QNAP TurboNAS TS-431 & TS-451

Čuvar zabave

Mrežna skladišta već neko vreme predstavljaju predmet interesovanja kućnih korisnika jer je njihova uloga prerasla iz običnih fajl-servera u uređaje koji mogu da pohranjuju, ali i reprodukuju audio i video sadržaje.

front

Po definiciji, NAS (Network-Attached Storage) ili mrežno skladište predstavlja skladište datoteka, odnosno fajl-server koji je povezan na lokalnu mrežu i omogućava korisnicima da pohranjuju svoje fajlove i pristupaju drugim deljenim fajlovima. Pored funkcije deljenja fajlova, NAS može imati važnu ulogu u čuvanju, odnosno dodatnom obezbeđenju fajlova (backup). Ovi uređaji nekada su bili rezervisani za male firme, koje nisu imale potrebu za velikim serverskim sistemima, ali im je bilo potrebno zajedničko mrežno skladište kojem bi svi zaposleni mogli da pristupaju i da dele fajlove. Međutim, rast popularnosti audio i video strimera, koji omogućavaju reprodukciju filmova i muzike preko mreže, doveo je do povećanog interesovanja šireg kruga kućnih korisnika za mrežna skladišta, pa i kod audiofilske populacije. U tekstu koji sledi predstavićemo dva mrežna skladišta proizvođača QNAP, koje odlikuju velike mogućnosti i prilagodljivost potrebama različitih korisnika.

Jednu od najboljih strana ovog uređaja predstavlja operativni sistem QTS.

TurboNAS TS-431
U svojoj bogatoj ponudi tajvanski QNAP definiše TS-431 kao model srednje klase, koji je predviđen za upotrebu u kućnim uslovima i malim firmama (Home & SOHO). Kućište se odlikuje prosečnim, uobičajenim dimenzijama za NAS, koji prima četiri hard-diska, a izrađeno je od plastike solidnog kvaliteta. Približavanje kućnim korisnicima vidljivo je i u dizajnu, pa TS-431 izgleda sasvim lepo sa zaobljenim ivicama i belom bojom kućišta sa srebrnim detaljima. Drugim rečima, za razliku od grubo skrojenih predaka kod kojih su robusnost i funkcionalnost stavljane u prvi plan, ovaj NAS može se naći na vidnom mestu u sobi, bez bojazni da će narušiti estetiku okruženja. Prednjom stranom dominiraju četiri fioke za hard-diskove, koje su u potpunosti izrađene od plastike, a pričvršćivanje drajvova je standardno. Uz levu uspravnu ivicu, istaknut srebrnom bojom, postavljen je panel s komandama za uključivanje i kopiranje s frontalnog USB 3.0 porta (one-touch-copy). Pored toga, u gornjem delu postavljeni su svetlosni indikatori koji ukazuju na trenutnu aktivnost uređaja. Najveći deo zadnje strane zauzeo je ventilator prečnika 12 centimetara, a za povezivanje predviđena su dva eternet porta i dva USB 3.0 porta, kao i jedan eSATA priključak. Napajanje je eksterno, poput onih za laptop računare, a uz uređaj se isporučuju zavrtnji za pričvršćivanje hard-diskova i jedan mrežni kabl standardnog kvaliteta. U pogledu hardverskih specifikacija, TS-431 se predstavlja kao veoma sposobna sprava u čijem se srcu nalazi dvojezgarni procesor ARM Cortex A-9 brzine 1,2 gigaherca. Za radnu memoriju predviđen je DRAM od 512 megabajta, a za instalaciju softvera na raspolaganju je još toliko u formi fleš-memorije.

