LG SP8YA

Prava mera

Već nekoliko generacija LG-jevi saundbarovi iz serije osam donose optimalan odnos između gabarita, mogućnosti, kvaliteta reprodukcije i cene.

Iako je novi SP8YA uglavnom vizuelno nepromenjen u odnosu na prethodnika, istina je da za to nije ni bilo potrebe. U pitanju je saundbar svedenog i nepretencioznog dizajna, koji će se s jednakim uspehom uklopiti u različite ambijente. Ipak, pažljiviji pregled otkriva s ukusom izvedene detalje, kao što su zaobljene uspravne ivice ili zasečeni rubovi gornje površine, koja je izrađena u imitaciji brušenog aluminijuma. Prednja strana i bokovi obloženi su gustom metalnom mrežicom koja skriva zvučničke jedinice, dok se na gornjoj strani nalaze dodatna dva drajvera. Pored toga, u središtu gornje površine nalazi se diskretni panel s tasterima osetljivim na dodir, koji omogućuje uključivanje, odabir ulaza, kontrolu glasnoće i reprodukcije, blutut uparivanje i direktan pristup wi-fi vezi, a tu su i dva mikrofona za kalibraciju zvuka.

Zvučni efekti su precizno postavljeni u prostoru, što je naročito primetno tokom reprodukcije Dolby Atmos i DTS:X formata, kad do izražaja dolaze dodatni gornji kanali.

Već uobičajeno, priključci su smešteni u upuštenom delu zadnje strane, a postavka sadrži jedan HDMI ulaz i izlaz s podrškom za ARC i najnoviji eARC standard, uz dodatni optički audio-ulaz i USB-A port za reprodukciju s prenosivih skladišta. Wi-fi povezivanje omogućuje striming muzike s lokalnih skladišta, kao i korišćenje različitih onlajn muzičkih servisa i internet radio-stanica, a sve se obavlja preko platforme Chromecast. Dodatno, blutut 5.0 i AirPlay 2 obezbeđuju direktno povezivanje i reprodukciju muzike s prenosivih uređaja, pa se može reći da za kompletnu funkcionalnost nedostaje samo jedan analogni ulaz u formi RCA ili troipomilimetarskog priključka.

Kao drugi deo sistema, u pakovanju se isporučuje aktivni sabvufer s oznakom SPP8-W. Uređaj se po dimenzijama može svrstati među kompaktne sabvufere, mada smo sretali i manje, a izveden je u jednako diskretnom dizajnu, s kućištem obloženim crnom tkaninom i gornjom površinom od čvrste plastike. Povezivanje sa saundbarom obavlja se bežičnim putem i potpuno je automatizovano, a zvučnička jedinica postavljena je na prednju stranu. Na suprotnom, zadnjem delu, nalazi se bas-refleks otvor, uz signalnu diodu i taster za ručno povezivanje ukoliko nešto krene naopako.

U tehničkom pogledu, testirani komplet donosi 3.1.2-kanalnu postavku zvučničkih jedinica, što podrazumeva da je osposobljen za reprodukciju Dolby Atmos i DTS:X formata. Levi, centralni i desni kanal postavljeni su na prednjoj strani sabvufera i sadrže po jedan 20-milimetarski svileni visokotonac i mid-bas dimenzija 40 x 100 milimetara u racetrack formi. Dodatne jedinice za gornje kanale imaju dijametar od 64 milimetra, dok je sabvufer opremljen niskotonskom membranom prečnika 180 milimetara. Za pokretanje su zadužena pojačala od 40 vati za frontove i centar, odnosno 50 vati za svaki gornji kanal i 220 vati za sabvufer, pa ukupna snaga sistema iznosi zavidnih 440 vati.

Upotreba i zvuk

Tokom upotrebe, SP8YA pokazuje da ima odlično odmeren gabarit, koji je dovoljan da pruži prostranu zvučnu scenu, a da ujedno ne zauzme previše prostora. Naravno, širina od 106 centimetara zahteva prisustvo šire police ili postavljanje na zid pomoću priloženih nosača, dok je sabvuferu lako naći mesto. U pakovanju se takođe isporučuje simpatični daljinski upravljač, nešto manjih dimenzija i zaobljene forme, koji će vam biti potreban samo za ređe korišćene funkcije jer HDMI ARC obezbeđuje uključivanje, isključivanje i kontrolu glasnoće preko televizora.

