JBL Bar 5.0 MultiBeam

Pristupačni MultiBeam

Korporacija Harman, čiji je deo i JBL, nastavlja da razvija tehnologiju MultiBeam za automatsku kalibraciju i poboljšane surround efekte iz samo jednog uređaja.

S tehnologijom MultiBeam prvi put smo se sreli pre godinu dana, kad smo na testiranju imali kompaktni saundbar Harman Kardon Citation MultiBeam 700. Sada je pred nama njegov neznatno manji rođak pod nazivom JBL Bar 5.0 MultiBeam, koji je opremljen istom tehnologijom, ali uz drugačiju topologiju zvučničkih jedinica i po znatno pristupačnijoj ceni.

Opis

U pogledu vizuelnog identiteta, očekivano, testirani uređaj se u velikoj meri oslanja na dizajn većeg modela Bar 2.1 Deep Bass. Ovo podrazumeva pravilne proporcije i diskretno zaobljene ivice kućišta, uz nepretenciozni finiš u gun-metal sivoj nijansi. Kućište deluje prilično robustno, čemu doprinosi gusta metalna mrežica kojom su obavijene prednja i bočne strane. Gornja strana izrađena je od kvalitetne plastike i podseća na brušeni aluminijum, a levi i desni deo gornjeg poklopca opremljeni su velikim brojem sitnih perforacija. U središtu gornje strane postavljen je gumirani panel s komandama za uključivanje, kontrolu glasnoće i odabir ulaza, a postavku kompletiraju mikrofon za MultiBeam kalibraciju i diskretni logotip kompanije. Zadnja strana je izvedena po već oprobanom receptu, koji podrazumeva upušteni deo za smeštaj priključaka. Ovde su smešteni HDMI ulaz i izlaz s podrškom za ARC, ali i najnoviji eARC standard, uz dodatni optički audio-ulaz, RJ45 konektor za povezivanje na lokalnu mrežu i USB-A port, koji u evropskoj verziji uređaja služi samo za servisnu primenu. Zanimljivo je da se na krajevima donje strane takođe nalaze perforirane površine, o čemu će više reči biti nešto kasnije.

Uprkos relativno skromnom gabaritu, Bar 5.0 MultiBeam je prilično napredan u pogledu tehničkih rešenja i mogućnosti. Petokanalna postavka zvučničkih jedinica podrazumeva pet istovetnih širokopojasnih drajvera racetrack forme i dimenzija 48 x 80 milimetara, od kojih su tri postavljena na prednju stranu, a dva na bokove. Za svaki drajver zaduženo je pojačalo od 50 vati, što znači da ukupna snaga sistema iznosi 250 vati. Pored toga, saundbar sadrži četiri dodatna pasivna radijatora prečnika 75 milimetara, koji se nalaze ispod perforiranih površina na gornjem i donjem delu, i zaduženi su za poboljšanje niskotonskog opsega.

Pored fizičkih vidova povezivanja, koje smo već nabrojali, Bar 5.0 MultiBeam omogućuje povezivanje na lokalnu mrežu pomoću kabla ili bežičnim putem, a za reprodukciju je predviđena platforma Chromecast. Za direktnu bežičnu vezu s mobilnim uređajima na raspolaganju su blutut 4.2 i AirPlay, a posebno je pogodno što se, ukoliko imate noviji televizor i mobilni uređaj, inicijalna povezivanja obavljaju u velikoj meri automatski – uređaji se sami međusobno prepoznaju, a na vama je samo da im dopustite da se povežu. Spisak podržanih audio-formata je skroman, ali dovoljan i obuhvata MP3, PCM i Dolby Atmos, ali treba naglasiti da Bar 5.0 MultiBeam podržava prosleđivanje Ultra HD 4K Dolby Vision materijala. Naravno, šlag na JBL-ovoj torti predstavlja Virtual Dolby Atmos, koji koristi pet raspoloživih drajvera za stvaranje virtuelnog surround okruženja, u čemu mu pomaže MultiBeam tehnologija za automatsku kalibraciju.

