Jump to content


Hi-Files testovi: Rega RP6


Ljuba

Recommended Posts

Tamnoputa princeza

Rega RP6 predstavlja uzdanicu srednje klase kompanije koja je slavu stekla upravo zahvaljujući gramofonima.

Već smo pisali o raznim komponentama sa logotipom Rege, a sada pažnju posvećujemo proizvodu koji je britansku kompaniju lansirao u visine. Naravno, govorimo o gramofonu. Prvi model, Planet, pojavio se još 1973. U slučaju da ste se zapitali kako je kompanija dobila ime, odgovor je jednostavan: naziv Rega nastao je od prezimena vlasnika Tonyja Relpha i Roya Gandyja. Za skoro četrdeset godina mnogo toga se nanizalo, a raznolikost ponude je rasla. Međutim, Njegovo veličanstvo gramofon i danas predstavlja jedan od glavnih oslonaca u proizvodnom programu Rege. Ime ostrvske kompanije postalo je sinonim za odličan odnos kvaliteta i cene.

Rega RP6 predstavlja drugi model u ponudi, ispod veoma skupog P9 (3.160 evra bez zvučnice). Za RP6 potrebno je izdvojiti 1.030 evropskih novčanica, takođe bez zvučnice. Ukoliko rešite da RP6 kupite sa Exact zvučnicom, njegova cena će biti 250 evra viša (cena odvojene Exact zučnice iznosi 310 evra). Naš primerak je malo drugačiji: stigao je sa Elys 2 zvučnicom. Cena ove konfiguracije iznosi oko 1.140 evra, u kojoj zvučnica staje 110 evra, umesto 150 kada se kupuje odvojeno. Možda sve ovo deluje zamorno, ali videćemo logiku na kraju teksta.

Brižljivo pakovanje krije bazu sa ručkom i odvojeno ušuškane tanjir i mat, a u posebnoj kutiji nalaze se i elementi napajanja. Oni obuhvataju eksterni adapter, malenu kutiju sa prekidačem i biračem brzine na sebi, kao i odgovarajuće naponske kablove. Uz RP6 se isporučuje i jednostavan poklopac od pleksiglasa. Uputstvo je odlično napisano i prilično detaljno.

rega1

Kada budete uzeli u ruke bazu sa ručkom i suptanjirom, teÅ¡ko ćete izbeći da sebi ne postavite pitanje zaÅ¡to toliko koÅ¡ta i da li uopÅ¡te vredi. Razočaranje na prvi pogled teÅ¡ko se može izbeći. Razlog je masa baze od svega nekoliko kilograma. Rega RP6 ne sadrži očigledne, masivne i složene sisteme amortizacije tipa supÅ¡asije, modularni pristup ili snažne livene aluminijumske ploče. Tu je samo tanka baza, finiÅ¡irana u visokom sjaju, i niÅ¡ta drugo. Motor je remenom povezan na suptanjir i nalazi se dosta blizu njega. Mat je napravljen od materijala sličnog filcu, otprilike dva puta debljeg nego na Project Debut Carbon Esprit gramofonu. Praktično gledano – niÅ¡ta posebno.

U ovom momentu klonuli duh hi-fi entuzijaste počinje da se budi jer stvari postaju zanimljivije. Tanjir Rege RP6 napravljen je od stakla i sastoji se iz dva dela, od kojih donji potpuno okružuje suptanjir na bazi sa kojim nema dodirnih tačaka. Izrada je solidna, no pronašli smo tragove silikonskog lepka na unutrašnjim površinama, gde ne bi smele da budu. Tanjir je masivan i deluje kao dobra osnova za ploču. Ono što nam se veoma dopalo jeste sistem oslanjanja: vidljivi deo suptanjira je metalne konstrukcije i izuzetno precizno izrađen. Poseduje šest zubaca preko kojih se ostvaruje oslonac staklenog tanjira, pored centralnog valjkastog ispusta. Drugih kontakata između dva tela nema. Ovaj sistem efikasno umanjuje prenos vibracija s ležaja, a takođe i one potekle od motora, uz kvalitetni remen i još neke simpatične izume.

