje.
 13. Willi Studer

  Kvalitet zvuka preko LAN mreže

  Čak i ako uspete da umrežite disk preko USB-a na ruteru, nećete se mnogo usrećiti jer su procesori na ruterima po pravilu spori pa iščitavanje sadržaja, posebno punih diskova, traje duže i slični problemi. To jednostavno nije zamena za NAS. Sa druge strane, ako nije reč o uPnP/DLNA strimingu nego samo file sharingu preko SMB, AFP ili NFS, ne može biti razlike u zvuku, šta god neko čuo.
 14. Willi Studer

  Pioneer RT-909 servis i kalibracija

  Elektronika RT-909 je relativno jednostavna. Napajanja nisu na jednom mestu već izvodi sa trafoa vode na svaku ploču koja ima svoj ispravljački stepen i stabilizaciju. Neko vreme sam bezuspešno po uređaju tražio kutiju sa sedam osigurača iz uputstva, da bi se na kraju ispostavilo da je verzija iz servisne knjige napuštena relativno rano posle početka proizvodnje i ustupila je mesto varijanti sa jednim osiguračem u primaru. Sa navedenom konstrukcijom uređaja koja se i vidi na slikama, 120 elektrolitskih kondenzatora je bilo previše za zamenu. Umesto kompletnog osvežavanja, zamenjeni su samo veliki rezervoarski kondenzatori i oni posle stabilizatora napona, kao i elektroliti u pretpojačivačima. Tome treba dodati i nove elektrolite na regulacii brzine tonskog motora. Elektronika tonskog motora sa novim elektrolitima i trimerima za podešavanje 9,5 i 19 cm/s. Nakon podešavanja napona 24V i 15V, podešava se brzina. Za ovo se prosto koristi test traka i brojač frekvencije.Sledeći dolazi azimut glava za reprodukciju. Osim što su sve istrošene oko 4 mm, na repro glavi na slici nije bio dobro centriran procep. To centriranje pomoću masne olovke, trake i lupe, međutim, treba raditi samo na novim glavama. Nakon azimuta, podešava se nivo reprodukcije sa test trake. Pioneer RT-909 je na starijem standardu 185nWb i sada je podignut na 257nWb. O razlozima i prednostima ovo podešavanja sam pisao u postu o Technicsu RS-1500. Posle nivoa reprodukcije, podešava se frekventni odziv "balansiranjem" jednim trimerom na tačkama 1kHz i 10kHz. Kako ovo podešavanje utiče na maločas podešen nivo reprodukcije, to je potrebno više puta podešavati i jedno i drugo za svaki kanal. Moram da priznam da je uvođenje Pioneera u ravnu karakteristiku bilo jednostavnije nego kod Technics-a koji koristi isti princip. Pre snimanja, proverava se i podešava azimut glave za snimanje. Iako uputstvo navodi da je potreban osciloskop i prikazuje lepo iscrtane Lisažuove figure, u praksi one nisu ni tako jasne niti stabilne jer svaka traka ima svoj spektar šuma. Umesto toga, savršeno podešavanje azimuta je moguće uraditi uz pomoć cevnog voltmetra sa signalom od 10kHz a pre toga na 1kHz da bi se izbegle fazne greške veće od 90 stepeni. Bias se podešava na sličan način kao kod evropskih magnetofona, ali na 1kHz, posmatranjem maksimuma na cevnom voltmetru i obaranjem za 0,2dB. Zatim sledi izjednačavanje odziva trake, pa ponovo bias jer su međuzobno zavisni. Ekvializacije - nema. Dobijeni rezultat je - odličan. Još jednom , lakša je i tačnija kalibracija Pioneer-a nego tate Technics-a. Ono što sam ranije čitao, sada sam mogao i da potvrdim: Pioneer jednostavno sjajno snima i na 9,5cm/s, čak i sa izlizanim glavama. Kompletna kalibracija se radi sa varijabilnim izlazom na pola a referentni nivo 0dB ovde je 450mV. Japanci... I tako je ovaj primerak nakon servisa konačno popunio mesto koje ga je odavno čekalo u vlasnikovom racku sa Spec serijom. U sledećem nastavku: Sony TC-766-2
 15. Willi Studer

  Pioneer RT-909 servis i kalibracija

  Redosled koji obično primenjujem je da izmerim frekventnu karakteristiku glava i da prema tome odredim koliko ulaganja u magnetofon se isplati. Ovde to nisam mogao jer je prethodno trebalo osposobiti praktično nepokretnu mehaniku da bi mogao da reprodukuje traku. Kada se skinu svi šareni bells and whistles, dešava se desakralizacija uređaja u očima vlasnika. Na slici se vidi relativno jednostavna mehanika. Uspravna šina pomoću solenoida privlači ramena sa rolerima (skinuti) na kapstane. Ovaj sklop je razmontiran i prvo temeljno ispran u benzinu a zatim vraćen, sastavljen i podmazan. Savet: gde god vidite mesinganu ili bronzanu biksnu, ne nadajte se da će vata natopljena rastvaračem isprati staro ulje; umesto toga, smestite sve delove u kutiju što manjih dimenzija i ostavite da prenoći u rastvaraču. Tako ćete izbeći da novo ulje koje stavite isvuče staro i sve ponovo bude crne boje. Za ispiranje uvek koristim apotekarski benzin a za podmazivanje ulje za menjače, uz izuzetak bronzanih biksni, za koje koristim Isoflex PDP-65. Ranije se za tu namenu moglo nabaviti koštano časovničarsko ulje ali njega nema već nekoliko godina jer Evropska Unija. Tonski motor sa kontrolnom elektronikom, kapstani sa zamajcima i kaiš koji naizgled ima brazdu na sredini a zapravo su u pitanju dva kaiša koji se naslanjaju jedan na drugi. Kaiš je zamenjen, osovine i ležajevi oprani i podmazani. Tonski motor nje pravio nikakve šumove pa ga nisam ni otvarao. Motori na koturovima su jednosmerni i koriste obrnutu struju za dinamičko kočenje, kao kod Technicsa. Mehaničke kočnice, stoga po pravilu nisu mnogo istrošene. Mehaničke kočnice primenjuju isti princip trake koja naleže na doboš, ali se kod Pioneera frikciona površina - filc - nalazi na kočionoj traci. Filc je po pravilu trajan i ovde je bilo dovoljno samo očistiti bakelitni doboš i podesiti distancu traka. Ako to ne pomogne, rešenje je da se preko filca se zalepi flaster traka i opseče duž ivica. Na slici se vide IC kapije za brojač i logičke komande. Oštećenja na vođicama i IC senzor za daljinsku komandu koji je naknadno zamenjen i premešten u unutrašnjost uređaja tako da bude neviljiv a funkcionalan. Kompletna mehanika je proverena i podešena. Na kraju je ostalo još samo da se zamene gumiroleri kada ih donese poštar.