gvlada Posted April 3, 2016 Report Posted April 3, 2016 2 minuta ranije, zveroguster said: Ne vidis dobro. Tehnologija de facto napreduje i nije stala pre par decenija, ali (pomenuta) tehnologija od pre par decenija je i danas dovoljno dobra. Азисе, ниси скапирао шта људи пишу. Quote
Vise njih TUPI KO UD ;) Posted April 3, 2016 Report Posted April 3, 2016 E, ajde molim te ne pocinji. I zaobidji me sa tim imenima. Idi ponasaj se negde drugde na cirilici. Odmah se ti nalazis prozvan kao neka seka-persa, daj molim te... E da, i ne citiraj prethodni post, dokle vise... Izvinjavam se svima, necu vise skretati i obazirati se na bukace. Quote
HighFidelity Posted April 3, 2016 Report Posted April 3, 2016 1 minut ranije, zveroguster said: Ne vidis dobro. Tehnologija de facto napreduje i nije stala pre par decenija, ali (pomenuta) tehnologija od pre par decenija je i danas dovoljno dobra. Zato što je napredak kod DAC-ova recimo ravan napretku boja kod mobilnih telefona, od crno belih ekrančića do prvih u boji. Hvala Bogu pa kod mobilnih telefona sa 256 boja na brzinu stigoše do nekolko miliona nijansi za samo par godina, kod DAC-ova to malo teže u zadnjih trideset i kusur godina. Da je DAC napredovao od golfa dvice pa do dananašnjih golfova bilo bi lepo, ali je to daleko od takvog poređenja. Quote
gvlada Posted April 3, 2016 Report Posted April 3, 2016 @Азис Само ћаскамо овде, ако ниси хтео да ти се неко обрати ниси требао ни да се јављаш на тему а још мање мени се обраћаш. Цитирао сам јер је нова страна па да људи знају коме се обраћам, а по слици личиш на Азиса. Него, шта ти смета ћирилица? Quote
Vise njih TUPI KO UD ;) Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 @triperator Ne smeta mi cirilica, smetaju mi likovi koji je mahom preferiraju. Quote
Vise njih TUPI KO UD ;) Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 8 sati ranije, Zeljko Dj said: Zato što je napredak kod DAC-ova recimo ravan napretku boja kod mobilnih telefona, od crno belih ekrančića do prvih u boji. Hvala Bogu pa kod mobilnih telefona sa 256 boja na brzinu stigoše do nekolko miliona nijansi za samo par godina, kod DAC-ova to malo teže u zadnjih trideset i kusur godina. Da je DAC napredovao od golfa dvice pa do dananašnjih golfova bilo bi lepo, ali je to daleko od takvog poređenja. Pa slazem se uglavnom, ali se takodje ne moze reci da se na tom polju nista ne desava tj. da cupka u mestu. Quote
ZoranBG Posted April 4, 2016 Author Report Posted April 4, 2016 @DejanM @siroma Hvala na komentarima, mislim da ne troluju vec bas doprinose temi, jer upadaju u okvir budzeta. Moze se smatrati da prakticno svako danas ima WiFi I PC koji bi mogao da radi u funkciji NAS-a, tako da se slazem sa vasim misljenjem. Stavise, dragoceno mi je iz dva razloga: prvi, sto znam da nije ostrasceno I obojeno licnim emocijama, a drugo sto je izneseno na jedan normalan forumski nacin komunikacije. @DragiClanoviLjubiteljiTDA Sto se tice price od DAC-ovima, slusao sam I NOS varijante 1541. Vidim da deo clanova, mozda mi se samo cini, prilicno burno reaguje na moje misljenje. Uposte ne trazim da se bilo ko slozi sa njim. Takodje ne spadam u varijantu "ili si sa mnom ili protiv mene". Zaista nemam vremena da ulazim u rasprave o DAC cipovima, rado bih izneo svoje misljenje u odvojenoj temi o plejerima baziranim na TDA1541 I drugim konvertorskim resenjima. Imao bih puno toga da kazem. No, u ovaj projekat sam ulozio toliko licnih resursa da nemam nikakve zelje da ucestvujem u jos jednoj temi koja bi se lako pretvorila u rat. Ovo nije bezanje od suprotnog misljenja, jednostavno u nesto ne zelim da se mesam. Quote
