Topping PA5

U duhu minimalizma

Pojačala u klasi D stvaraju nove mogućnosti i uređaje nezamislive do pre samo nekoliko decenija.

Topping je ime koje će većina mlađih audiofila brzo povezati s pristupačnim i kvalitetnim D/A konverterima. Iako je brend svoj najveći uspeh postigao upravo u tom sektoru, istina je da su u ponudi gotovo uvek imali audio-pojačala. Njihovi raniji pokušaji u stvaranju pojačala za zvučnike ipak nisu privukli previše pažnje, što će brend pokušati da promeni najnovijim modelom, nazvanim kratko PA5. Naime, reč je o minijaturnom i vrlo jednostavnom pojačalu izvedenom u klasi D, pri čemu se proizvođač odlučio za interno razvijene module nasuprot opšteprihvaćenim Infineon rešenjima, koja se nalaze u većini konkurentskih proizvoda. Same dimenzije uređaja pritom daleko više asociraju na pojačalo za slušalice, ali kratak pogled na poleđinu brzo će vas razuveriti jer se tu nalaze terminali za zvučničke kablove. Isti su kompaktnijih dimenzija od proseka, pa će, pored standardnih bananica, prihvatiti i nešto manje viljuške, kao i golu žicu, ne deblju od jednog i po milimetra. Odmah pored ćete zateći dva linijska ulaza, oba balansirana i izvedena u vidu TRS priključaka. Radije bismo videli uobičajene XLR konektore, ali usled nedostatka prostora, to prosto nije bila opcija. Finalno, ovako male dimenzije su omogućene izdvajanjem napajanja u eksternu kutiju. U pitanju je prekidačko napajanje koje izgleda kao nešto robustnija laptop „cigla“ i pojačalu obezbeđuje 38 volti jednosmerne struje. U skladu s minimalnim brojem ulaza, na prednjoj stranici uređaja nailazimo na dva mehanička preklopnika i potenciometar za kontrolu jačine zvuka. U procesu simplifikacije stradao je i daljinski upravljač, pa ćete za kontrolu glasnoće morati da protegnete noge ili pojačalo držite nadohvat ruke. Digitalni ulazi nisu prisutni na ovom modelu, kao ni bilo kakav vid tonskih kontrola, što će reći da je reč o vrlo spartanskom proizvodu. Brzi pogled na specifikaciju uređaja pokazuje da je PA5 spreman da isporuči 65 vati u zvučnike impedanse osam oma, ali snaga raste na 125 vati pri opterećenju od četiri oma. Proizvođač još navodi da je prvih pet vati isporučeno s veoma niskim nivoom distorzije.

Test

Nije nam preostalo ništa drugo sem da pojačalo pustimo u pogon. Inicijalno smo odabrali uređaje nešto niže cenovne kategorije, pa su Toppingu društvo pravili EarMen TR-Amp u ulozi digitalnog izvora i Monitor Audio Bronze 2 zvučnici. PA5 je odmah demonstrirao vrlo dobru kontrolu nad bas-područjem i pružio odličan uvid u snimak svojim otvorenim i detaljnim karakterom. Ukupna prezentacija ove kombinacije ipak je bila malo presna za naš ukus, pa smo ubrzo utvrdili da je Wharfedale Diamond 220 tonski bolji partner ovom pojačalu od svetlijeg Monitor Audia. Ukupna živost zvuka, kao i količina detalja u celom opsegu ipak nas je brzo naterala da pojačalo stavimo na malo ozbiljniji test. Ne baš osetljive KEF LS50 kutije često su nas terale da potenciometar držimo na višoj poziciji nego što smo obično navikli, ali pojačalo, uprkos tome, nije pokazivalo preterane znake stresa. Pohranjen kvalitetnim izvorom, Topping PA5 isporučuje zaista respektabilno čiste tonove kristalno jasnih ivica. Sama zvučna scena je umerenih dimenzija, ali su unutar nje instrumenti vrlo uredno razdvojeni i jasno definisani.

U numeri „Personal Jesus“ Džonija Keša primetili smo ponovo da je pojačalo sposobno da pruži vrlo živahan i odsečan zvuk uprkos svojoj minijaturnoj pojavi. Bas-sekcija ima pristojnu težinu, dok je Džonijev hrapav vokal zvučao prepoznatljivo i vrlo prisutno. Tek u poređenju sa osetno skupljim Acoustic Invader uređajima postalo je jasno da vokalu fali malo grlenosti i tela, što je zaključak koji se prenosi i na instrumente. Taj vrlo otvoren i detaljan karakter, uz blag nedostatak punoće, pojačalo je pokazalo i u poređenju s najpristupačnijim Hegelom H90, koji zvuči nešto rafiniranije i uglađenije. S druge strane, količina detalja, dinamika, kontrola bas-područja i raslojavanje zvukova Toppingovog pojačala sasvim su uporedivi sa ovim skupljim all-in-one sistemom. Ovde treba imati na umu da, usled blago suvlje prezentacije, mali Topping neće predstavljati idealnog partnera tonski svetlijim i oštrijim zvučnicima.

Zaključak

Sa ukupno 19 decibela pojačanja, PA5 svakako neće biti najbolji izbor za vrlo glasno slušanje neosetljivih zvučnika. To, ali i nedostatak daljinskog upravljača kvalifikuju ga kao odlično desktop rešenje. Ako ste pak svesni pomenutih ograničenja, te ovo pojačalce uparite s punije zvučećim kutijama, ne očekući da njime ozvučite žurku, ono će biti u stanju da vas propisno iznenadi, čak i u klasičnom sistemu. Osvojiće vas čistinom i vernošću zvuka koji se prosto ne dobija u tradicionalnim pojačalima slične cene. Takva pojačala su obično veća, bogatija funkcijama, imaju bolju konektivnost i prodaju se putem klasične distributivne mreže, te ih je moguće isprobati u prodajnom salonu. Na vama je ipak da odlučite da li su natprosečne sonične vrednosti dovoljna kompenzacija za vrlo spartanski opremljen uređaj i onlajn kupovinu na neviđeno. Mišljenja smo da će mali, ali sposobni Topping naći put do kupaca koji dobar zvuk po vrlo povoljnoj ceni stavljaju ispred svega.

Topping PA5
Snaga: 125 W / 4 Ω THD+N <1%; 65 W / 8 Ω THD+N <1%
Analogni ulazi: 2 x TRS balansirani
Pojačanje: 19,1 dB
Ulazna osetljivost: 2,6 Vrms
Dimenzije (ŠxVxD): 166 x 129 x 41 mm
Težina: 0,68 kg
Cena: 350 $ pre poreza i carine
www.tpdz.net
Čist i detaljan zvuk.
Izuzetan odnos cena-performanse.
Tonalitet koji zahteva pažnju pri uparivanju.
Odsustvo daljinskog upravljača.
4.1