Simaudio MOON Neo 280D

Pristupačna karika u high-end sistemu

Novi Moon DAC/strimer spušta donju granicu cene vrhunskog digitalnog zvuka i zadaje težak domaći zadatak, koji konkurencija tek treba da reši.

DSC_6173 copy

Digitalni audio je prošao kroz nekoliko značajnih promena poslednjih godina: prvo su dekoderi, strimeri i mrežni plejeri počeli da se integrišu u isto kućište, tako da su na kraju i uređaji najviše klase prihvatili mrežni audio (i mobilne uređaje i aplikacije) kao sastavni deo audio-sistema. Druga najvažnija promena jeste sve niža cena vrhunskog digitalnog zvuka: dok su pre desetak godina high-end DAC-ovi koštali desetine hiljada (naravno, ima ih i danas), sada je moguće slušati isti zvuk za tek deo te cene. Moon 280D iz serije Neo nastavlja revoluciju koja veoma ozbiljan zvuk i tehničke mogućnosti DAC-a cenovno spušta do srednjeg nivoa cena audio-komponenti.

Posmatran unutar kataloga Moon-a, 280D je tek prvi model DAC-a iznad osnovnog – u liniji Neo iznad njega je model 380D, a u liniji Evolution još tri modela. U srcu ovog uređaja je konverter ESS 9018 K2M s nativnom rezolucijom DSD256 i DXD (PCM 32 bita / 384 kHz). Simaudio odranije primenjuje upsampling upravo na 384 kHz zbog potiskivanja digitalnog šuma. U topologiji se ispred njega nalazi digitalni audio-interfejs i risiver Cirrus Logic 8416 24 bita / 192 kHz. DAC poseduje dva optička, dva SPDIF ulaza, kao i AES/EBU i galvanski izolovani, asinhroni USB-A ulaz. Treba napomenuti da su rezolucije DSD256 i 32 bita moguće samo preko USB ulaza. Takođe, tu je i blutut veza za striming muzike sa aptX protokolom za bolji kvalitet. Čitava elektronika izrađena je na četvoroslojnoj štampanoj ploči s bakrom, dok su dekoder i upravljački procesor izdvojeni na poseban modul.

DSC_6183 copy

Dodavanjem opcionog modula MiND baziranog na strimeru MiND 180, Moon 280D, dobija se i osmi digitalni ulaz, a uređaj postaje mrežni plejer koji preko mrežnog kabla ili wi-fija može da strimuje formate WAV, FLAC, FLAC HD, AIFF, AAC, ALAC, MP3, WMA-9 i Ogg (DSD samo preko eterneta), a upravljanje se obavlja preko istoimene mobilne aplikacije za Android i iOS, koja postaje istovremeno displej uređaja i muzičke kolekcije. MiND modul otvara i vrata muzičkog servisa TIDAL. Napajanje je izvedeno upravo kako se očekuje od digitalnog uređaja Moon: na odvojenoj štampanoj ploči nalazi se oklopljeni toroidalni transformator s monolitnim ispravljačima i Nichiconovim kondenzatorima u filtraciji, a svi naponi su regulisani lokalnim stabilizatorima, uz potrošače. Konačno, kompletna putanja analognog signala, od Sabre DAC-a do izlaza, izvedena je simetrično i direktno spregnuta, a operacionim pojačivačima izvedeni su servo-kontrola jednosmernog napona i analogni low-pass filter od 18 dB po oktavi, što zajedno obezbeđuje veći dinamički opseg i prag, kao i bolji odnos signal-šum.

Uređaj je smešten u aluminijumsko kućište prepoznatljivog Moon dizajna, sa indikatorima ulaza, frekvencije i blutut veze, komandama za izbor ulaza i uparivanje BT uređaja i prepoznatljivim logotipom (koji, teško je odmah uočiti, predstavlja detalj violinskog ključa nagnutog u stranu). Dizajn serije Neo inače je blizak standardnim audio-komponentama, a 280D se dodatno može uklopiti u sistem izborom između crne i srebrne boje, ili kombinacije, kakvu smo imali na testu. Naravno, u kompletu dolazi i daljinska komanda CRM-2.

