siroma

Članovi
 • Content count

  5,637
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

About siroma

 • Rank
  Audio Alhemicar
 • Birthday 05/12/1960

Contact Methods

 • Skype
  branko777

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Niš
 • Interests
  I hate my interests

Recent Profile Visitors

9,967 profile views
 1. siroma

  Zvucnici za HK650 VXI

  Iznenadio bi se da ooooodličan zvuk može da se dobije za (smešno) male pare
 2. siroma

  Zvucnici za HK650 VXI

  Bato, zvučnici određuju zvuk sistema ( bar 90%). Prvo izabereš zvuje koje ti se sviđaju pa onda ostalo. A ti kako hoćeš.
 3. siroma

  Aktivne zvucne kutije

  Jedan stereo "stub" zauzima bar pola kvadrata stana. Sa kablovima, udaljen od zida da zaokružimo na jedan kvadrat. Po ceni od 1000€ u proseku u Srbistanu, koliko se uštedi ako od "sterea" imate samo zvuje ( koje su pa recimo neohodne). Samo stream na zvućnike. Devialet fantom mi se sve više sviđa kao koncept
 4. siroma

  Zvucnici za HK650 VXI

  Naopak ti je put. Prvo se biraju zvučnici pa ostalo prema njima.
 5. siroma

  Aktivne zvucne kutije

  Mislim da su kapitulirali. Zvučnik je all you need. Sve ostalo je višak. Dosta su profitirali od separatnih komponenata, Pre je bilo brate (monster) risiver i tačka. Koj oće gramofon, ajde dobro, još i to. Onda je počelo pojačalo i tjuner odvojeno. Pa podelili pojačalo na snagaš i preamp. Pojavi se CD ajde još i CD. Pa transport i DAC E pa dosta je Zvučnik i stream na njega i to je sve.
 6. siroma

  Aktivne zvucne kutije

  Pravljenje pojačala je jedna od trivijalnijih stvari u HiFi. Nikakav problem nije ni hladjenje ni spakivanje u kućište. Ali pravi izazov je napraviti pojačalo koje je stabilno pri promeni imedanse, linearno ( da ne istakne srednje pri malo težim zahtevima a bas i visoki da potonu što radi boranija). A prava igranka je DSP, room corection, da ne pričamo o ozbiljnim igračima kao što je SAM koji čak mere i inerciju membrane To je već igra za muškarce ne za dečake. Sigurno nije za plug&play korisnike
 7. siroma

  Aktivne zvucne kutije

  prava stvar.
 8. siroma

  Aktivne zvucne kutije

  Ako ćemo teorijski da gledamo aktivni zvučnici mogu da imaju prednosti nad pasivom što se ogleda u sledećem: Ako je u pitanju višekanalno pojačanje, a nema razloga da ne bude( mslm, glupo da se samo nakači pojačalo na kutiju sa skretnicom. To je dislocirano pojačalo u kutiju a ne aktivna kutija) onda je to aktivna skretnica i pojačala prilagodjena drajverima ( u svakom pogledu: osetljivost, linearnost, impedansa...) . Skretnica koja radi na signalnom nivou je mnogo bolja od pasivne skretnice.( da ne objašnjavam) Pojedinačna pojačala za drajvere bi trebalo da budu prilagodjena frekventnom opsegu drajvera koji pogone. Sužena frekventna karakteristika direktno prouzrokuje linearnije pojačalo. Mogućnost dodatne linearizacije DSPom. Neke začetke toga imamo u poznatim Philips Motion Feedback aktivnim kutijama. Eksperimentisanje sa aktivnim kutijama ( i sa skretnicama i prilagodjavanjem pojačala) je dušu dalo za DIYersko (s)igranje.
 9. siroma

  USB kablovi

  Jel onaj čika Nemac iz MBLa koristio optićki extender USB konekjcije kada je demonstrirao onomad?
 10. siroma

  Pojačala "D" klase?

  Ovaj Heos nisam baš načisto šta je ali generalno DENON je jako dobra firma ( relativno potcenjena kod nas). Tj firma koja ima neke vrlo dobre modele.. Ono što je meni interesantno je ovaj https://www.whathifi.com/news/denon-unveils-dra-100-network-stereo-receiver model. Ja doduše imam nešto slično u B sistemu, od Denon DRA F100 modela. Ugradio sam streamer i preko Audio Alchemy daca to svira neverovatno dobro. Doduše to je tranzistorac a ne D klasa ( možda zato i svira dobro ) https://www.picclickimg.com/00/s/MTYwMFg5MDA=/z/B4oAAOSwz71ZWmVP/%24/Denon-DRA-F100-HiFi-Component-System-CD-Tape-Amp-Receiver-_57.jpg Generalno zašto se bakćem sa ovom D klasom je moja ideja da napravim neki All in One system kao što je na primer PeachTree Audio https://www.stereophile.com/images/styles/600_wide/public/617peach.promo_.jpg https://www.stereophile.com/images/617peach.bac.jpg Lampaški preamp, mrežni (NET) i digitalni (DAC) ulazi, pojačalo D klase ( a možda i ne mora D klasa) Ove kutije umeju da zasviraju neverovatno dobro ( za svoju veličinu) Na švajserskom forumu sam započeo neki opis testa ovih kutija sa raznim pojačalima i rezultati su bili u najmanju ruku iznenadjujući. Neka pojačala od kojim sam iočekivao dosta su se načisto obrukala(Rotel) a lampe sa relativno malo snage u odnosu na tranzistore(VTL i diy Jadis) su ih raspevale samo tako. Dakle i dalje u potrazi za dobro zvučećim pojačalom malih gabarita. ne nužno D klase.
 11. siroma

  Pojačala "D" klase?

  вреди ли ово те паре? https://www.thanksbuyer.com/icepower250a-power-supply-board-45v-600w-2pcs-ice250a-amplifier-module-55042#tab-review @sondek: nesto kvalitetno nize snage... NPR???? @Филип jeste Audience 1+1
 12. siroma

  Pojačala "D" klase?

  Ma u ovoj temi samo akademski pričam o D klasi. U cilju odgovora na pitanje: da li D klasa može da bude HiFi (daj bože i HajEnd)? Dosadašnja moja iskustva (što samogradnja što brand) mi baš ne daje optimizam. Jeste da je moj švajseraj bio sa super jeftinim TPA3116 ali ni sa Džef Rolandom nisam bio zadovoljan. (Interesantno da je karakter zvuka isti. I kod skupog i kod jeftinog. Čisto, detaljno , sterilno,laid back, suženo). E sad sa tube preampom se malo popravio zvuk ali nemam dovoljno empirije da bi nešto tvrdio Hteo sam da probam još i IcePower pre nego dignem ruke od D klase. Imam neku ponudu za ICEPOWER250A pa tra\im mi[ljenja i iskustva ovde po forumu. Da ne trolujem temu mojim partikularnim slučajem ali za moje Audience preporuč;uju da se pogone nekom D klasom (T)
 13. siroma

  Smesne slike

  https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aBxeXjD_460svvp9.webm
 14. siroma

  Pojačala "D" klase?

  Švajserski crv me tera da isprobam neki D class ali moja ( a i Suca77)slušna iskustva me hlade od toga. Naravno i cena je značajan faktor. Ne pada mi na pamet da "puknem" ogromne pare na D klasu i budem razočaran ( i izlihtan) ako za mnogo manje pare mogu da "našvajsujem" neko klasično ( staklići , pesak , svejedno) pojačalo koje će "saraniti" D klasu. Jeste D klasa , malečka , hladna i jaka ali meni sad i ne treba snaga preko 50ak W. Sad imam neku ponudu za dva IcePowera po 250 W sa SMPSom ( i pripadajućim kablovima koje je jako teško nabaviti)po pristupačnoj ceni ali nisam pametan da li da se upustim u tu igranku. Plašim se (soničnog) razočaranja. Možda neku tube preamp tu može da izvadi stvar?
 15. siroma

  Vicevi

  Nišlija našo devojče Piroćanče. Ona ga "opravlja": -I više li će prestaneš da ulegaš u kladionicu i da arčiš pare tam? On: - Ću prestanem. -i po kafane da zalaziš, jel će prestaneš? -Ću prestanem -I sa drugari da blejuš i da se maješ, jel će prestaneš? -Ću prestanem. I za men, život jel će davaš? -ĆU DAVAM! Koj će mi qrac takav život. -