Xiaomi 12

Vanila flegšip

Poslednjeg dana marta Xiaomi je organizovao predstavljanje serije 12 mobilnih telefona u Beču za više od pet stotina novinara. Ovaj događaj je bio premijera namenjena novinarima iz centralno-istočne Evrope i nordijskih zemalja i tog dana svi smo zaboravili na pandemiju i osećali se baš kao dve godine ranije.

Na prezentaciji u Beču upoznali smo se s nekoliko Xiaomijevih proizvoda – pre svega sa tri telefona serije 12, koji nose oznake 12, 12 Pro i 12X. Tu su dalje predstavljene i nove slušalice, kao i novi pametni sat ove kompanije. Ipak, najveću pažnju izazvao je robot-pas, koji je skakutao po sceni na samom početku prezentacije. Upravo izgradnja ekosistema Xiaomi proizvoda jeste ono što je od samog starta bilo specifično za ovog kineskog proizvođača. Na test smo dobili model Xiaomi 12, koji se nalazi u sredini ove serije.

Xiaomi 12 poseduje sve ono što naprednom korisniku danas treba. Ukoliko ste ograničeni budžetom, preporučujemo da odmah pogledate model 12X, koji ima nešto slabiji procesor i nema bežično punjenje, jer, realno – možemo da živimo i bez toga. Moramo napomenuti i da se model 12 proizvodi u tri varijante: sa 128/8 gigabajta, zatim sa 256/8 i 256/12 gigabajta. U pakovanju se dobija brzi punjač od 67 vati, kao i plastična maska, tako da korisnik neće morati da nakon kupovine potroši još minimum 50 evra na ove dodatke.

Utisci

Kad Xiaomi 12 uzmete u ruku, odmah ćete primetiti kako je uzak i da jako lepo stoji u ruci, pa ćete verovatno biti u mogućnosti da ga obgrlite tako da vam se prsti dodirnu. Upravo ovaj osećaj nam nedostaje kad uzmemo telefone većih dijagonala, jer bez njega nismo sasvim sigurni da nam telefon neće ispasti. Uglovi ekrana su elegantno zaobljeni i kompletan utisak je veoma pozitivan. Ekran je zaštićen staklom Gorilla Victus, dok zadnji panel ima Gorrila 5 zaštitu. Zadnji panel se čini pomalo plastičan na dodir, iako to nije istina, već daje blagi matirani osećaj kojim telefon teže klizi iz ruke. Ispod ekrana dijagonale 6,28 inča nalazi se čitač otisaka prstiju, a gore i dole primetićemo zvučnike potpisane logom brenda Harman/Kardon. Dole se nalazi otvor za dual SIM kartice.

Ekran je izrađen u OLED tehnologiji i ima rezoluciju od 1.080 x 2.400 piksela s prilagodljivom frekvencijom osvežavanja od 120 herca. Zanimljivo je da ovaj ekran ima 12-bitnu paletu boja, što u prevodu znači da može da prikaže 68 milijardi nijansi boja. Zaista impresivno! Podržan je i HDR10+, kao i Dolby Vision.

Kamere

Na zadnjem panelu nalazi se izbočeni deo s kamerama, od kojih će veliki objektiv glavne kamere izvući glasan uzdah svakog ljubitelja profesionalne fotografije. Glavna kamera koristi senzor Sony IMX766 sa 50 megapiksela, a objektiv podržava optičku stabilizaciju i otvor blende od f/1,9. Široka kamera ima 13 megapiksela, otvor blende od f/2,4 i ugao od 123 stepena. Konačno, treća kamera je makrokamera sa pet megapiksela i istim otvorom blende od f/2,4. Ipak, nauštrb makrokamere, nedostaje nam prava zum kamera, te Xiaomi 12 zapravo samo radi kropovanje osnovne fotografije i interpolaciju. Iako se nama makrokamera zaista dopada i njom smo se najviše zanimali, sigurni smo da je prava zum kamera daleko potrebnija prosečnom korisniku.

Meniji kamere su u startu poprilično pojednostavljeni, a na korisniku je da odabere režime rada koje će češće koristiti. Ako ste ljubitelj snimanja videa, zasigurno ćete isprobati snimanje u 8K rezoluciji, ali upozoravamo vas da su, očekivano, fajlovi preveliki.

Baterija, punjenje, softver

Dvanaestica ima bateriju od 4.500 milliamper-sati i podržava brzo punjenje. Po rečima proizvođača, moguće je napuniti telefon od 0 do 100 procenata za samo 39 minuta s priloženim punjačem na 67 vati. Nama je trebalo ipak šest minuta duže, ali je to svakako odličan rezultat. Takođe, omogućeno je i brzo bežično punjenje na 50 vati, gde ste u prilici da potpuno napunite telefon za 53 minuta, što je jako dobar rezultat. Ovakve rezultate telefoni Samsung S22 serije i iPhone serije 13 ne mogu da postignu ni izbliza. Povrh toga, omogućeno je i reverzno punjenje, gde je moguće ovim telefonom napuniti neki drugi uređaj, poput pametnog sata.

Kad uključite Xiaomi 12, na njemu će se već nalaziti Android 12 i MIUI13, a moraćete da prođete brojna inicijalna podešavanja. Ako već imate iskustva sa Xiaomijevim interfejsom, onda će vam sve biti logično i jednostavno, međutim, ako ste nov korisnik u taboru Xiaomi – biće vam neophodan period prilagođavanja.

Zaključak

Iako je Xiaomi 12 cenovno veoma blizak s flegšip telefonima konkurencije poput Samsung S22 ili iPhone 13, kineski proizvođač nudi više po istoj ceni. I tu ne mislimo samo na priloženi punjač, USB kabl i masku za telefon već i na ugrađeni hardver, brzo punjenje i slične benefite. Na kupcu ostaje samo da se odluči kom brendu više veruje na kratke i duže staze.

Xiaomi 12
Ekran: 6,28 inča (1.080 x 2.400 piksela)
Procesor: Snapdragon 8 Gen 1
Memorija 128/256 GB, 8/12 GB
Kamera: 50 MP + 13 MP + 5 MP, 32 MP selfi
Baterija: 4.500 mAh
Dimenzije i masa: 152,7 x 69,9 x 8,1 mm, 180 g
Cena: od 799 evra
www.mi-srbija.rs
Snapdragon 8 Gen 1.
Brzi punjač, futrola.
AMOLED ekran sa 120 herca.
Navikavanje na MIUI.
4.5