Willi Studer

Moderator
 • Content Count

  7,056
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

About Willi Studer

 • Rank
  Moderator
 • Birthday 07/19/1970

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Regensdorf

Recent Profile Visitors

10,391 profile views
 1. Willi Studer

  Network Attached Storage - da li koristite, itd?

  Važno upozorenje za korisnike QNAP uređaja: ne koristite RTRR aplikaciju za bekap ili sinhronizaciju jer se dešava da preskoči foldere i fajlove, iako prijavi da je bekap uspešno završen. Morao sam da zamenim hard disk sa muzikom. Kada sam sa bekapa vratio muziku na novi disk, primetio sam da mi nedostaju neki albumi koje sam baš tada hteo da slušam. Neki folderi su bili prazni, u drugima su nedostajale numere a treći su kompletno falili sa bekapa. Proverio sam diskove sa filmovima i utvrdio to isto. Zajedno, oko dvadeset muzičkih albuma i filmova je bilo izgubljeno. Na internetu se mogu naći slična iskustva u različitim kombinacijama operativnog sistema QTS i modela. RTRR je QNAP-ova aplikacija ugrađena u operativni sistem QTS. Ranije se nalazila u alatu Backup Station a sada je u novoj pod imenom Hybrid Backup Sync. Ne želim da proveravam da li je RTRR u novoj verziji popravljen i zbog toga sam prešao na Rsync koji radi malo drugačije ali je makar poznata i proverena Unix rutina. Inače nisam bio zadovoljan novim operativnim sistemom na kome mi se i dogodio gubitak podataka pa sam se vratio na 4.3.4.074 na kome sve radi i nema bagova.
 2. Willi Studer

  Sony TC-580 servis i kalibracija

  Skinuta pločica selektora brzine pre čišćenja preklopnika Tonska elektronika sa donje strane. Ploče s leva na desno: reprodukcija, oscilator i snimanje Sada dolazimo do kalibracije koja je prilično obimna jer su podešavanja transporta složenija, a tonska obuhvataju dva smera puta tri brzine. MEHANIČKA PODEŠAVANJA - centriranje osovine kapstana na neuobičajen način: putem pomicanja gornjeg ležaja i traženja maksimuma napona na grecu tonskog motora - pozicije mikroprekidača za premotavanje, stop i kraj trake - solenoid kočnice - solenoid rolera - visina tanjira za trake - zatezanje trake u oba smera za reprodukciju i premotavanje - solenoid i poluga za prebacivanje smera trake - prebacivanje smera trake (ESP kontrola) pri nivou signala -63dB tokom 6 sekundi - tačnost sve tri brzine pomoću test trakeBilo je tu još nekih manjih podešavanja koja su posledica nedovršenog inženjeringa - na primer, mehanički selektor brzine se podešava tako što je mehanički sklop fiksan a šeta se cela ploča na zavrtnjima napred-nazad dok selektor na prednjoj ploči ne prebacuje zadovoljavajuće. ELEKTRIČNA I TONSKA PODEŠAVANJA - korekcija stabilisanog napona 24V - podešavanje azimuta obe repro glave (zanimljivo je da uputstvo traži da se zasebno izmere maksimumi za oba kanala i, ako nisu na istom uglu azimuta, da se nađe srednja vrednost, čime je praktično Sony priznao da kanali možda nisu savršeno paralelni) - podešavanje frekventnog odziva u reprodukciji sa test trakom na 9,5 i 19 cm/s (Sony je na ovom magnetofonu predvideo korekciju fr. odziva usled trošenja glava, je kalibracija tačnija nego na TC-765 gde je Sony samouvereno izostavio ovu korekciju, misleći da F&F glavama nikada neće biti potrebna) - zaptivno kolo na modulu za reprodukciju - nivo reprodukcije 185nWb=0dB=0,775V za oba smera i za najveću i srednju brzinu - bias za oba smera i opšti nivo biasa za kontrasmer - zaptivno kolo u modulu za snimanje - odziv trake (zajednički za sve brzine) Rad na TC-580 nije bio potpuni remont ali su rezultati svejedno vrlo dobri. Ovaj magnetofon je vrlo muzikalan i precizan snimač na 19 i 9,5 cm/s (razlike na najvećoj brzini nečujne, na nižoj neznatno povučen bas i malo viši šum). Razume se, snimanje na 4,75 je nezadovoljavajuće, između ostalog i zato što nema svoje podešavanje osetljivosti i biasa već se u potpunosti oslanja na fiksno deljenje vrednosti u odnosu na brzinu 9,5 cm/s.
 3. Willi Studer

