JBL PartyBox 710

Sirova energija

Tokom dve generacije zvučnici serije PartyBox stekli su popularnost kao svestrane audio-sprave, sposobne da izađu u susret različitim zahtevima korisnika.

Ideja koja stoji iza serije PartyBox prilično je ambiciozna – napraviti zvučnik na koji se mogu povezati analogni i digitalni izvori, uz dodatnu bežičnu blutut vezu, ali i podršku za priključivanje mikrofona i instrumenata, kako bi se uređaj mogao koristiti za karaoke ili ozvučenje manjih svirki. Ipak, JBL je sve ove funkcije uspešno objedinio, pa i dodatno obogatio pratećim opcijama, tako da aktuelni PartyBox zvučnici predstavljaju istinske višenamenske uređaje.

Opis

U pogledu dizajna, može se reći da kad vidite jedan PartyBox – videli ste ih sve. Razlika je samo u dimenzijama, dok osnovni dizajnerski jezik, pa i proporcije, uvek ostaju vrlo približni. Ovo podrazumeva kućište od plastike koja je čvrsta i robustna, ali ne i gruba na dodir, uz zaobljene ivice i prednju stranu koja je u celosti prekrivena metalnom mrežicom. Kućište je opremljeno gumenim odbojnicima na bokovima, pa se može postaviti uspravno ili vodoravno, a za lakše premeštanje prisutni su točkići na donjoj strani, kao i masivna ručka, integrisana u zadnji deo gornjeg panela. Gornja strana iskorišćena je za smeštaj komandi i ovde pronalazimo kontrole za glasnoću, upravljanje reprodukcijom i svetlosnim efektima. Zasebni set komandi predviđen je za karaoke i dopušta podešavanje visokih i dubokih tonova i odjeka, ali i dodavanje specijalnih pratećih efekata, a raspored na gornjoj strani upotpunjuje poprečni prorez, koji služi kao držač za telefon ili tablet kad se on koristi kao izvor zvuka.

Iznenađenja ne prestaju ni na zadnjoj strani, u čijem se središtu nalazi veliki otvor bas-refleksa, dok se iznad njega nalazi još jedan panel s komandama, koji je smešten ispod zaštitnog poklopca. Ovde nailazimo na dva 6,35-milimetarska priključka, koji imaju zasebne kontrole glasnoće i fiksnog pojačanja (gain), a služe za povezivanje mikrofona ili muzičkog instrumenta. Na istom panelu smešteni su USB-A port za reprodukciju s eksternog skladišta ili punjenje prenosivih uređaja, kao i dodatni analogni ulaz u formi 3,5-milimetarskog priključka. Ovde se takođe nalaze komande za bežično uvezivanje dva PartyBox zvučnika u stereo-par pomoću tehnologije TWS (True Wireless Stereo), kao i priključci za lančano povezivanje više zvučnika u jedan veliki sistem (daisy chain). Konačno, u dnu zadnje strane, takođe ispod zaštitnog poklopca, smešten je priključak za odvojivi strujni kabl, jer PartyBox 710 ne poseduje internu bateriju.

Američki proizvođač opremio je ovaj veliki zvučnik garniturom od četiri zvučničke jedinice, koje se nalaze ispod mrežice na prednjem panelu. Dva srednjetonsko-niskotonska drajvera imaju membrane prečnika 216 milimetara i postavljeni su jedan iznad drugog, dok se u gornjem delu nalaze dva 70-milimetarska visokotonca u vodoravnoj postavci. Uz zvučničke jedinice postavljeno je i atraktivno osvetljenje, koje obuhvata velike okvire drajvera (u obliku osmice), dodatne diode pri vrhu i dnu fronta, kao i uspravne svetleće trake na uspravnim ivicama. Za pokretanje zvučnika zadužena je amplifikacija ukupne snage 800 vati, a njen tip nije naveden, pa pretpostavljamo da je reč o pojačalima u klasi D. Specifikacije ukazuju na frekvencijski opseg od 35 herca do 20 kiloherca, a pored navedenih audio-priključaka, prisutan je blutut u verziji 5.1. Očekivano, blutut ne podržava aptX ili neki od kvalitetnijih kodeka, ali je zato tu USB-A s podrškom za MP3, WMA i nekompresovani WAV.

Test

Poput manjih modela iz iste serije koje smo testirali proteklih godina, PartyBox 710 je na svom terenu uz elektronsku muziku, pa smo za početak poslušali Žan-Mišela Žara na virtuelnom koncertu „Welcome to the Other Side“. Iako se na neki način može svrstati i u kategoriju prenosivih blutut zvučnika, PartyBox 710 je neuporediv s bilo čim što smo do sada testirali – sirova snaga prisutna je u svakom trenutku, a reprodukcija je moćna i sveobuhvatna. Optimalna usaglašenost amplifikacije i drajvera donosi izuzetnu makrodinamiku i zvučnik je sposoban za upečatljive niskotonske udare, kao i za odličnu prezentaciju brze i odsečne ritam-sekcije. Sposobnost brzog pokretanja i zaustavljanja ostavlja dovoljno prostora za detalje i precizne tonove u gornjim basovima, iako se za PartyBox 710 ne može reći da predstavlja šampiona u finesama. Kad su ovakvi žanrovi u pitanju, ugođaj je dodatno poboljšan atraktivnim svetlosnim efektima, i on se može podešavati po različitim predefinisanim matricama i odlično se uklapa s muzikom i ritmom.

Prelazak na klasični rok pokazao je sasvim dobru artikulaciju u srednjem delu spektra, s tonovima koji su snažni i energični, ali uz određenu dozu trodimenzionalnosti. Iako se PartyBox 710 ne može meriti s čistokrvnim hi-fi sistemima u pogledu oslikavanja pojedinačnih tonova, njegove note ipak sadrže dovoljno teksture i kolorita za ugodnu prezentaciju, kojoj naizgled ništa posebno ne nedostaje. Testirani zvučnik pokazuje određene manjkavosti u gornjem opsegu, koji je neznatno povučen i povremeno suviše stidljiv, zbog čega je prostornost, koja inače ne može biti sjajna iz samo jednog zvučnika, zbog ovoga dodatno ugrožena. Ipak, sve ovo važi kad su sva podešavanja na nuli, a uz malo igranja tonskim kontrolama doživljaj se može znatno popraviti i prilagoditi željama auditorijuma. Ovde dolazi do izražaja odlična aplikacija PartyBox, koja sadrži višepojasni ekvilajzer i predefinisane modalitet zvuka, kao i raznovrsne opcije podešavanja osvetljenja, pa i efekata za karaoke.

Zaključak

Iako vas testirani zvučnik može odbiti dimenzijama i masom, utisak se menja ako sagledate šta sve pruža – u pitanju je izuzetno zabavan i sposoban kućni audio-sistem, koji se može koristiti za ozvučenje žurki, ali i kao razglas za svirke s manjim brojem izvođača. Robustna izrada i otpornost na kvašenje po sertifikatu IPX4 garantuju određeni nivo izdržljivosti, a praktičnost je maksimizovana u odnosu na gabarit dodavanjem točkića, odbojnika i ručki. Zbog svega toga JBL PartyBox 710 predstavlja veoma uspešan spoj sistema kućne zabave i radne mašine, koja će odlično poslužiti u različitim prilikama.

JBL PartyBox 710
Ukupna snaga: 800 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 35 Hz - 20 kHz
Topologija: 2 x 216 mm bas/srednjetonac, 2 x 70 mm visokotonac
Analogni ulazi: 2 x 6,35 mm, 1 x 3,5 mm
Dodatno: USB-A, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 399 x 905 x 436 mm
Masa: 27,8 kg
Cena: 829 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Obilje snage.
Moćna i energična reprodukcija.
Praktična aplikacija.
Raznovrsne opcije.
Velike dimenzije i masa.
4.4