Elac Debut DB62

Nemački pristupačno

Iako se nemački proizvodi uglavnom ne povezuju s povoljnim cenama, Elac je pokušao da ponudi zvučnike više nego prihvatljive cene, uz zadržavanje dobrog kvaliteta izrade i reprodukcije. Da li je u tome uspeo, pročitajte u nastavku teksta.

Tokom proteklih godina, uprkos poznatom imenu i generalno pozitivnom stavu domaćih ljubitelja dobrog zvuka prema ovom proizvođaču, Elac nikako nije uspevao da uspostavi dugoročnije prisustvo na srpskom tržištu. Stoga je i naše držanje koraka sa starom nemačkom kompanijom, osnovanom 1926, ispunjeno dugačkim prekidima – njihove zvučne kutije poslednji put testirali smo pre desetak godina, dok smo pre četiri godine obavili recenziju muzičkog servera iz tada nove serije Discovery, koji nam je stigao direktno od proizvođača. Međutim, vremena su se (ponovo) promenila, a novi-stari distributer audio-uređaja Impulse Hi-Fi Audio nedavno je u svoju ponudu uvrstio i program kompanije Elac, nakon čega nam je za prvi test dostavio pristupačne bukšelf zvučnike Debut DB62.

Crne kutije

Sada u svojoj drugoj iteraciji, o čemu svedoči oznaka 2.0, serija Debut nalazi se na samom početku ponude nemačke kompanije, a testirani DB62 drugi su model u seriji. Ovi regalski zvučnici srednje veličine izvedeni su u sasvim konvencionalnom, pa i neupadljivom dizajnu, čemu doprinosi paleta ponuđenih finiša, koja je svedena na samo jednu boju – crnu. Iako razumemo da je to učinjeno kako bi se postupak proizvodnje u najvećoj meri pojednostavio, a samim tim i pojeftinio, ubeđeni smo da bi finiš od oraha ili svetlog hrasta pretvorio ovaj zvučnik u predmet pažnje ljubitelja klasičnog dizajna, makar i po nešto višoj ceni. S druge strane, kvalitet završne obrade sasvim je dobar i bez vidljivih nedostataka, uz precizno izvedene spojeve i odlično uklopljen vinilni finiš u imitaciji crnog jasena, pa u tom pogledu DB62 nimalo ne zaostaju za klasnim rivalima. Najzad, Elac navodi da je kabinet testiranih zvučnika, kao i svih drugih modela u seriji Debut 2.0, izrađen od medijapana srednje gustine (MDF) po KARB2 standardu, što ih čini ekološki prihvatljivijim.

Visoka i nešto uža prednja strana u središtu udomila je srednjetonsko-niskotonsku jedinicu prečnika oko 160 milimetara, čija je membrana izrađena od upletenih sintetičkih vlakana (aramid), a fabrika navodi da se u motoru nalazi predimenzionisani magnet s dodatnom ventilacijom. Okvir mid-basa u gornjem delu delimično se preklapa s visokotonskom jedinicom, koja je, uključujući nešto veći usmerivač, u celosti prekrivena profilisanom metalnom mrežicom. Membrana visokotonca prečnika je 25 milimetara, a izrađena je od tekstila. Na suprotnoj, donjoj strani mid-basa, uspostavljajući određenu simetriju u izgledu prednjeg panela, smešten je bas-refleks otvor – ovo nas je naročito obradovalo jer su zvučnici s frontalnim portom jednostavniji za pozicioniranje i zahvalniji za korišćenje u manjem prostoru. Pored toga, rivali poput serije Bronze iz Monitor Audija ili KEF Q modela prešli su na bas-refleks portove na zadnjoj strani, što ih čini zahtevnijim u odnosu na Debut zvučnike i može predstavljati značajan faktor u konačnoj odluci o kupovini.

Kako su dvosistemska postavka i bas-refleks otvor smešteni na prednju stranu, zadnja strana je prilično rasterećena. U središtu nailazimo na etiketu koja sadrži brojne informacije, uključujući oznaku modela, najvažnije tehničke osobine, pa i adrese nemačkog i severnoameričkog sedišta kompanije. Ispod nje, u donjem delu, postavljen je delimično uvučeni panel s jednim parom pozlaćenih metalnih terminala, koji prihvataju sve tipove konekcije. Postavljanje terminala pod određenim uglom nagore predstavlja inteligentno rešenje, koje će na jednostavan i efikasan način sprečiti da masivniji kablovi tokom vremena izvuku priključke i poremete optimalno naleganje kontaktnih površina.

Konačno, pogled na specifikacije pokazuje da DB62 imaju frekvencijski opseg od 44 herca do 35 kiloherca, te da su predviđeni za upotrebu s pojačalima snage do 120 vati po kanalu. Nominalna impedansa od šest oma i samo prosečna osetljivost od 87 decibela ukazuju da će testiranim zvučnicima prijati nešto snažnija i stabilnija amplifikacija, ali, kako smo se mnogo puta dosad uverili, slova na papiru ne moraju mnogo da znače, a jedini pravi ispit je – kao i uvek – slušanje.

Milozvučni Nemci

Poput većine novih modela, serija Debut delo je poznatog dizajnera Andrewa Jonesa, koga mnogi navode kao najzaslužnijeg za drugu mladost koju Elac proživljava na mnogim velikim tržištima. DB62 stoga zvuče izuzetno uravnoteženo i linearno, fluidno i, iznad svega, muzikalno. Posvećenost ovih kutija što lepšem zvuku primetna je od samog početka: nisu to najverniji zvučnici koje smo čuli, ali se svojski trude da prenesu muziku u pitkom i milozvučnom maniru, pa smo ubeđeni da bi višegodišnji suživot s njima u sistemu predstavljao istinski opuštajuće iskustvo. Tonski balans je takav da ne privlači posebnu pažnju detaljima koji štrče ili grubim, neusklađenim tonovima, pa predstavljaju zaista sjajno rešenje za višesatno ili višednevno uživanje u neobaveznoj reprodukciji kakve chill elektronike ili sličnog ambijentalnog pravca – idealno za trenutnu nesrećnu situaciju, u kojoj svi provodimo više vremena kod kuće.

Ipak, ukoliko poželite da se ozbiljnije posvetite slušanju muzike, daleko od toga da DB62 nemaju šta da ponude. Pre svega, detaljnost je veoma dobra – možda ne na nivou nove serije Bronze, ali verujemo da će mnogima više prijati način na koji Elac prikazuje finese. Dosledni sebi, DB62 prezentuju svoje mikrodinamičke mogućnosti u smirenom maniru, bez imalo samopromocije i, opet, sa sveprisutnom težnjom da sve bude što bolje uklopljeno u opšti tok muzike. Tekstilna membrana visokotonca kreira pozornicu koja je lepo razvučena i nudi dobru rekreaciju ambijenta tokom reprodukcije živih snimaka, a tonovi su okruženi dovoljnom količinom vazduha, što dodatno poboljšava prostorni utisak. Očekivano za ovu kategoriju, dubinsko pozicioniranje je manje izraženo, ali DB62 se iskupljuju izuzetno preciznim pozicioniranjem po širini, pa takođe mogu predstavljati odlično rešenje na poziciji prednjih ili zadnjih kanala u sistemu kućnog bioskopa.

Najveći deo magije ovih pristupačnih zvučnika ipak dolazi iz srednjeg opsega: njegov tonski karakter je prilično neutralan, odnosno optimalno pozicioniran između toplih, baršunastih nota i informativnog zvuka. Reprodukcija je besprekorno uklopljena između opsega, a zvučničke jedinice neosetno spajaju zvuk u jednu celinu, bez isticanja ili preglasavanja bilo kog dela spektra. Prikaz vokala je blizak i srdačan, kako dolikuje kvalitetnim bukšelfovima, a dubina i transparentnost dovoljni su da stvore verodostojan nagoveštaj teksture tonova. S druge strane, DB62 umeju da živnu uz oštrije muzičke pravce, naročito pri većim glasnoćama, kad prikazuju žustar i energičan rokenrol zvuk i zaista sjajan osećaj za ritam i tajming. Tako dolazimo do dubokih tonova, koji su, u skladu s gabaritom kutija, odsečeni u najnižem delu, ali je taj rez izveden veoma precizno, pa DB62 zvuče čisto i definisano, bez ikakvih izobličenja ili gubljenja rezolucije. Ovde je, još jednom, glavna stvar u usaglašenosti: iako postoje klasni rivali koji pružaju dublji bas, pristupačni Elac donosi precizan i jasan prikaz, uz izraženu brzinu i dobar udarac, a za najbolje rezultate nedostaje mu samo malo mase.

Zaključak

Usled svoje uravnotežene prirode i nenapadnog zvuka, DB62 su nas najviše podsetili na nove generacije zvučnika kompanije Sonus faber. Ovo predstavlja kompliment u svakom pogledu, jer nije nimalo jednostavno uskladiti fluidnu reprodukciju i dobru detaljnost, pa sve to začiniti izrazito prijatnim i milozvučnim tonovima, ali bez izveštačene sladunjavosti. Pored toga, cenovna kategorija u kojoj je to Elacu pošlo za rukom daleko je ispod pomenutih italijanskih zvučnika, pa Debut DB62 predstavljaju bagatelnu ulaznicu u svet plemenite i muzikalne reprodukcije.

Elac Debut DB62
Preporučena snaga pojačala: do 120 W
Frekvencijski opseg: 44 Hz – 35 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 87 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 1x158 mm mid-bas, 1x25 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 2,2 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 195x375x268 mm
Masa: 7,4 kg
Cena: 350 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Celovita i fluidna reprodukcija.
Muzikalnost i osećaj za ritam.
Nezahtevni u pogledu prostora.
Diskretan dizajn.
Samo crni finiš.
4.4