  Sony TC-580 servis i kalibracija

  Primerak koji je došao na servis je bio u dosta zapuštenom stanju, iako očuvan spolja. Vlasnik ga je čuvao u garaži u kojoj je dugo restauriran jedan kolekcionarski "Mercedes" pa je, iako upakovan u najlon, imao masne čađi spolja i u unutrašnjosti. Nije uključivan godinama tako da mu je funkcionalni status bio nepoznat. Prednji deo magnetofona sa skinutom prednjom pločom. Vide se putanja trake, klackalica rolera, gornji ležaj kapstana i složeni sklop kočnica Magnetofon je prvo priključen na variak i posle postepenog podizanja napona do radnog, i kada sam se uverio da motor uredno radi, ostavio sam ga uključenog neka 3-4 dana pre nego što sam ga ispitao. Problemi su bili sledeći: - jak, pištav ton oko 8kHz na jednom kanalu i delimično na drugom, u reprodukciji - pozadinsko šuštanje i smetnje pri snimanju - nejednak nivo kanala u reprodukciji - roler ostaje na jednoj strani kapstana bez obzira na smer trake - zapekli i šuštavi prekidači Kako u dogovor nije ulazilo detaljno rastavljanje, pranje i podmazivanje mehanike niti zamena elektrolita, a mehaničko funkcionisanje je bilo zadovoljavajuće, urađeno je bazično čišćenje spoljašnjosti i transporta. Zadnja strana: mali motori za 7-inčne trake; stabilisana napajanja i pogonska elektronika; s leva na desno: reostati za podešavanje transporta umesto trimera, tonski motor u trouglastom kućištu i napajanje motora. U donjoj trećini je tonska elektronika. Zatim sam prešao na čišćenje svih kliznih preklopnika koji su na merenju davali veliki otpor ili uopšte nisu uspostavljali kontakt. Nije dolazilo u obzir da se čiste na pločama, prvo zbog toga što su teško pristupačni a onda i zbog toga što bi izlivanje sprejeva na ionako prljave ploče samo još više zaprljalo ceo uređaj. Zato sam morao da pristupim skidanju jedne po jedne ploče i čišćenju i razrađivanju kontakata uz pomoć sprejeva. To je podrazumevalo razlemljivanje desetina i desetina žica. Srećom, kontakti su proradili. Ukoliko se to ne uspe, postoje dve alternative: da se ispravni preklopnici skinu sa donora i zamene, ili da se elektronika prepravi tako što će se kontakti direktno spojiti letovanjem, što znači reprodukciju i snimanje u samo jednom smeru trake, jednu vrstu trake a neretko i samo jednu brzinu. Izgled jedne od ploča sa kliznim preklopnikom i zaletovanim vezama N a pločama za snimanje i reprodukciju, kao i na bias oscilatoru, zamenjeni su svi trimeri. Na kraju, kompletan uređaj je preletovan. Pokazalo se da su klizni preklopnici i verovatno po koji hladan lem bili uzrok svih problema na uređaju. Sklop rolera je rastavljen, opran i podmazan i to ga je vratilo u funkciju.
 4. Willi Studer

  Sony TC-580 servis i kalibracija

  Sony TC-580 (1971) je pripadao višoj klasi Sonyjevih hi-fi trakaša. To je autoreversni magnetofon sa tri motora, šest glava i tri brzine (4,75, 9,5 i 19 cm/s), namenjen kućnim sistemima i za koturove srednje veličine (7"), pa su mu ukupne dimenzije i težina isto tako srednji. Glave su feritne, a glave za brisanje i snimanje su integrisane u jedan blok. TC-580 ima direktan pogon, s AC motorom koji ima najlonski zadnji aksijalni ležaj. Za kontrolu smera i brzine tonskog motora primenjeno je integrisano kolo. Sve komande su mehaničke, uključujući i promenu smera, što se dešava vrlo postepeno, kao promena smera klatna na satu. Posebno zanimljivo tehničko rešenje je plivajući roler koji menja položaj, odnosno stranu oko centralno postavljenog kapstana pri promeni smera trake. Sklop kočnica je bespotrebno komplikovan, kao što se može videti na slikama, sa puno mikroprekidača i "spark killer" snabera na njima. Sistem za auto-revers, nazvan ESP ("electronic sensory perception") radi na principu detektovanja tišine određenog nivoa i trajanja koji se mogu podesiti tako da se autorevers ne aktivira kada nije potrebno: na primer pri dužim pauzama na snimku ili kada ima šuma i pucketanja ploče. Ovaj pametno osmišljeni sistem ne zahteva umetanje posebne aluminijumske folije između blanka i trake koja aktivira auto-revers i nudi izbor dva moda, kao i isključivanje promene smera. Elektronika je relativno jednostavna i bez problematičnih delova, ako se izuzmu klizni prekidači i preklopnici za brzinu, smer, snimanje i vrstu trake (NORMAL/SPECIAL) a posebno elektromehanički sklop sa solenoidom i polugama. TC-580 ima mikrofonske i linijske ulaze, fiksni izlaz, selektor vrste trake i nivo izlaza na slušalicama. POZNATI NEDOSTACI KLIZNI PREKIDAČI I PREKLOPNICI. Ovi preklopnici se koriste na nekoliko mesta i od njih zavisi ispravno funkcionisanje reprodukcije i snimanja pri promeni brzine i smera. Među njima je najkritičniji onaj najveći, sa 27 simultanih kontakata na jednoj šini. Nije mi poznato kakvog kvaliteta su bili kao novi ali posle skoro pola veka predstavljaju glavnu manu ovog magnetofona usled abrazije, oksidacije i krivljenja štampanih ploča. Prave razne probleme u funkcionisanju, često su nepopravljivi i glavni su razlog zašto se ovi magnetofoni ostavljaju. POMOĆNI ROLER. Ispod rolera koji vuče traku nalazi se jedan manji, prečnika nekoliko milimetara, koji se naslanja na kapstan, a uloga mu je da pri promeni smera okretanja kapstana prevuče roler na drugu stranu. On vremenom propadne, kao i svaki gumeni deo, ili ankeri u kojima se okreće osovina dobiju luft. Zamenski se ne može naći pa je kod većine primeraka roler uvek na jednoj strani kapstana, zbog čega je wow/flutter neznatno veći ali izgleda da korisnicima to ne smeta.
 5. Willi Studer

