Topping D30 pro & A30 pro

Džentlmen i snagator

Kombinacija D/A konvertera i pojačala za slušalice koja će zadovoljiti i nešto zahtevnije korisnike.

Kompanija Topping je na sebe skrenula pažnju pre svega povoljnim uređajima koji nude dobar odnos cene i kvaliteta, potpuno sposobnim da zadovolje potrebe manje zahtevnih audiofila. S rastom popularnosti ovog brenda uporedo je rasla i hrabrost da se tržištu predstave nešto napredniji i skuplji proizvodi. Topping D30 pro DAC i A30 pro pojačalo za slušalice prema ceni svrstavaju se tačno u sredinu ponude dalekoistočnog proizvođača. Iako se oba uređaja mogu kupiti i koristiti potpuno nezavisno, zajedno čine vizuelno skladnu celinu. Mi ćemo se osvrnuti kako na kvalitete svakog uređaja ponaosob, tako i na njihovo međusobno slaganje.

Topping D30 pro

Prilikom kreiranja ovog modela, Topping je otišao u zanimljivom pravcu korišćenja nekoliko čipova za D/A konverziju. Naime, reč je o upotrebi čak četiri CS43198 čipa firme Cirrus Logic, koji zajednički podižu nivo performansi van granica za koje je svaki pojedinačni čip sposoban. Merenja nivoa šuma, distorzije i ostalih tehnikalija zato pokazuju izvanredne brojke i proizvođač ih s ponosom navodi u uputstvu samog uređaja. Na USB ulazu, za prihvat i obradu digitalnog signala zaduženo je XMOS XU208 kolo, koje obezbeđuje PCM podršku do 384 kiloherca i DSD do nivoa 256. Optički i koaksijalni ulazi su pritom ograničeni na uobičajeno niža 192 kiloherca u PCM formatu. Po pitanju analognih izlaza, obezbeđeni su standardni RCA činčevi, ali i par balansiranih XLR izlaza. Napajanje je smešteno u sam uređaj, a iskorišćen je i standardni IEC konektor, čime je olakšana eventualna zamena napojnog kabla. Na prednjoj strani nalazimo LED ekran s velikim i čitljivim simbolima narandžaste boje. Topping D30 pro se može koristiti u DAC modu kad je izlazni napon fiksna dva volta na RCA izlazima i četiri volta za XLR. Takozvani preamp mod omogućava atenuaciju nivoa glasnoće. Sem toga, postoji još i mogućnost odabira nekoliko digitalnih filtera, a uređaj se može kontrolisati kako putem točkića na prednjoj strani, tako i putem priloženog daljinskog upravljača. Sam uređaj je u potpunosti izrađen od čvrstog aluminijuma, a završna obrada je na visokom nivou.

Topping A30 pro

Pojačalo za slušalice u potpunosti prati dizajn D/A konvertera, pa se uređaji mogu uredno složiti u mini-stub. A30 pro je takođe izrađen od čvrstog aluminijuma, ali s mnogo više otvora za hlađenje, pa je zarad prikladne ventilacije poželjno da upravo on bude na vrhu stuba. Ovakva konstrukcija postaje potpuno jasna kad čujete da A30 pro raspolaže sa do čak šest vati po kanalu, što ga svrstava među najsnažnija pojačala za slušalice na tržištu. Topping se nije ustezao ni kad je u pitanju konektivnost ovog uređaja, pa su tako na raspolaganju nebalansirani RCA i balansirani XLR ulazi. Na poleđini se, pored toga, nalazi i par izlaznih RCA konektora, kao i par balansiranih TRS izlaza koji samo prosleđuju signal sa ulaza. Na prednjoj strani se nalaze priključci za slušalice, počevši od nebalansiranog 6,35-milimetarskog, preko balansiranog XLR, pa do balansiranog 4,4-milimetarskog Pentaconn izlaza. Stoga, teško možemo zamisliti da će neko ostati uskraćen za svoj omiljeni vid povezivanja slušalica. Finalno, pored točka za kontrolu glasnoće, na prednjoj strani nalazimo i dva preklopnika, jedan je za odabir aktivnog ulaza, dok se drugim bira jedan od tri moguća nivoa pojačanja: Low, Mid i High. Ovim se obezbeđuje slaganje s najširom lepezom slušalica, od visokoosetljivih in-ear modela pa sve do onih velikih i uvek gladnih snage.

