Jump to content


Willi Studer

Moderator
 • Posts

  7,667
 • Joined

 • Last visited

3 Followers

About Willi Studer

 • Birthday 07/19/1970

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  : Regensdorf

Recent Profile Visitors

14,537 profile views

Willi Studer's Achievements

 1. Pre svega, mislim da su temperature diskova koje navodiš previsoke i da bi trebalo drugačije podesiti režim hlađenja. Evo kako je kod mene podešeno (QTS 4.3.6.1070): Control panel > Hardware > Smart fan Mod je Self-Defined temperature u rasponu 35-45 stepeni. Pre toga isprobaj Enable smart fan i performance mode jer je tiši a možda dovoljno ohladi diskove. Gledaj da temperatura ne prelazi 40 stepeni. Što se tiče bekapa, u početku sam koristio QNAP-ov RTRR servis ali sam otkrio da preskače fajlove bez ikakvog pravila niti obaveštenja (tako sam nepovratno izgubio ne malo fajlova) i menja timepstamps na fajlovima, tako da sam prešao na Rsync. Rsync je proveren i potvrđen, jedini nedostatak mu je brzina, budući da kopira cele izmenjene fajlove a ne samo izmenjene blokove fajlova. Brzina, međutim, nema značaja za kućnu primenu. Otkad je ransomware postao popularan, prešao sam sa automatskog na manuelni bekap. Bekap diskovi stoje u fiokama u kućištu ali su iskopčani. Kada hoću da uradim bekap jednom mesečno, ukopčam diskove pre uključivanja NAS-a, uradim Recover u Storage & snapshots > Disks da ih sistem učita i pokrenem Rsync proceduru. Po završetku bekapa, izbacim diskove prvo softverski u Storage & snapshots > Storage/snapshots > Manage > Safely detach volume, onda isključim NAS i i iskopčam diskove. Uključivanje i isključivanje diskova bi trebalo da može da se radi i naživo jer QNAP tvrdi da je to hot-swappable, ali mislim da je ovako bezbednije. Vrlo važna stvar je da se pre bekapa provere originalni folderi i fajlovi, da nisu slučajno popili ransomware i promenili nazive i ekstenzije. Mislim da ti antivirus nije potreban ali je poželjno da koristiš QNAP-ov ugrađeni Malware remover. Uostalom, QNAP nudi i besplatan antivirus, ako baš smatraš za neophodno.
 2. Da ilustrujem ono što sam napisao u prethodnom postu, trenutno slušam 16/44,1 audio fajl sa NAS-a. Ovo su zauzetost resursa na QNAP TS431-P2 i protok kroz mrežu. Pa ovo može da isporuči i WD Green. Jedini razlog zašto sam stavio WD Red diskove jesu tri godine garancije umesto dve, koje se daju na "obične" diskove.
 3. Ljudi, po meni se malo otišlo predaleko. Šta je uloga NAS-a za multimediju? Slikovito, 98% vremena će raditi čitanje, 1% bekap i 1% upisivanje novog materijala. Striming 4K materijala zahteva 20Mb protoka a svaki disk u NAS-u može da napuni gigabitni bandwidth do vrha. Prema tome, čemu RAID, mirror, diskovi sa performansama i šta sve ne? Dovoljno je da za svaki aktivan disk postoji jedan bekap disk koji može biti stalno uključen ili izvučen, dakle offline. U drugom slučaju, disk se povremeno uključi, obavi bekap i disk ponovo iskopča. To istovremeno smanjuje ukupnu buku NAS-a, temperaturu diskova i produžava radni vek bekap diska. Sve preko toga je, po meni, bespotrebno trošenje para. A možemo i da nastavimo temu sa SAS diskovima i Wifi 6 mrežama.
 4. Ko bude sastavljao svoj kućni NAS za multimediju prateći ovu temu, imaće gotovo enterprajz rešenje.
 5. E, hvala na objašnjenju. Znam to i ja, samo ima razlike između DD Momentum, na primer, i integralaca od 80-100W koje vi pominjete u kombinacijama.
 6. Jeste za te pare. Ljudi, gde ćete integralcem na Dynaudio floorstandere.
 7. Bilo bi zanimljivo videti zavisnost performansi od napona napajanja jer Nagra prihvata veliki opseg napajanja, od -10 do -24V (pišem po sećanju jer nemam šeme dok ovo pišem). Eskterno napajanje je nestabilisano a stabilizacija u uređaju je tranzistorska.
 8. Ne zaboravi da zvuku Nagre doprinose i Alan Bradley otpornici.
 9. Da, tako zapravo zvuče cevni Neumann mikrofoni. Nagra je malo suvlja od njih ali je sa druge strane primetno tanja u basu.
 10. Mislim da je ista topologija i kod stereo Nagre IV-S, a to se čuje kada se koristi za snimanje i reprodukcije muzike. Takva je: besprekornih karakteristika u frekventnom opsegu govora i šumova, za koje je i pravljena. Uvek sam imao utisak da se i kod njihovih audio komponenti priča vrti oko srednjeg opsega.
 11. Silikonski mast ili ulje za šivaću mašinu.
 12. Teško mi je da poverujem da se razlika između rotacionih i SSD diskova primećuje preko gigabitne mreže ali u redu.
 13. Sa slikom je sve u redu ali ako neko ulje ne treba koristiti za podmazivanje fine mehanike, to je Ballistol. Ballistol reaguje sa legurama koje sadrže bakar, sa lepkovima i vezivima u plastici itd.
×
×
 • Create New...