Jump to content


Istrosenost igle


simass

Recommended Posts

Pozdrav svima.Sticajem okolnosti imam jednu zvucnicu visak(rezerva),dobio sam je sa jednim gramofonom i pre neki dan resim mikroskopom da proverim iglu.Interesuje me da li moze jos da se koristi ili je potrebno zameniti.Nisam neki strucnjak kako bi istrosena igla trebalo da izgleda.Evo i nekih slika moje igle.U pitanju je zvucnica Ortofon VMS 10E MK II.Nadam se da fotografije mogu da vam nesto kazu o stanju igle.Hvala unapred.

http://s8.postimg.org/gbe8m1rbp/igla_1.jpg

http://s23.postimg.org/u38pkm1vf/Igla_2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tacno, ako je iole kvalitetan moze se koristiti i deciji mikroskop.

Ja koristim profesionalni bioloski, kupljen za male pare na Limundu.

Nabavio sam ovaj dzepni mikroskop,U sustini mislim da radi posao,samo pitanje na sta treba da obratim paznju prilikom inspekcije igle? Mislim na prvi pogled da nema fizicka ostecenja,to jest geometrija same igle mi izgleda ok.E sad kao sto je naveo mmilovan vezano za svetlost led lampe gledajuci iglu odozgo ne vidim nikakvo prelamanje svetlosti...sa svih strana preovladava tamna boja vrha igle.Da li to znaci da ona jos moze da se koristi? Vidim da je igla original posto je na samoj plastici napisan model(barem mislim da je original).Prilikom reprodukcije daje lep zvuk i oba kanala jednako sviraju.Cela ova prica oko igle me najvise zanima da ne bih u nekoj bliskoj buducnosti ostetio ploce.Hvala svima na objasnjenjima i odgovorima.

http://www.kupujemprodajem.com/Pocket-LED-Microscope-100X-1239808-oglas.htm?filter_id=28727502

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 years later...
1 sat ranije, HMrules said:

Onda je najbolje da kupim neki USB mikroskop koji uveličava barem 500x.

Nije sve u "X" uvećanju koje je često toliko samo na papiru.

Dovoljno je između 100 i 200X (pravog a ne "kineskog" :) ) uvećanja.

Ti jeftini USB mikroskopi uglavnom imaju neku krš plastičnu optiku koja nije dovoljno oštra za precizan prikaz, a nemaju odgovarajuće svetlo koje je neophodno za ispravnu procenu istrošenosti vrha igle.

Već smo o tome pisali sa sve slikama na više mesta na forumu.

Pravi gramofondžijski mikroskop (Shure SEK-2 Stylus Microscope) izgleda ovako (obratiti pažnju na izvor svetla na drugoj slici):

1_4dee4169ac70701b361ba073b29fba52.jpg

1_66137f5872a94e1e7fa73ffd5564dfa2.jpg

 

To je u stvari klasični biološki mikroskop sa dodatnim svetlom.

Pojave se tu i tamo odgovarajući povoljni polovni mikroskopi na oglasima.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Father je bio u poseti i USB mikroskopom snimio Ortofon 2M Blue vrh.

Satnica oko 350H, dakle nije jos ni na pola od onoga sto govore Ortofon / AT za elipsa vrhove, cca. 800H, kada je dobro namestena.

Gramofon je Technics 1210mk2, Ortofon glava sa integrisanim headshell-om ( da se ne bih zezao oko geometrije a i preporuka za 1210 ).  Inicijalno podesavanje uradjeno po Technics user manual-u bez vage, vrlo pazljivo sa moje strane.  Kasnije nabavljena vaga sa kojom je potvrdjeno da sam prvi deo pravilnog podesavanja gazne sile ipak uradio kako treba.  Od pocetka i kasnije bilo je vrlo tesko namestiti anti skate, cak i sa RTB test plocom, ona je bila samo pocetak.

Rezultat posle 350 sati koriscenja je sledeci :

 

Thu Oct 19 21-08-53 ! copy.jpg

Thu Oct 19 21-06-54  !! copy.jpg

Thu Oct 19 21-04-27  !! copy.jpg

Thu Oct 19 21-04-19  !! copy.jpg

Link to comment
Share on other sites

Na slikama sa tri strelice vidite da je jedna strana gadnije prosla a ja to trenutno tumacim kao rezultate prvog poesavanja i rada pa potom drugog podesavanja i rada.  Gledamo spoljnu brazdu ( desni kanal ), anti skate je bio prejak.