ZoranBG Posted April 4, 2016 Author Report Posted April 4, 2016 Dragi clanovi, unesto da se raspravljamo o Golfovima I TDA1541, mislim da bi korisnije bilo da se vratimo na temu - licno iskustvo koje je ovde izneto od strane jednog clana u vezi NAD C541 je korisno, ako imate druge predloge, slobodno izvolite, ali navedite zasto I iskljucivo licno iskustvo. Nadam se da svi mozemo izaci na kraju obogaceni novim znanjem. Ulozio sam rad, vreme, novac da bi ovo ispalo kako treba., mislim da ce mi ovo biti poslednji HiFi projekat. Pomozite, ukoliko smatrate da mozete. Quote
ZoranBG Posted April 4, 2016 Author Report Posted April 4, 2016 Da ne zaboravim, sledeca 4 teksta ce se baviti popravkom I modifikacijom C541 plejera. Trudio sam se da ne budu dosadni Quote
Vise njih TUPI KO UD ;) Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 15 minuta ranije, ZoranBG said: @DejanM @siroma Hvala na komentarima, mislim da ne troluju vec bas doprinose temi, jer upadaju u okvir budzeta. Moze se smatrati da prakticno svako danas ima WiFi I PC koji bi mogao da radi u funkciji NAS-a, tako da se slazem sa vasim misljenjem. Stavise, dragoceno mi je iz dva razloga: prvi, sto znam da nije ostrasceno I obojeno licnim emocijama, a drugo sto je izneseno na jedan normalan forumski nacin komunikacije. @DragiClanoviLjubiteljiTDA Sto se tice price od DAC-ovima, slusao sam I NOS varijante 1541. Vidim da deo clanova, mozda mi se samo cini, prilicno burno reaguje na moje misljenje. Uposte ne trazim da se bilo ko slozi sa njim. Takodje ne spadam u varijantu "ili si sa mnom ili protiv mene". Zaista nemam vremena da ulazim u rasprave o DAC cipovima, rado bih izneo svoje misljenje u odvojenoj temi o plejerima baziranim na TDA1541 I drugim konvertorskim resenjima. Imao bih puno toga da kazem. No, u ovaj projekat sam ulozio toliko licnih resursa da nemam nikakve zelje da ucestvujem u jos jednoj temi koja bi se lako pretvorila u rat. Ovo nije bezanje od suprotnog misljenja, jednostavno u nesto ne zelim da se mesam. Ipak vam se samo cini. Samo sam znatizeljan oko vasih slusnih iskustava sa 1541, to je sve. Nema nikakve rasprave i ovde zavrsavam sa pricom o tom dac-u posto vi zelite da je zavrsite. Ipak je tema vasa. Quote
HighFidelity Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 Tesko je danas napraviti "Sirotinjski HiFi" sa cenama sa KP. Kad je jedan maleni nad 3020 sa cenom od oko 80 funti pocetkom osamdesetih, zatim sa cenom od 109 funti 1988. godine uspeo danas da na KP kosta polovan 100e, mislim da je sve jasno. Kod Nemaca je bilo novo 400DM. To pojacalo je do pre godinu dana moglo da se kupi za 50e u vrlo dobrom stanju, cak odlicnom, evo sada vidim ide za 100e. Jedan pioneer a60 koji je bio daleko ozbiljnija sprava u tom periodu i daleko skuplja, moze da se danas nadje za 80e. Zasto bi neko za nad 3020 u tom slucaju dao 100e. Dalje, takodje jedan od trenutnih pobednika na KP je lik koji prodaje Naim nait iz osamdesetih. Taj amp je u What hi fi iz '88 bio tacno 259 funti nov, a lik sa KP trazi za njega ni manje ni vise 650e. Kakva komedija... Nikad mu ne bi dao te pare. Ni pola od trazene sume mu ne bi dao. Pojacalo je staro 30 godina, pitanje je u kakvom je stanju. Ako je prvi vlasnik, onda je velika verovatnoca da je pojacalo mazeno i pazeno i da je sve ok cak i sa kondenzatorima. Ali cak i u takvom odlicnom stanju ne vredi to tih para toliko staro. Ako je preprodavac, pa to ko zna ko je sve pre toga imao i odakle je dovuceno. U tom slucaju osvezenje verovatno ne gine, pa je tek u tom slucaju daleko to od 650e. Sledeci " winner " mi je prodavac Audiolaba 8000A koji je kao nov kostao 325 funti, cena iz '88 godine a lik trazi za njega 500e i iz dana u dan povecava cenu, a oglas mu je jako drzak mogu reci. Pa ne bi ti prijatelju dao te pare nikad ! U toj klasi tadasnjih novih nalazio se Harman Kardon PM655 koji je odlican amp, realna cena polovnog je mislim 120e, mada vidim da na KP umeju da zacepe neki za njega i 200e. U Nemackoj PM655 je bio tacno 1000DM 1985. godine. Prodaju ljudi uredjaje na KP kao da su juce izasli iz prodavnice a oni stari po 30 godina. Quote
sondek Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 nait 1 je potpuno pogresan primer.Kolekcionarski poželjan uređaj koji postize na svetskom trzistu neverovatnu cenu,veću i od 3-4 puta skupljih pre/power kombinacija iz istog perioda,a i novijih verzija.Takođe nema sta da trazi u ovoj temi.Zbog inflacije,i skoka cene određenih segmenata hife takođe ne treba ni gledati previse na nekadasnje cene.Po meni je hifishark odlicno mesto za proveru vrednosti,postoji i deo sold items.Nad 3020 jeste ampić na dobrom glasu,ali nije(jos uvek) kolekcionarski san.Ja bih lično u ovakvom "sirotinjskom" sistemu video neki njihov stari resiver,bilo ih je za 60-70E početne cene.Razmisljao sam o tako nečemu za sinovu sobu,al ga( srećom) ne zanima takva šklopocija.Nema ovaj hobi naslednike,aktivni zvučnici ili sluske uz ajfon-to već može.Ako stignemo do streamer ampa biće uspeh! Quote
gvlada Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 6 sati ranije, zveroguster said: @triperator Ne smeta mi cirilica, smetaju mi likovi koji je mahom preferiraju. Онда је проблем у теби. Но, небитно више да се трује тема... ипак си први почео. По мени извори су највише напредовали задњих деценија тј година нарочито. Може се рећи да зависи од укуса ко воли повученији или звук са више детаља али деф извори данас пружају више него пре неколико деценија. Мора се гледати и квалитет звука и могућности које уређај пружа, комфор и функционалност. Зашто би неко дао пристојну своту за нешто што му неће пружити максимални хедонизам звука? ЖељкоЂ донео једном приликом Филипс 150 цд плејер код мене и преко Маранца 7001КИ и МА звучника дао баш пријатан и сладуњав звук. Допао ми се у тренутку али сам касније схватио да је то превише зашећерено за мене са недостатком динамике звука. Све је било превише изложено, као у апотеци тј офарбано да се примети. Ту ступа на сцену укус, док се ја ипак нисам одлучио на нешто слично Жељку се то сасвим допало. Мени нешто новијег датума ипак пружи више детаља, динамике и простора, овде је некако као било све ту али под неким окриљем магле, ту је али ниси баш сигуран где тачно. Quote
giZ_Mo Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 6 sati ranije, zveroguster said: Ne smeta mi cirilica, smetaju mi likovi koji je mahom preferiraju. Јел се ово на мене односи? Quote
Vise njih TUPI KO UD ;) Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 38 minuta ranije, gvlada said: Онда је проблем у теби. Но, небитно више да се трује тема... ипак си први почео. Cisto radi istine ipak si ti prvi poceo (kao i obicno) - sa imenima. Proveri ako si zaboravan. 1 sat ranije, Zeljko Dj said: Tesko je danas napraviti "Sirotinjski HiFi" sa cenama sa KP. Kad je jedan maleni nad 3020 sa cenom od oko 80 funti pocetkom osamdesetih, zatim sa cenom od 109 funti 1988. godine uspeo danas da na KP kosta polovan 100e, mislim da je sve jasno. Kod Nemaca je bilo novo 400DM. To pojacalo je do pre godinu dana moglo da se kupi za 50e u vrlo dobrom stanju, cak odlicnom, evo sada vidim ide za 100e. Jedan pioneer a60 koji je bio daleko ozbiljnija sprava u tom periodu i daleko skuplja, moze da se danas nadje za 80e. Zasto bi neko za nad 3020 u tom slucaju dao 100e. Dalje, takodje jedan od trenutnih pobednika na KP je lik koji prodaje Naim nait iz osamdesetih. Taj amp je u What hi fi iz '88 bio tacno 259 funti nov, a lik sa KP trazi za njega ni manje ni vise 650e. Kakva komedija... Nikad mu ne bi dao te pare. Ni pola od trazene sume mu ne bi dao. Pojacalo je staro 30 godina, pitanje je u kakvom je stanju. Ako je prvi vlasnik, onda je velika verovatnoca da je pojacalo mazeno i pazeno i da je sve