Jump to content

Willi Studer

Moderator
 • Posts

  7,678
 • Joined

 • Last visited

3 Followers

About Willi Studer

 • Birthday 07/19/1970

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  : Regensdorf

Recent Profile Visitors

14,902 profile views

Willi Studer's Achievements

 1. Naišao sam na mali problem: osetljivost voltmetra varira u zavisnosti od frekvencije na opsezima 3V i iznad njega. Na sweep signalu 20Hz-20kHz -10dBVU i na 0dBVU, na opsegu 0,3V i 1V kazaljka je tačna i stabilna u celom audio opsegu. Kada te iste signale merim na opsegu 3V i iznad njega, instrument greši za par dB a zatim vrednost počne da raste zajedno sa frekvencijom i pobegne za 5-6dB. Izvor je DAC. Linearnost mogu da potvrdim na nižim opsezima, kao i uz pomoć drugog VTVM-a. Osim toga, maksimalni nivo DAC-a je 3V a signali koje merim idu do 775mV, tako da nema premodulisanja. Neki savet gde bi mogla da bude greška?
 2. Hvala na odgovoru. Pretpostavljam da obe strane namotaja treba da imaju isti napon prema masi uz pomoć potenciometra.
 3. Treba da kalibrišem cevni voltmetar iz naslova. Nije mi jasna uloga potenciometra 100R u kolu grejanja cevi 6,3V. Jedino što mogu da zaključim je da služi za simetriju napona. Koliko je ovo podešavanje važno za tačnost merenja? Hvala unapred. radiomuseum-conrad-electronic-ctr-rohrenvoltmeter-hrv-260-741278.pdf
 4. Ovoj diskusiji nije mesto na forumu, posebno kada se ne poznaju dovoljno pojmovi i definicije. Hvala na saradnji.
 5. Willi Studer

