Jump to content


PayPal u Srbiji


Silver Surfer

Recommended Posts

  • 5 months later...
  • Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Evo, za sve kojima treba kratko uputstvo...

 

Prvo i osnovno: izvaditi VISA internet (ili electron) karticu (VISA zato Å¡to se jedino preko nje pare mogu primati).

Npr. ja imam ovu: http://www.bancaintesa.rs/code/navigate.aspx?Id=449

Kartica je debitna, vezana za devizni raÄun na koji se uplaćuju parice. Važna napomena: Uplaćivati iskljuÄivo eure, poÅ¡to se sve obraÄunava u ovoj valuti (da ne bi imali dvostruke konverzije)!!!

 

Kada se izvadi kartica potrebno je da prođe 24h da bi bila operativna.

 

Posle 24h otvoriti PayPal nalog i "zakaÄiti" ovu karticu za nalog.

Uraditi verifikaciju PayPal naloga: mora se imati par eura na deviznom raÄunu, poÅ¡to se skida mala svota novca, a na izvodu iz banke se dobija 4digit code koji je potrebno ukucati i verifikovati nalog.

 

Sada je nalog "u punom pogonu", bez većih ograniÄenja, može se slati novac i primati (ali povlaÄenje sa PayPal naloga na devizni raÄun ne može baÅ¡ kada neko želi).

Link to comment
Share on other sites

Kartica je debitna, vezana za devizni raÄun na koji se uplaćuju parice. Važna napomena: Uplaćivati iskljuÄivo eure, poÅ¡to se sve obraÄunava u ovoj valuti (da ne bi imali dvostruke konverzije)!!!

Kada se izvadi kartica potrebno je da prođe 24h da bi bila operativna.

Posle 24h otvoriti PayPal nalog i "zakaÄiti" ovu karticu za nalog.

Uraditi verifikaciju PayPal naloga: mora se imati par eura na deviznom raÄunu, poÅ¡to se skida mala svota novca, a na izvodu iz banke se dobija 4digit code.....

Kako Rajo, kad Paypal u Srbiji iskljuÄivo skida u dinarima, ima tome već godinu dana, možda i malo viÅ¡e. Ja za paypal imam vezanu svoju visa classic karticu, najnormalniju debitnu. Banka je Societe i kartica je vezana i za dinarski tekući i za euro tekući. Politika Societea je da neće da vrÅ¡i konverzije zbog nepovoljnog kursa po klijente, pa tako imaÅ¡ dva tekuća raÄuna (dinarski i euro). Kad plaćaÅ¡ u zemlji, naravno skida sa dinarskog, kad plaćaÅ¡ u inostranstvu skida sa euro tekućeg (ako nemaÅ¡ para na euro tekućem, neće automatski skidati sa dinarskog, nego prosto ne možeÅ¡ da plaćaÅ¡). E sad, kad plaćam na netu, skida sa euro, sem preko paypal-a. To je zato Å¡to paypal u dogovoru sa Narodnom baknom obraćunava u dinarima plaćanje, koja god da je valuta prodavca u pitanju. Kupovao sam i iz Britanije, dakle u funtama i iz Francuske, Italije, dakle evro i iz USA, Å¡to će reći dolari i uvek mi skida sa dinarskog raÄuna i izveÅ¡taj koji mi od Paypal-a stiže je u dinarima.

Dakle da ponovim to je samo sa Paypal-om sluÄaj, ostala plaćanja na netu koja ne idu preko PP skida sa euro raÄuna. Recimo McAfee godiÅ¡nju licencu kad kupujem, on dolare preraÄuna u evro i skine uredno sa evro raÄuna.

Pitao sam u banci zaÅ¡to je to tako i reÄeno mi je da pojedinaÄne banke nemaju niÅ¡ta sa tim i da je to politika Narodne banke koju je Paypal prihvatio i njima nalog stiže od PP u dinarima.

Nisam jedini, i Toma iz KruÅ¡evca mi se odavno žalio da je primetio da mu fale po 5-6€ na raÄunu, dok nije shvatio da je poÄelo obraÄunavanje ovako kako sam opisao u prethodnom tekstu, pre toga je bilo normalno, skidano je sa euro raÄuna.

p.s. ako je tvoja kartica Rajo samo za euro vezana (neke banke imaju i takve) da znaš da ti rade duplu konverziju.