Rega navodi kako je njihovo iskustvo tokom godina pokazalo da sistem supšasije prigušuje vibracije, ali u isto vreme oduzima deo pripadajuće energije muzičkog materijala. Drugim rečima, deo tonova se gubi ili mu nedostaje intenzitet. Zbog toga je Rega krenula drugim putem još od starog Planar gramofona: jednostavna, lagana ploča kao osnova baze, i to obavezno bez supšasije. Međutim, između ležaja tanjira i ležaja ručke formirano je dvostruko ojačanje. Na jeftinijem RP3 ono je bazirano na sintetičkom materijalu dobijenom od fenolnih smola. Model RP6 ovo vodi korak dalje: ojačanje je od metala. Proizvođač navodi da je ovakvo rešenje bolje nego da se na isto mesto stavi pun metal, koji može preneti dobar deo vibracija do ploče i time smanjiti kvalitet reprodukcije. Posebna pažnja posvećena je motoru, kao jednom od glavnih izvora vibracija: RP6 koristi dvadesetčetvorovoltni dvofazni motor sa posebnim antivibracionim kolom, smeštenim ispod baze gramofona i ručno podešenim u cilju ostvarenja što mirnijeg rada transporta. Remenica na njemu je, po rečima proizvođača, precizno napravljena pomoću CNC mašine. Kutijica pored gramofona, pomenuta na početku priče, nije samo mehanički prekidač napajanja i jednostavan selektor broja obrtaja. Rega je naziva TTPSU (skraćenica od Turntable Power Supply Unit). U njoj se nalazi malo složenija elektronika, bazirana na kvarcno stabilisanom kolu kao sinusnom generatoru, koji pokreće sistem drajvera i generiše 24 volta naizmeničnog napona. Ovakav princip je potpuno imun na devijacije mrežnog napona tokom upotrebe. Promena brzine se ostvaruje korekcijom frekvencije AC izvora, što se odražava na brzinu rotacije motora. Naizgled jednostavan, sistem je razvijen pametno i složeno, tako da nema potrebe za uvođenjem dodatnih sistema prigušenja.

rega3

Gramofon RP6 koristi ručku RB303, naslednicu čuvenih modela RB300 i RB301. Ona pripada sredini Regine ponude. Iako se RB303 ugrađuje i u jeftniji gramofon RP3, svaka od ovih ručki se pojedinačno ručno sklapa da bi, na kraju, premijum primerci išli na ugradnju u RP6. Proizvođač navodi kako je napredak u odnosu na RB300 očigledan: novi tubus povećane krutosti i bolji raspored mase smanjuju šanse za pojavu neželjenih rezonanci. Ležajevi imaju još manji koeficijent trenja nego ranije, a poboljšano je i interno ožičenje. Zvučnica Elys 2 pripada kategoriji s pokretnim magnetom.