  Hi-end girls

  Zamislite neki muzički sistem pored Džesike Goikoečee.
 6. Studer B67 MkI je transport koji može da stane na crtu svim trakašima samo ne Telefunkenu M15 i Ampexu ATR-100. Međutim, odgovor nije jednostavan jer tu ima više problema: kolo na modulu za kontrolu brzine i llučni potenciometri na vagama su mu najslabije tačke koje se po pravilu menjaju delovima iz MkII. Takođe mu je potreban kompletan mehanički i elektronski servis. Na kraju, tu su leptir-glave koje se, doduše, mogu zameniti običnim po znatno nižim cenama. Ali ja ne znam trakaš visoke klase koji nema neke svoje probleme. To što nema tonski modul ili most sa kontrolama i metrima nije neki problem: ili se kupi ili se dovede kalibrisani ulaz preko pretpojačivača ili miksete. Ovaj sa KP je jedan od nekoliko koji su u ponudi ali to su redom islužene rage od kojih se ne može sastaviti jedan pošteni komad. Zato onaj gore košta toliko i to je tek ulaznica u taj Studer a ja ne znam koliko stručnjaci očekuju da to košta. Za taj novac se može naći odličan B77 ali to već nije ista klasa mehanike a ni zvuka.
 7. Gde si Miroslave, otkud znaš da sam batalio? Odlučio sam se za switchbox sa preklopnicima i relejima jer mi je to bilo najjednostavnije rešenje i napravio to za mog dobrog prijatelja kome to i danas radi u sistemu.
 8. Upozorenje moderacije: najlepše molimo da prestanete sa pominjanjem vakcina i kakvoće naroda.
 9. S izvesnim zakašnjenjem: 1. jula ove godine, umro je Louis Andriessen, savremeni holandski kompozitor. Njegove najpoznatije kompozicije su "De Staat", "De Stijl" i "M is for Music, Man, Mozart" (saradnja sa P. Grinavejem). Nažalost, živimo u vremenu u kome je tek po neki svetski medij objavio ovu vest a kod nas, razume se, nijedan. Ovo sam saznao danas, dok sam slušao upravo "De Staat", kompozitorovu polemiku sa Platonom o uticaju muzike na društvo, i rešio da se podsetim njegove biografije.
 10. Scenario: Dropbox od 2TB koristi 20-tak zaposlenih u mešovitom okruženju Win i macOS operativnih sistema. Kako se podaci na DB štite od malwarea, ransomwarea ili, čak, namernog brisanja? Bekapom celog DB-a na lokalni disk. Automatski bekap će bez nadzora i kontrole samo iskopirati ono što je na DB-u - dakle i zaražene fajlove i foldere, ili obrisati iz bekapa obrisane sadržaje. Pretpostavka je da će ulazak ransomware-a ili brisanje foldera an DB promeniti dovoljno fajlova i foldera da se utvrdi da sa sadržajem na DB nešto nije u redu. Zbog toga je potrebna aplikacija koja će skenirati i uporediti DB i bekap i odrediti koliko toga se promenilo. Ne znam koliko je antivirus tu uopšte od pomoći jer sve što je efikasno manje od 100% nije rešenje.
 11. Tražim preporuku za softver koji će pre bekapa moći da proveri procenat ili broj fajlova koji su se promenili od poslednjeg bekapa i da prema tome uradi bekap ili ne. Pretpostavka je: ako se na više od iks % promenila ekstenzija ili timestamp, znači da je ušao virus, malware ili ransomware, pa onda bekap treba preskočiti. Hvala unapred na savetima.
 12. Ako je isti transport kao u Beogramu CD-50 onda nema ni opravke ni leka. To je dosta specifičan mehanizam sa nekim sistemom ogledala i poznato je da vremenom otkazuje.
 13. Pre svega, mislim da su temperature diskova koje navodiš previsoke i da bi trebalo drugačije podesiti režim hlađenja. Evo kako je kod mene podešeno (QTS 4.3.6.1070): Control panel > Hardware > Smart fan Mod je Self-Defined temperature u rasponu 35-45 stepeni. Pre toga isprobaj Enable smart fan i performance mode jer je tiši a možda dovoljno ohladi diskove. Gledaj da temperatura ne prelazi 40 stepeni. Što se tiče bekapa, u početku sam koristio QNAP-ov RTRR servis ali sam otkrio da preskače fajlove bez ikakvog pravila niti obaveštenja (tako sam nepovratno izgubio ne malo fajlova) i menja timepstamps na fajlovima, tako da sam prešao na Rsync. Rsync je proveren i potvrđen, jedini nedostatak mu je brzina, budući da kopira cele izmenjene fajlove a ne samo izmenjene blokove fajlova. Brzina, međutim, nema značaja za kućnu primenu. Otkad je ransomware postao popularan, prešao sam sa automatskog na manuelni bekap. Bekap diskovi stoje u fiokama u kućištu ali su iskopčani. Kada hoću da uradim bekap jednom mesečno, ukopčam diskove pre uključivanja NAS-a, uradim Recover u Storage & snapshots > Disks da ih sistem učita i pokrenem Rsync proceduru. Po završetku bekapa, izbacim diskove prvo softverski u Storage & snapshots > Storage/snapshots > Manage > Safely detach volume, onda isključim NAS i i iskopčam diskove. Uključivanje i isključivanje diskova bi trebalo da može da se radi i naživo jer QNAP tvrdi da je to hot-swappable, ali mislim da je ovako bezbednije. Vrlo važna stvar je da se pre bekapa provere originalni folderi i fajlovi, da nisu slučajno popili ransomware i promenili nazive i ekstenzije. Mislim da ti antivirus nije potreban ali je poželjno da koristiš QNAP-ov ugrađeni Malware remover. Uostalom, QNAP nudi i besplatan antivirus, ako baš smatraš za neophodno.
 14. Da ilustrujem ono što sam napisao u prethodnom postu, trenutno slušam 16/44,1 audio fajl sa NAS-a. Ovo su zauzetost resursa na QNAP TS431-P2 i protok kroz mrežu. Pa ovo može da isporuči i WD Green. Jedini razlog zašto sam stavio WD Red diskove jesu tri godine garancije umesto dve, koje se daju na "obične" diskove.
×
×
 • Create New...