P.P.S. E da, važno je napomenuti da se ne može koristiti samo dinarska kartica, jer Paypal kod registracije ili bilo koje promene podataka (promena kartice, adrese...) skida 1 ili 1.5$, zaboravih i interesantno to se skida sa euro tekućeg raÄuna, dakle suprotno od onog kod plaćanja robe.

Link to comment
Share on other sites

Meni se ne dešava dvostruka konverzija, jer mi skida sa dinarskog, jedino je kurs malo tralala, ali ne strašno. Ali su mi se žalili oni kojima je kartica vezana samo za stranu valutu da im radi dvostruku konverziju.

Napominjem opet, zvao banku i raspitao se, nakon nekoliko meseci od pojave Paypala u Srbiji je uvedena ta opcija sa dinarima, prvih nekoliko meseci skidalo je u evrima. Koliko sam razumeo, na insistiranje NB druga i ne postoji.

Ovaj "problem" nemaju oni koji su i ranije imali Paypal nalog, registrovan recimo na Hrvatsku ili neku drugu stranu zemlju, tamo normalno skida u evrima.

Obratno, ko je imao ranije karticu u inostranstvu, pa je registrovao, nakon Å¡to je Paypal proradio ovde, uz srpski nalog, njemu radi duplu konverziju (recimo to mi se joÅ¡ pre godinu dana žalio Toma majstor iz KruÅ¡evca, a Äovek godinama radi sa tim stvarima).

Kažem, meni je kartica vezana za oba raÄuna, sa evro Paypal skida samo za registraciju, promenu adrese, itd.

Za plaćanje mi skida sa dinarskog. To ne radi banka, jer je stroga politika da kad plaćaš u inostranstvu samo sa evro skidaju (ako imaš, ako nemaš ništa, neće da rade automatsku konverziju), takođe i sa internet plaćanjima koja ne idu preko Paypal-a. Dakle Paypal salje nalog u dinarima.

To je uostalom vidljivo i u mailu koji dobijem od Paypala nakon transakcije, dakle predmet je kod prodavca bio toliko evra, funti, dolara, što je toliko i toliko dinara, koje smo naplatili sa vaše kartice.

Link to comment
Share on other sites

Pogedaj malo podesavanja PayPala, ima opcija koja izbegava dvostruku konverziju.

Nadjoh ovo:

 

My Account -> Profile -> My Money -> My preapproved payments -> Update -> See Available Funding Sources (or Set Available Funding Sources) -> Conversion Options

 

post-30309-0-20386400-1429483868_thumb.j

 

 

ÄŒekirao drugu opciju, videćemo da li će idući put da skine sa evro raÄuna. Ne bih voleo da su ovi iz moje banke bili u pravu pa da mi ovog puta zaista uradi duplu konverziju. Ali dok ne proverim u praksi, neću znati.

Svakako će ova diskusija i podaci biti korisni budućim korisnicima Paypal-a.

I da napomenem, skidanje sa dinarskog neki put nije loÅ¡e, recimo kad sam plaćao robu koju je prodavac cenio u britanskim funtama, uopÅ¡te nije bilo loÅ¡ kurs za dinare, Äak Äini mi se da sam tada izraÄunao da je vrÅ¡io konverziju funta u evro, da bi bilo neznatno manje povoljno.

 

p.s. Mada mi i dalje nije jasno zasto i opcija Paypal conversion ne vrÅ¡i konverziju u evro, kad mi je kartica vezana i za evro raÄun. Tako je bilo prvih nekoliko meseci, kad je profunkcionisao ovde, to sa dinarima je poÄelo kasnije.

I kod ove druge opcije bi bilo dobro znati po kom kursu će vrÅ¡iti konverziju, kad prodavac prodaje u funtama ili dolarima, a Paypal skida sa evro raÄuna. Po tekstu na slici koju postavih, konverziju vrÅ¡i izdavalac kartice, dakle banka, a po naÅ¡im zakonima banka ne može da vrÅ¡i konverziju dolar u evro ili funta u evro, nego dolar u dinar, pa dinar u evro (dakle duplu konverziju), isto i za funte. Pitam se sad Å¡ta je povoljnije.

Link to comment
Share on other sites

@Kuršum

 

Hajde da pokušam da ti odgovorim na nedoumice.