Zvučni test

Test smo započeli sa Sade, albumom „Stronger Than Pride“. Uvodna balada „Love Is Stronger Than Pride“ prikazuje glas Sade Adu u punom sjaju, kakvu je pamtimo sa koncerta u Beogradu. Rega tonove razmenjuje meko i lako. Mikrodinamika je odlična, detalji su tu, čak prirodniji nego što smo mislili. Kada čovek sluša Sade na ovom gramofonu koji košta manje od 1.200 evra, prosto ne može a da se ne zapita koliko novca treba da izdvoji za kompakt-disk plejer kako bi doživeo isti nivo uživanja. Činjenica je da je kvalitetno phono pretpojačalo ultimatum u ovom slučaju, pored ostatka hi-fi lanca, ali je i mogućnost daljeg unapređenja zvuka prilično jednostavna – zamenom zvučnice. Nastavili smo u ritmu džeza: „Night Owls“, nemačka licencirana verzija albuma grupe Vaya Con Dios iz 1990. Uvodna numera na strani A, „Nah Neh Nah“, ostala je jedan od pečata ritma ove grupe, ali Rega RP6 reprodukuje celu ploču, tako da je slušate u trenu: brzo, dinamično i veselo. Numere lete jedna za drugom u umereno svetlom maniru. Mid-bas je pun i odlično uklopljen sa ostatkom zvučne slike. Čini nam se da je tajming ono što Regu RP6 izdvaja od konkurencije. Slede blago oštriji ritmovi u stilu Dire Straitsa: „Money For Nothing“ je začudo malo tvrđa i manje zanimljiva nego što smo očekivali, jednostavno ne uvodi slušaoca u svaki trzaj gitara Marka Knopflera kao neki drugi gramofoni. Međutim, Brothers In Arms sa istoimenog albuma i Private Investigations (album „Love Over Gold“) veoma dobro leže ovom gramofonu i prijaju našim ušima. Čak su i koraci po bini Marka Knopflera u preseku numere „Private Investigations“ prilično dobro prikazani u prostoru trodimenzionalne pozornice ispred slušalaca.

rega2

U celoj priči oko Rege RP6 naišli smo na jedan nedostatak: sibilanti i gornji deo spektra ne poseduju transparentnost i, što je još bitnije, prirodnost kakvu bismo očekivali od ovog gramofona. Ova konstatacija nije vezana za cenu i klasu kojoj Rega RP6 pripada, već za kvalitet reprodukcije ostatka spektra koji je zaista neočekivano dobar i, ukupno gledano, bolji od očekivanog, što nije greška samog gramofona. Zbog toga smo promenili zvučnicu i umesto nje stavili našu Benz Micro MC. Rezultat koji smo dobili odneo je kao cunami sve nedostatke. Sibilanti, umesto grubog prikaza, dobili su svilenkasti odziv. Mikrodetalji na gornjem delu skale postali su vazdušasti, transparentni i meki. Milina za slušanje. Zbog toga preporučujemo kupovinu Rege RP6 u skupljoj varijanti – sa zvučnicom Exact. Da istaknemo: nije Elys 2 toliko loša koliko je RP6 dobar i zaslužuje skuplje zvučnice.

Moramo napomenuti da smo komunicirali sa distributerom nekoliko dana pošto je test završen. Ispostavilo se da je primerak sa testa greškom isporučen iz Britanije sa Elys 2 zvučnicom. Na kutiji je pisalo sve kako treba: Rega RP6 i Elys 2, ali nama je, u stvari, trebalo da stigne gramofon sa Exact zvučnicom. U tom slučaju bi i rezultati testa sa fabrički ugrađenom zvučnicom bili nesumnjivo bolji jer Exact pripada osetno višoj klasi.

Zaključak

Rega RP6 predstavlja pravi primer poštenog inženjeringa. Kvalitet je postavljen na svoje mesto, tamo gde se u ovom slučaju skoro ne vidi. Tvrdoglave Britance nije zanimalo da dodaju livene metalne ploče kao što je to nekada činio Denon u svojim CD plejerima. Nije ih preterano zanimao ni dizajn, niti bilo kakav avanturizam u oblasti gramofona. Druga strana priče govori da su svi osnovni elementi RP6 urađeni sa velikom tačnošću i trudom, iza kojih stoji sjajna promišljenost. Rezultat je bolji od onog koji smo očekivali: fluidan i ležerno reprodukovan zvuk daje podlogu za odličnu ocenu u ovoj cenovnoj kategoriji. Regi RP6 malo toga može predstavljati ozbiljnu konkurenciju. Svakako, odaberite sami adekvatnu zvučnicu ili probajte sa Exact modelom umesto sa Elys 2.

Slušali smo

Dire Straits, album „Love Over Gold“ – na vinilu zvuči neprevaziđeno.

