QNAP HS-251+

Univerzalno rešenje

Tajvanska kompanija QNAP, poznata po širokom asortimanu mrežnih uređaja, u svom portfoliju ima lajfstajl seriju Silent NAS, a na našem testu našao se digitalni multimedijalni centar HS-251+.

Iako može delovati nezgrapno, skraćenica koja sačinjava naziv kompanije QNAP (Quality Network Appliance Provider) jasno ukazuje na njene glavne ciljeve i tržišno usmerenje, a posvećenost se može najbolje videti iz ostvarenih rezultata. Naime, QNAP je za samo 13 godina postojanja uspostavio snažno prisustvo na tržištu i postao globalno prepoznatljivo ime u kategoriji mrežnih skladišta. Pored brojnih rešenja za profesionalnu i kućnu primenu, QNAP se poslednjih godina angažovao i u domenu još svestranijih uređaja, koji objedinjuju funkcije mrežnog skladišta, privatnog klauda i multimedijalnog plejera, a HS-251+ najnoviji je predstavnik kompanije u toj kategoriji.

Opis
Kao direktni naslednik modela HS-210, testirani uređaj odlikuje se stilizovanim dizajnom horizontalne postavke i veoma niskog profila. Prednja i bočne strane kućišta izvedene su u crnoj boji visokog sjaja, sa snažno zaobljenim rubovima, dok je gornja ploča izrađena od masivnog aluminijuma. Proporcije i oblik kućišta, uz brušeni finiš gornje strane i hromirani logotip kompanije, deluju luksuzno, pa je u ovom smislu HS-251+ veoma daleko od neuglednog dizajna uobičajenih NAS uređaja.

Zadnji panel testiranog modela odlikuje se priključcima koji su standardni kod svih mrežnih skladišta, ali uz nekoliko ne tako čestih dodataka. Za mrežno povezivanje predviđena su dva gigabitna LAN porta, a na raspolaganju su i četiri USB-A porta – po dva u standardu 2.0 i 3.0 – kao i jedan HDMI izlaz. Kako je prednji panel oslobođen bilo kakvih komandi, na zadnjoj strani nalazi se taster za uključivanje, a spisak kompletira priključak za eksterno napajanje.

Kako bi se stvari odvijale glatko u svim režimima upotrebe, u unutrašnjosti modela HS-251+ nalazi se četvorojezgarni procesor Intel Celeron s radnim taktom od dva gigaherca (burst do 2,42 GHz). Radna memorija raspolaže kapacitetom od dva gigabajta (DDR3), a tu je i fleš memorija od 512 megabajta za smeštaj operativnog sistema i aplikacija.

Test
Za proceduru puštanja u rad može se reći da je već uobičajena kad je ovaj tip uređaja u pitanju. Nakon povezivanja na lokalnu mrežu, skladištu se pristupa preko pretraživača na računaru, uz obezbeđenje u vidu lozinke. Za upravljanje se koristi QNAP-ov operativni sistem QTS u verziji 4.2 – sa ovim sistemom susretali smo se više puta u prošlosti i utisci su uvek bili pozitivni. Glavni ekran ispunjen je prečicama za brzo pristupanje najkorišćenijim aplikacijama kao što su Music Station, Photo Station i sl., a tu su i stranice poput kontrolnog panela, podešavanja pristupa spolja (My QNAP Cloud), antivirusa i help-deska. Sistem se može u potpunosti prilagoditi željama i potrebama korisnika, što podrazumeva instaliranje dodataka iz baze od preko 100 aplikacija, ali i uklanjanje nepotrebnih aplikacija kako bi se oslobodila memorija. Ukupno, u pitanju je veoma svestran operativni sistem, koji je u svojoj četvrtoj iteraciji potpuno oslobođen dečjih bolesti i nepravilnosti u radu.

