Harman Kardon Luna

Elegancija i kvalitet

Dugo nismo testirali zvučnike sa značkom Harman Kardona, već su prednost dobili JBL zvučnici, koji dolaze iz iste kuće. Ovoga puta Harman je napravio odličan blutut zvučnik s premijum izgledom i kvalitetom.

Zvučnici kao što su JBL Flip i Charge prodaju se u stotinama hiljada primeraka, a ciljna populacija koja ih kupuje obično su mlađe generacije. To su tinejdžeri i nešto stariji koji žele da prirede žurku pored bazena, na plaži ili na roštilju. Zbog toga JBL zvučnici obično imaju robustniji dizajn i odličnu zaštitu od vode i prašine, što im garantuju IP sertifikati. Ipak, postoji i nešto možda starija publika koja želi da ima elegantniji zvučnik, koji će lepo izgledati u kancelariji ili nekom drugom enterijeru. I ta publika ume da uživa, pa treba da zadrži sve karakteristike koje smo navikli da viđamo kod JBL-a.

Na test smo dobili Harman Kardon Luna blutut zvučnik koji je upravo namenjen toj publici. Njegove dimenzije su kompaktne, zvučnik je širok svega 21 centimetar, dok visina i dubina iznose oko osam centimetara. Ivice su elegantno zaobljene, pa zvučnik dobija oblik nekakve predimenzionirane pilule. Gornji i donji deo zvučnika izrađeni su od reciklirane plastike, i to čak 85 procenata reciklirane plastike u kućištu zvučnika, a 50 procenata u gornjem panelu. Gornji panel poseduje pet tastera koji imaju oblik funkcije koju predstavljaju, pa je moguće napipati tastere i bez gledanja. Zvučnik je pokriven pletenim poliesterom, a ovaj materijal je stoprocentno recikliran. Isto tako, pakovanje samog zvučnika je napravljeno od recikliranog papira, dok je tekst odštampan od mastila dobijenog od soje. Treba još reći da je korišćenje ovih materijala odabrano i zbog dobre otpornosti, pa je tako Luna dobila IP67 sertifikat zaštite za prašinu i vodu.

U paketu se dobijaju samo zvučnik i kabl za punjenje, koji je s jedne strane USB-A, a s druge USB-C. Možete koristiti bilo koji punjač koji posedujete i tako napuniti bateriju od 4.800 miliamper-sati, koja može izdržati solidnih 12 sati reprodukcije. Trajanje, naravno, zavisi od glasnoće i dinamike muzike koju puštate, ali će se baterija svakako napuniti za otprilike dva i po sata.

Unutra

U Luna zvučniku imamo dve zvučničke jedinice i dva pasivna radijatora. Najveća jedinica ima dimenzije 48 x 90 milimetara i nju pokreće pojačalo od 25 vati, dok visokotonac ima prečnik od 20 milimetara i njega pokreće pojačalo od 15 vati. Oba zvučnika su frontalno usmerena, dok se sa strane nalaze dva pasivna radijatora, baš kao kod zvučnika Flip i Charge. Kao što smo napomenuli, Luna se može isprskati ili potopiti u vodu, ali jedino što ne smete jeste da priključite zvučnik na punjenje dok je mokar – tj. dok ima vode unutar USB-C konektora. Voleli bismo ipak da se taj USB-C otvor začepi gumenim poklopcem, jer smatramo da bi to bilo bolje rešenje. Na gornjem panelu, pored pet tastera, nalazi se i pet malenih LE dioda koje označavaju napunjenost baterije.

Luna nema svoju aplikaciju, što je sasvim u redu. Kod ovakvog zvučnika nema potrebe da prilagođavate ekvilizaciju. Ipak, pri uključivanju zvučnika Luna će reprodukovati glasan zvuk, ali, srećom, to neće uraditi pri isključivanju.

Komande

Kontrola ovog zvučnika je identična kao i na velikom broju drugih zvučnika – dva tastera za kontrolu glasnoće, pauza/reprodukcija, uključivanje/isključivanje i poseban taster za blutut konekciju. Ono što je dosta zanimljivo kod ovog zvučnika jeste to što se može povezati u stereo-par. Ova verzija blututa (5.3) omogućuje da se više uređaja poveže na Lunu, na primer, dva telefona istovremeno, pa koji god pošalje neku komandu za puštanje muzike, postaje „glavni“. S druge strane, stereo-veza nam je dosta zanimljivija. Ako na dve Lune držite blutut taster duže od pet sekundi, Luna zvučnici će se upariti u stereo režim rada. Onaj zvučnik čija LE dioda zablinka pet puta jeste levi kanal, a onaj koji zablinka samo jednom jeste desni kanal. Ako želite da zamenite kanale, možete blutut taster na jednom zvučniku pritisnuti dva puta zaredom.

Kvalitet zvuka

Opet Lunu moramo porediti s Flip zvučnikom jer su slične cenovne kategorije. Luna zapravo ima nešto snažnije pojačalo. Luna se čini detaljnija u reprodukciji nižih frekvencija, dok su tonovi srednjeg opsega poprilično čisti i razgovetni. Visoki opseg je zaista odličan i dopadljiv. Ako želite dinamiku, morate pojačati ovaj zvučnik barem na 50 procenata. Međutim, tada baterija neće trajati obećanih 12 sati, već nešto kraće.

Na kraju, nismo rekli da se Luna proizvodi u crnoj i srebrnoj boji, a da će mnoge privući dosta niska cena ovog zvučnika. Ako pogledamo kako je Luna napravljena, šta sve nudi i koliko elegantno izgleda, čini se da je u pitanju pravi best buy.

Harman Kardon Luna
Snaga: 25 + 15 W
Frekvencijski opseg: 60 Hz - 20 kHz
Odnos signal-šum: >80 dB
Topologija: 1 x 20 mm visokotonac, 1 x 48 x 90 mm mid-bas, 2 x pasivni radijatori
Povezivanje: blutut v5.3
Baterija: 4.800 mAh
Dimenzije (Š x V x D): 210 x 78 x 80 mm
Masa: 710 g
Cena: 180 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Autonomija i izrada.
Pun i snažan zvuk.
Baš ništa.
4.5