Test

Testiranje smo započeli korišćenjem ovog dvojca u celini, pri čemu se balansirana veza pokazala superiornom po pitanju dinamike i čistine zvuka, pa vlasnicima ova dva uređaja toplo preporučujemo upravo ovakvo povezivanje. Startovali smo s pomalo lenjim Hifiman HE4XX slušalicama, koje je A30 pro bez problema naterao da pulsiraju u zadatom ritmu. Potencijal ovog dvojca smo ipak u potpunosti shvatili tek prelaskom na Beyerdynamic Amiron i Verum 1 slušalice. Topping nas je počastio nadasve energičnim i rezolutnim zvukom, koji ne uspevaju zbuniti ni najbrže ritam-sekcije. Pokretljivost pritom ne dolazi nauštrb bas-sekcije, u čiju smo se ekstenziju i odsečnost uverili preslušavajući album „Melodrama“ pop izvođačice Lorde. Snaga kojom A30 pro raspolaže i te kako se oseća prilikom reprodukcije elektronske muzike i moćnih bas-deonica, koje imaju tendenciju da se otmu kontroli pojačalima s manje autoriteta. Prelaskom na muziku okrenutu akustičnim instrumentima i prirodnijoj atmosferi, Topping dvojac nastavlja da impresionira čistim i odsečnim ivicama tonova. Za pohvalu je i ekstenzija u višim registrima, koja s lakoćom rekreira osećaj prostora i vazduha oko izvođača. Bez obzira na muzički materijal, energija, rezolucija i brzina tranzijenata nikada nisu bile dovedene u pitanje, ali smo povremeno poželeli nešto rafiniraniji zvuk, tečnijeg tona i bogatijeg timbra.

Uređaje smo finalno rasparili i pokušali da utvrdimo njihov pojedinačni tonalitet. D30 pro DAC pruža blagu, ali prijatnu dozu topline u basu, neutralno i informativo srednjetonsko područje, kao i odličnu ekstenziju u visokom spektru, koji je nešto svetlijeg karaktera. U sistemu sa integrisanim pojačalom i zvučnicima, D30 pro je u stanju da razvije sasvim pristojnu zvučnu scenu, pa bismo rekli da je reč o vrlo korektnom D/A konverteru prijatnog tonskog balansa, detaljnog, ali nenapadnog zvuka.

A30 pro u izolaciji demonstrira izuzetno energičan, brz i analitičan zvuk. Tečnost i timbar tona zato nisu visoko na listi prioriteta. Uparivanje sa slično analitčki nastrojenim izvorima stoga nam nije prijalo, ali su zato kombinacije s nešto toplijim i punije zvučećim DAC-ovima davale jako dobre rezultate. U ovom smislu se i D30 pro svojim umerenijim pristupom zvuku i nešto mekšim basom nameće kao relativno dobar i logičan partner.

Zaključak

Topping D30 pro i A30 pro su poslovično kvalitetno izrađeni, nude vrlo bogatu konektivnost i funkcionalnost. Svakako je reč i o uređajima s puno soničnih kvaliteta, koji u duhu kuće naginju više ka analizi zvuka negoli ka emocijama. Ako se i vaš lični ukus poklapa sa ovakvom filozofijom dobrog zvuka, u pitanju je svakako dvojac vredan razmatranja, koji će bez problema pogoniti praktično bilo koji par slušalica.

Topping D30 pro
D/A konverter: 4x CS43198
Podržani formati: PCM 384 kHz, DSD256
Digitalni ulazi: 1x USB, 1x koaksijalni, 1x optički
Linijski izlaz: RCA, XLR
Napajanje: 220 V
Dimenzije (ŠxVxD): 17,4x13,8x4,5 cm
Cena: oko 430 € s porezom i carinom

Topping A30 pro
Snaga: 2x6 W na 16 oma
Ulazi: RCA, XLR
Linijski izlazi: RCA, TRS
Izlaz za slušalice: 6,35 mm, XLR, 4,4 mm Pentaconn
Dimenzije (ŠxVxD): 17,4x13,8x4,5 cm
Cena: oko 375 € s porezom i carinom
www.tpdz.net
Brz i rezolutan zvuk.
Dubok i energičan bas.
Izuzetno bogata konektivnost.
Analitičan zvučni potpis nije po svačijem ukusu.
4.2