Kako LG-jevi saundbarovi već generacijama unazad imaju precizan zvuk i veoma dobru detaljnost u gornjem i srednjem opsegu, čini nam se da je fabrika sada posvetila najviše pažnje uobličavanju donjeg dela spektra. Najniži tonovi su snažni i dobro definisani, a njihova preciznost ne umanjuje se ni na donjem ekstremu. Sve to doprinosi izuzetno lepoj prostornoj prezentaciji, koja ima izražen trodimenzionalni ugođaj čak i u osnovnoj, 3.1.2-kanalnoj konfiguraciji. Zvučni efekti su precizno postavljeni u prostoru, što je naročito primetno tokom reprodukcije Dolby Atmos i DTS:X formata, kad do izražaja dolaze dodatni gornji kanali. Poput prethodnika, SP8YA podržava dodavanje zadnjih zvučnika s bežičnim povezivanjem, pa se na jednostavan način može formirati istiniska surround postavka.

Testirani komplet takođe je sasvim dorastao reprodukciji muzike u dvokanalnoj formi, pa se u njegovom zvuku može uživati i tokom nešto zahtevnijeg slušanja. Poprilična širina pozornice zasluga je postavke zvučničkih jedinica i širine samog saundbara, a SP8YA ostvaruje izražen stereo-efekat, uz jasnu separaciju kanala. Kolorit je, rekli bismo, u duhu modernih uređaja, pa na prvo mesto stavlja definiciju i čiste tonove, uz prilično visok stepen detalja. Unapređenjem najnižeg opsega tonski balans je takođe poboljšan, pa komplet stvara prilično ujednačenu prezentaciju, bez isticanja ili povlačenja bilo kog dela spektra. Korisnicima svakako preporučujemo da iskoriste sistem AI Room Calibration, koji se pokreće preko aplikacije LG Soundbar i obavlja potpuno automatsku kalibraciju sistema, te da se nakon toga prepuste sposobnim rukama internog DSP sistema – osim ukoliko imate mnogo iskustva u podešavanju sistema, ovo je najbolje rešenje. Pored toga, proizvođač je omogućio detaljna podešavanja tonskih karakteristika, uključujući nezavisnu regulaciju glasnoće svakog kanala, pa SP8YA dopušta raznovrsne igrarije i podešavanja zvuka po ukusu korisnika.

Za reprodukciju muzike predviđen je striming preko platforme Chromecast, što znači da možete nastaviti da koristite svoju omiljenu aplikaciju za muziku na smartfonu, a SP8YA obavlja upsampling svakog signala na 24-bitski kvalitet. Pored toga, na raspolaganju je USB-A port za priključivanje eksternih skladišta, a sistem na ovaj način reprodukuje fajlove do rezolucije od 192 kiloherca i 24 bita. Osim već spomenute podrške za najnoviji eARC standard kod HDMI veze, podržano je prosleđivanje 4K, Dolby Vision i HDR10 video-materijala, a na raspolaganju su i glasovne komande preko Google i Amazon platformi.

Zaključak

Uz optimalno odmeren gabarit, diskretnu pojavu i unapređen tonski balans, komplet iz LG-ja spreman je za nove pobede u srednjoj klasi saundbarova. Uprkos poboljšanjima, njegova cena ostala je praktično nepromenjena, a zauzvrat se dobijaju zaista brojne opcije, kao i veoma dobar zvuk, koji se može dodatno unaprediti dodavanjem bežičnih zadnjih kanala. Ukupno, LG SP8YA predstavlja elegantan, efikasan i jednostavan način za uživanje u filmovima i muzici na velikom ekranu.

LG SP8YA
Konfiguracija: 3.1.2
Snaga sistema: 440 W
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio-ulazi: 1
Formati: Dolby Atmos, DTS:X, FLAC, LPCM, MP3, OGG, WAV...
Dodatno: USB-A, wi-fi, blutut, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 1.060x57x119 mm
Masa: 4,4 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 221x390x312 mm
Masa sabvufera: 7,8 kg
Cena: oko 750 €
www.lg.com/rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Podrška za Atmos i DTS:X.
Savremena tehnička rešenja.
Uravnotežen i precizan zvuk.
Odlično definisan bas.
Nedostaje analogni ulaz.
4.4