Yamaha RX-V6A

Budućnost je stigla

Nakon dužeg vremena, poznata japanska kompanija predstavila je novu generaciju AV risivera, radikalno izmenjenog dizajna.

Iako su stereo-uređaji iz Yamahe već godinama prepoznatljivi po elegantnom retro dizajnu, ponuda višekanalnih sprava dugo je čekala na savremeniji izgled i jasnije izdvajanje među brojnom konkurencijom. Kao što dolikuje, Yamaha je za nove AV risivere odabrala dijametralno suprotan put, upakovavši ih u kućišta izrazito modernog dizajna, a u našoj redakciji našao se skuplji od dva predstavljena modela, koji nosi oznaku RX-V6A.

Moderna vremena

Distanciranje od prethodnih modela i futuristički dizajn primetni su već na prvi pogled: klasičan prednji panel zamenjen je velikom površinom od plastike u crnoj boji visokog sjaja, sa snažno zaobljenim bočnim ivicama, i naizgled oslobođen svih komandi, osim zaista velike kružne komande za glasnoću u središtu i još jedne manje u desnom delu. Kao kontrast, donji deo fronta neznatno je uvučen i izveden u tamnosivom finišu, a tu nailazimo na taster za stendbaj, frontalni USB-A port za priključivanje eksternih skladišta, 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i 3,5-milimetarski priključak za YPAO mikrofon. Ipak, detaljniji pregled prednjeg panela ukazuje na prisustvo poznatih komandi, kao što su Scene, Pure Direct i drugi, ali sad u formi tastera osetljivih na dodir – dovoljno je dodirnuti obeleženo mesto i komanda je zadata. Pored toga, između dve kružne komande nalazi se dot-matriks displej s prikazom u više redova, koji oživi tek kad je uređaj uključen, a dotad je sasvim neprimetan ispod crne plastike. U pogledu dizajna, nova generacija Yamahinih AV risivera svakako je donela dugo iščekivano osveženje, ali imamo utisak da će smeli novi izgled podeliti publiku – ili ćete se zaljubiti na prvi pogled, ili ćete žaliti za prethodnim generacijama, kod kojih su komande jasnije pokazivale svoje prisustvo na prednjem panelu, a klasična pojava lakše se uklapala u različita okruženja.

Surround efekti su precizno ocrtani, a njihova pozicija jasno određena u trodimenzionalnom prostoru.

Pogled na zadnju stranu pokazuje da se stvari ipak nisu tako mnogo promenile, jer ovde nailazimo na postavku zajedničku za sve savremene AV risivere. Yamaha je u potpunosti izbacila starije video-priključke na račun HDMI portova, pa HDMI ulaza ima čak sedam, uz jedan izlaz. RCA ulaza za analogne izvore ima četiri, uključujući ulaz za gramofon MM tipa, a tu su i izlazi za drugu zonu i dodatno pojačalo snage za prednje kanale, kao i dva izlaza za aktivne sabvufere. Za digitalne izvore predviđeni su samo po jedan koaksijalni i optički ulaz, što je pomalo iznenađujuće, ali i razumljivo kad se uzme u obzir mogućnost mrežnog povezivanja. U ovom pogledu, RX-V6A nudi povezivanje pomoću kabla ili preko wi-fija, uz dodatno prisustvo blutut i AirPlay 2 veze. Iako je u pitanju sedmokanalni risiver, na zadnjoj strani nalaze se priključci za devet zvučnika, a dva dodatna para predviđena su za Front Presence, odnosno Atmos zvučnike, ili za drugu zonu. Na kraju, u desnom delu zadnje strane smešteni su priključci za radio-antene, kao i strujni kabl, koji se ne može odvojiti.

Promena dizajnerskog pravca nije donela izmene u konstrukciji kućišta, pa su gornja i bočne strane i dalje izrađene iz jednog komada lima i opremljene velikim brojem zanimljivo osmišljenih otvora za hlađenje – iako novi dizajn proreza može delovati samo kao vizuelna atrakcija, mi smatramo da doprinosi ukupnoj čvrstini poklopca. Po skidanju poklopca dočekuje nas poznati prizor, jer Yamaha nije eksperimentisala s proverenim rešenjima. Leva strana rezervisana je za napajanje, gde se nalaze EI transformator prosečne veličine i manji transformatori za digitalnu sekciju. Neposredno iza prednjeg panela poprečno je postavljen hladnjak, na čiju je zadnju stranu priljubljeno sedam komplementarnih parova izlaznih tranzistora C4468 i A1695, dok je ostatak elektronike postavljen na štampane ploče u nekoliko nivoa i zapravo zauzima najveći deo kućišta.

