Jump to content


Šta se sluša ?


den!s

Recommended Posts

Dexon, ima li na ploÄi muz'ka iz "Debbie does Dallas"?

To je filmić koji sam temeljno prouÄio kao klinac.Pre nešto godina naletim opet na njega i provalim da je muzika u filmu odliÄna.TaÄnije, ima jedna stvar s odliÄnim rifom, prava svirka, bubanj, gitare, klavijature...prangijanje.E, to naći na ploÄi bi bilo skroz zabavno.

Mis'im, kad je mog'o Herbi Henkok, šta fali?

Link to comment
Share on other sites

Devedesetih, posle skidanja embarga, jedan drugar je koristio svoje veze sa nekim izdavaÄkim kućama (ECM, Enja, CMP), uspostavljene novinarskim radom na temu džeza, da nabavi nešto muzike po beneficiranim cenama, i zaradi neku crkavicu, prodajući ih malobrojnim interesentima. Bilo je to već vreme kada su bugarski diskovi preplavili naše prodavnice. No, znamo kakvi su se naslovi nalazili na njima, pa sam koristio priliku da nabavim nešto od prave muzike.

Eto, sinoć sam se podsetio nekih albuma koji su mi tada ulepšali neke trenutke. Izdvojio bih tri naslova iz kuće CMP, koja se, inaÄe, nekako u to vreme, ugasila.

Izvanredna psihodelija Dejvida Torna - Tripping over good.

post-10074-0-60323000-1316639432_thumb.j

Ohrabren ovim, naruÄio sam, opet od Torna: What means solid, Traveller?

post-10074-0-23088600-1316639365_thumb.j

Bila je to gotovo šokantno dobra muzika, mislim da još dugo neću naići na nešto makar približno tako dobro. Na albumu nema slabih mesta. Sećam se da je baš tih dana, jednom prilikom, navratio do mene Žare Ristić, kojeg, možda, neki BeograÄ‘ani takoÄ‘e znaju po novinarskom radu na popularizaciji džeza i dobrog zvuka. On je takoÄ‘e popunjavao rupe u porodiÄnom budžetu, pa sam od njega pazario Torensa. Za ovaj album je proroÄki rekao da je to muzika za 21. vek. Elem, pošto smo duboko zagazili u taj famozni vek, baš se pitam - da se nije malo prešao, jer do sada, u njemu, nisam našao ništa, ni nalik.

Slušati glasno:

Bio je tu i The snake music - Mark Nauseef&Miroslav Tadić, za kojeg sam tada prvi put Äuo. PoÄinje žestokim rok instrumentalom, rekao bih namerno sirovog i neaudiofilskog zvuka. Usna harmonika - Džek Brus. B) A onda, jedna verzija The wind cries Mary, koja je morala dopreti i do samog Hendriksa, gde god se nalazio. Glas - Džek Brus. Otpevao je još jednu stvar - Rope ladder to the Moon, inaÄe uvodnu pesmu na albumu Colosseum live. Mora da se i Brus iznenadio, kada je Äuo krajnji rezultat, u stilu: Vidi šta sam uradio od svoje pesme, mama!

Ostatak albuma je popunjen kratkim, potpuno "otkinutim" instrumentalima, koje je popriliÄno zaÄinio svojim doprinosom, opet, Dejvid Torn.

post-10074-0-50655100-1316639452_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...