Rega RP6

  • Pogon: remenski, naizmenični
  • dvofazni sinhroni motor 24 V
  • Kontrola: kvarcno stabilisani izvor naizmeničnog signala
  • Brzina: 33 i 1/3 i 45 obrtaja u minutu
  • Promena brzine: elektronskim putem
  • Model ručke: Rega RB303
  • Analogni izlazi: integrisani kabl sa RCA konektorima
  • Dimenzije (Å xVxD): 450x120x360 mm
  • Cena: oko 1.140 € sa Elys 2 zvučnicom, 1.280 € sa Exact zvučnicom

One HiFi, 011/212-9117

 

Pročitajte ceo članak

Link to comment
Share on other sites

Moje misljenje :

 

1. ZoranBG je u svojim testovima vrlo jasno govorio sta ne valja kod uredjaja koji je na testu i poslednji je covek koga mozete optuziti za PR

 

2. osoba koja je Zorana optuzila za PR je zadnja koja to moze da bilo kome kaze, jer sama radi  PR za FTA  i meni se povraca kad citam njegove postove o FTA (sticajem okolnosti cuo sam  doticne proizvode i to NIMALO ne zvuci kako doticni opisuje)

 

Toliko

Link to comment
Share on other sites

Zoki meni za razliku od nekih iz casopisa i mnogih sa foruma deluje kao veoma kredibilna osoba.

To sto ovde pola ljudi tripuje da je Jeremy Clarkson koji testira GTRa, a u stvari je Alvirovic u loganu, i ne provaljuje da mu jedan cilindar uopste nije u funkciji, to je vec druga prica...

Nikome konkretno se nisam obratio, ali ne bi lose dosao po jedan kompas u pajdze za vecinu forumskih kreatura.

Ajd uzdravlje

Link to comment
Share on other sites

Moje misljenje :

 

2. osoba koja je Zorana optuzila za PR je zadnja koja to moze da bilo kome kaze, jer sama radi  PR za FTA  i meni se povraca kad citam njegove postove o FTA (sticajem okolnosti cuo sam  doticne proizvode i to NIMALO ne zvuci kako doticni opisuje)

 

 

      Ja sam neke od ovih proizvoda sluÅ¡ao u viÅ¡e navrata.Neke nisam, ali ću ih posluÅ¡ati.Većina zvuÄi baÅ¡ kako je opisano, neki i ne zvuÄe, ali da su kvalitetni jesu, da daju maksimalno za uloženo, daju, da su best baj jesu.To na kakvim sistemima je ko sluÅ¡ao, mnogo utiÄe na impresije, pri tom ne mislim na to da li je sistem skup ili nije, nego na raznolikost sistema.Jednostavno negde neÅ¡to legne, negde ne legne.Ne može se na osnovu jedne sesije doneti konaÄan stav.

 

        Mislim da treba prekinuti sa tom praksom podele na "zvezdaÅ¡e " i "partizanovce".U osnovi takve podele leži primitivni mentalitet i negativni emotivni naboj, a to ne donosi niÅ¡ta lepo i korisno.Malo se viÅ¡e baviti praktiÄnim HI-FI-jem!

Link to comment
Share on other sites

Å to se mene tiÄe, Hi-Files je izgubio na draži Zoranovim odlaskom iz recenzentskog tima, i to pre svega zbog naÄina na koji su opisivani testirani ureÄ‘aji, ne bih rekao da se radi samo o stilu.

 

LiÄno mi najviÅ¡e nedostaju tekstovi kvalitetnijih (nazovimo ih high-end) stereo ureÄ‘aja.

 

Kao ilustraciju, rećiću samo da priloženi HF broj 35 iz 2010. godine iz puke nostalgije motam već duže po rukama. 

 

Nabrojaću samo kog kalibra su bili uređaji testirani samo u ovom jednom izdanju - Ljubo, ruke vam se pozlatile za ovakva izdanja :)

Audio Research CD-5
Audio Research DSi 200
Lyngdorf CD-1
NAD M2
Gallus Audio Aldebaran

VTL TL-5.5

Skoro sam obnovio pretplatu jer želim ovakav domaći Äasopis.