Upotreba i zvuk

Kao sedmokanalni AV risiver deklarisan na 100 vati po kanalu, RX-V6A predstavlja veoma dobro rešenje za prostorije manje i srednje veličine. Podrška za savremene Immersive Sound formate ujedno znači da risiver dozvoljava formiranje raznovrsnih sistema, zaključno sa 7.1.2-kanalnom postavkom za Dolby Atmos i DTS:X. Jednako je bogata i podrška za dvokanalne formate, pa RX-V6A reprodukuje sve, od MP3 i FLAC fajlova, pa do visokorezolutivnih 384 kHz/32-bitskih i DSD256 zapisa. Poput svih novijih Yamahinih uređaja, ovaj risiver deo je velike MusicCast porodice i omogućuje uvezivanje u daleko veći multirum sistem, kojim se može ozvučiti cela kuća. Iako se uz uređaj isporučuje sistemski daljinski upravljač, a osnovne komande postoje i na prednjem panelu, naglasak je stavljen na dobro poznatu MusicCast aplikaciju, preko koje se najlakše pristupa zaista velikom broju prisutnih opcija. Velika pažnja takođe je posvećena mrežnom povezivanju, pa RX-V6A omogućuje reprodukciju s lokalnih skladišta i onlajn servisa, kao i pristup ogromnom broju internet radio-stanica. Uprkos velikom broju opcija, proizvođač se pobrinuo da aplikacija bude pregledna, uz logičan raspored i brz odziv na sve komande, pa je period učenja i privikavanja veoma kratak.

U pogledu kvaliteta reprodukcije, RX-V6A ne donosi drastične promene u odnosu na prethodnike. Zadržan je analitičan pristup, uz čiste tonove i izraženu detaljnost, što posebno imponuje tokom reprodukcije višekanalnog materijala u pratnji filmova. Surround efekti su precizno ocrtani, a njihova pozicija jasno je određena u trodimenzionalnom prostoru, pa RX-V6A s lakoćom kreira uverljiv višekanalni doživljaj. Iako nismo imali na raspolaganju dovoljno zvučnika da upotpunosti uposlimo testiranu Yamahu, sastavili smo 5.1.2-kanalnu postavku, a upotreba Dolby Atmos formata podigla je ugođaj na još viši nivo. Raslojavanje po visini omogućilo je još preciznije pozicioniranje po sve tri ose i zaista se može reći da je prostorija bila potpuno ispunjena zvukom, uz ubedljivo rekreiranje glasnih efekata ili kretanja objekata na ekranu. Naravno, za optimalne performanse neophodno je obaviti kalibraciju sistema u saradnji s tehnologijom YPAO – proces je veoma jednostavan i kratko traje, a kao rezultat dobićete sistem koji zvuči kao da su ga podešavali profesionalci.

Tokom reprodukcije dvokanalnog materijala, testirani risiver zadržava veliku količinu detalja i precizno ocrtavanje tonova, pa se pokazao kao odličan spoj s nešto zatvorenijim i tamnijim regalskim kutijama KEF Q300. Amplifikacija pokazuje snagu tokom dinamičnih deonica, uz žustar i direktan prikaz tonova, te tonski balans na svetlijoj strani. Uprkos izraženoj analitičnosti, RX-V6A prezentuje muziku na fluidan način i može se smatrati all-rounderom, ali je posebno dobar pri reprodukciji savremenijih pravaca, kao što su pop i elektronika. Najniži tonovi su snažni i prilično brzi, uz odličnu definiciju, ali i nešto suvlji zvuk i ne previše izraženu teksturu. Stoga vas RX-V6A neće oduševiti verodostojnim prikazom prevlačenja četkica preko doboša, ali će briljirati pri reprodukciji elektronske muzike, u kojoj se traže odsečne note i precizan ritam. Na suprotnoj strani, visoki tonovi obiluju energijom i kreiraju široku pozornicu bogatu detaljima, što je još izraženije tokom upotrebe visokorezolutivnih zapisa.

Nova generacija

Poput svojih prethodnika, Yamahin AV risiver nove generacije ne razočarava ni na jednom polju – ispod temeljno osveženog i prilično futurističkog dizajna kriju se oprobana rešenja, dok spisak mogućnosti ostavlja tek poneku neispunjenu želju, kao što je USB-B za direktnu vezu s računarom. U pogledu zvuka takođe se malo toga može zameriti, jer RX-V6A preuzima zvučni potpis prošlih modela i predstavlja ga u poboljšanom izdanju, uz odličan nivo snage i dinamike. Lagodna upotreba upotpunjena je odličnom aplikacijom, sjajnim mrežnim funkcijama i jednostavnim ažuriranjem firmvera, pa se Yamaha RX-V6A predstavlja kao izuzetan izbor za uživanje u raznovrsnim filmskim i muzičkim formatima.

Yamaha RX-V6A
Kontinualna snaga: 7x100 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,06%
Formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus,DTX:X, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution...
Analogni audio ulazi/izlazi: 4/2
Digitalni audio ulazi/izlazi: 2/0
HDMI ulazi/izlazi: 7/1 (eARC)
Izlazi za zvučnike: 9.2
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: DAB+/FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, Wi-Fi
Dimenzije (ŠxVxD): 435x171x377 mm
Masa: 9,8 kg
Cena: 790 evra
4Audio, 011/770-4320
Yamaha RX-V6A
Podrška za Atmos i DTS:X.Elaborirana aplikacija.Precizan i detaljan zvuk.Odličan višekanalni ugođaj.
Nešto suvlji bas.
4.3Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac