Jump to content

Recommended Posts

• Replies 369
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bio sinoć kod TurboMaximus-a. OÄekivano, u pitanju je sasvim cool lik. B) Bilo je tu neke dobre muzike, sluÅ¡alo se na pristojno ugoÄ‘enom sistemÄiću, i to zvuÄi veoma dobro.

Dakle, sudeći po njegovim uobiÄajenim komentarima, koji meni uvek zvuÄe pomalo "talibanski", i sudeći po nekim fotografijama, oÄekivao sam ekstremnije akustiÄke uslove u toj sobi. MeÄ‘utim, osim praznog zida iza sediÅ¡ta, sve je tu u granicama normalnog. Soba je priliÄno mala i nezgodna za hi-fi, pa se, zaista, Äini da je i reÅ¡enje sa zvuÄnicima na sred sobe optimalno. Ne vidim niÅ¡ta nepraktiÄno u tome da se oni zaobilaze pri prolasku kroz prostoriju, kao Å¡to se zaobilazi sluÄajno ostavljena stolica. 

No, fakat je da tako postavljeni zvuÄnici nemaju problem sa zidom i uglovima iza njih, pa nema potrebe za bilo kakvim intervencijama te vrste. Trebalo bi izbegavati preporuke koje zvuÄe kao univerzalna reÅ¡enja, pa neće biti nesporazuma. 

U stvari, da je Turbo nadrndan poput nekih drugih likova, ja bih već odavno bio na njegovoj ignore listi, kao Å¡to se nalazim kod tih, nekih drugih. :D Ipak je forum specifiÄan medijum, treba ga oprezno upražnjavati.

Već sam skinuo nešto dobro što je sviralo sinoć (Stabat mater od Boccherini-ja). FLAC je sjajna stvar. Ovo tek da bih napakostio gramofondžijama koji opet dižu glavu u nekim temama, ali i svom sinoćnom domaćinu, koji ne koristi taj format. Ipak je on, pomalo, Taliban. :D

Posted

Ovo tek da bih napakostio gramofondžijama koji opet dižu glavu u nekim temama......

Tako i treba, stvarno su smorili a ne shvataju da im gramofon prija samo zato sto im je, s godinama, sluh sve lošiji.

Posted

ne znam kako da priđem konstrukciji o *dobacivanju basova*.

Pa, evo. Å to su zvuÄnici bliži sluÅ¡aocu, utoliko je uÄešće direktne komponente veće, u odnosu na opÅ¡tu zvuÄnu gungulu koja vlada u sobi.

Utoliko je zvuk jasniji i utoliko basove ne moraju da potpuno  "napune" sobu, nego imaju solidnu veliÄinu i bez toga. Naravno, postavljanjem kutija blizu zida a pogotovo uglova, dobili bi se i "veći" basovi, ali to je neka druga priÄa.

Ovako, i za basove važe formule za izraÄunavanje glasnoće sa promenom udaljenosti kutija. O tome bi Boki umeo mnogo preciznije da piÅ¡e.

Posted

Jedino Å¡to mogu u ovom kontekstu da dodam - najveći i najkvalitetniji bas sa najvećim zvuÄnicima sa kojima sam radio (petosistemski, 100kg mase i 1,70m visine) dobijao sam sa njihovim položajem na sredini prostorije od 36 kvadratnih metara, uz udaljenost mesta sluÅ¡anja od nepuna dva metra. 

Tako je bilo i sa preostalih desetak razliÄtih zvuÄniÄkih sistema u ovoj prostoriji. Gabariti su se protezali od pomenutog do mini-monitorskog. Tako je bilo i u bilo kojoj drugoj prostoriji u kojoj sam se bavio sliÄnom gimnastikom, nezavisno od njene veliÄine. 

Posted

Bio sinoć kod TurboMaximus-a. OÄekivano, u pitanju je sasvim cool lik. B) Bilo je tu neke dobre muzike, sluÅ¡alo se na pristojno ugoÄ‘enom sistemÄiću, i to zvuÄi veoma dobro.