Ljubi iskreno poÅ¡tovanje za istrajnost i za Äasopis i za HF Show (pogotovo ovaj poslednji koji je bio izvanredan), pa da se Hi-Files vrati na stare staze slave - makar u doglednoj budućnosti.

 

:wave2

post-17167-0-68235400-1388863218_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Mada je dosta vremena proslo od tada, moram da priznam da me je zaboleo komentar "Auuu, kakav PR tekst... :eek: Komplet reklama", Uvek sam stajao iza svega sto sam rekao u svojim tekstovima, a stojim i danas, jedino necu da komentarisem detalje jer nemam vise nikakvih obaveza u tom smislu.

 

Veoma mi je zao ukoliko je ostao gorenavedeni utisak, tim pre sto je potpuno pogresan. Ta Rega RP6 izgleda bedno i svira boli glava u toj klasi cene.

 

Steta sto za prikaz nije odabran tekst o Asus Xonar Essence One iz broja 50, tu sam se cak igrao i zamenom operacionih pojacavaca sto je oduzelo sate i sate rada.

 

Filipe, secam se tog broja 35, od sest high end uredjaja koje ste naveli kao primer testirao sam pet :). Tada sam i resio da moj sledeci plejer bude Lyngdorf CD1.

Link to comment
Share on other sites

Zoki hvala na javljanju, ali znas i sam da komentar nema veze sa istinom, a onda ne treba da ti smeta.

Svaki dan će biti objavljivan po jedan test, pa i taj Asus. U bazi je već spakovano 20 testova, a biće ih preko 80.

Link to comment
Share on other sites

Unapred se radujem tekstu o N-Dac-u negde sam zagubio par starijih brojeva,a davao sam ih i na citanje, pa ga vise nemam.Dobra je tema,pre svega da se podsetimo malo zaÅ¡to smo ovde i da se podigne malo nivo pismenosti.Mozda bude malo pozitivnog uticaja i na forum i na Äasopis.Kiselog grožđa će biti naravno,to je neizbežno ali vremenom se navikne,to je sastavni deo uspeha.

Link to comment
Share on other sites

Nadao sam se spisku svih testova na jednom mestu. Imam sve brojeve i iskreno više volim da čitam ''sa papira''. E sad...ko će da se seti da li je neki uređaj testiran pre 2-3 godine i ako jeste u kom broju...

Pretraga na sajtu radi veoma dobro.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mada je dosta vremena proslo od tada, moram da priznam da me je zaboleo komentar "Auuu, kakav PR tekst... :eek: Komplet reklama", Uvek sam stajao iza svega sto sam rekao u svojim tekstovima, a stojim i danas, jedino necu da komentarisem detalje jer nemam vise nikakvih obaveza u tom smislu.

 

Veoma mi je zao ukoliko je ostao gorenavedeni utisak, tim pre sto je potpuno pogresan. Ta Rega RP6 izgleda bedno i svira boli glava u toj klasi cene.

 

 

Nema razloga da te boli. Vase je da pisete, nase je da sumnjamo vise ili manje jer ste za to pisanje placeni kroz reklamu. Ako pisete mnogo lose, nece biti ni novih para za nove reklame. Sve je to povezano hteo neko da prizna ili ne.

 

Ono sto mene konkretno zanima je da li si imao prilike da cujes Project 2eksperience gramofon i kako bi ga uporedio sa Regom p6. U istoj su cenovnoj klasi.Pitam jer po mom misljenju taj gramofon izgleda fantasticno uzivo, bio je na nekom oid predhodnih sajmova i meni se jako dopalo i kako izgleda i kako svira. Za onu rucicu koja je na njemu sam spreman da poverujem da je i bolja od Regine 300 a akrilna baza i crni tanjir na njoj deluju stameno i bullet proof.

 

Ako nije problem daj neki komentar kad stignes. Unapred hvala.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...