 

To podeÅ¡avanje Å¡to si naÅ¡ao, Conversion Options, je odgovorno za to Å¡to plaćaÅ¡ u dinarima. Veruj mi, PayPal koristim već viÅ¡e od 6 godina i poznajem dobro materiju. Ako staviÅ¡ da ti PayPal radi konverziju odraće te, ne znam koji je kurs, ali je katastrofa.Plus, ovim izbegavaÅ¡ jednu konverziju viÅ¡e, poÅ¡to je PayPal taj koji u ovom sluÄaju konvertuje Å¡ta treba u dinare. Mogu da ti poÅ¡aljem svoj izvo iz banke gde se lepo vidi da mi sve obraÄunavaju u eurima, nema dinara. Ali moj devizni raÄun, za koji je vezana VISA electron (koja btw ima cvv kod na poleÄ‘ini) nema veze sa tekućim, to je poseban i namenski raÄun vezan iskljuÄivo i samo za ovu karticu.

Dakle, u tim opcijama ostavi to Å¡to si Äekirao, obraćunavaće ti se nadalje u eurima.

 

Kada kupujeÅ¡ u funtama, dolarima, jenima,...Å¡tagod...konverziju radi VISA (poÅ¡to je VISA izdavalac kartice, ne banka), kurs imaÅ¡ na njihovoj www stranici, proguglaj malo, mrzi me sada da tražim i linkujem. Sve transakcije koje se obave (bar je tako u mojoj banci) su u eurima. Dakle, kada platim neÅ¡to u funtama radi se konverzija iz funte u euro i tako mi se obraÄunava. Da sam ostavio ovo Å¡to je PayPal na kvarnjaka samovoljno Äekirao, iÅ¡lo bi ovako: funte u eure po kursu VISA-e, pa euri u dinare po kursu PayPal-a. To je ta dvostruka konverzija koja se ovim izbegava.

Najgora opcija je kada neko misli da može da izbegne konverziju ako plaća neÅ¡to u funtama, pa uplati funte na devizni raÄun.

Onda je matematika sledeća... Funta u euro po kursu VISA-e, pa euro u funtu po kursu banke :)

 

p.s. i nemoj da misliÅ¡ da ti se ne radi dupla konverziija ako se skida sa dinarskog, poÅ¡to ako ti je bilo Äekirano ono od PayPal-a radila ti se trostruka: prvo ti PayPal promeni valutu kojom si plaćao u dinare po nekom svom kursu, pa ti VISA dinare promeni u tu valutu, pa ti na kraju banka tu valutu promeni u eure.

Link to comment
Share on other sites

Banka mi evre nije dirala, nisi pažljivo Äitao. Uvek se skinu samo dinari. I nikakva trostruka konverzija nije vrÅ¡ena, dakle uvek mi pre nego Å¡to kliknem plaćanje Paypal ispostavi raÄun u dinarima po nekom gornjem kursu na taj dan, dakle kažu odnos ta i ta valuta i dinar je toliko i toliko i vaÅ¡ raÄun je toliko i toliko dinara. Već rekoh da je za cenu u funtama bilo Äak i povoljno.

E sad, ne znam kako bi radilo sa karticom koja je vezana samo za evro raÄun kao tvoja, a ne i za evro i dinarski kao moja, a da ostane Äekirano ovo Å¡to je kod mene.

Mada, ta opcija je your card currency, a ne your country currency, te ako je kartica kao tvoja vezana za evro, to bi trebalo i valuta da bude.

Uostalom, možemo da nastavimo ono druženje od Kuje, ovog puta kod mene, pa na licu mesta isprobamo sve opcije, vrteći lovu između sebe i ustanovimo šta je najoptimalnije za ovu valutu i za onu valutu, za ovu karticu i za onu karticu kad se vrši ova konverzija i ona konverzija. ;)

Link to comment
Share on other sites

 

To podešavanje što si našao, Conversion Options, je odgovorno za to što plaćaš u dinarima.

 

Ne, nego je kartica "dinarska".

Lično za PP koristim Unicredit Master kreditne karticu, kod koje se sva zaduženja pretvaraju u din.

Ako koristim opciju "bez konverzije", preračunava mi po gornjem bančinom kursu, ako bih dozvolio da mi PP vrši konverziju (mislim da je to ova Kuršumova opcije), odmah dobijam zaduženje u dinarima, ali je kurs još 1-2% "nepovoljniji".