Sem mog podesavanja znao sam u startu da kuglageri u rucici nisu u najboljem stanju ali nisu ni skroz stradali ( zamena rucke je bila i jeste u planu, tj. gornjeg dela koji nosi cev i kuglagere ), a izgleda da je anti skate mehanizam u jako losem stanju sto nisam znao ( mada je trebalo na osnovu ponasanja i tezine podesavanja ).

E sad sledi iznenadjenje : neverovatno koliko ploce koje su prosle sve ovo i dalje sviraju bez pucketanja i bilo kakvih drugih indikatora da se nesto ovako opako desava / desilo.  Kad sada pustim plocu i dalje cujem "normalno" da se tako izrazim ali tu ulazi u igru i to da su moje usi polako naviknute na odredjen zvuk.

Father je dao komentar da gitara Kenny Burrell-a  ( Midnight Blue ) nema razvijen tranzijent koji bi trebao da se cuje ali on je iskusniji od mene ili da kazem da je njegov sluh vise istreniran od mog.

Miles Davis - Kind of Blue imam utisak da malo fali zivota ali to je i do samog Technics gramofona koji je u gornjim opsezima malo zatvoreniji.

Sem ovoga na sam sluh nikad ne bih provalio stanje dijamanta, verovatno dok ne dodje u neku jos goru fazu.

Svi komentari i predlozi ( dobri i losi ) ssu dobrodosli posto moram da resim situaciju koju imam.

Pozdrav od Krce !

Link to comment
Share on other sites

Na onim gornjim fotkama, druga u nizu, mislim da se vidi azimut vrha u odnosu na kantilever...hmmm... mozda.  Glavu smo sa sve shellom skinuli i stavili pod usb mikroskop ( Father je sve radio ). 

Gledajuci golim oko i kroz lupu glavu montiranu na rucku i kad se spusti na plocu ( tanjir miruje ) meni se cini da je azimut ok.

Slike koje sam dao su najbolji izbor gomile koju sam ja uslikao dok je Father manevrisao glavu.  Dakle to je sve sto imam od slika.  Fabricka glava i igla, mislim da one izlaze sa ok azimutom, da taj problem zapravo najcesce nastaje kad kupujes zamenu ( koliko sam saznao ). 

Anti skate je bilo mucenje namestiti, RTB ploca tu ne pomaze puno, lako je namestiti anti skate tako da igla miruje u mestu na delu RTB ploce predvidjenom za proveru, to je tek pocetak posle sledi precizno podesavaje.

Juce kad smo menjali igle na DJ glavi za svaku smo podesavali masu pomocu vagice i anti skate pomocu RTB ploce i mogu ti reci da su sve pocele vise ili manje da preskacu na sredini ploce, neke jedva prolaze posle par preskakanja. Ja sam onda probao nesto na brzinu da dodatno podesim ali to kod mene naprosto nije moguce uraditi brzinski.  Ono sto smo slusali, je druga traka na Shefield Lab ploci a na trecoj pri polovini su kretali problemi sa preskakanjem.   Elem na kraju sam vratio ovu 2M Blue, brzinski namestio ( RTB ploca ) i ona je isla od pocetka do kraja bez frke ( Burrell & Davis ).

Nas je zakljucak bio da je Anti Skate mehanizam u jako losem stanju i da to treba srediti.

Ja sam pre snimanja ocekivao da ce jedna strana vrha biti vise izlizana ( spoljna ) ali ni u snu nisam predvideo ovo sto je pokazao mikroskop.

Link to comment
Share on other sites

Da, i ja sam gledao drugu - ne izgleda mi baš potpuno pravokutno u kantileveru, ali azimutom sam mislio na stvarni azimut, znači pod kojim kutom (levo/desno gledajuči odspreda...ne sa strane VTA/SRA) stoji igla kad je spuštena na ploču.

To ne možeš golim okom da vidiš, a paralelnost zvučnice i/ili hedšela ne garantuje, da je azimut ok...dešavaju se paceri proizvođačima kod stavljanja dijamanta i/ili kantilevera u ležište češče, nego bi se to očekivalo.

emt_tsd-15_azimuth_89.7_2.5.jpg.db230ea7100312275cda5a30feb95682.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...