ok cak i sa kondenzatorima. Ali cak i u takvom odlicnom stanju ne vredi to tih para toliko staro. Ako je preprodavac, pa to ko zna ko je sve pre toga imao i odakle je dovuceno. U tom slucaju osvezenje verovatno ne gine, pa je tek u tom slucaju daleko to od 650e. Sledeci " winner " mi je prodavac Audiolaba 8000A koji je kao nov kostao 325 funti, cena iz '88 godine a lik trazi za njega 500e i iz dana u dan povecava cenu, a oglas mu je jako drzak mogu reci. Pa ne bi ti prijatelju dao te pare nikad ! U toj klasi tadasnjih novih nalazio se Harman Kardon PM655 koji je odlican amp, realna cena polovnog je mislim 120e, mada vidim da na KP umeju da zacepe neki za njega i 200e. U Nemackoj PM655 je bio tacno 1000DM 1985. godine. Prodaju ljudi uredjaje na KP kao da su juce izasli iz prodavnice a oni stari po 30 godina. Slazem se, pogotovo sa boldovano-naherenim. 6 minuta ranije, stoN_Cold said: Јел се ово на мене односи? Ne. Quote
giZ_Mo Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 3 minuta ranije, zveroguster said: Ne. Захваљујем. Quote
HighFidelity Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 @sondek A po cemu je to nait 1 kolekcionarski primerak ? To je pojacalo koje je pravljeno ne u 100, ne u 1000 nego u ko zna koliko primeraka. Dakle, nije redak primerak koji se tesko nalazi i koji je proizveden u ogranicenom malom broju da bi bio kolekcionarski primerak koji dostize neverovatne cene. I ja onda u tom slucaju imam kolekcionarski primerak, marantz pm550dc koji je moj otac kupio davne 1984. godine. Ja sam licno merio kondenzator po kondezator tom pojacalu pre dve godine i ni jedan nije mrdnuo od granice tolerancije. Pojacalo mazeno i pazeno, kupljeno novo, dakle, idealan kolcionarski primerak po svim standardima, mogu za njega da trazim 500e kao iz zebancije. Cenovna klasa za novo kao i nait 1. To sto razlikuje ova dva pojacala je zvuk. Ja sam licno veliki ljubitelj Britanskih pojacala, ali to ne znaci ako se meni vise svidja nait 1 od pm550dc da ce nekom drugom takodje da se vise svidi nait 1. Nekom drugom ce vise da se svidi pm550dc, a isti cenovni rang za novo u tom vremenu. Sto se tice inflacija, znam odlicno da funta nije kao danas, marka nije kao evro danas, dolar nije kao danas. Postoje kalkulatori inflacija, lepo se unese godina i cena i vidi se koliko bi danas to kostalo novo otprilike. Pa se na tu cenu lepo odrapi 30 godina starost i dobije realna cena koja je daleko manja od 650e. HiFiShark posecujem redovno, znam koje su cene. Napucane cene svi imaju za taj Naim, nemamo samo mi, ali se i te kako nadje na zapadu neko ko ga i proda za zaista pristojan novac. Kod nas tesko, ovde se samo dere. @gvlada Sto se tice slusanja philips cd150, meni je licno bolje svirao taj cd150 sa TDA1540 nego li DAC koji imas u Onkyo, koji je jedno 20 godina noviji. To je stvar ukusa definitivno. Reci da je ovo prirodnije od ovog u hi fi je cista zabluda. Nema u hi fi uredjaja koji svira prirodno. Prirodno je samo na dzezerici bez amplifikacije, koncertu klasicne muzike. Pa i tu zvuk zavisi od same akustike prostorije. Meni licno novi DAC-ovi, izvori, sa napucanim digitalnim zvukom ne prijaju, a takvih je sve vise. Naravno, to ne znaci da sad cd plejeri stari pod 30 godina sa TDA DAC-ovima treba da kostaju nekoliko stotine evra. To je isto smesno. Laseri za takve plejere se ne nalaze, nema zamene. Dakle, jedan philips cd304 po mom misljenju ne treba da kosta vise od 60e danas jer je star 30 godina ma koliko zvucno taj plejer bio dobar i danas. Cena mu je bila 1300dm. A ladno moze da parira mnogim uredjajima danas. Zamisli, DAC-ovi za pune 30 godine napredovali sa 16 bitngo sempla na 32 bitni, ajde, veliki napredak za nase nesavrsene usi. Pa to je smesno. O frekvenciji semplovanja nema potrebe pisati. Pucaju gomilom tacnih