Topping L30

Pristupačni snagator

Obilje snage, niska merena izobličenja i pristupačna cena Toppingovog najmanjeg pojačala za slušalice deluju obećavajuće.

Model L30 je najmanje i najpristupačnije pojačalo za slušalice kineskog proizvođača Topping. Već sam broj u nazivu uređaja to nam sugeriše, a izgled samo potvrđuje da je L30 zamišljen kao idealni partner uz D/A konverter E30. S pomenutim DAC-om već ste imali prilike da se upoznate na stranicama jednog od naših prethodnih izdanja. Stilski, ova dva uređaja izgledaju gotovo identično i vrlo uredno kad se postave jedan pored drugog ili slože u vertikalni stub, što će vam dodatno uštedeti prostor. U izradi ponovo dominira aluminijum, a izuzetak čini jedino prednja strana, koja je uvek izrađena od crnog pleksiglasa, bez obzira na to da li ste se opredelili za crni ili srebrni finiš. Nama se posebno dopala kombinacija srebrnog aluminijuma i crnog panela, jer dodatno naglašava dizajnerske odluke i razbija monotoniju.

Vokali, kao i svi instrumenti, jasno su ocrtani, međusobno raslojeni i bez primetnih koloracija.

Na poleđini uređaja nalazimo na dva para RCA konektora. Jedan od njih je rezervisan za linijski ulaz, dok drugi par predstavlja izlaz varijabilnog nivoa, što će reći da se Topping L30 može koristiti i kao mini-pretpojačalo u slučaju nužde. Na prednjoj strani nailazimo na selektor izlaza, a u datom trenutku je moguće koristiti ili izlaz za slušalice ili varijabilni RCA izlaz, ne i oba istovremeno. Drugi preklopnik nam nudi tri nivoa pojačanja (gain): bez pojačanja, s devet decibela pojačanja ili s devet decibela atenuacije. Poslednja opcija može biti korisna u slučajevima vrlo osetljivih slušalica, poput određenih in-ear modela. Upotrebljen je 6,35 milimetarski konektor za slušalice, pri čemu je adapter za konektor od 3,5 milimetara priložen u pakovanju.

Srce pojačala čine isti NFCA (Nested Feedback Composite Amplifier) moduli, koje Topping koristi i u svom vodećem modelu A90. Tehničke specifikacije su usled toga impresivne, a mi ćemo pomenuti samo to da maleni L30 raspolaže s maksimalnih 3,5 vati po kanalu. Ova snaga je, međutim, deklarisana pri ulaznom signalu od tri volta, dok ćemo kod većine D/A konvertera na izlazu zateći približno dva volta. Bez obzira na igru brojeva, snage gotovo nikada neće zafaliti, pa samim tim ni mogućnosti da pokrenete i slušalice koje su gladne snage.

Test

Za potrebe testiranja poslužile su nam cenovno prikladne Hifiman HE-4xx planarne slušalice. Prvo što smo primetili nakon nekoliko odslušanih numera jeste brz i dinamičan zvučni karakter. Bas-područje je u stanju da zađe prilično duboko, pri čemu ipak zadržava vrlo zadovoljavajuću kontrolu i količinu teksture tona. Preslušavanje albuma „Mettavolution“ fantastičnog dua Rodrigo y Gabriela pokazalo je da L30 na sličan način pristupa i ostatku zvučnog spekta. Naime, čisti i brzi tonovi dominiraju zvučnim utiskom. Vokali, kao i svi instrumenti, jasno su ocrtani, međusobno raslojeni i bez primetnih koloracija. Najviši registri su otvoreni i detaljni, pa će pojačalo uspešno preneti momente kao što su trenutak uključivanja mikrofona i osećaj vazduha iz snimka. Kad se zavidnoj količini mikrodetalja i vazduha pridruže brzi i odsečni tranzijenti, zaista smo uživali uz sveže izdate i atmosferične numere Laure Marling s „The Lockdown Sessions“. Iako je lista zvučnih kvaliteta koje Topping L30 pruža pozamašna, punoća tona se ne nalazi visoko na njoj, što se možda neće svideti ljubiteljima mekšeg i punijeg zvuka. Mi bismo prosto preporučili da se izbegne uparivanje sa oštrijim i svetlijim izvorima, kao i slušalicama.

Prilikom promene modova pojačanja primetili smo da Topping L30 zvuči nešto transparentnije u poziciji bez dodatnog pojačanja. Ona je pritom savršeno dovoljna da napaja slušalice osrednje osetljivosti. Prelazak na plus devet decibela donosi više snage, ali i vrlo blago utopljavanje tonova i omekšavanje tranzijenata, čime se praktično dobija mogućnost odabira dva blago različita tonaliteta. Pritom zaista nismo naišli na situaciju u kojoj bismo koristili poslednju opciju, tj. atenuaciju od devet decibela. Čak i s najosetljivijim in-ear slušalicama koje smo imali pri ruci za tim prosto nije bilo potrebe. I bez atenuacije imali smo dovoljno preciznu kontrolu nivoa glasnoće, bez ikakvog pozadinskog šuma i sličnih negativnih efekata koji se mogu javiti kod pojedinih modela pojačala. Ova neizbirljivost čini ga praktičnim za korisnike koji često menjaju ili rotiraju slušalice.

Zaključak

Na svu sreću, kvaliteti ovog pojačala nisu se završili njegovom pristupačnom cenom i primamljivim specifikacijama. Kvalitet izrade i finiša je na visokom nivou, koga se ne bi postideli ni nešto skuplji uređaji. Čistina i transparentnost zvuka su među vodećima u klasi, dok velika snaga osigurava da se nećete osećati uskraćeno čak ni sa zahtevnijm slušalicama. Zbog svega navedenog, Topping L30 može predstavljati vrlo zdravo srce budžetski orijentisanog sistema za slušalice.

Topping L30
Snaga: 3,5 W (pri 16 oma opterećenja i 3 volti na ulazu)
SINAD: >125 dB
Izbor pojačanja: Low (-9,9 dB), Mid (0 dB), High (9,5 dB)
Izlazna impedansa (6,35 mm): ~ 0,1 oma
Izlazna impedansa (RCA): ~ 20 oma
Dimenzije (ŠxVxD): 134x100x32 mm
Cena: 140 $
www.tpdz.net
Čist i detaljan zvuk.
Brzi i odsečni tranzijenti.
Rezerve snage.
Zahteva malo pažnje pri uparivanju.
4