Yamaha Restio ISX-803D

Muzika za odmor

Japanska Yamaha ima veoma širok dijapazon proizvoda, a poseban segment je takozvani lajfstajl audio. Pred nama je nova verzija uređaja, koja je predstavljena još u 45. broju našeg časopisa.

isx803dwhtopuagbtklv_f

Yamaha je poslednjih godina znatno obogatila ponudu lajfstajl proizvoda, pa je tako lansirala tri uređaja koji predstavljaju lampu i aktivni zvučnik u jednom uređaju i nazvala ovu liniju proizvoda Relit. Uređaj koji imamo na testu takođe nosi umetničko ime – Restio, koje bi trebalo da inspiriše na odmor. Dakle, u pitanju je aktivni zvučnik na elegantnom postolju namenjen moderno dizajniranim enterijerima. Sam zvučnik je kvadratnog oblika s dužinom stranice od 41 centimetra. Montira se na teško, okruglo postolje i metalnu šipku visine 59 centimetara, tako da je ukupna visina Restia jedan metar. U pakovanju se dobijaju svi neophodni šrafovi, njih 14, kao i detaljno uputstvo za montažu. Sklapanje uređaja zahteva određeno strpljenje i treba biti pažljiv, ali kad završite sa ovim poslom, ostaje vam samo da uživate jer je Restio neverovatno jednostavan za korišćenje. Zanimljivo je da se može kupiti i nosač za montažu na zid.

Unutar zvučnika, ispod plastične maske, kriju se dva visokotonca prečnika tri centimetra, kao i dve bas/srednjotonske jedinice prečnika 10 centimetara. Strujni kabl je dugačak oko dva metra i može se elegantno provući kroz šipku i tako sakriti.

Promene
isx803isx803dbcfr2uagbtklv_fKad smo testirali prvu verziju ovog uređaja sa oznakom ISX-800, svet je bio oduševljen doking stanicama – aktivnim zvučnicima na koje je trebalo da priključite svoj voljeni iPhone. Kako je ovaj pametni telefon imao posebnu vrstu priključka, na ISX-800 se nisu mogli povezati telefoni drugih proizvođača. Čitava zbrka nastala je kad je Apple odlučio da uvede novi lightning konektor, čime je diskvalifikovao milione uređaja koji više nisu mogli da rade s novim modelima iPhone telefona. To je kod mnogih proizvođača proizvelo nezadovoljstvo jer su, s jedne strane, morali da plaćaju pravo na korišćenje Apple konektora, kao i na sam logotip “Made for iPhone”, a s druge strane su imali ograničenost u pogledu broja korisnika s novim iPhone 5 telefonom. Dodatno, svi koji imaju pametne telefone vole da ih drže pored sebe i da puštaju muziku zavaljeni u udoban kauč, a ne da ustaju svaki put kad požele da promene pesmu ili čuju neku notifikaciju telefona. Zbog toga najnovija verzija Restio uređaja sa oznakom ISX-803 ima ugrađen blutut, i to sa aptX podrškom. Radi lakšeg uparivanja uređaja s telefonom implementiran je i NFC.

Posmatrano odozgo, izbačeno je ležište za telefon, a sve ostalo je nepromenjeno. Model koji je dostupan na našem tržištu ima i slovo D na kraju oznake, što znači da podržava DAB, te možete primetiti mali displej na desnoj gornjoj strani uređaja. Kako u Srbiji DAB nije podržan, Restio će početi da traži stranice kako bi ih memorisao, ali, nažalost, neće ništa pronaći. Za FM i DAB stanice rezervisano je po pet memorijskih mesta.

Moguća je reprodukcija kompakt-diskova s podrškom za MP3 i WMA, kao i čitanje USB memorija sa istim kompresovanim formatima. Napredniji formati poput FLAC fajlova nisu podržani. CD plejer je ostao isti kao i na prethodnom modelu, disk se ubacuje vertikalno i treba ga malo jače gurnuti kako bi ga transport dalje sam preuzeo. Glavni displej, na kojem se prikazuje tačno vreme, kao i informacija o aktivnom izvoru zvuka, blago je promenjen u odnosu na prethodne modele. Isprva nismo znali kako da namestimo tačno vreme na uređaju…

Instalirali smo DTA Controller aplikaciju na telefon koju je razvila Yamaha za kontrolu svih uređaja iz ovog segmenta proizvoda. Aplikacija nas je pitala s kojim uređajem želimo da se povežemo i kad smo odabrali Restio, tačno vreme se odmah pojavilo na displeju. Aplikacija je jednostavna i putem nje je moguće kontrolisati sve izvore zvuka, a to znači ne samo reprodukciju putem blututa, nego i CD, radio i USB. Posebno je interesantan IntelliAlarm, opcija kojom se namešta vreme u koje će vas muzikom probuditi Restio. Pored vremena, moguće je podesiti i s kog izvora muzika treba da krene, kao i način pojačavanja glasnoće. Da li želite da se u roku od tri minuta muzika lagano pojačava ili da krene agresivnije? Kad podesite alarm, samo treba da sinhronizujete podešavanja iz aplikacije s Restiom jednim klikom.

U pakovanju se dobija i daljinski upravljač punih dimenzija, na kojem se nalaze sve komande koje vam mogu zatrebati, što je za svaku pohvalu. Svideće vam se i neke pametne opcije poput smanjivanja intenziteta osvetljenja displeja noću ili opcija „sleep“, kojom je uređaj moguće isključiti nakon određenog vremena. Sa zadnje strane nalaze se još tri prekidača kojima se bira stil prikaza vremena, tipa alarma i jačine osvetljenja displeja.

Zvuk
Kad smo ušli u prostoriju i upalili svetlo, nakon nekoliko trenutaka displej je počeo jače da svetli. Jedan klik za uključivanje uređaja i prislanjanje telefona na NFC logotip s leve strane i muzika je mogla da počne. Preslušali smo desetak dobro poznatih numera, poput „King Of Pain“ grupe The Police ili „Magical Mystery Tour“ sa istoimenog albuma Beatlesa i reprodukcija je bila zadovoljavajuća u svim delovima prostorije. Iako zvuk dolazi iz dvokanalnog izvora gde su zvučnici postavljeni suviše blizu, disperzija zvuka po prostoriji oduševljava. Poslušajte neku tvrđu muziku, s dubljim basom, poput poznatih hitova Lennyja Kravitza, i primetićete da basa ima nešto više nego što treba i da zvuči blago kompresovano. To je za ovu vrstu uređaja zapravo i pohvalno jer je i dalje sve na svom mestu, čak i pri glasnijim nivoima slušanja. Dešavalo se da na drugim uređajima čujemo potpuno raspadanje kompozicije, te da reprodukcija postane iritantna – to se kod Yamahe ne može desiti. Ako poslušate neku finiju muziku poput Oscar Peterson trija i numere „Georgia On My Mind“, videćete da Yamaha s lakoćom i posebnom toplinom može da isporuči ovakav tip muzike.

Zaključak
Interesantno je da se na našem tržištu mogu još uvek kupiti i prethodne dve verzije Restio uređaja, i to po akcijskim cenama. Prva verzija ISX-800, koja ima Apple dok, bez blututa se prodaje po ceni od samo 499 evra, dok je druga verzija ISX-820B s blututom 599 evra. Najnoviji model pruža lagodnost u uparivanju zbog NFC tehnologije, pa ako vam ona nije toliko bitna, možete nešto novca i uštedeti. Nama se novi model prilično svideo jer sada ima sve što treba da ima – radi se o najkompletnijem proizvodu dosad.

PLUS
Ima sve što treba.
Odlična reprodukcija bez obzira na poziciju u prostoriji.
Blutut sa aptX i NFC.
Jednostavnost korišćenja.

MINUS
Podrška za high-res fajlove mogla bi biti dodata u budućnosti.

Formati: CD, CD-R/RW, MP3, WMA
Audio-ulazi: 3,5 mm
Tjuner: FM, DAB, DAB+, po 5 memorijskih mesta
USB: Da, MP3 i WMA
Topologija: 2x30 mm visokotonac, 2x100 mm bas/srednjotonac
Dimenzije: 410x997x295 mm
Masa: 12 kg (6,5 kg bez postolja)
Boje: crna, tamnoplava, cigla, bela
Cena: 670 evra
Reader Rating2 Votes97
97
Ocena čitalaca