JBL Arena 180

Klasika u novom ruhu

Nakon nekoliko godina tržišnog života JBL je zamenio seriju Studio 100 novim modelima Arena 100, a prvi zvučnici koji su se našli na našem testu nose oznaku Arena 180.

front

Za razliku od prethodnika u vidu neobične i upadljive serije Studio 100, američki proizvođač je dizajnirao novu liniju Arena 100 u potpuno konvencionalnom stilu, više po ugledu na još stariju seriju ES. Iako to samo po sebi nije ništa loše, današnje tržište traži instant prepoznatljivost i jasno vizuelno izdvajanje brenda, pa bi suviše običan izgled mogao da bude nedostatak kod jednog dela kupaca. Ipak, daleko od toga da Arena zvučnici nemaju estetskih aduta, a detaljniji pregled otkriva fino izrađene bočne stranice sa zaobljenim vertikalnim rubovima. Stranice su finiširane u veoma dobroj imitaciji prirodnog drveta crne boje, dok je ostatak kabineta izveden u mat crnoj boji. Kao što je slučaj kod mnogih proizvođača kad su pristupačne serije u pitanju, Arena zvučnici dostupni su samo u crnoj ili beloj boji. Ovo je prava šteta jer bi kombinacija crnog tela i bokova u drvetu braon ili crvenkaste boje bila pun pogodak i znatno oplemenila ukupan izgled ovih zvučnika. No, vremena ima, a nama ostaje da se nadamo da će JBL uskoro predstaviti i takvu verziju.

Američki floorstanderi pokazali su se kao sjajan izbor za rok, ritam-bluz i sve vrste čvršćeg zvuka.

Izuzev pomenutih zaobljenih rubova, kabinet zvučnika odlikuje se ravnim površinama, s bokovima koji se sužavaju ka zadnjoj strani i gornjom stranom koja je zakošena nadole. Osim što lepo izgleda, ovakvo rešenje je uvek korisno u borbi protiv stojećih talasa unutar kabineta. Proizvođač ne daje informacije o debljini i načinu izrade kabineta, a mi smo merenjem ustanovili da bočne strane imaju debljinu od 15 milimetara. Prednji panel upotpunjen je jednostavnom platnenom maskom koja prekriva deo sa zvučničkim jedinicama, a monolitna crna površina ublažena je srebrnim detaljima na masci. Uklanjanje mrežica otkriva garnituru od tri zvučničke jedinice u dvosistemskoj konfiguraciji, na čijem se vrhu nalazi kupolasti tekstilni visokotonac prečnika 25 milimetara. Visokotonac je smešten u veliki HDI (High Definition Imaging) usmerivač, koji je, prema navodima proizvođača, dizajniran po ugledu na poznati monitorski zvučnik JBL M2. Ispod njega se nalaze dve srednjotonsko-niskotonske jedinice prečnika 178 milimetara s membranama od policeluloze, a rezna frekvencija postavljena je na 2,1 kiloherc. Ovakva postavka ostvaruje frekvencijski raspon od 39 herca do 40 kiloherca, uz osetljivost od 88 decibela i nominalnu impedansu od osam oma.

Scena i snaga
Image---JBL-Arena-180-Black-Angled-without-GrillU pogledu pozicioniranja, Arena 180 su se pokazali veoma slično podnostojećim kutijama Jamo C 95, koje smo takođe testirali u ovom broju. Zbog bas-refleks otvora na zadnjoj strani, zvučnici zahtevaju nešto veću udaljenost od zadnjeg zida, a poželjno je i da udaljenost od bočnih zidova bude najmanje pola metra. Kad je u pitanju povezivanje, Arena 180 su opremljeni veoma dobrim terminalima u kombinaciji pozlaćenog metalnog jezgra i čvrste plastične oplate. Terminali su single-wire i omogućavaju uobičajene vidove povezivanja golim žicama, viljuškama ili banana-priključcima. Tokom reprodukcije, prva odlika koju smo primetili jeste veoma velika pozornica. U poređenju s pomenutim Jamo zvučnicima, koji su po dimenzijama, koncepciji i ceni u istoj kategoriji, Arena 180 kreiraju širu scenu, uz zadržavanje dobrog pozicioniranja po dubini. U nastavku testa američki floorstanderi pokazali su se kao sjajan izbor za rok, ritam-bluz i sve vrste čvršćeg zvuka. Snažan ritam i dubok bas upotpunjeni su odličnom dinamikom, pa je ukupan zvučni ugođaj zaista upečatljiv. Najniži tonovi su masivni i odlično definisani, zbog čega se stiče utisak da zadiru poprilično duboko, kao i da u svakoj prilici zadržavaju dozu sirove žestine. Srednji tonovi igraju na kartu dinamične i brze prezentacije, a tonovi su relativno neutralnog kolorita i solidne definicije. Količina detalja je dobra, ali oni delimično ostaju u senci dominantnog niskotonskog područja. Najviši spektar je takođe odlično definisan i jasan u prikazu, s prodornim tonovima i veoma dobrim prostornim pozicioniranjem instrumenata – poslušajte neku numeru s trubom i biće vam jasno na šta mislimo. Pored nabrojanih muzičkih pravaca, Arena 180 se odlično snalaze s pop-muzikom, elektronikom i svim drugim žanrovima s naglašenim ritmom.

U drugom delu testiranja prelazak na džez i klasičnu muziku pokazao je da bi američki snagatori mogli pružiti više u pogledu finesa. Kontrabas i bubnjevi manjih džez-sastava zvučali su odlično, ali je srednjim i visokom tonovima nedostajalo rafiniranosti i finih detalja, koji ovoj muzici daju dušu. Slična situacija bila je i sa složenim orkestarskim delima, kod kojih je ukupan ugođaj bio snažan i impresivan, ali uz odsustvo krajnje rezolucije. S druge strane, Arena 180 su pružili veoma dobru prostornu postavku orkestra, s jasnim pozicioniranjem i hijerarhijom među instrumentima. Da ne bude zabune, moramo da naglasimo da suptilnije numere, bogate finim detaljima, na ovim kutijama zvuče sasvim prijatno i prihvatljivo, ali da Arena 180 ne postižu nivo detalja i suptilnosti poput nekih rivala. Jednostavno, određeni muzički pravci im leže više od drugih, što se jasno čuje tokom reprodukcije.

Zaključak
Kroz istoriju mnogi modeli ovog proizvođača bili su poznati po tome da preferiraju čvršći zvuk naspram vokalnih i akustičnih numera, pa se i Arena 180 mogu delimično svrstati u ovu grupu. Ovo se može donekle ublažiti uparivanjem s amplifikacijom detaljnog i suptilnijeg zvuka, ali ovi JBL zvučnici uvek će zadržati dozu agresivnosti i žustrine. Ipak, to ne mora nužno biti loša osobina jer će ljubitelji roka, metala i elektronike dobiti savršene partnere za potpuni muzički užitak. Pored najvećeg modela Arena 180, JBL je predstavio manji floorstander Arena 170, regalske modele Arena 130 i Arena 120, kao i centralni zvučnik Arena 125C, što omogućava ljubiteljima kućnog bioskopa da sastave žestok i moćan surround sistem. Što se nas tiče, smatramo da su testirani zvučnici zaista sjajni u reprodukciji navedenih pravaca, pa ako se to poklapa s vašim muzičkim ukusom, svakako ih poslušajte.

PLUS
Diskretan, klasičan dizajn.
Masivan i dubok bas.
Čvrst ritam i velika pozornica.

MINUS
Zahtevaju pažljivo uparivanje.
Nisu za svaku vrstu muzike.

Preporučena snaga pojačala: 20-225 W
Frekvencijski opseg: 39 Hz - 40 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 88 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 2x178 mm bas/srednjotonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 217x1086x314 mm
Masa: 15,2 kg
Cena: 700 evra
Reader Rating17 Votes
77
77
Ocena čitalaca