QNAP TAS-268

Više od mrežnog skladišta

U maju prošle godine započeli smo predstavljanje multimedijalnih mrežnih skladišta kompanije QNAP, a priča se sada nastavlja novim modelom TAS-268, koji je još prilagodljiviji potrebama korisnika.

qnap_tas_268Iako je prisutna na tržištu samo 12 godina, tajvanska kompanija QNAP (Quality Network Appliance Provider) uživa veliki ugled na tržištu mrežnih proizvoda za skladištenje, deljenje i nadzor. Inovativni duh iskazali su veoma rano, nakon samo dve godine postojanja, kad je predstavljen TurboNAS TS-101, prvi uređaj svoje vrste sa SATA interfejsom. Ova kompanija danas ima preko 700 zaposlenih i prisutna je na globalnom tržištu sa udelom od gotovo 14 procenata, što je stavlja na drugo mesto po prodaji.

Spolja i iznutra
Testirani TAS-268 pripada novoj seriji multimedijalnih mrežnih skladišta i predviđen je za smeštaj jednog ili dva 3,5-inčna hard-diska. Treba spomenuti da je kupcima na raspolaganju i model TAS-168, koji ima isti hardver i mogućnosti, ali prihvata samo jedan hard-disk. Prilagođenost kućnoj upotrebi jasno je vidljiva u dizajnu uređaja, koji je i više nego prijatan, pa TAS-268 možete bez problema postaviti na vidno mesto u sobi. Pomalo dosadna, ali veoma funkcionalna forma kvadra ublažena je sasvim neznatno zaobljenom prednjom stranom i efektnom kombinacijom bele i crne boje, a NAS je predviđen da stoji uspravno. Prazna bela površina prednjeg panela vertikalno je podeljena crnom trakom koja skriva dva komandna tastera, jedan USB port, prorez za SD karticu i nekoliko kontrolnih dioda. Na prostranim bočnim stranama nalazi se samo ugravirani logotip proizvođača, dok je na zadnjoj strani postavljen panel s priključcima. Pored gigabitnog eternet porta, na raspolaganju su još četiri USB porta, HDMI priključak i taster za resetovanje, a tu je i konektor za eksterno napajanje. Za razliku od modela koje smo testirali prošle godine, TAS-268 nema fioke za hard-diskove kojima se pristupa na prednjem panelu, već se oni ubacuju tako što se uređaj otvori. Postupak otvaranja krajnje je jednostavan: na donjoj strani nalazi se veliki zavrtanj koji se može odvrnuti rukom, a nakon toga se kućište razdvoji na dva dela kako bi se pristupilo ležištima za hard-diskove.

Pored prostora za smeštaj hard-diskova, u unutrašnjosti se nalazi poseban, fizički izolovan odeljak u kojem je smešten mozak uređaja. Centralni procesor je dvojezgarni ARMv7 s radnim taktom na 1,1 gigaherc, koji je poznat iz mnogih mobilnih uređaja. Radna memorija ima kapacitet od dva gigabajta, a tu su još četiri gigabajta fleš-memorije, na kojoj su instalirani operativni sistem i prateće aplikacije.

Zabava
Pre nego što TAS-268 pustimo u rad, u uređaj je potrebno ubaciti bar jedan hard-disk. Otvaranje uređaja već smo opisali, a hard-disk se može postaviti u ležište veoma brzo i bez ikakvog alata. Ipak, ovakav “tool-less” dizajn ima uslovnu manu, koja se ogleda u tome da testirani NAS ne podržava 2,5-inčne hard-diskove. U pogledu kompatibilnosti, podržani su drajvovi kapaciteta do šest terabajta, što znači da TAS-268 u maksimalnoj konfiguraciji može imati kapacitet od čak 12 terabajta (2×6 TB). Takođe, ukoliko u NAS ubacujete samo jedan drajv, preporučujemo da ga postavite na gornju poziciju kako biste obezbedili bolji protok vazduha za hlađenje uređaja. Nakon povezivanja na lokalnu mrežu neophodno je formatirati hard-disk i zabava može da počne.

QNAP01

Iako TAS-268 podržava sve funkcije koje se kod ovog tipa uređaja podrazumevaju i predviđene su najpre za poslovnu primenu, nas više zanimaju kućna primena i podrška za multimedijalne sadržaje. Prisustvo HDMI porta nije novost, s tim smo se sreli još na testu modela TS-451, ali pravu inovaciju predstavlja prisustvo dva operativna sistema. Naime, pored odličnog kućnog sistema QTS u četvrtoj verziji, korisniku je na raspolaganju potpuno integrisani operativni sistem Android 4.4.4. Android sistemu se pristupa preko HDMI porta, a sjajno je što će ovaj dodatak pretvoriti svaki televizor u smart TV. Sistem se može prilagoditi potrebama korisnika instalacijom brojnih Android aplikacija, pa je funkcionalnost ovog uređaja praktično neograničena. Pored upravljanja putem daljinskog upravljača koji se isporučuje u pakovanju, TAS-268 podržava povezivanje bežičnog miša i tastature preko USB porta, što će ga preobraziti u pravi mali računar koji omogućava lagodno i komforno pretraživanje interneta, pregled elektronske pošte, pa i rad u poslovnim aplikacijama.

QNAP02

U pogledu reprodukcije video i audio sadržaja, TAS-268 se predstavlja kao sprava koja gotovo da nema ograničenja u mogućnostima, za šta je najviše zaslužan Android. Reprodukcija visokorezolutivnih audio-fajlova odvija se potpuno glatko, a HDMI veza omogućava da TAS-268 preuzme funkciju video-plejera. Plejer podržava sve popularne video-fajlove, kao i Ultra HD 4K rezoluciju u formatu H.265 i H.264, a podrška za srpska slova obezbeđuje da se prevodi filmova prikazuju ispravno. Pored toga, Android platforma garantuje kompatibilnost s budućim audio i video formatima. Konačno, USB 3.0 port i ležište za SD karticu na prednjoj strani omogućavaju brzo kopiranje sadržaja pomoću samo jednog tastera, što predstavlja praktičan dodatak.

Zaključak
Sticajem okolnosti, u isto vreme na testu smo imali još jedan mrežni uređaj, stereo-risiver Yamaha R-N602, a ovaj tandem je nakon nekoliko dana potpuno izbacio kućni multimedijalni računar iz postavke. Pored podrške za sve audio i video fajlove, TAS-268 je Philipsovom televizoru starije generacije udahnuo novi život, podarivši mu smart panel, pa je jasno da je u pitanju sprava koja svojim mogućnostima daleko prevazilazi standardne NAS uređaje. Prostrano mrežno skladište, svestrani video i audio plejer i solidni mini-računar u kućištu malo većem od knjige, i sve to za 265 evra! Mi smatramo da QNAP TAS-268 predstavlja sjajnu ponudu.

PLUS
Elegantan dizajn.
Prostor za dva hard-diska.
Android OS.
Ogroman broj aplikacija.
Podrška za najnovije audio i video formate.

MINUS
Prihvata samo 3,5-inčne hard-diskove.

Procesor: ARMv7 dual-core 1,1 GHz
Radna memorija: 2 GB DDR3
HDD mesta: 2
Eternet portova: 1
USB portova: 5
HDMI izlaza: 1
Dimenzije (ŠxVxD): 90x187x125 mm
Masa: 0,7 kg
Cena: oko 265 evra
Reader Rating1 Vote100
100
Ocena čitalaca