Canton Townus 90

Povratak korenima

Nakon nove serije GLE kompanija Canton nastavlja da obnavlja ponudu predstavljanjem potpuno nove linije pod nazivom Townus.

Kako bi na najbolji način proslavila pola veka postojanja, ugledna nemačka kompanija lansirala je seriju čiji naziv predstavlja igru reči od planinskog lanca Taunus. U njegovom podnožju nalazi se gradić Vajlrod, u kom su 1972. četiri prijatelja osnovala kompaniju koja je danas najpoznatija po proizvodnji zvučnih kutija, ali je uvek imala u ponudi i ponešto od hi-fi elektronike. Nova serija Townus pozicionirana je u srednjem delu ponude i trenutno sadrži jedan podnostojeći i jedan regalski model, a asortiman dopunjuju centralni zvučnik, zidni zvučnik tankog profila, dodatni Atmos zvučnik usmeren nagore i aktivni sabvufer.

Opis

Kao najveći zvučnik u seriji, Townus 90 predstavlja podnostojeću kutiju srednje veličine, koja je izvedena u čistokrvnoj trosistemskoj topologiji. Proizvođač se očigledno veoma potrudio da dizajnira kutiju koja spaja klasično i moderno, pa Townus 90 deluju prilično elegantno uprkos većim dimenzijama, čemu doprinose zaobljene ivice i aluminijumski okviri drajvera u sjajnom Diamond Cut finišu. Kabineti su obloženi prirodnim furnirom od orahovine, koji ima izraženu teksturu i besprekorno je postavljen, a zvučnici su takođe dostupni u crnoj boji visokog sjaja i u matiranoj beloj boji. Iako Townus 90 izgledaju veoma lepo s otkrivenim drajverima, na raspolaganju su maske od akustički neutralne tkanine, koje se pričvršćuju pomoću skrivenih magneta. Zadnja strana udomila je metalni panel pri dnu, na kom se nalaze osnovni tehnički podaci o zvučnicima, kao i dva para pozlaćenih zvučničkih terminala – proizvođač navodi da terminali imaju potpuno novu konstrukciju i da prihvataju bananice i viljuške, kao i kablove poprečnog preseka do 10 kvadratnih milimetara. Konačno, upadljivo je odsustvo bas-refleks otvora, jer je Canton ovo rešio na prilično pametan način: kabinet zvučnika sadrži masivno integrisano postolje, koje je odmaknuto nekoliko centimetara i vizuelno odvojeno crnom bojom. Otvor bas-refleksa postavljen je na donju stranu kabineta, a vazdušne struje koje iz njega izlaze raspršuju se ravnomerno na sve četiri strane, čime je znatno umanjena potreba za velikim praznim prostorom oko zvučnika. Naravno, postolje je s donje strane opremljeno navojima, na koje se mogu montirati pripadajući metalni šiljci s podešavanjem visine.

Već pomenuta trosistemska topologija sastoji se od ukupno četiri zvučničke jedinice, a u vrhu prednje strane smeštena je srednjetonska jedinica s titanijumskom membranom pomalo neuobičajenog prečnika 174 milimetra (6,85 inča), čija je površina u potpunosti iskorišćena za pokretanje vazduha. Ispod nje, kako bi bila približno u visini ušiju slušalaca, postavljena je visokotonska jedinica, čija je 25-milimetarska kalotna membrana izrađena od aluminijuma i keramike. Ova membrana zaštićena je tankom metalnom mrežicom i smeštena u precizno proračunati usmerivač, za koji fabrika navodi da obezbeđuje idealnu disperziju i optimizuje zvuk sve do gornje granice od 40 kiloherca. Za najniži deo spektra zadužena su dva drajvera, koji su u osnovi isti kao srednjetonac, što podrazumeva titanijumske membrane prečnika 174 milimetra. Veoma krute membrane izvedene su u tehnologiji Wave Beading, koja garantuje preciznost i pri velikim glasnoćama, a Townus 90 takođe sadrže poznatu Cantonovu tehnologiju DC (Displacement Control), koja suzbija supsonične oscilacije i čini zvuk jasnijim.

Iako ne raspolažemo podatkom o debljini zidova kabineta, Canton tvrdi da su Townus 90 opremljeni višestrukim ojačanjima u unutrašnjosti, kao i dodatnim izolacionim materijalom na ključnim mestima. Skretnica je takođe nepoznanica i navedeno je samo da su rezne frekvencije postavljene na 170 herca i 3,2 kiloherca, a još je čudnije da proizvođač ne navodi prilično značajan podatak o osetljivosti. Specifikacije ipak navode da Townus 90 treba uparivati s pojačalima kontinualne snage do 150 vati po kanalu, kao i da impedansa iznosi četiri-osam oma, dok se frekvencijski odziv kreće od 20 herca do 40 kiloherca.

Test

Uz seriju potpuno novog imena dolazi i ne sasvim novi, ali donekle izmenjen zvučni pečat. Uprkos velikoj zapremini kabineta i moćnim zvučničkim jedinicama, Townus 90 ispred svega stavljaju preciznost i jasnoću prikaza. Detalji su prisutni u svim delovima spektra, pružajući odličan uvid u tanane finese pojedinačnih nota, pa ovi veliki zvučnici u ovom pogledu pariraju mnogim regalskim kutijama. Jednostavno, proizvođač je uspeo da obuzda snažne niskotonske jedinice i da trosistemskim florstenderima omogući blizak i intiman prikaz. Postavka zvučničkih jedinica takođe je veoma dobro proračunata, pa se uz malo truda može postići savršena vremenska usklađenost, bez kašnjenja zvuka između različitih drajvera. Ovo je dodatno olakšano pozicioniranjem bas-refleksa na donju stranu, što je smanjilo zahtevnost u pogledu prostora, pa su Townus 90 na našem testu lepo radili već na oko 40 centimetara od zadnjeg zida i oko jednog metra od bočnih zidova.

Dobra uravnoteženost ovih kutija ogleda se u činjenici da su, uprkos veoma detaljnom zvuku, one zadržale sposobnost reprodukcije snažnog basa, onda kad je to potrebno. Iako ne zahtevaju snagaše od nekoliko stotina vati kako bi se adekvatno pokrenuli, Townus 90 će umeti da cene stabilnu amplifikaciju, pa su se veoma dobro složili s novim integrisanim pojačalom Exposure 2510. Najniži tonovi su veoma duboki i zadržavaju preciznost do samog dna, uz izraženu masu i udarac, ali još više od toga oduševila nas je kameleonska sposobnost zvučnika da izuzetno dobro odmere kad je takav bas zaista potreban – ukoliko im servirate vokalni džez ili muziku s manje basa, pomislićete da slušate kakve male i beskrajno precizne bukšelfove. Srednji deo spektra odlično je integrisan u zvučnu sliku, uz potpuno gladak i neosetan prelaz između drajvera, što ukazuje na dobro konstruisanu skretnicu. Srednji tonovi takođe su potpuno u ravni s ostatkom spektra, a kolorit je prilično neutralan, pa su Townus 90 sposobni da prikažu složene orkestarske deonice s velikim brojem instrumenata bez gubitka fokusa, separacije ili drugih neželjenih efekata. Ipak, treba imati u vidu da uparivanje s jednako detaljnim ostatkom sistema može dovesti do previše analitičnog zvuka, pa preporučujemo da obratite pažnju prilikom odabira pojačala i izvora – smatramo da bi uređaji preciznog, punog i neznatno toplijeg zvuka bili pun pogodak.

Zaključak

Iako se odlikuju prilično velikim gabaritom, Townus 90 će se sasvim dobro snaći u prostorijama srednje veličine, bez gubitka definicije ili brundanja portova. Pozicioniranje je nezahtevno, a njihova pojava, oplemenjena prirodnim furnirom i luksuznim detaljima, obogatiće svako okruženje. Ostaje samo da im odaberete odgovarajući ostatak sistema, a Canton Townus 90 će vam uzvratiti istinski svestranim, all-round kvalitetima i zvukom bez posebnih nedostataka.

Canton Townus 90
Preporučena snaga pojačala: do 150 W
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 40 kHz
Impedansa: 4-8 oma
Topologija: 2 x 174 mm bas, 1 x 174 mm srednjetonac, 1 x 25 mm visokotonac
Rezne frekvencije: 170 Hz / 3,2 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 250 x 1.050 x 360 mm
Masa: 24 kg
Cena: 2.450 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Precizan i detaljan zvuk.
Neutralnost i ujednačenost u celom spektru.
Relativno nezahtevni u pogledu prostora.
Odlična završna obrada.
Traže malo pažnje pri uparivanju.
4.1