JBL Boombox 3 Wi-Fi

Vredelo je čekati

Već smo navikli da JBL-ovi bežični zvučnici pružaju odličan odnos uloženog i dobijenog, ali Boombox u novoj verziji sve to podiže na još viši nivo.

U 110. broju časopisa Hi-Files testirali smo popularni Boombox u najnovijem, trećem izdanju, a samo osam meseci kasnije pred nama je ne baš nova generacija, već pre verzija koja donosi ono što smo godinama priželjkivali. Naime, oduvek smo smatrali da su JBL-ovi veliki prenosivi zvučnici zapravo sputani blutut vezom, koja im ne dopušta da prikažu sve kvalitete. Novi Boombox 3 Wi-Fi promenio je sve to jer, kao što mu oznaka govori, dolazi opremljen bežičnim mrežnim povezivanjem.

Spolja i iznutra

Po svojoj spoljašnjosti Boombox 3 Wi-Fi se razlikuje od izvorne verzije samo u nekim sasvim diskretnim detaljima, dok je sve ostalo potpuno isto. Osnovni oblik blago zaobljenog valjka tokom godina se pokazao veoma praktično, a ujedno i atraktivno. Kućište je najvećim delom presvučeno izdržljivom tkaninom izražene teksture, dok se na bokovima nalaze plastična ojačanja, a na gornjem delu integrisana je masivna metalna ručka za nošenje. Središnji deo prednje strane ukrašen je velikim, a opet diskretnim logotipom kompanije. Iznad njega nalaze se komande u obliku simbola funkcije, a ovde nailazimo na tastere za uključivanje i bežično povezivanje, kontrolu glasnoće i upravljanje reprodukcijom. Takođe je prisutan novi taster u obliku srca, kojim se pušta plejlista koju ste ranije sačuvali u pratećoj aplikaciji. Pored LE diode u gornjem delu, koja prikazuje status uređaja, pri dnu fronta nalazi se LED traka za signalizaciju napunjenosti baterije. Površina zadnje strane prilično je prazna i tu pronalazimo samo masivni gumirani poklopac, koji štiti USB-A port i strujni priključak od vode i prašine.

Velika sličnost sa osnovnim modelom nastavlja se unutar kućišta, jer je za reprodukciju muzike predviđena trosistemska topologija. Za visoke tonove zadužena su dva drajvera prečnika 20 milimetara, za srednje je namenjen par 80-milimetarskih jedinica, dok se najniži opseg reprodukuje preko jedne racetrack membrane dimenzija 189 x 114 milimetara. Impresivna amplifikacija podrazumeva zasebne module za sve zvučničke jedinice, koje imaju ukupnu snagu od 180 vati kad je zvučnik priključen na strujnu mrežu, dok se pri baterijskom napajanju snaga smanjuje na 140 vati kako bi se povećala autonomija. Interna baterija ima kapacitet od 9.600 miliamper-sati i dopušta do 24 sata rada, uz punjenje potpuno prazne baterije za četiri i po sata i power bank funkciju za punjenje drugih uređaja preko USB porta.

Slušni test

Kako smo odranije bili upoznati s tonskim kvalitetima ovog zvučnika preko blututa, tokom testiranja najviše smo se bavili direktnim upoređivanjem zvuka preko blutut i wi-fi veze. Očekivano, razlike nisu male i mogu se čuti od prvih tonova, mada priznajemo da ovo takođe zavisi od kvaliteta zapisa, pa i od žanra muzike. Ipak, čak i kod nezahtevnih numera primećuju se čistiji tonovi i sveukupno jasnija prezentacija, uz tišu i tamniju pozadinu. Reprodukcija je prilično precizna u čitavom opsegu, pa Boombox 3 Wi-Fi posledično postiže bolji stereo-efekat iako mu je za to potrebna nešto veća udaljenost od auditorijuma. U unutrašnjosti ne previše široke pozornice situacija je takođe poboljšana, pa su instrumenti prikazani izražajnije i s boljom separacijom, dok je razlučivanje pojedinačnih instrumenata u okviru veće grupe takođe lakše nego kod blututa. Ukupan tonski balans je prilično neutralan, što baš i nije odlika JBL-ovih prenosivih zvučnika, ali zapravo pokazuje koliko više i bolje ovaj zvučnik može uz audio-fajlove odgovarajućeg kvaliteta. Tokom reprodukcije albuma “Tour de France Soundtracks” Boombox 3 Wi-Fi priuštio nam je vrlo dobru mešavinu preciznih i suvih sintetičkih tonova s nešto začinjenijom i masnijom ritam sekcijom. Odjek je prikazan sasvim jasno, a opet vremenski tačno i bez ugrožavanja osnovnog tona, što je osobina vredna svake pohvale. Već smo navikli da JBL ne omanjuje u donjem delu spektra, ali wi-fi veza je u ovo donela jednu novu dimenziju – pored velike mase i snažnog udarca, basovi sada imaju precizno ocrtane linije i živopisnu prezentaciju kao posledicu veće detaljnosti i slojevitosti.

Zaključak

Ukoliko vam zvuk Boomboxa nije sasvim po volji, on se može korigovati pomoću jednostavnog tropojasnog ekvilajzera u aplikaciji JBL One, koja takođe nudi pristup raznovrsnim muzičkim servisima, kao što su Tidal, Spotify, TuneIn i dr. Uređaj podržava Chromecast, Alexa Multi-Room Music i AirPlay, a napredni dvopojasni wi-fi prihvata bežičnu vezu na 2,4 i pet gigaherca. Iako je otporan na prašinu i vodu po sertifikatu IP67, Boombox 3 Wi-Fi pri izradi koristi recikliranu plastiku i tkaninu, a JBL je sve ovo ponudio po ceni koja je tek pedesetak evra viša od osnovnog modela – zaista sjajno!

JBL Boombox 3 Wi-Fi
Ukupna snaga: 180 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 40 Hz - 20 kHz
Topologija: 2 x 20 mm visokotonac, 2 x 80 mm srednjetonac, 1 x 189x114 mm niskotonac
Odnos signal-šum: >80 dB
Povezivanje: wi-fi, blutut v5.3
Kapacitet baterije: 9.600 mAh
Dodatno: USB power bank
Dimenzije (ŠxVxD): 482 x 256 x 199 mm
Masa: 6,7 kg
Cena: 769 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionaolnost
Zvuk
Vrednost za novac
Precizan i jasan zvuk.
Uverljiva i snažna prezentacija.
Dobar set opcija.
Robustno kućište.
Fizički audio-ulaz upotpunio bi praktičnost.
4.4