Dakle, sudeći po njegovim uobiÄajenim komentarima, koji meni uvek zvuÄe pomalo "talibanski", i sudeći po nekim fotografijama, oÄekivao sam ekstremnije akustiÄke uslove u toj sobi. MeÄ‘utim, osim praznog zida iza sediÅ¡ta, sve je tu u granicama normalnog. Soba je priliÄno mala i nezgodna za hi-fi, pa se, zaista, Äini da je i reÅ¡enje sa zvuÄnicima na sred sobe optimalno. Ne vidim niÅ¡ta nepraktiÄno u tome da se oni zaobilaze pri prolasku kroz prostoriju, kao Å¡to se zaobilazi sluÄajno ostavljena stolica. 

No, fakat je da tako postavljeni zvuÄnici nemaju problem sa zidom i uglovima iza njih, pa nema potrebe za bilo kakvim intervencijama te vrste. Trebalo bi izbegavati preporuke koje zvuÄe kao univerzalna reÅ¡enja, pa neće biti nesporazuma. 

U stvari, da je Turbo nadrndan poput nekih drugih likova, ja bih već odavno bio na njegovoj ignore listi, kao Å¡to se nalazim kod tih, nekih drugih. :D Ipak je forum specifiÄan medijum, treba ga oprezno upražnjavati.

Već sam skinuo nešto dobro što je sviralo sinoć (Stabat mater od Boccherini-ja). FLAC je sjajna stvar. Ovo tek da bih napakostio gramofondžijama koji opet dižu glavu u nekim temama, ali i svom sinoćnom domaćinu, koji ne koristi taj format. Ipak je on, pomalo, Taliban. :D

Primer kako virtuelni kanali mogu da dovedu do suviÅ¡nih nesporazuma. Ovako, naživo, razumeli smo se i bez reÄi.

Interesantno je kako su uživaoci u muzici Å¡aroliki perceptori. Dok zbrujic uz zvuk mog sistema ne bi mogao ni kafu da pije, Beat ne da je pio, on je tražio kafu. A tek moj sluÄaj - ja uopÅ¡te ne pijem kafu.

Posted

Dok zbrujic uz zvuk mog sistema ne bi mogao ni kafu da pije, Beat ne da je pio, on je tražio kafu. A tek moj sluÄaj - ja uopÅ¡te ne pijem kafu.

Baš me zanima objašnjenje ovog fenomena. :D

Ja "u kafi" uživam 

Zezam se, upotrebio sam kafu kao stilsku figuru; trebalo je da asocira na relaksiranost, dangubu, inerciju... 

Usput, baš je lepo što se ova dvojica nisu pobila :)

Posted

Ja "u kafi" uživam 

Zezam se, upotrebio sam kafu kao stilsku figuru; trebalo je da asocira na relaksiranost, dangubu, inerciju... 

Usput, baš je lepo što se ova dvojica nisu pobila :)

Doneo poklon.

Posted

Pa, nije takav utisak. I ja sam tako mislio, ali je osećaj prostora i sve ostalo sasvim u redu. Tako male kutije i ne treba postavljati na veću razdaljinu, jer basovima ne mogu toliko "dobaciti".

Intersantan komentar za male kutije. Pa to se desava i sa velikim kutijama ako ih gurnete suvise daleko od zidova. Moje Indre kad stavim na pola sobe i veoma blizu slusne pozicije (sto rece Ninda kao slusalice) imaju daleko skromniju scenu (bas da ne pominjem).

Posted

Intersantan komentar za male kutije. Pa to se desava i sa velikim kutijama ako ih gurnete suvise daleko od zidova. Moje Indre kad stavim na pola sobe i veoma blizu slusne pozicije (sto rece Ninda kao slusalice) imaju daleko skromniju scenu (bas da ne pominjem).

Vrlo Äudan odziv. Trebalo bi da je upravo suprotno, i za scenu, i za bas.