  Transformator

  Evo ovako, s time što na masu nećeš povezati srednji izvod jer ga nemaš. diode-full-wave-bridge-rectifier-dual-supply-01.svg
 6. Willi Studer

  Ogranicenje snage

  Ako nisi ti, onda je drug.
 7. Willi Studer

  Ogranicenje snage

  Svako kršteno pojačalo treba da ima zaštitu ne samo sebe samog nego i zvučnika koja se aktivira kada se na izlazu pojavi jednosmerna struja, što se po pravilu dešava kada se zvuk toliko pojača da se tranzistori otvore do samog kraja, uđu u kliping i propuste jednosmerni napon kojim se napajaju. Biće da se to desilo i kod tebe. Treba videti da li tvoje pojačalo ima takvu zaštitu i da li je ona ispravna. Ako ga ima, druga zaštita nije potrebna. Ako ne, jedina zaštita je da se ne pojačava do kraja.
 8. Willi Studer

  Tandberg risiver?

  Bang&Olufsen S45 je u rangu Grundigovih zvučnika.
 9. Willi Studer

  network cd player ili nesto slicno

  Izvesno Teac copira Tascam.
 10. Willi Studer

  Pojačalo za Klipsch RB 61 II

  Ja bih Klipsch priključio na neki Carver. Američki hi-fi.
 11. Willi Studer

  Pomoc oko napajanja

  Na 12V treba da priključi još i miksetu i ledare.
 12. Willi Studer

  Pomoc oko napajanja

  Treba da proračunaš napajanje i to tako što ćeš krenuti od kraja, to jest od potrošača, unazad: - koliki napon i struja su na potrošaču (ili na više potrošača) - napon posle ispravljača, kako sam ti naveo u ranijem postu Onda ćeš videti koliko imaš volti "viška". Od toga ostavi nekih 5V viška da dođe do stabilizatora a ostatak neka potroši otpornik u CRC filteru po formuli: pad napona = struja u kolu (potrošača) X vrednost otpornika. Tako izračunate vrednosti uneseš u kalkulator da bi video koliku atenuaciju ćeš dobiti filterom pre stabilizatora: https://www.ampbooks.com/mobile/amplifier-calculators/RC-ripple-filter/calculator/ Potrebno je da izračunaš i kolika snaga se oslobađa na stabilizatoru da bi video a) da li ti je potreban hladnjak i koliki i, b) da li stabilizator to može da radi sam ili mu treba pomoć tranzistora: P (snaga) = U (pad napona na stabilizatoru) X I (struja u kolu).
 13. Willi Studer

  Pomoc oko napajanja

  Napon posle ispravljača = napon na sekundaru X 1,414 - pad napona na ispravljaču. Napon ćeš najbolje smanjiti stabilizatorom ali sve zavisi od ukupne potrošnje. Nije jasno iz posta šta ide na koji napon ali ja ne bih vezivao miksetu i ventilator na istu granu.
 14. Willi Studer

  Samsung plazma PS42C450 - audio codec?

  Filmovi često imaju više audio zapisa i formata.
 15. Willi Studer

  Samsung plazma PS42C450 - audio codec?

  Najverovatnije ne može da reprodukuje DTS nego samo AAC, AC3 i MP3.