Drugačija je situacija kod, recimo, Intesa Master kreditne kartice - tamo su zaduženja kartice u EUR, a za druge valute vrši konverziju.

Dakle, za kreditne kartice je bitno kako banka "zadužuje" karticu.

Link to comment
Share on other sites

Za kupovinu preko interneta treba koristiti posebnu "internet karticu" koja nije vezana sa ostalim.Ja sam kod intese otvorio takvu,uplacujem na nju odprike samo onoliko koliko mi treba za neku kupovinu sigurnosti radi,u eurima i skidaju mi u eurima.Jel na kraju funkcionise placanje prema nama?Ovde polako zamire bilo kakva trgovina sa hifom,dok se napolju stvari prodaju u par dana po uglavnom dosta boljim cenama.

Link to comment
Share on other sites

Mozes da prebacis elektronski sa svog na svoj racun,ne moras naravno da trcis u banku svaki put.Taj poseban racun i kartica je jedna od zastita od pljacki i prevara preko interneta koje banke preporucuju,mogu da te oglobe samo za onoliko koliko imas na tom racunu.Zato su ih i uveli.

Link to comment
Share on other sites

Ne kažem da ne treba biti oprezan, ali ne treba biti ni paranoičan.

Samo treba paziti gde se podaci ostavljaju + poštovati određena pravila sigurnosti.

 

Koliko znam, za internet kartice moraš lično da uplatiš, pošto devizni transferi ne mogu u Srbiji.

Veliki plus kreditnih kartica je što ne moraš ni imati pare na računu :P

Link to comment
Share on other sites

Ne, nego je kartica "dinarska".

LiÄno za PP koristim Unicredit Master kreditne karticu, kod koje se sva zaduženja pretvaraju u din.

Ako koristim opciju "bez konverzije", preraÄunava mi po gornjem banÄinom kursu, ako bih dozvolio da mi PP vrÅ¡i konverziju (mislim da je to ova KurÅ¡umova opcije), odmah dobijam zaduženje u dinarima, ali je kurs joÅ¡ 1-2% "nepovoljniji".

DrugaÄija je situacija kod, recimo, Intesa Master kreditne kartice - tamo su zaduženja kartice u EUR, a za druge valute vrÅ¡i konverziju.

Dakle, za kreditne kartice je bitno kako banka "zadužuje" karticu.

Kartica je i dinarska i evro debitna. Takvu politiku ima Societe, imaÅ¡ oba tekuća i kad plaćaÅ¡ ovde skida dinare naravno, kad plaćaÅ¡ u inostranstvu skida evre. Ne možeÅ¡ da plaćaÅ¡ u inostranstvu ako nemaÅ¡ para na evro raÄunu, dakle neće da vrÅ¡i automatsku konverziju i skida ti sa dinarskog zbog nepovoljnog kursa. I tako je i sa plaćanjima putem neta, osim sa Paypal-om, jedino oni obraÄunavaju u dinarima i banka i skida sa dinarskog.

Probaću, kažem sa onom drugom opcijom, da vidim da li će tada skidati sa evro raÄuna. Mada je, kad se recimo plaća u funtama ova opcija bila povoljna.

Nekad kad je hitno, istiÄe licitacija, trt, mrt, skidanje sa dinarskog nije loÅ¡e ne moraÅ¡ da trÄiÅ¡ da dižeÅ¡ pare, kupujeÅ¡ evre, pa u banku da uplaćujeÅ¡. Postoji i opcija da e-bankigom prebacim sredstva sa jednog na drugi raÄun, ali tad je nepovoljan kurs takoÄ‘e, pa bi se skoro isto uhvatilo.

Link to comment
Share on other sites

Pre neki dan na eBay kupih neku dranguliju za klinca.

Platio sam preko PayPal-a, placeni iznos je bio 8,18$.

8,18 $ je otprilike 7,64 eur:
http://www.x-rates.com/calculator/?from=USD&to=EUR&amount=8.18

Sa kartice mi je skinuto 7,97 eur.

Postoji ta razlika od 0,33 eur, 

ali ne znam da li je rec o naknadi za konverziju dolara u evro, naknadi za transakciju, procentu banke, ...ili kombinaciji svega navedenog. :)

 

Kartica je debitna Raiffeisen Visa Gold classic, vezana za njen posebni devizni racun, koristim je uglavnom za putovanja po inostranstvu tako da dinarski racun ni nemam.

 

 

.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...