Pored kontrole i reprodukcije sadržaja iz pretraživača, QNAP pruža isti stepen funkcionalnosti preko aplikacija za mobilne uređaje, što predstavlja veoma zgodnu opciju. Podržane su praktično sve mogućnosti NAS uređaja, ali je za svaku neophodno instalirati zasebnu aplikaciju. Nama su se posebno svidele aplikacije za multimediju, koje su pregledno dizajnirane i intuitivne za korišćenje. Kao i svako mrežno skladište, HS-251+ sam po sebi nema ograničenja u pogledu rezolucije i kvaliteta audio-video fajlova, već ona zavise od sposobnosti mrežnog plejera. Stoga, za reprodukciju hi-res muzike i Full HD filmova potrebno je samo koristiti softverski plejer ili renderer koji ih podržava.

Dodatna prilagođenost ovog NAS-a za reprodukciju multimedije ogleda se u prisustvu HDMI izlaza s podrškom za Full HD sliku i 7.1-kanalni zvuk. Stoga, u saradnji s daljinskim upravljačem i aplikacijom HybridDesk Station, ovaj NAS se može preobraziti u samostalno skladište za multimediju. Drugim rečima, možete ga poneti na žurku ili odmor, priključiti direktno u HDMI ulaz televizora i uživati u uskladištenim filmovima i muzici bez mrežnog povezivanja.

Uz sjajnu podršku za multimediju, HS-251+ pruža obilje dodatnih funkcija za poslovnu i kućnu primenu. Pre svega, nekoliko hard-diskova može se konfigurisati kao JBOD (Just a Bunch Of Disks) za postizanje najvećeg iskorišćenja prostora uz potpuno odsustvo sigurnosti, ali i u RAID konfiguraciji, kad se svi fajlovi beleže na oba hard-diska u istovetnoj postavci. Na ovaj način se korisni prostor svodi na kapacitet samo jednog hard-diska, ali se obezbeđuje potpuno očuvanje podataka u slučaju otkazivanja jednog od diskova. Osim toga, na raspolaganju su aplikacije za baratanje fajlovima, preuzimanje fajlova sa interneta, sinhronizaciju i bekap, antivirus, pretraživač, mejl-klijent i podešavanje klauda, pa se sadržaji mogu deliti s prijateljima. Prisustvo četiri USB porta pruža mogućnost priključivanja većeg broja dodatnih skladišta, kao i drugih USB uređaja, poput štampača ili miša i tastature. Konačno, ukoliko ste hardveraš u duši, tu je Resource Monitor, koji pruža uvid u sve važnije parametre sistema (temperaturu, kapacitet i stanje diskova, opterećenost procesora i memorije, mrežni protok…), kao i njihovo praćenje u realnom vremenu.

Zaključak
Elegantno dizajniran poput savremene audio-video komponente, HS-251+ pruža zaista celovito rešenje za jednostavno čuvanje i deljenje fajlova preko lokalne i spoljne mreže. Veliki broj aplikacija omogućava potpuno prilagođavanje uređaja, a podrška za multimedijalne fajlove ide ukorak s vremenom. Konačno, zahvaljujući dovoljno snažnom hardveru, ovaj NAS može preuzeti ulogu kućnog računara za pretraživanje interneta i pregled elektronske pošte, pa mu je praktično nemoguće naći slabu tačku ili funkciju koju ne podržava.

PLUS
Savremeni lajfstajl dizajn.
Odličan QTS OS.
Svestrana upotrebljivost.
Podrška za audio i video formate.

MINUS
Znatno skuplji od uobičajenih NAS uređaja.

Operativni sistem: QTS 4.2
Procesor: Quad-core Intel Celeron 2,0 GHz
Memorija (RAM/fleš): 2 GB / 512 MB
Mesta za diskove: 2
HDMI izlaza: 1
USB portova: 4
Mrežno povezivanje: 2x gigabitni LAN
Daljinski upravljač: da
Napajanje: eksterno
Dimenzije (ŠxVxD): 302x41x220 mm
Masa: 1,5 kg
Cena: oko 420 evra
www.ekupi.rs
Reader Rating2 Votes51
51
Ocena čitalaca