tehnickih podataka koji apsolutno nista ne znace za nase usi. Napredak brzinom puza. Ono sto najvise daje napredak zvuku jeste master rad coveka koji sedi i masterizuje kako to nesto treba da zvuci. Da li je to DSD, SACD ili CD, nebitno, najvise zvuk zavisi od samog snimka. Nekada se znalo sta znaci 0db za snimanje. Danas sve napucano dinamicki da bije i gruva. Pa nas cetvorica je sedelo i slusalo isti materijal cd protiv sacd, vece smo razlike culi kad smo skidali mrezice sa zvucnika i vracali nazad nego kad smo menjali cd i sacd. Tako da toliko o tome i hiper napretku. Da dodam, slusali smo na mCintosh mcd201 kao izvor, Dynaudio S3.4 zvucne kutije, amplifikacija Krell kav400xi. Dakle ozbiljna oprema. Quote
gvlada Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 Јесте, у погледу напредка са 16 до 32бит за 20-30 год звучи смешно а најбитнији је квалитетан мастер са још квалитетнијом продукцијом. Ипак, мени више прија звук новијих уређаја више класе. Кажем више јер ипак најнижи ранг најмање и нуди. Сам дак који је 24бит у Онкиу значи али није толико пресудан колико и остатак који иде иза њега до самих аналогних излаза, као и код Филипса. Тако да завршни печат звука који излази, по мени, више нуди код извора новијег датума. Quote
HighFidelity Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 Naim nait 1 Evo linka ka kompletno osvezenom naim nait jedinici za odlicnu sumu novca. Smatram da je za odlicnu sumu novca jer je neko morao da ulozi da ga kompletno osvezi. Realna cena skroz na skroz. Quote
perodeformero Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 ^ Funta je u pomenuto vreme u odnosu na dem bila 1:3-3,3. Quote
HighFidelity Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 Da ne nagadjamo, sad cemo i to lako da nadjemo, samo malo da istresem hard disk. U prilogu, USD kursna lista kroz vreme. Ko malo poznaje matematiku lako ce da sracuna odnose izmedju marke i funte. Samo da jedno razjasnimo, kada cene u funte pretvorite u marke, ne znaci da cete dobiti identicne cene na Nemackom trzistu jer je svako trziste krojilo svoje cene. Takodje u prilogu, kalkulatori inflacija kroz vreme za dolar, marku, funtu. Cisto da vas lopovi sa KP ne mazu i lazu kolko nesto polovno danas treba da bude. kalkulator 1 kalkulator 2 kalkulator 3 kalkulator 4 kalkulator 5 USD kursna lista.pdf Quote
perodeformero Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 Podatak koji sam dao se zasniva na realnom kursu prilikom konverzija u bankama u pomenuto vreme, ličnim putem i u više navrata. Quote
gvlada Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 То ништа не мења, курс јесте био тај тада што показују и Жељкови линкови. Крајње је време да народ схвати праву вредност уређаја и престане да пуни џепове препродавцима више него што треба. Quote
sondek Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 1 sat ranije, Zeljko Dj said: Naim nait 1 Evo linka ka kompletno osvezenom naim nait jedinici za odlicnu sumu novca. Smatram da je za odlicnu sumu novca jer je neko morao da ulozi da ga kompletno osvezi. Realna cena skroz na skroz. vreme ti je za jedan kurs engleskog Salim se malo,ali poslao si link za usluge reparacije naita.Dakle neko toliko plati samo reparaciju u Usa.Taj amp se prodaje bez problema za te po meni potpuno nerealne iznose jer ljudi jednostavno zele da imaju taj istorijski bitan amp,bilo kao deo drugi sistem za kancelariju,drugu sobu i sl.Kolekcionarski ili ne al trazen i nahajpovan do bola jer kako rekoh postize cenu 2-3 puta skupljih naim uređaja iz tog doba.I čisto da znas to kupuje vrlo bogat svet iz čistog hira,kao 5-10-15.amp u kolekciji.Isti oni istočnjaci koji su propustili taj deo brit hifi scene, slicno ls3/5a freakovima.Kolekcionari za zaobići,ako gledaš value for money Quote
Recommended Posts