Yamaha YAS-306

Multirum bez muke

Kao najbolji model u YAS seriji, testirani saundbar donosi zavidne mogućnosti povezivanja i podršku za veliki broj višekanalnih i stereo formata, kao i veoma dobar surround ugođaj.

Pozornica je prostrana i dobro definisana, s prilično jasno prikazanim surround efektima.

Pored čistokrvnih projektora zvuka, koji se odlikuju složenim tehničkim rešenjima i pružaju izuzetan surround doživljaj, Yamaha u ponudi ima i pristupačniju seriju saundbarova, koji se pri kreiranju višekanalnog zvuka oslanjaju na tehnologiju Air Surround Xtreme.

Opis
Yamaha YAS-306 dizajnirana je u istom stilu kao bežični zvučnik WX-010 kako bi se omogućilo sastavljanje vizuelno usklađenog višekanalnog sistema. Ovo podrazumeva pravilne linije, ravne površine i upotrebu istih materijala kao kod pomenutog bežičnog zvučnika. Kućište je izrađeno od čvrste plastike, ali je najvećim delom presvučeno crnom tkaninom – izuzetak su donji rub prednje strane, zadnja strana i bokovi. Na gornjoj strani postavljena je elegantna traka u high-gloss finišu, na koju su smeštene LE diode za signalizaciju različitih funkcija, kao i obeležja komandnih tastera, koji se zapravo nalaze na zadnjoj strani kućišta.

Iako imaju malu površinu, bočne strane dizajnirane su veoma atraktivno. Prednji deo popunjen je stilizovanim horizontalnim ispupčenjima koja asociraju na hladnjake, dok se u delu bokova bližem zadnjoj strani nalaze bas-refleks otvori. Zadnja strana je ravna, s remote repeaterom, koji se prostire gotovo celom širinom u gornjem delu – ovaj praktični dodatak prosleđuje signal daljinskog upravljača televizora ili drugog uređaja ukoliko je saundbar postavljen tako da zaklanja senzor na toj spravi. Ukupno šest tastera omogućavaju uključivanje i isključivanje uređaja, kontrolu glasnoće (uključujući funkciju mute), odabir ulaza i povezivanje na lokalnu mrežu. Pored toga, tu je malo udubljenje za strujni kabl, kao i znatno veći upušteni deo za smeštaj priključaka. YAS-306 je opremljen sa dva digitalna (koaksijalni i optički) i jednim analognim (stereo RCA) audio-ulazom, izlazom za aktivni sabvufer i LAN priključkom, kao i USB portom koji, nažalost, ima samo servisnu namenu.

Ispod crnog platna, YAS-306 raspolaže sa po jednim parom visokotonskih, širokopojasnih i niskotonskih zvučničkih jedinica, uz amplifikaciju ukupne snage 120 vati. Jedinice su pozicionirane uobičajeno, bliže uglovima kućišta, ali imaju različito usmerenje – visokotonci prečnika 19 milimetara usmereni su ka auditorijumu, 55-milimetarske širokopojasne jedinice postavljene su pod uglom od 45 stepeni, dok su 75-milimetarski niskotonci usmereni nagore. Naime, pored postavljanja na policu, YAS-306 se može montirati na zid, ali tako da donja strana u tom slučaju postaje zadnja, pa je navedeno usmerenje zvučničkih jedinica odabrano kako bi se u obe situacije mogao postići optimalan virtuelni surround efekat.

Test
Testirani saundbar isporučuje se s daljinskim upravljačem manjih dimenzija, koji raspolaže svim funkcijama. Takođe, YAS-306 može naučiti kodove drugih upravljača, što eliminiše gužvu na stolu. U pakovanju se nalaze još optički kabl, brzi vodič u štampanoj formi, korisničko uputstvo na CD-u i oprema za montažu na zid. Iako daljinski upravljači i dalje nude punu funkcionalnost, oni iz dana u dan gube bitku s kontrolnim aplikacijama. U Yamahinom slučaju nije teško shvatiti zašto – MusicCast CONTROLLER App u verziji 2.3 pruža jednostavnu kontrolu, uz pregledan i intuitivan korisnički interfejs. Pored toga, aplikacija omogućava upravljanje drugim MusicCast uređajima, odnosno obezbeđuje centralizovanu kontrolu celokupnog multirum sistema.

Zahvaljujući tehnologiji Air Surround Xtreme 7.1, YAS-306 zaista oduševljava u višekanalnom modalitetu. Naime, ovaj sistem koristi okolne zidove za odbijanje zvučnih talasa, uz odgovarajuće vremensko kašnjenje, čime se postiže višekanalni doživljaj. Pozornica je prostrana i dobro definisana, s prilično jasno prikazanim surround efektima, pa nije teško raspoznati svih sedam virtuelnih kanala. Gornji i srednji deo spektra pružaju dovoljnu količinu finesa u zvuku, ali ne više od toga, pa donekle izostaje prepoznatljiva Yamahina analitičnost i detaljnost. Niskotonski opseg je iznenađujuće dobar – nije to zasebni sabvufer koji će zatresti prozore, ali basovi su prilično snažni, s dobrom masom i udarcem. Treba naglasiti postojanje pet surround modaliteta – Music, Movie, Sport, Game i TV, koji zapravo predstavljaju predefinisane korekcije zvuka i doprinose doživljaju tokom gledanja i slušanja odgovarajućih sadržaja. Takođe, tehnologija Clear Voice poslednje generacije odlično obavlja svoj posao, pa će dijalozi u filmovima biti jasni i razgovetni. Uzevši u obzir da sve dolazi iz samo jednog uređaja, YAS-306 se odlično pokazala u surround režimu i predstavlja sjajan izbor za uživanje u višekanalnom zvuku bez muke i komplikacija.

U pogledu reprodukcije muzike u dvokanalnoj formi, YAS-306 pruža priličan broj opcija – od reprodukcije, preko blutut veze, povezivanja digitalnih izvora, pa do striminga s mrežnih skladišta. Zvuk je veoma solidan, s dobrom separacijom kanala i više nego prihvatljivom širinom pozornice. Dubinsko pozicioniranje nije posebno izraženo, ali su tonovi čisti i snažni, pa reprodukcija može biti prilično upečatljiva. Slično kao kod surround režima, detalja nema previše, a Yamaha to nadoknađuje brzinom, muzikalnošću i veoma lepim timbarom. Naravno, od kompresovanih formata ne može se očekivati mnogo, mada Compressed Music Enhancer obavlja pošten posao u poboljšanju kvaliteta ovakvih fajlova. S druge strane, napredak tokom korišćenja visokorezolutivnih fajlova (do 192/24 preko mreže) uočljiv je gotovo trenutno zahvaljujući boljoj dinamici, poboljšanoj definiciji u celom spektru i nešto većem stepenu detaljnosti.

Zaključak
Još jedna opcija koja može biti veoma korisna jeste prisustvo dvosmernog blutut povezivanja. U praksi, ovo znači da na YAS-306 možete povezati mobilni telefon da biste direktno puštali muziku, ali i upariti blutut slušalice da biste uživali u gledanju filmova i televizije bez ometanja ostalih ukućana. Takođe, sigurni smo da tehnologija MusicCast, kao višestruko praktična opcija, neće ostati neiskorišćena, čak iako vam se na početku može činiti da je nećete upotrebljavati. Stoga, Yamaha YAS-306 predstavlja izrazito svestrano i future-proof rešenje za jednostavno i komforno uživanje u filmovima i muzici.

PLUS
Velike mogućnosti.
Precizan i jasan zvuk.
Veoma dobar surround ugođaj.
Čvrst bas.

MINUS
Nema HDMI.

Broj kanala: 7.1
Ukupna snaga: 120 W
Frekvencijski opseg: 55 Hz - 23 kHz
Topologija: 2x75 mm bas, 2x55 mm mid-bas, 2x19 mm visokotonci
Formati: Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, DTS Digital Surround, PCM, WAV, AIFF, FLAC, ALAC, MP3, WMA, MPEG4
Digitalni audio-ulazi: 1x koaksijalni i optički
Analogni audio-ulazi: 1x RCA
Izlaz za sabvufer: da
Daljinski upravljač: da
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 950x72x131 mm
Masa: 4,9 kg
Cena: 420 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca