Berlin via Malta

UHD ekrani, trodimenzionalni višekanalni zvuk, konektivnost i pametni uređaji u pametnoj kući – ovako će, u najkraćem, izgledati bliska budućnost koju su na pretpremijeri za medije najavili organizatori sajma IFA i predstavnici vodećih svetskih brendova

Svake godine pred najveći sajam potrošačke elektronike u Evropi, koji se održava u septembru u Berlinu, organizatori okupljaju vodeće medije iz oblasti tehnologije na događaju na kome predstavljaju dolazeći sajam, nove trendove, kao i nove uređaje koji će doživeti premijeru u septembru. Ovogodišnji IFA Global Press Conference kome je prisustvovao i Hi-Files je održan na Malti, a od mnoštva najava koje smo čuli i videli, prenosimo vam samo one iz domena audio i video tehnike.

 

UHD kuca na vrata

Elegantno zakrivljeni ekrani koji su bili jedan od vodećih noviteta na prošlogodišnjem sajmu, ove godine nas očekuju sa promenjivim profilom. UHD rezolucija od 8 miliona megapiksela, koja je do sada bila rezervisana za gornji segment TV aparata, sada postaje pristupačna svima i u narednih godinu dana se očekuje da sve veći broj kupaca novog televizora kupi UHD kao “normalnu” rezoluciju čak i u manjim veličinama dijagonale, kao što je 40 inča (102 cm). Ovaj napredak u rezoluciji povlači za sobom i odgovarajuću elektroniku i opremu: svi UHD televizori bi trebalo da budu opremljeni novim kodekom za video kompresiju HEVC (H.265) i HDMI portovima za UHD brzinu prenosa podataka.

UHD, naravno, ne znači samo veći broj piksela nego i bolji kvalitet boje i kontrasta. Najnovija generacija ovih ekrana ima prošireni kolorni opseg. U praksi, to znači da se, zajedno sa visokom rezolucijom, uređeni golf teren na ekranu više ne vidi kao jednolično zeleno polje već u prirodnim bojama, senkama i detaljima, dok plod paradajza bukvalno “iskače” iz televizora. Tu je i HDR, odnosno veliki dinamički opseg kontrasta koji je znatno veći od standardnih ekrana, za koji se verovalo da će iz faze ispitivanja ući u masovnu proizvodnju tek u budućnosti a već je u ponudi mnogih proizvođača.s

Što se tiče UHD softvera, i tu će biti ostvaren značajan napredak: za početak, sve je više veb sajtova i servisa koji nude sadržaje u UHD rezoluciji. Zatim, filmska industrija i proizvođači opreme su osnovali UHD asocijaciju sa ciljem da promovišu proizvodnju sadržaja visoke rezolucije kao i da sa bave pitanjima kompatibilnosti i prelaska na novi format, dok se na tržište izbacuje sve veći broj SLR i kompaktnih kamera visoke rezolucije sa naprednim, novim, rešenjima optičke stabilizacije slike. Konačno, već u septembru u Berlinu će biti predstavljen prvi UHD kompatibilni Blu-Ray plejer.

mam_231925_376358

Trodimenzionalni zvuk

Pre nešto više od dve godine, Dolby Laboratories je napravio novi pomak u višekanalnom zvuku, tako što je uveo dodatne kanale koji reprodukuju zvuk po visini. Dolby Atmos, kako je nazvan, je prvi pravi 3D sistem koji je u stanju da reprodukuje razne zvučne efekte, kao što je kruženje helikoptera ili ptica iznad glava. Do sada dostupan samo u odabranim bioskopskim salama, Atmos sada ulazi i u domove i ugrađen je u najnoviju generaciju home cinema risivera. Ako ste mislili da vaš kućni bioskop daje prostornost, pravi prostorni utisak ćete postići tek sa dodatnim zvučnicima postavljenim blizu tavanice.

U Berlinu će, kao inovacija, biti predstavljene i prve slušalice za 3D zvuk opremljene sofisticiranom elektronikom za virtuelni trodimenzionalni zvuk koje su delo instituta Fraunhofer iz Erlangena, poznatog po tome što je razvio MP3 kompresiju i format.

mam_231939_376372

Mobilni telefoni postaju još pametniji

Ove godine će biti predstavljeni prvi smart telefoni sa UHD rezolucijom ekrana. Ovakvo povećanje broja piksela znači i povećanje njihove gustine, tako da će na telefonu sa ekranom dijagonale 6,5 inča i rezolucije 3840×2160 piksela, rezolucija biti preko 700 piksela po inču! Analize pokazuju trend povećavanja rezolucije i na “običnim” smart telefonima koji će u narednih sedam godina porasti iznad 400 ppi. Sve ovo, prirodno, zahtevaće nove generacije procesora i čipovaali i operativnih sistema što će, prirodno, otvoriti i nova vrata multifunkcionalnosti.

 

Bežično povezivanje svuda

Bežični zvučnici koji se povezuju sa izvorom putem W-LAN ili Bluetooth veze će biti još brojniji i kvalitetniji, dok se povećava i izbor izvora, kao što su NAS diskovi, tableti, pametni telefoni i prenosni plejeri.

Bežični trend je zahvatio i slušalice koje su nezaobilazni pribor uz mnoge uređaje. Korisnici će uskoro moći da uživaju u velikom izboru slušalica sa ugrađenim D/A konvertorom i sopstvenim pojačivačem, dok se prenos informacija vrši u digitalnom obliku. Ovakvi gedžeti će biti u ponudi sa najnovijim generacijama iPhonea i iPada preko Lightning konekcije.

 

Novi operativni sistemi

Pametni televizori odavno više ne služe samo za gledanje TV programa već mogu pristupati multimedijalnim sadržajima na internetu, provajderima sadržaja i igrica, društvenim mrežama i informativnim portalima. Sve ove nabrojane funkcije podrazumevaju postojanje odgovarajućih aplikacija i, naravno, operativnih sistema kao veze između hardvera i softvera. Ove godine, naglasak će biti na mobilnim operativnim sistemima koji su optimizovani za televizore, poput Androida, čime im pružaju pregršt novih funkcija. Već sada Android televizori primaju glasovne komande i pitanja, kao na primer o vremenskoj prognozi. Slične mogućnosti već imaju i druge TV platforme, kao što su Tizen, WebOS i Firefox OS. ovo će, konačno, omogućiti međusobno povezivanje više platformi sa istim OS-om, podešavanjima i profilima korisnika.

Najnovija generacija smart televizora biće opremljena i potrebnom procesorskom snagom u vidu višejezgarnih mikroprocesora i snažnijih grafičkih čipseta kako bise obezbedile optimanle brzine pristupa internetu i fulidnost reprodukcije audio i video sadržaja.

mam_231937_376370

Na kraju, nekoliko reči i o samom sajmu: u poslednjoj deceniji, IFA je uspeo da se nametne kao najvažniji i najuticajniji – referentni rečeno audio/video jezikom – sajam i smotra novih tehnologija koje ulaze u proizvodnju i naše svakodnevne živote u Evropi. Za to nisu zaslužni samo giganti poput Samsunga, LG-a, Sony-ja, Philips-a, Toshibe i drugih koji su nosioci razvoja, već i besprekorna organizacija, sjajna navigacija i preglednost sajma, kao i njegova odlična geografska i kalendarska pozicioniranost. Hi-Files će i ove godine detaljno izveštavati sa IFA sajma u Berlinu, kao što to činimo od 2007. godine. IFA počinje četvrtog i završava se devetog septembra.

 

Srbija u minusu

Poznata međunarodna firma za tržišna istraživanja GfK je predstavila istraživanje evropskih kretanja potrošačke elektronike po kome je u 2014. najveći pad prodaje zabeležen većinom u zapadnoj Evropi a najveći rast u istočnom delu. Hrvatska se nalazi na vrhu liste sa najvećim rastom u Evropi od 17,2%, dok je Srbija izuzetak na ovom delu mape sa padom prodaje od 5,1%.

 

Blast from the past

Dok su predstavnici vodećih svetskih proizvođača govorili o budućnosti koju ćemo imati prilike da vidimo (i kupimo) već od ovog septembra, na svečanoj večeri na Malti koju je priredila IFA, goste je zabavljala Nena, nikada zaboravljena nemačka tinejdž zvezda osamdesetih godina prošlog veka koja je nakon buma nastavila da nastupa pred generacijama koje su odrasle uz nju.

mam_231954_376387