nas01

Ipak, za prosečnog korisnika specifikacije su obično u drugom planu, a na prvom mestu je kako sve to funkcioniše u praksi. Pre svega, četiri HDD slota s podrškom za 3,5 i 2,5-inčne drajvove garantuju da nikada nećete ostati bez prostora za proširenje, a ukupan podržan kapacitet iznosi 32 terabajta (4×8 TB). Diskovi se mogu konfigurisati u najrazličitijim postavkama, od iskorišćenja punog kapaciteta (JBOD), pa do raznih RAID konfiguracija, koje žrtvuju deo kapaciteta zarad povećane bezbednosti podataka. Takođe, dva LAN porta sprečavaju usporenja i obezbeđuju kontinuiran i tečan protok podataka. Jednu od najboljih strana ovog uređaja predstavlja operativni sistem QTS, koji u svojoj četvrtoj verziji donosi jednostavno i pregledno korisničko okruženje, ogromne mogućnosti manipulacije fajlovima i napredne alatke za praćenje rada sistema. Podrška za Windows obuhvata automatsko pravljenje sigurnosnih kopija (backup) iz odabranih foldera, a podržan je i Apple Time Machine softver. Pored pristupanja preko lokalne mreže, TS-431 funkcioniše i kao klaud-server, kojem se može pristupiti sa spoljne mreže. Ovo je sjajna opcija koja omogućava da pristupite svojim fajlovima i kad ste van kuće, pa tako možete koristiti važna dokumenta dok ste na službenom putu, ili prebaciti nove fotografije dok ste još na odmoru kako biste napravili mesta u smartfonu. Photo Station omogućava organizovanje fotografija i njihovo deljenje s pojedinačnim korisnicima, ali i na društvenim mrežama, a tu je i podrška za sve vidove torent, FTP i HTTP preuzimanja sa interneta. Nas je najviše zanimala podrška za multimediju, gde se ističe muzička biblioteka Music Station, koja omogućava jednostavnu organizaciju kolekcije muzike po više parametara. Ovaj softver izveden je u formi naprednog audio-plejera, koji prikazuje omote albuma, omogućava čuvanje plejlista i ima integrisan internet radio. Video Station je izveden po sličnom principu i pruža pregled, klasifikaciju i baratanje video-zapisima. Kao jedna od ključnih osobina za krajnje korisnike ističe se apsolutno glatko funkcionisanje svih opcija – sve komande i radnje obavljaju se bez zastoja, pa TS-431 ostavlja utisak uređaja s potpuno adekvatno odmerenim hardverskim kapacitetima.

TurboNAS TS-451
Drugi model koji se zatekao u našoj redakciji bio nam je još zanimljiviji jer predstavlja idealno rešenje za korisnike kojima je multimedija na prvom mestu. TS-451 upakovan je u istovetno kućište kao pristupačniji TS-431, a razlike su primetne samo na zadnjoj strani. Naime, ovaj NAS raspolaže sa po dva USB 3.0 i USB 2.0 priključka, a umesto eSATA porta nalazi se HDMI priključak u standardu 1.4a. Razlike u unutrašnjosti daleko su značajnije jer je TS-451 opremljen dvojezgarnim procesorom Intel Celeron na 2,4 gigaherca i radnom memorijom kapaciteta jedan gigabajt, koja se može proširiti do osam gigabajta. Dakle, u pitanju je sasvim pristojna mašina, čija je hardverska konfiguracija u ravni s mnogim desktop i laptop računarima. Ovako snažan hardver neophodan je zato što TS-451 preuzima ulogu audio i video plejera, te omogućava direktnu reprodukciju Full HD sadržaja preko HDMI porta uz podršku za 7.1-kanalni zvučni zapis. Pored toga, snažna hardverska konfiguracija dozvoljava simultanu reprodukciju do pet različitih video-zapisa na pet različitih uređaja preko mreže. Zahvaljujući infracrvenom portu kojim je TS-451 opremljen, upotreba ovog uređaja kao multimedijalnog centra može postati još jednostavnija i komfornija dodavanjem daljinskog upravljača QNAP RM-IR002.

nas02

U današnje vreme pametnih telefona i tablet-računara, raznovrsne aplikacije predstavljaju sve ozbiljnije adute u tržišnoj utakmici. QNAP je na ovom polju veoma dobar jer je za ove uređaje pripremio veliki broj odlično osmišljenih aplikacija. Za svaki segment upotrebe namenjena je zasebna besplatna aplikacija za Android, iOS i Windows sprave, pa su tako korisnicima na raspolaganju Qfile, Qmanager, Qmusic, Qphoto, Qvideo, Qnotes, Qsync i mnoge druge aplikacije. Bez obzira na to da li ste se odlučili za TS-451 ili pristupačniji TS-431, zahvaljujući ovako dobrom stepenu funkcionalnosti, odlično odabranom hardveru i podršci za hard-diskove velikog kapaciteta, testirani NAS uređaji predstavljaju odličan izbor po sasvim adekvatnoj ceni.

PLUS
Snažan hardver.
Do 32 GB prostora.
Sjajan QTS operativni sistem.
Veliki broj aplikacija za smartfon.

MINUS
Samo prosečna brzina upisa i čitanja.

QNAP TS-431
CPU: ARM Cortex-A9 dual-core 1,2 GHz
DRAM: 512 MB
HDD slotova: 4
Eternet portova: 2
USB portova: 3
eSATA portova: 1
Dimenzije (ŠxVxD): 180x177x235 mm
Masa: 3 kg
Cena: oko 330 evra
QNAP TS-451
CPU: Intel Celeron dual-core 2,4 GHz
DRAM: 1 GB
HDD slotova: 4
Eternet portova: 2
USB portova: 4
HDMI izlaza: 1
Dimenzije (ŠxVxD): 180x177x235 mm
Masa: 3 kg
Cena: oko 570 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca