iFi Audio hip-dac2

Smena generacija

Na uzavrelom tržištu prenosivih pojačala za slušalice borba se ne smiruje, a novi uređaji pojavljuju se gotovo svakodnevno. Britanski iFi Audio jedan je od najaktivnijih u ovoj sve popularnijoj kategoriji, a svoju ponudu nedavno je osvežio modelom hip-dac druge generacije.

Kao jedan od većih proizvođača u kategoriji mobilnih DAC/headampova, iFi Audio pokazuje da je rešen da preuzme vodeće pozicije u klasi, pa je u prethodnih nekoliko meseci lansirao čak tri nova uređaja ovog tipa: minijaturni GO Blu, atraktivni hip-dac2 i moćni xDSD Gryphon. O iFijevoj rešenosti svedoči podatak da je prvi hip-dac predstavljen pre samo dve godine, ali je fabrika procenila da je već sada vreme za poboljšanja, a hip-dac2, kao srednji model u ponudi, osmišljen je da pruži odličan spoj performansi, dobro odmerenog gabarita i prihvatljive cene.

Spolja

Da nije atraktivne tamnonarandžaste boje, koju iFi Audio naziva „Sunset orange“, novi hip-dac2 bilo bi teško razlikovati od prethodnika. Ovakav pristup ne predstavlja ništa loše i podržavamo stav proizvođača da potvrđeno dobar i praktičan dizajn ne treba menjati. Po gabaritu, zaobljenim stranicama i upadljivoj kružnoj komandi na sredini fronta, hip-dac2 najviše podseća na prenosive metalne bočice – popularne pljoske, a oblik i masa omogućuju jednostavno prenošenje čak i u džepu farmerki. Izrada uređaja veoma je kvalitetna i predviđena da izdrži život u pokretu, pa je kućište izvedeno iz jednog komada aluminijuma, dok se na prednjoj i zadnjoj strani nalaze poklopci s garniturom komandi i priključaka. Spomenuta kružna komanda deluje čvrsto i pruža odličan osećaj pod prstima zahvaljujući orebrenoj površini, a smeštena je u središtu prednje strane i služi za uključivanje uređaja i kontrolu glasnoće. Desno od nje nalaze se izlazi za slušalice, a korisnik može da bira između 3,5-milimetarskog i balansiranog 4,4-milimetarskog priključka. Na levoj strani fronta smešteni su tasteri za funkcije PowerMatch i XBass: prva predstavlja fiksno pojačanje (gain) na iFijev način kako bi se uređaj bolje prilagodio slušalicama različite impedanse, dok druga donosi nešto snažniji bas i prostornost u prezentaciji. Aktiviranje ovih funkcija obeleženo je diskretnim LE diodama ispod tastera, a pored kružne komande, takođe su prisutne male LED trake, koje različitim bojama signaliziraju tip i rezoluciju audio-formata.

Zadnja strana testiranog uređaja sadrži dva USB porta, od kojih levi služi za prijem audio-signala i izveden je, pomalo neuobičajeno, kao muški USB-A priključak – proizvođač navodi da je ovo urađeno kako bi veza bila što bolje obezbeđena kad se hip-dac2 prenosi u džepu ili tašni. Na desnom delu smešten je standardni USB-C port, koji služi samo za punjenje interne baterije, a njen status prikazuje se pomoću različitih boja na pripadajućoj LE diodi. Sve ovo može biti rešeno na elegantniji način, pa direktni rival FiiO Q3 ima samo jedan USB port i prekidač kojim se uključuje punjenje baterije, dok nas hip-dac2 primorava da sa sobom nosimo dva različita kabla.

Iznutra

Pogled u unutrašnjost pokazuje da je hip-dac2 u celosti ispunjen štampanom pločom, koja sadrži komponente na obe strane. U srcu uređaja nalazi se konvertersko kolo DSD1793 renomiranog proizvođača Burr-Brown, koje iFi Audio koristi i u daleko skupljim spravama, kao što su xDSD Gryphon i referentni Pro iDSD. U blizini je smešten 16-jezgarni mikrokontroler XMOS, koji služi za prijem i obradu digitalnog signala preko USB veze, a iFi Audio je razvio firmver koji obezbeđuje optimalnu spregu s DAC kolom. Stepen za amplifikaciju izveden je u balansiranom dizajnu i opremljen kvalitetnim komponentama, kao što su TDK keramički kondenzatori, napajanje niskog šuma iz kompanije Texas Instruments ili prilagođeni operacioni pojačivači, uz podešavanje glasnoće u analognom domenu. Pored toga, hip-dac2 donosi tehnologiju S-Balanced, koja se može naći kod skupljih iFijevih modela i pruža određene prednosti balansirane veze, ali preko standardnog 3,5-milimetarskog priključka. Konkretno, proizvođač tvrdi da su na ovaj način izobličenja i preslušavanje kanala umanjeni za 50 odsto. Konačno, na poleđini štampane ploče smeštena je litijum-polimerska baterija za napajanje uređaja, koja ima kapacitet 2.200 miliamper-sati.

Karakteristike

Upotreba napredne digitalne sekcije omogućuje da hip-dac2 podrži najsavremenije formate, pa se na spisku nalaze PCM rezolucije do 384 kiloherca i 32 bita, DSD256 u izvornoj formi i DXD. Pored toga, zahvaljujući novom XMOS kolu, hip-dac2 nije samo renderer već punokrvni dekoder za formate MQA i MQA Studio, što ujedno predstavlja jednu od najvećih razlika u odnosu na prethodnika. Deklarisana snaga na 32 oma iznosi 280 milivati kod single-ended veze i 400 milivati pri upotrebi balansirane veze, a hip-dac2 se može koristiti sa slušalicama impedanse do 600 oma. Ipak, podatke o snazi treba uzeti s rezervom jer u specifikacijama stoji da su merenja vršena uz THD izobličenja od jednog procenta i bez navedenog frekvencijskog opsega, pa je upotrebljiva snaga u punom opsegu verovatno nešto niža.

Test

Tokom reprodukcije, hip-dac2 pokazuje kvalitete koje pamtimo odranije kad su u pitanju sprave iz iFi Audija. Iz malog pakovanja izlazi zvuk realnih dimenzija, instrumenti u prirodnoj veličini i odlično prikazana pozornica. Zvučna scena nije ugurana u uši slušaoca, već se nalazi u prostoru oko njega, koji može biti pozicioniran u prednjoj liniji, ili – kod binauralnih snimaka – postavljena u krugu od 360 stepeni. Prostor koji hip-dac2 rekreira zaista je na visokom nivou i, uz adekvatne slušalice, nikad nećete imati utisak stešnjenosti, a trodimenzionalni efekti poput kretanja zvuka takođe su prikazani prilično precizno. Album „From the Caves of the Iron Mountain“, koji je sniman uživo u pećini, stoga je bio ispunjen neubičajenom atmosferom, a maleni iFi u potpunosti nam je dočarao specifičnu akustiku ovakvog prostora. Uz odličnu scenu, prisutna je i vrlo dobra dinamika, pa se tokom reprodukcije može jasno odrediti položaj instrumenata u prostoru – ipak, kod udaljenijih instrumenata nešto je teže razaznati sve detalje, ali njihovo prisustvo je dovoljno istaknuto da dočaraju sveukupni ambijent.

Sledeći na redu bio je Kraftwerk na živoj kompilaciji „3-D Der Katalog“, na kojoj je hip-dac2 pokazao izuzetnu brzinu i sposobnost da se veoma brzo pokrene, ali i zaustavi. Članovi benda majstorski su obradili žive snimke i sasvim eliminisali buku okruženja, pa nam je iFi između tonova prikazao upravo to – potpunu tišinu. Makrodinamika i kontrola niskih tonova na zavidnom su nivou, uz dobro odmerenu dozu slojevitosti i precizno prikazan odjek, a ukoliko vam ovo nedostaje tokom slušanja, isprobajte funkciju XBass. Proizvođač navodi da je u pitanju pojačanje basa u analognom domenu i koje ne utiče na ostatak spektra, a mi smo tokom testiranja utvrdili da radi dobro, ali da nam zvuk više odgovara bez njega – ovo sigurno zavisi i od slušalica koje koristite, pa svakako treba isprobati. Specifikacije uređaja navode da interna baterija pruža oko osam sati autonomije, a tokom testa smo ostvarili prosek od preko devet sati s jednim punjenjem, na glasnoći koja se kretala oko sredine. Pored toga, hip-dac2 bez problema je pokretao over-ear slušalice impedanse 120 oma na osnovnim podešavanjima, ali je aktiviranje funkcije PowerMatch donelo još bolju kontrolu i dinamiku.

Srednji i gornji opseg donose minimalne koloracije, koje su, rekli bismo, proračunate tako da učine zvuk prijatnijim na duže staze – uz udobne slušalice, kakve su Sennheiser HD 560S, bez teškoća ćete slušati muziku po nekoliko sati bez prekida. Hip-dac2 nema onu surovost u rezoluciji kao, na primer, EarMen Sparrow, koji će vam jasno osvetliti najmanju finesu i ujedno prikazati svaku nesavršenost snimka, već se trudi da ostvari ravnotežu između detaljnosti i muzikalnosti. Ovo podrazumeva krupnije i više rafinirane tonove, ali ne i potpunu oslobođenost od sirovog prikaza – pustite hard-rok i dobićete tonove koji režu vazduh i distorziranu škripu žica električne gitare, ali na jedan fluidan način, više razigran nego bezobzirno agresivan. Iako smo već spomenuli Sparrow, smatramo da bi, po gabaritu, mogućnostima i ceni najveći konkurent testiranog iFija bio FiiO Q3. Iako koriste drugačije komponente, ukupni kvaliteti i tonski karakter ova dva uređaja iznenađujuće su slični, ali hip-dac2 ipak donosi nešto bolju prostornu prezentaciju i neznatno izraženiju dinamiku. S druge strane, FiiO pruža naglašenije detalje, naročito u gornjem opsegu, a ne možemo zanemariti veću praktičnost pri upotrebi, pa ni petnaestak odsto nižu cenu.

Zaključak

Kako nismo imali priliku da isprobamo prvu generaciju hip-daca, moramo se ograničiti na upoređivanje s uređajima koje smo testirali, a u takvoj postavci hip-dac2 ima mnogo toga da ponudi. Kompaktan gabarit u suprotnosti je s velikom pozornicom i dinamičnim zvukom, a dobra ravnoteža između detaljnosti i muzikalnosti čini da se maleni iFi dobro snalazi sa svim muzičkim pravcima. Uz robustno kućište i odličan kvalitet izrade, iFi hip-dac2 predstavlja izbor s kojim se ne može pogrešiti.

iFi Audio hip-dac2
D/A konverter: Burr-Brown DSD1793
Podržana rezolucija: 384/32, DSD256, DXD, MQA
Izobličenja THD: 1%
Izlazna snaga (32 Ω): 280 mW, bal. 400 mW
Digitalni ulaz: USB-A
Izlazi za slušalice: 3,5 mm i bal. 4,4 mm
Kapacitet baterije: 2.200 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 70 x 14 x 102 mm
Masa: 125 g
Cena: oko 190 evra
www.ifi-audio.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Jednodelno aluminijumsko kućište.
Podrška za raznovrsne formate.
Muzikalan i rafiniran zvuk.
Detaljnost i dinamika.
Različiti priključci za audio-signal i punjenje baterije.
4.5