DSC_6190

Slušni test
Da li zbog nepisanog audiofilskog pravila da prvi model iznad osnovnog ne može da pogreši, ili zato što je prethodno usviravan 160 sati po preporuci proizvođača, 280D je odmah zazvučao “prepoznatljivo dobro”. Šta to znači? Znači da je već na prve zvukove jasno pokazao da ne pati od manje ili više prisutnih osobina imanentnih digitalnom audiju, kao što su zrnastost ili nervoza gornjeg opsega. Kako je izbor muzike na prezentacijama Vox Tradea uvek okrenut srednjem opsegu da bi pokazao lepotu i prirodnost reprodukcije glasa i akustičkih instrumenata, tako smo i ovde isprva uživali u toplini, mekoći i bliskosti srednjeg dela spektra. To, međutim, ne znači da je zvuk opušten, mek ili zamaskirane mikrodinamike, o čemu najpre svedoči bas. Veoma energičan, ali ne i istaknut, s potrebnom dubinom, preciznošću i kontrolom, ne uznemiravajući sredinu. Postojanje energije i finese u basu lepo se može čuti u reprodukciji velikih orgulja i tvrđe rok muzike. Kad je reč o žanrovima, DAC je veoma dobar interpretator raznih vrsta muzike i nismo zapazili da posebno naginje ka nekom žanru, osim što je pomenuti bas-opseg tako snažan i definisan u zvučnoj slici da samo uho traži da čuje još tvrde muzike. Pošto je pisac ovih redova ljubitelj klasične muzike, posebnu pohvalu zaslužuje reprodukcija velikog simfonijskog orkestra, s puno vazduha i prostora kod duvača, gotovo ljudskom bojom gudača i vrlo tačnim smeštanjem instrumenata po dubini scene. Na snimku “Turskog marša” iz Lilijevog “Građanina plemića”, jasno se čuje kad dirigent promaši podlogu u vidu knjige i batom udari patos. Slično se može reći i za razlike u formatima muzičkog materijala. Razlika između standardnog CD-a i HD snimka na 24/192 jasno se čuje, što ne iznenađuje, ali zaokruženost zvuka sa CD-a sasvim ispunjava ovaj format definicijom i detaljima do kraja. Tonska pozornica je veoma široka, slojevita i sa odličnom mikrodinamikom u pozadini, tako da živi snimci naročito lepo i detaljno oživljavaju pred slušaocem. Ukupni tonski balans je prilično neutralan, iako u odnosu na neke druge uređaje može zvučati za nijansu toplije.

Zaključak
Moon 280D je izvanredan primerak pristupačnog uređaja sa skupim, “četvorocifrenim” digitalnim zvukom, koji neverovatno lako komunicira s muzikom, kao i s veoma malo konkurenata u širokom opsegu ispod i iznad ove klase. U ovaj uređaj ugrađeno je dosta znanja i tehnologije iz skupljih Moon komponenti, tako da u prilično beskompromisnim sistemima ne zvuči kao usko grlo. Čujno poboljšanje u odnosu na ovaj DAC može se dobiti tek s dvostruko skupljim uređajem. S dosta funkcija i mogućnosti, DAC 280D lako može biti definitivno rešenje za slušanje digitalne kolekcije i striming u mnogim sistemima, a i opremljen je funkcijama i opcijama za budućnost.

PLUS
Zvučno neutralan i komunikativan, verovatno najbolji u klasi.

MINUS
Nema izlaz za slušalice, što može nedostajati nekim audiofilima.

Funkcije: asinhroni PCM/DSD DAC (wi-fi/mrežni strimer uz opcioni MiND modul)
Ulazi: 2xSPDIF, 2xTOSLINK, USB-A, AES/EBU
Izlazi: analogni stereo balansirani/nebalansirani
Komandne veze: RS232, SimLink
Rezolucija: PCM 16-32 bita/44,1-384 kHz, DSD64, DSD128, DSD256
Frekvencijski odziv: 2 Hz – 100 kHz +0/-3 dB
THD: 0,001% (1 kHz, 0 dBFS, sa A-filterom)
IM izobličenja: 0,002%
Dinamički raspon: 120 dB
Odnos signal/šum: 118 dB (pun izlazni nivo)
Preslušavanje kanala: 116 dB
Unutrašnji džiter: 1ps RMS
Max. izlaz: 2,0 V
Izlazna impedansa: 100 oma
Dimenzije (ŠxVxD): 42,9x8,6x33,3 cm
Masa: 7,5 kg
Reader Rating25 Votes
81
81
Ocena čitalaca