Upotreba i zvuk

Nakon postavljanja na policu (ili na zid, pomoću priloženih nosača) i povezivanja potrebno je pokrenuti automatsku kalibraciju, koja traje svega petnaestak sekundi, i Bar 5.0 MultiBeam je spreman za upotrebu. Uređaj je opremljen sistemom Smart EQ, koji prepoznaje audio-sadržaje i sarađuje s Virtual Dolby Atmos modalitetom za što bolji prostorni ugođaj, dok se niskotonsko područje može dodatno podešavati u pet koraka. Sva podešavanja, uključivanja i isključivanja pojedinih sistema, kao i kalibracija, kontrolišu se preko pripadajućeg daljinskog upravljača, ali je pozitivno što napredna HDMI veza omogućuje kontrolu glasnoće preko televizora, dok se uređaj automatski uključuje i isključuje – dakle, za svakodnevnu upotrebu biće vam dovoljan samo jedan upravljač.

Tokom upotrebe, Bar 5.0 MultiBeam pokazuje da je potpuno dorastao izazovima koje moderna produkcija i akcioni blokbasteri mogu staviti pred njega. Najniži opseg je daleko masivniji nego što skromni gabarit kućišta sugeriše, pa donosi snažne eksplozije i uverljive prateće efekte. Iako deklarisana donja granica na 50 herca ne deluje posebno impresivno, tajna se krije u dodatnim pasivnim membranama, koje niskim tonovima dodaju uvek poželjnu masu i volumen – uostalom, JBL nije slučajno ostavio mogućnost nezavisnog podešavanja niskih tonova. Basovi su takođe sasvim dobro definisani, pa formiraju čvrst i postojan temelj reprodukcije, bilo da su u pitanju filmski efekti ili muzika.

Kao već dokazana surround tehnologija, MultiBeam donosi veoma dobar višekanalni ugođaj iz samo jednog uređaja. Pozornica je prilično široka, a trodimenzionalni efekti jasno su pozicionirani i izraženi u prostoru. Automatska kalibracija pomaže da Bar 5.0 MultiBeam kreira dobru separaciju bočnih surround kanala, uz zvučnu scenu koja seže sve do auditorijuma, ali je raslojavanje po visini nešto slabije usled nedostatka drajvera usmerenih nagore. Pored toga, odsustvo zasebnih visokotonskih jedinica uzrokuje manje izražene gornje frekvencije, što čini da tihi dijalozi ponekad mogu biti teže razgovetni, a visokotonski deo spektra generalno ne obiluje iskričavim detaljima. Usled svega toga, zvuk je prilično homogen i tonski dobro odmeren, ali mu nedostaju finese u srednjem i gornjem opsegu.

Dobar kompromis

Opremljen savremenom tehnologijom za virtuelni surround, JBL Bar 5.0 MultiBeam se tokom našeg testa pokazao kao odlično rešenje za višekanalni ugođaj iz samo jedne sprave. Dodatne pogodnosti obuhvataju veoma jednostavnu upotrebu i odlično odmerene dodatne opcije, a male nesavršenosti u zvuku, koje su očekivane u ovom cenovnom razredu, i više su nego kompenzovane sasvim prihvatljivom cenom.

JBL Bar 5.0 MultiBeam
Ukupna snaga: 250 W
Frekvencijski opseg: 50 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 92 dBA
Topologija: 5x48x80 mm širokopojasni
HDMI ulazi / izlazi: 1 / 1 (eARC)
Digitalni audio ulazi: 1x optički
Dodatno: USB-A, LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 709x58x101 mm
Masa: 2,8 kg
Cena: 399 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Jednostavna upotreba.
Skroman gabarit.
Uverljiv virtuelni surround.
Odličan bas.
Manjak detalja.
4.3